Ухвала
від 18.06.2014 по справі 820/9400/14
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 червня 2014 р.Справа № 820/9400/14 Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі

Головуючого судді: Бартош Н.С.

Суддів: Мельнікової Л.В. , Донець Л.О.

розглянувши в порядку письмового провадження у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Основ'янської об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області на ухвалу Харківського окружного адміністративного суду від 21.05.2014р. по справі № 820/9400/14

за поданням Основ'янської об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ефект-Косметік"

про стягнення податкового боргу,

ВСТАНОВИЛА:

Заявник, Основ'янська об'єднана державна податкова інспекція м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області, звернулася до суду з поданням до товариства з обмеженою відповідальністю "Ефект-Косметік", в якому просив суд стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Ефект-Косметік" (код ЄДРПОУ 33206406) заборгованість перед бюджетом з податку на додану вартість у сумі 13042,00 грн. з рахунків у банках, які обслуговують його.

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 21.05.2014 р. подання повернуто заявнику.

Основ'янська об'єднана державна податкова інспекція м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області, не погоджуючись з вказаним рішенням суду, в апеляційній скарзі вказує, що рішення є необґрунтованим та незаконним, прийнято з порушенням норм матеріального та процесуального права, просить суд апеляційної інстанції скасувати ухвалу суду першої інстанції від 21.05.2014 р. та направити справу на новий розгляд до Харківського окружного адміністративного суду.

У відповідності до положень ст. 197 КАС України, зазначена адміністративна справа розглянута в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на таке.

Судовим розглядом встановлено, що ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 20.05.2014 року зазначене подання залишено без руху, оскільки подане з порушенням п. 4 ч. 3 ст. 183-3 Кодексу адміністративного судочинства України, а саме: з матеріалів подання встановлено, що підставою звернення до суду є несплата відповідачем податку на додану вартість, що виникла на підставі декларації з податку на додану вартість, заборгованість по якій заявник просить стягнути з відповідача.

Однак, з доказів наданих до суду разом з поданням вбачається, що борг відповідача виник по декларації з податку на прибуток підприємств, а також всі інші докази надані до подання, також відображають заборгованість відповідача з податку на прибуток підприємств.

Для усунення цих недоліків судом, відповідно до вимог ч. 4 ст. 183-3 КАС України встановлений строк до 21.05.2014 року до 10:00 год.

Матеріалами справи встановлено та підтверджено автоматизованою системою діловодства спеціалізованого суду (ДСС), що заявник надав суду уточнене подання о 10:49 год., тобто з порушенням строку наданого судом для усунення недоліків.

Також, судовим розглядом встановлено, що Основ'янською об'єднаною державною податковою інспекцією м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області не усунено недоліків зазначених в поданні, а саме: позивач не надав суду належним чином складеного подання та докази на підтвердження обставин викладених в поданні.

Повертаючи заявнику подання, суд першої інстанції виходив з того, що Основ'янською об'єднаною державною податковою інспекцією м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області не усунено недоліків зазначених в поданні.

Колегія суддів погоджується з такими висновками суду з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 183-3 КАС України провадження у справах за зверненням органів доходів і зборів при здійсненні ними передбачених законом повноважень здійснюється на підставі подання таких органів щодо:

1) зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках платника податків;

2) підтвердження обґрунтованості адміністративного арешту майна платника податків;

3) стягнення коштів за податковим боргом;

4) зобов'язання керівника підприємства провести інвентаризацію основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, які перебували або перебувають під митним контролем чи використовувалися цим підприємством разом із товарами, які були поміщені у відповідний митний режим.

Згідно ч. 3 ст. 183-3 КАС України подання подається до суду першої інстанції протягом двадцяти чотирьох годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду, за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом, у письмовій формі та повинно містити найменування адміністративного суду, найменування, поштову адресу, а також номер засобу зв'язку заявника, найменування, поштову адресу, а також номер засобу зв'язку, якщо такий відомий, відносно сторони, до якої застосовуються заходи, передбачені частиною першою цієї статті, підстави звернення з поданням, обставини, що підтверджуються доказами, та вимоги заявника, перелік документів та інших матеріалів, що додаються та підпис уповноваженої особи суб'єкта владних повноважень, що скріплюється печаткою.

У разі недотримання вимог частини третьої цієї статті суд повідомляє про це заявника та надає йому строк, але не більше ніж 24 години, для усунення недоліків. Невиконання вимог суду в установлений строк тягне за собою повернення заявнику подання та доданих до нього документів.

Колегія суддів зазначає, що згідно ч.11 ст. 183-3 КАС України на обчислення строків, установлених цією статтею, не поширюються правила статті 103 цього Кодексу.

Строки, встановлені цією статтею, обчислюються годинами і закінчуються із закінченням години, на яку припадає таке закінчення.

Крім того, колегія суддів зазначає, що передбачений ч. 2 ст. 183-3 КАС України строк у двадцять чотири години, протягом яких податковий орган у разі збільшення податкового боргу після надсилання податкової вимоги має право звернутися з відповідним поданням, слід обчислювати з нуля годин дня, що настає за останнім днем сплати суми податкового зобов'язання, визначеного за правилами статті 57 Кодексу.

Виходячи з викладеного, суд повинен витребувати у заявника докази, що підтверджують факт та час виникнення обставин, які зумовили звернення з таким поданням.

Також, орган державної податкової служби має право звернутися до суду на загальних пiдставах у порядку позовного провадження у разi, якщо суд своєю ухвалою вiдмовив у прийняттi подання в порядку статтi 183-3 КАС України.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 108 КАС України позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху.

Колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про повернення подання, так як заявником уточнення до подання подано до суду першої інстанції 21.05.2014 року о 10:49, тобто порушено вимоги ст. 183-3 КАС України.

Отже, переглянувши ухвалу суду першої інстанції, в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що при її прийнятті суд першої інстанції у повному обсязі з'ясував обставини справи і правильно застосував до спірних правовідносин норми матеріального та процесуального права.

Доводи апеляційної скарги з наведених підстав висновків суду не спростовують.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196, п.1 ч.1 ст. 199, ст.200, п.1 ч.1 ст.205, ст.ст.206, 209, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Основ'янської об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області залишити без задоволення.

Ухвалу Харківського окружного адміністративного суду від 21.05.2014р. по справі № 820/9400/14 залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, та може бути оскаржена шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили.

Головуючий суддя Бартош Н.С. Судді Мельнікова Л.В. Донець Л.О.

Дата ухвалення рішення18.06.2014
Оприлюднено24.06.2014
Номер документу39333969
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —820/9400/14

Ухвала від 18.06.2014

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні