Рішення
від 01.06.2009 по справі 12/65-09-1599
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/65-09-1599

            

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"01" червня 2009 р.Справа  № 12/65-09-1599

Позивач:  товариство з обмеженою відповідальністю "Іллічівський морський рибний порт";

Відповідач: приватне підприємство "Югкрангрупп";

про   розірвання договору та стягнення 48944,48 грн.;

 Суддя Цісельський О.В.

За участю представників сторін:

від позивача: Світличний О.В. –довіреність від 06.10.2008р.;          

від відповідача: не з'явився.

          СУТЬ СПОРУ: товариство з обмеженою відповідальністю "Іллічівський морський рибний порт" звернулося до господарського суду Одеської області з позовною заявою, в якій просить стягнути з приватного підприємства "Югкрангрупп" заборгованість  розмірі 48 944,48 грн.  з  яких  20000,00 грн.   -  передплата   за  договором та 28944,48грн. - пеня за порушення умов договору.

Відповідач був належним чином повідомлений про час та місце судового засідання, а саме, за його юридичною адресою, підтвердженою даними з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 27.04.2009р. наданими суду позивачем, але у судове засідання не з'явився, поважності підстав неявки суду не надав, своє право на захист не використав.

Справа розглядається в порядку ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив:

          16.11.2006 р. між акціонерним товариством закритого типу «Іллічівський морський рибний порт»,   правонаступником  якого стало  товариство  з  обмеженою  відповідальністю   «Іллічівський морський рибний порт»згідно з рішенням  №1 загальних зборів учасників від 02.02.2007 р.- (Замовник) і приватним підприємством «Югкрангрупп»- (Виконавець) було укладено договір № 148/06 на поставку товару.

          Відповідно до п.1.1 Договору виконавець зобов'язується передати у власність замовнику грейфера для кранів: - грейфер, г/п 16 тонн для крана «GANZ», в кількості 1 одиниця, б/у;

          - грейфер, г/п 10 тонн для крана «Альбатрос», в кількості 1 одиниця, б/у, а Замовник зобов'язується прийняти Товар та оплатити його.

          Згідно з п.2.1. Товар постачається Виконавцем  Замовнику з/д транспортом в Іллічівський морський рибний порт, на протязі 100 календарних днів з моменту підписання Договору.

          Відповідно до п. 2.2.  Договору датою поставки вважається дата підписання сторонами акту про прибуття товару в Іллічівський морський рибний порт.

          Згідно п.3.1. Договору загальна вартість Договору складає 72 800 грн., з урахуванням ПДВ.

          Відповідно до п. 4.2. Замовник сплачує за товар на таких умовах:

- 20 000 грн. –на протязі 5 банківських днів після підписання  Договору;

- 52 800 грн. –на протязі 15 банківських днів після поставки товару в Іллічівський морський рибний порт  та підписання акту прийому –передачі Товару.

22.12.06р. Іллічівський морський рибний порт здійснив передплату у сумі 20 000 грн.,

про що свідчить платіжне доручення № 2518 від 22.12.06р. Дана сума передплати вважається позивачем у вигляді збитку в результаті невиконання відповідачем умов договору.

          Пунктом 6.1.встановлено, що за невиконання або неналежне виконання умов Договору сторона , яка порушила свої зобов'язання  по Договору, сплачує іншій стороні пеню. У випадку прострочення Виконавцем строків поставки товару, Виконавець сплачує Замовнику пеню в розмірі двох облікових ставок НБУ за кожен день прострочення  поставки  від загальної вартості Договору ( п.6.2.).

          ПП «Югкрангрупп»мало поставити товар в строк до 24.02.2007 р. Разом з тим, до теперішнього часу, зазначений у договорі товар: два грейфера не поставлено Іллічівському морському рибному порту.

          Порушення Відповідачем зазначених вище договірних зобов'язань зумовило звернення Позивача до господарського суду Одеської області  з позовом.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника позивача, проаналізувавши норми чинного законодавства суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог з наступних підстав:

          Згідно ч.1 ст.626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

          Статтею 629 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

          Згідно до ст.509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

          Зобов'язання виникають з підстав, встановлених ст.11 Цивільного кодексу України, а саме: цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки, зокрема, з договорів та інших правочинів.

          Згідно ст.193 Господарського кодексу України та ст.525, 526 Цивільного кодексу України - зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

          Згідно ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

          Згідно ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Статтею 224 Господарського кодексу України встановлено, що учасник господарських відносин, який порушив господарське зобов'язання або установлені вимоги щодо здійснення господарської діяльності, повинен відшкодувати завдані цим збитки суб'єкту, права або законні інтереси якого порушено.

Відповідно до ч.1 ст. 549, п.3  ч.1 ст.611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки –грошової суми, яку боржник повинен сплатити кредиторові у разі порушення ним зобов'язання.

Згідно ч.3 ст.549 Цивільного кодексу України, пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожний день прострочення виконання. При цьому, відповідно до приписів ст. 233 Господарського кодексу України у разі якщо належні до сплати штрафні санкції надмірно великі порівняно із збитками кредитора, суд має право зменшити розмір санкцій.

Сума пені заявленої до стягнення Позивачем за порушення умов договору складає 28944,48 грн.

Згідно до п.6 ст. 232 ГК України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Відповідно до ст.651 Цивільного кодексу України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Як вбачається з матеріалів справи, Відповідачем умови договору не виконувались взагалі.

Відповідно до п.4 ст. 631 Цивільного кодексу України закінчення строку договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії договору.

Відповідно до вимог ст.ст.32, 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. При цьому, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

          Відповідно до ч.2 ст.615 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов'язання.

          З огляду на вищевикладене, суд вважає позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю "Іллічівський морський рибний порт", щодо розірвання договору №148/06 від 16.11.2006 р. та стягнення з Відповідача 20 000 грн. передплати за Договором підтвердженими матеріалами справи, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

В частині нарахування пені від вартості Договору судом зроблено розрахунок, згідно якого сума нарахованої пені складає 5967,60 грн., тому суд вважає, що в частині стягнення пені позовні вимоги Позивача повинні бути задоволені частково.

          Згідно статей 44, 49 Господарського процесуального кодексу України слід стягнути з Відповідача на користь Позивача витрати по сплаті державного мита на суму 259,67 грн. та інформаційно-технічного забезпечення судового процесу на суму 118 грн.

Керуючись ст.ст. 32, 33, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Розірвати договір №148/06 на поставку товару від 16.11.2006 р., укладений між акціонерним товариством закритого типу «Іллічівський морський рибний порт»та приватним підприємством "Югкрангрупп".

3. Стягнути з приватного підприємства "Югкрангрупп" (65012, м. Одеса, вул. Велика Арнаутська, 18, ідент. код 33915130) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Іллічівський морський рибний порт" (68094, Одеська обл., м. Іллічівськ, 5 ідент. код 24544710)  - 20000 (двадцять тисяч) грн. –передплата за договором №148/06 від 16.11.2006 р.,  5967 (п'ять тисяч дев'ятсот шістдесят сім) грн. 60 коп. –пені, 259 (двісті п'ятдесят дев'ять) грн. 67 коп. –витрат на оплату державного мита; 118 грн. (сто вісімнадцять грн.) –витрат на ІТЗ судового процесу.

Рішення господарського суду набирає чинності в порядку ст.85 ГПК України.

Наказ видати в порядку ст.116 ГПК України.

Суддя                                                                                       Цісельський О.В.

Дата ухвалення рішення01.06.2009
Оприлюднено30.06.2009
Номер документу3934824
СудочинствоГосподарське
Суть  розірвання договору та стягнення 48944,48 грн.; &nbsp

Судовий реєстр по справі —12/65-09-1599

Рішення від 01.06.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні