Рішення
від 23.04.2014 по справі 469/379/14-ц
БЕРЕЗАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

23.04.2014

Справа № 469/379/14-ц

2-о/469/19/14

Р і ш е н н я

і м е н е м У к р а ї н и

23 квітня 2014 року Березанський районний суд

Миколаївської області

в складі : головуючої судді Дорошенко А.В.

при секретарі Якубець С.В.

за участю:

прокурора прокуратури Березанського району Точонова В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Березанка цивільну справу за заявою прокурора Березанського району Миколаївської області в інтересах Ташинської сільської ради Березанського району Миколаївської області , заінтересована особа - Відділ Держземагенства у Березанському районі про визнання спадщини відумерлою, -

в с т а н о в и в :

09.04.2014 року прокурор Березанського району Миколаївської області звернувся до суду в інтересах держави в особі Ташинської сільської ради Березанського району Миколаївської області про визнання спадщини відумерлою, мотивуючи тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер громадянин України ОСОБА_2, який був зареєстрований в с. Прогресівка, Березанського району, а на день смерті проживав в с. Люблине Березанського району Миколаївської області на території Ташинської сільської ради Березанського району. Після його смерті відкрилася спадщина, яка складається із земельної ділянки, площею 9,92 га., що розташована в межах території Ташинської сільської ради Березанського району. Право власності на земельну ділянку підтверджується державним актом серії МК № 002925, який складено на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії МК №0139780, який ОСОБА_2 отримав 23.09.1996 року. Враховуючи, що на день смерті ОСОБА_2 заповіт не складав, що спадкоємці померлого невідомі і з дня відкриття спадщини минуло більше 4 років, спадщина спадкоємцями не прийнята, прокурор просить визнати спадщину відумерлою та визнати право власності на земельну ділянку за територіальною громадою в особі Ташинської сільської ради Березанського району Миколаївської області.

В судовому засіданні прокурор заявлені вимоги підтримав в повному обсязі.

Представник Ташинської сільської ради Березанського району Миколаївської області в судове засідання не з'явився, направив до суду заяву про розгляд справи в його відсутність, заяву підтримав.

Представник заінтересованої особи - Відділу Держземагенства у Березанському районі в судове засідання не з'явився та не повідомив про причину своєї неявки, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши письмові доказі по справі, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії III-МК № 002925, належала земельна ділянка площею 9,92 га. для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в межах території Ташинської сільської ради Березанського району Миколаївської області (а.с 9).

Державний акт складено на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії МК №0139780, який ОСОБА_2 отримав 23.09.1996 року, що підтверджується витягом з журналу видачі сертифікатів (а.с.11).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, про що свідчить актовий запис про смерть №19 від 01.12.2009 року, складений Ташинською сільською радою Березанського району Миколаївської області (а.с.7) та витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть від 12.03.2014 року (а.с.8).

Згідно довідки Березанської державної нотаріальної контори Миколаївської області від 17.04.2014 року після смерті ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1, спадкова справа не заведена (а.с.17).

Довідками Ташинської сільської ради Березанського району Миколаївської області підтверджено, що ОСОБА_2 на момент смерті проживав на території Ташинської сільської ради Березанського району в АДРЕСА_1 (а.с.20), був зареєстрований на території сільської ради за адресою с. Прогресівка, Березанського району Миколаївської області, мав на території сільської ради земельну ділянку площею 9,92 га., зареєстрованого заповіту від його імені немає, спадкоємці не відомі (а.с.5).

З повідомлення відділу Держземагентства у Березанському районі Миколаївської області вбачається, що земельній ділянці, наданій у власність ОСОБА_2 площею 9,92га. ріллі було присвоєно кадастровий номер 4820985000:11:000:0023 (а.с.21) та були встановлені межі земельної ділянки в натурі, що підтверджується відповідним актом від 13.08.2002 року (а.с.22).

Вказана земельна ділянка під забороною не перебуває, що вбачається з інформації реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'ктів нерухомого майна (а.с.23) та інформаційної довідки з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, щодо об'єкта нерухомого майна (а.с.24).

Відповідно до ст.1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Згідно ч. 2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Згідно з ч.1 ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Відповідно до ст.278 ЦПК України суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або не прийняли спадщину, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді за місцем відкриття спадщини.

Враховуючи, що місцем відкриття спадщини є с. Прогресівка, Березанського району Миколаївської області, після смерті спадкодавця спадкоємці за заповітом та за законом відсутні, спадщина не прийнята, з часу відкриття спадщини строки, встановлені законом, сплили, суд вважає, що наявні підстави для визнання спадщини після смерті ОСОБА_2 відумерлою та передачі її у власність територіальної громади Ташинської сільської ради Березанського району Миколаївської області.

На підставі викладеного, керуючись ст.1277 ЦК України, ст.ст.10,11,60,274-278, 212-215 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву прокурора Березанського району Миколаївської області в інтересах держави в особі Ташинської сільської ради Березанського району Миколаївської області, заінтересована особа: відділ Держземагенства у Березанському районі про визнання спадщини відумерлою -задовольнити.

Визнати відумерлою та передати у власність територіальної громади Ташинської сільської ради Березанського району Миколаївської області спадщину, яка відкрилася після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2, та складається з земельної ділянки площею 9,92 га. за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована в межах території Ташинської сільської ради Березанського району Миколаївської області, що підтверджується державним актом на право приватної власності на землю серії III-МК № 002925, складеним на підставі розпорядження Березанської райдержадміністрації від 12 серпня 2002 року № 418.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Миколаївської області через Березанський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подавати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя:

СудБерезанський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення23.04.2014
Оприлюднено19.06.2014
Номер документу39233413
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —469/379/14-ц

Рішення від 23.04.2014

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Дорошенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні