Постанова
від 17.06.2014 по справі 820/7421/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

17 червня 2014 р. № 820/7421/14

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Бадюкова Ю.В., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Куп'янської об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до Куп'янської районної організації Політичної партії "Нова демократія" про припинення юридичної особи,-

ВСТАНОВИВ:

Куп'янська об'єднана державна податкова інспекція м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області (далі по тексту - позивач, Куп'янська ОДПІ) звернулась до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Куп'янської районної організації Політичної партії "Нова демократія" , в якому просить суд , припинити юридичну особу - Куп'янська районна організація Політичної партії "Нова демократія", мотивуючи свої позовні вимоги тим, що державним реєстратором Реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції до ЄДР внесено запис про відсутність юридичною особи - відповідача за місцезнаходженням, що є підставою для звернення податкового органу з даним позовом, а також підставою для припинення юридичної особи в судовому порядку.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України дана справа розглядається у порядку скороченого провадження.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження була надіслана відповідачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення за адресою вказаною в матеріалах справи. 02.06.2014 року конверт із судовими документами повернувся до суду з поміткою поштового відділення "за закінченням терміну зберігання" (а.с. 14-18) .

Відповідно до положень ч. 11 ст. 35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресу із незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином, через що, з урахуванням вимог ст. 183-2 КАС України, відповідач повідомлений про наслідки неподання до суду заперечень проти позову або заяви про визнання позову.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, прийшов до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Відповідач, Куп'янська районна організація Політичної партії "Нова демократія" , зареєстрований як юридична особа 28.07.2005 року, що вбачається з витягу з ЄДР (а.с. 4-6) та перебуває на обліку в Куп'янській ОДПІ з 17.08.2006 року за № 2006-44, про що свідчить довідка від 20.03.2014 р. (а.с.8).

Підставою для звернення з позовом у справі є відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, що підтверджується копією витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (а.с.4-6) в яких містяться записи, якими 04.10.2007 року та 21.12.2009 року внесена інформація щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач не має заборгованості перед бюджетом станом на 01.03.2014 року (а.с. 7).

Відповідно до статті 67, 68 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах встановлених законом (ст. 67), кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності (ст. 68).

Згідно ч. 11-14 ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.

У разі ненадходження в установлений частиною одинадцятою цієї статті строк реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор зобов'язаний надіслати рекомендованим листом протягом п'яти робочих днів з дати, встановленої для подання реєстраційної картки, юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору зазначеної реєстраційної картки.

У разі надходження державному реєстратору від органу державної податкової служби повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний надіслати рекомендованим листом протягом п'яти робочих днів з дати надходження зазначеного повідомлення юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки.

Державний реєстратор залишає реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу без розгляду, про що повідомляє заявника у випадках, передбачених частиною шостою цієї статті, та у порядку, встановленому частиною сьомою цієї статті.

У разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу.

Якщо державному реєстратору повернуто рекомендованого листа, державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Відповідно до ст. 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15 травня 2003 року N 755-IV (зі змінами і доповненнями) юридична особа припиняється, зокрема, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Частина 2 ст. 38 цього ж Закону визначає, що однією з підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Підпунктами 16.1.1-16.1.3 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України встановлено, що платник податків зобов'язаний: стати на облік у контролюючих органах в порядку, встановленому законодавством України; вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів; подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Відповідно до п.п. 16.1.11 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний повідомляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи та зміну місця проживання фізичної особи - підприємця.

Право органів державної податкової служби, у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця передбачено п.п.20.1.37 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України.

Згідно з п. 67.2 ст.67 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб -підприємців.

Пунктом 68.1 ст.68 Податкового кодексу України передбачено, що орган державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації такої особи, державної реєстрації припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, внесення будь-яких інших записів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повинен передати відповідному органу державної податкової служби повідомлення та відомості з реєстраційної картки про вчинення реєстраційних дій, передбачених законом.

Враховуючи викладене та беручи до уваги те, що факт відсутності юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням підтверджується матеріалами справи, суд прийшов до висновку, що вимоги позивача про припинення юридичної особи обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.158-163, 183-2, 186, 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Куп'янської об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до Куп'янської районної організації Політичної партії "Нова демократія" про припинення юридичної особи- задовольнити у повному обсязі.

Припинити юридичну особу - Куп'янська районна організація Політичної партії "Нова демократія" (63707, Харківська область, м. Куп'янськ, мікрорайон Ювілейний, буд. 19, кв. 19, код ЄДРПОУ 33706431) , зареєстровану 28.07.2005 року.

Копію постанови направити державному реєстратору за місцем реєстрації Куп'янської районної організації Політичної партії "Нова демократія" для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про судове рішення щодо припинення юридичної особи.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Бадюков Ю.В.

Дата ухвалення рішення17.06.2014
Оприлюднено19.06.2014
Номер документу39240866
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/7421/14

Ухвала від 24.04.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бадюков Ю.В.

Постанова від 17.06.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бадюков Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні