Постанова
від 10.06.2014 по справі 923/158/14
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" червня 2014 р.Справа № 923/158/14 Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі:

головуючого судді: В.В. Лашина

суддів: Г.А. Єрмілова

О.Л. Воронюка

при секретарі Т.М. Філончук

Представники сторін в судове засідання не з'явились. Про час, дату та місце розгляду апеляційної скарги повідомлені належним чином.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Фізичної особи - підприємця ОСОБА_2

на рішення господарського суду Херсонської області від 14.04.2014р.

по справі №923/158/14

за позовом Фізичної особи - підприємця ОСОБА_2

до Херсонської міської ради м. Херсона

про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки

Встановила:

Рішенням господарського суду Херсонської області (суддя Т.Г. Пінтеліна ) відмовлено у задоволенні позову фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 до Херсонської міської ради про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки несільськогосподарського призначення під адміністративні будівлі та складські приміщення, яка знаходиться за адресою АДРЕСА_1 загальною площею 0,2079 га.

Будучи незгодним з вказаним рішенням,ФОП ОСОБА_2 звернувся з апеляційною скаргою в якій просить його скасувати посилаючись на невідповідність висновків викладених у рішенні обставинам справи та просить постановити нове рішення, яким визнати недійсним договір оренди земельної ділянки з моменту його вчинення.

В обґрунтування апеляційної скарги скаржник зазначає що відповідач навмисно вніс до оспорюваного договору неправдиві відомості про відсутність обмежень (обтяжень) та прав третіх осіб на зазначену земельну ділянку (п.26 договору), а також не зазначив особливостей об'єкта оренди, які можуть вплинути на орендні відносини (п.7 договору),а відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов (п.26 договору) є підставою для визнання договору недійсним, згідно ст. 1 5 Закону України "Про оренду землі" № 435-ІУ від 16 січня 2003 р., ч. 5 ст. 203. ч. 1 ст. 215 Цивільного кодексу України. Також скаржник зазначає що відповідач протиправно передав йому право користування земельною ділянкою, яка належить фармацевтичній фабриці, без відома постійного землекористувача. Згода постійного землекористувача на вилучення вказаної земельної ділянки та надання її в оренду позивачу відсутня, а тому, на думку ФОП ОСОБА_2 оспорюваний договір оренди земельної ділянки не був спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним, та згідно ст. 234 Цивільного кодексу України, він є фіктивним.

Представники сторін по в судове засідання не з'явилися, хоча були належні чином повідомлений про час і місце розгляду справи, про що свідчать поштові повідомлення з відміткою про вручення, про причини неявки суд не повідомили і таким чином не скористалися своїм правом на участь в судовому засіданні.

Відзиву на апеляційну скаргу від відповідача до Одеського апеляційного господарського суду не надходило.

Обговоривши доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи та перевіривши правильність застосування господарським судом норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню.

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням Херсонської міської ради від 21.08.2008р. №921 вилучено із земель, наданих у постійне користування фармацевтичній фабриці земельну ділянку площею 0,2079га. по АДРЕСА_1 та надано її в оренду строком на 1 рік приватному підприємцю ОСОБА_2 під адміністративні будівлі та складські приміщення, а рішенням Херсонської міської ради від 26.08.2011р. №331 було внесено зміни до п.2.11. рішення міської ради від 21.08.2008р. №921 стосовно строку оренди та встановлено оренду строком на 5 років

20 грудня 2011 року між ФОП ОСОБА_2 та Херсонською міською радою на підставі рішень міської ради від 21.08.2008 та 26.08.2011р. було укладено договір оренди земельної ділянки несільськогосподарського призначення під адміністративні будівлі та складські приміщення, яка знаходиться у АДРЕСА_1 загальною площею 0,2079 га. із земель наданих в постійне користування фармацевтичній фабриці (код за ЄДРПОУ 02138719). Зареєстровано вказаний договір 04.07.2014р.

04.07.2012р. сторонами підписано акт про прийом та передачу земельної ділянки.

Приймаючи оскаржуване судове рішення, господарський суд вірно встановив обставини справи та надав належну оцінку наданим доказам.

Згідно ст. 124 ЗК України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.

Статтею 16 Закону України "Про оренду землі" встановлено, що укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, або за результатами аукціону.

Особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідної міської, селищної, міської, районної, обласної ради, Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевої державної адміністрації..

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування в межах їх повноважень у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

Розроблений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки подається Комісії з розгляду питань, пов'язаних з погодженням документації із землеустрою. Комісія протягом трьох тижнів з дня одержання проекту надає відповідному органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування свій висновок щодо погодження проекту або відмови у його погодженні.

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування у двотижневий строк з дня отримання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, а в разі необхідності здійснення обов'язкової державної експертизи землевпорядної документації згідно із законом - після отримання позитивного висновку експертизи.

Порядок укладення оспорюваного договору оренди земельної ділянки сторонами було дотримано, що підтверджується наявними документами - копією рішення Херсонської міської ради від 21.08.2008р. № 921 «Про затвердження проектів землеустрою та технічної документації із землеустрою, вилучення, надання в оренду, визнання такими, що втратили чинність, деяких пунктів рішень міської ради та її виконкому, внесення змін до пунктів рішень міської ради ».

Відповідно до ст.234 ЦК України фіктивним є правочин, який вчинено без наміру створення правових наслідків, які обумовлювалися цим правочином. Наявні у справі документи свідчать, що сторони мали намір та дійсно уклали саме договір оренди земельної ділянки, з усіма притаманними наслідками договору оренди земельної ділянки. Невиконання або неналежне виконання сторонами кладеного договору не є підставою для визнання його недійсним.

Відповідно до п. 2.24 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 р. № 6 "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" для правильного вирішення спору про визнання недійсним договору оренди землі судам необхідно враховувати, що оскільки договір оренди укладається на виконання рішення органу місцевого самоврядування чи виконавчої влади, то без скасування таких рішень у встановленому законом порядку відсутні правові підстави для визнання відповідних договорів недійсними з підстав відсутності повноважень у відповідної місцевої ради чи органу виконавчої влади на затвердження проекту відведення та передачі спірної земельної ділянки в оренду.

Оскільки рішення Херсонської міської ради від 21.08.2008р. №921 та від 26.08.2011р. №331 не скасовано у встановленому законом порядку, а отже є чинним, це свідчить про відсутність підстав для визнання недійсним договору оренди землі від 20.12.2011р.

Аналогічна правова позиція виражена в постанові Вищого господарського суду від 22.10.2013р. справа №5017/3704/2012.

Виходячи з викладеного, колегія суддів дійшла висновку, що доводи апеляційної скарги не спростовують висновку господарського суду першої інстанції про відсутність підстав для задоволення позову та підстави для зміни чи скасування оскаржуваного рішення відсутні, у зв'язку з чим рішення господарського суду Херсонської області підлягає залишенню без змін.

Керуючись ст. ст. 101-105 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 залишити без задоволення, а рішення господарського суду Херсонської області від 14.04.2014р. по справі №923/158/14 без змін.

Повний текст постанови складено та підписано 16.06.2014р.

Головуючий суддя В.В. Лашин

Суддя Г.А. Єрмілов

Суддя О.Л. Воронюк

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення10.06.2014
Оприлюднено20.06.2014
Номер документу39256065
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/158/14

Постанова від 10.06.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лашин В.В.

Ухвала від 12.05.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лашин В.В.

Рішення від 14.04.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 14.02.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні