Ухвала
від 18.06.2014 по справі 903/491/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позову без розгляду

"18" червня 2014 р. Справа № 903/491/14

Господарський суд Волинської області у складі:

головуючого судді - Гарбара Ігоря Олексійовича

секретар судового засідання - Шевчук Світлана Анатоліївна

за участю представників сторін:

від позивача: Лящук С.М. (представник за дов. № б/н від 20.05.2014 р.)

від відповідача: Багдан А.Ю. (представник за дов. № б/н від 10.06.2014 р.)

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Луцьку у приміщенні господарського суду Волинської області справу за позовом підприємства "Унідор" у формі Товариства з обмеженою відповідальністю до філії "Луцький райавтодор" ДП "Волинський облавтодор" ДП "Волинський облавтодор" ВАТ "ДАК" Автомобільні дороги України про стягнення 213 708, 86 грн.

ВСТАНОВИВ:

Підприємство "Унідор" у формі Товариства з обмеженою відповідальністю звернулося в суд з позовом до філії "Луцький райавтодор" ДП "Волинський облавтодор " ДП "Волинський облавтодор" ВАТ "ДАК" Автомобільні дороги України про стягнення 213 708, 86 грн.

Ухвалою господарського суду від 29.05.2014 р. за вказаним позовом було порушено провадження у справі та призначено розгляд останньої в судовому засіданні.

11.06.2014 р. в судовому засіданні було оголошено перерву у зв'язку із витребовуванням додаткових доказів від представника позивача необхідних для розгляду справи.

12.06.2014 р. через канцелярію суду було подано клопотання про заміну неналежного відповідача. Дане клопотання суд не розглядав оскільки позивачем не були виконанні вимоги суду.

Позивача ухвалою суду від 29.0.2014 р. та в судовому засіданні було зобов'язано подати на підтвердження статусу юридичної особи відповідача довідку про знаходження в єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на день розгляду справи на день слухання справи; оригінали долучених до позовної заяви документів (для огляду в судовому засіданні); письмові пояснення.

Згідно ст. 81 ГПК України господарський суд залишає позов без розгляду, зокрема, позивач без поважних причин не подав витребувані господарським судом матеріали , необхідні для вирішення спору, або представник позивача не з'явився на виклик у засідання господарського суду і його нез'явлення перешкоджає вирішенню спору.

У п.4.9 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 року № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" вказано, що при вирішенні питання щодо залишення позову без розгляду (стаття 81 ГПК) господарським судам слід мати на увазі, що застосування пункту 5 частини першої цієї статті можливо лише за наявності таких умов:

- додаткові документи вважаються витребуваними, тільки якщо про це зазначено у відповідному процесуальному документі або, в разі оголошення перерви в судовому засіданні, - в протоколі такого засідання;

- витребувані документи чи явка представника позивача дійсно необхідні для вирішення спору, тобто за їх відсутності суд позбавлений можливості вирішити спір по суті;

- позивач не подав документи, витребувані судом при підготовці справи до розгляду (стаття 65 ГПК) або в порядку статті 38 названого Кодексу, чи не направив свого представника в засідання господарського суду без поважних причин.

Отже, перш ніж залишити позов без розгляду господарський суд зобов'язаний з'ясувати причини невиконання його вимог позивачем і об'єктивно оцінити їх поважність.

Поважними, з урахуванням конкретних обставин справи, вважаються причини, які за об'єктивних, тобто не залежних від позивача, обставин унеможливлювали або істотно утруднювали вчинення ним відповідних процесуальних дій; при цьому береться до уваги й те, чи вживав позивач заходів до усунення цих обставин або послаблення їх негативного впливу на виконання позивачем процесуальних обов'язків, покладених на нього судом. Відповідні докази подаються позивачем і оцінюються господарським судом за загальними правилами статті 43 ГПК.

У разі неповідомлення позивачем таких причин суд вправі, в залежності від конкретних обставин справи, або залишити позов без розгляду, або розглянути справу за наявними в ній доказами (Постанова Пленуму Вищого господарського суду України, від 26.12.2011, № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції").

В даному випадку, позивач не виконав вимог ухвали суду, зокрема, не подав на підтвердження статусу юридичної особи відповідача довідку про знаходження в єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на день розгляду справи на день слухання справи; оригінали долучених до позовної заяви документів (для огляду в судовому засіданні); письмові пояснення.

Ухвалою суду від 29.05.2014 р. та в судовому засіданні 11.06.2014 р. позивача було попереджено про те, що в разі невиконання вимог ухвали суду позов буде залишено без розгляду на підставі ст. 81 ГПК України.

Невиконання позивачем вимог ухвали позбавляє суд можливості вирішення спору по суті, оскільки немає належних доказів для цього, тому суд приходить до висновку про залишення позову без розгляду.

Відповідно до ч. 1 п. 4 ст. 7 ЗУ "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі, зокрема, залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв'язку з повторним неприбуттям позивача або за його клопотанням).

Відповідно до статті 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є обов'язковість рішень, ухвал суду.

Відповідно до ст.ст. 4, 5 ГПК України, господарські суди здійснюють правосуддя шляхом прийняття обов'язкових до виконання на усій території України рішень, ухвал, постанов. Невиконання вимог суду є грубим порушенням вимог законів України.

Керуючись п. 5 ст. 81, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, на підставі ст. 7 Закону України "Про судовий збір", господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Позов підприємства "Унідор" у формі Товариства з обмеженою відповідальністю до філії "Луцький райавтодор" ДП "Волинський облавтодор" ДП "Волинський облавтодор" ВАТ "ДАК" Автомобільні дороги України про стягнення 213 708, 86 грн. залишити без розгляду.

2. Управлінню державної казначейської служби України у місті Луцьку згідно п.4 ч.1 ст.7 Закону України "Про судовий збір" повернути підприємству "Унідор" у формі Товариства з обмеженою відповідальністю (м. Луцьк, вул. Сосюри, 45, код ЄДРПОУ21748866) з Державного бюджету міста Луцька судовий збір в розмірі 4 274 (чотири тисячі двісті сімдесят чотири грн.) 18 коп. сплачений згідно платіжного доручення № 5 від 26.05.2014 р. (оригінал платіжного доручення № 5 від 26.05.1014 р. знаходяться в матеріалах справи).

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного господарського суду в порядку ст. 106 ГПК України.

Суддя І. О. Гарбар

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення18.06.2014
Оприлюднено24.06.2014
Номер документу39297177
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/491/14

Ухвала від 18.06.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні