Рішення
від 14.05.2009 по справі 3/41-615
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/41-615

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"14" травня 2009 р.Справа № 3/41-615

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Турецького І.М.             

Розглянув справу

за позовом: Приватного підприємства «ВІВА –ПЛЮС», м. Тернопіль вул.. Слівенська,5/56 , код ЄДРПОУ 34599853

до відповідача: Тернопільської міської ради , м. Тернопіль  вул.. Листопадова,5 код ЄДРПОУ 34334305

про  визнання   договору   оренди землі укладеним

За участю представників сторін  від:

позивача:  Кметик  В.С. -  представник  по довіреності

відповідача: не з'явився

Суть справи: До господарського суду Тернопільської області поступила позовна заява Приватного підприємства «ВІВА –ПЛЮС», м. Тернопіль вул.. Слівенська,5/56 до  Тернопільської міської ради , м. Тернопіль  вул.. Листопадова,5 про визнання   договору  оренди  землі  укладеним.

          Ухвалами  суду  від  16 квітня 2009 року  ,   від 23  квітня 2009 року , від  27 квітня 2009 року, в порядку ст. 77 ГПК України ,  розгляд справи відкладався  відповідно до 23.04.2009 року , до  27.04.2009р.  та  до 14.05.2009р.

           Відповідач своїм конституційним правом на захист не скористався, явку в судове засідання свого представника не забезпечив, свого письмового відзиву на позов не надав суду, а тому cпip вирішено,  в порядку ст.75 Господарсько - процесуального кодексу України, по наявних у cпpaвi документах.

У розпочатому судовому засіданні представнику позивача роз'яснено його  процесуальні права та обов'язки, передбачені ст.ст.20, 22, 81-1 ГПК України.

Технічна фіксація (звукозапис) судового процесу , в порядку ст. 81-1 ГПК України  не здійснюється  із-за відсутності відповідного клопотання сторін.

Розглянувши матеріали справи, всебічно та повно дослідивши обставини справи, суд встановив наступне:

Приватним підприємством «ВІВА-ПЛЮС» подано Тернопільській міській раді  заяву від 30.10.2006р. №01/06 щодо надання дозволу на виділення земельної ділянки площею 70  кв.м. на будівництво торгово-адміністративного павільйону на куті вулиці Вояків дивізії «Галичина»і проспекту С. Бандери.

Листом від 17.01.2007р. №02 Позивач просив Відповідача про винесення на розгляд постійно діючої комісії з питань вибору земельних ділянок для розміщення об'єктів, питання надання земельної ділянки площею 70 м2 під будівництво торгово-адміністративного павільйону на куті вулиці Вояків дивізії «Галичина»і проспекту С. Бандери в м. Тернополі.

Розпорядженням міського голови від 02.03.2007р.  за  №85 затверджено акт обстеження земельної ділянки ,  визначеної під розташування виставочного павільйону на куті вулиці Вояків дивізії «Галичина»і проспекту С. Бандери   приватному підприємству  «Віва –Плюс».

Позивачем  отримано  ряд  документації  , що  підтверджується наступним:

- висновок   №296  від 03.03.2007р. Тернопільської   обласної комунальної  інспекції  охорони  пам‘яток  історії  та культури,

- висновок управління  містобудівного  та архітектурного  комплексу   виконавчого  комітету  міської ради  (для проекту  відведення )  №540/09 від 05.03.2007р.,

- висновок  від 26.02.2007р.  №4-2/876/814  Державного  управління   охорони  навколишнього  природного  середовища   у Тернопільській області ;

- висновок  про погодження  місця  розташування  об‘єкта №786/15/03 від 05.03.2007р.  Тернопільського міського  управління  земельних  ресурсів;

- висновок  №1219 від 06.03.2007р. державного пожежного  нагляду  м. Тернополя.

Рішеннями постійної комісії Тернопільської міської ради з питань архітектури, будівництва та розвитку міста №11 від 05 03.2007р. та з питань регулювання земельних відносин, природокористування, охорони довкілля, приватизації та оренди землі від 06.03.2007р. №5 погоджено позивачу місце розташування виставочного павільйону та надано дозвіл на складання проекту відведення земельної ділянки.

Згідно довідки від 07.03.2007р. №630/14 відділом земельних ресурсів Тернопільської міської ради підготовлено проект рішення міської ради «Про погодження місця розташування та надання дозволу на складання проекту відведенім земельної ділянки площею 70 м2 під розташування виставочного павільйону на куті вул. Вояків дивізії «Галичина»і проспекту Ст. Бандери приватному підприємству «ВІВА -ПЛЮС».

Листом від 20.08.2008р. ПП «ВІВА-ПЛЮС»звернулося до відповідача з проханням надати інформацію з приводу того, чи приймалося Тернопільською міською радою рішення про погодження місця розташування та надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки площею 70 кв. м під розташування виставочного павільйону на куті вулиць Вояків дивізії «Галичина»і проспекту с. Бандери в м. Тернополі.

За результатами розгляду згаданого звернення, відділом використання земельних ресурсів Тернопільської міської ради листом від 02.09.2008р. за №2821/14 повідомлено підприємство про те, що земельні ділянки у м. Тернополі можуть надаватися тільки на конкурентних  засадах, оскільки, відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України»набуття права оренди земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється виключно на аукціонах, крім земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що перебувають у власності громадян або юридичних осіб.

Поряд з тим, листом від 08.09.2008р. за №1916/02 Тернопільською міською радою повідомлено позивача про те, що в зв'язку з прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України»надання земельних ділянок відбувається виключно на умовах аукціону.

З огляду на  наведене , станом на дату розгляду спору відповідачем не було прийнято щодо позивача рішення про надання або про відмову у наданні в оренду  земельної ділянки, або ж про укладення чи відмову в укладенні договору оренди земельної ділянки.

Згідно ст. 1 Закону України «Про оренду землі»оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності, а згідно ч.1 ст. 2 вказаного закону відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим законом, законами України, іншими нормативно - правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до частини 1 статті 6 Закону України «Про оренду землі»орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Згідно з приписами ч. 1 ст. 124 ЗК України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки, а згідно із частиною 3 цієї статті - передача в оренду земельних ділянок громадянам і юридичним особам із зміною їх цільового призначення та із земель запасу під забудову здійснюється за проектами відведення в порядку, встановленому статтями 118, 123 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст. 169 та 172 ЦК України територіальні громади, які у цивільних відносинах діють на рівних правах з іншими учасниками цих відносин, набувають і здійснюють цивільні права та обов'язки через органи місцевого самоврядування у межах їхньої компетенції, встановленої законом.

Міський голова, як випливає з положень пункту 9 та пункту 16 частини 3 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», укладає від імені територіальної громади, ради та її виконавчого комітету договори відповідно до законодавства, а з питань, віднесених до виключної компетенції ради, подає їх на затвердження відповідної ради, та забезпечує підготовку на розгляд ради проектів рішень з питань, що належить до її відання.  

Розпорядженням міського голови від 02.03.2007р. №85 затверджений акт вибору та обстеження земельної ділянки під розташування виставочного павільйону за адресою на куті вулиці Вояків дивізії «Галичина»і проспекту Ст. Бандери в м. Тернополі приватному підприємству «ВІВА - ПЛЮС». Цим актом встановлено, що вказана земельна ділянка відводиться за рахунок земель загального користування, а також встановлено, що земельна ділянка може бути використана для будівництва і обслуговування виставочного павільйону.

Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що до виключної компетенції міських, сільських, селищних рад, які вирішуються на пленарних засіданнях, відносить питання затвердження договорів, укладених сільським, селищним, міським головою від імені ради, з питань, віднесених до її виключної компетенції (пункт 43 частина 1 статті 26 Закону), і, водночас вирішує відповідно до закону питання регулювання земельних відносин, у тому числі й тих, що стосуються розпорядження землями територіальної громади, надання у користування на певний строк та вилучення земельних ділянок, які належать громаді, організація землеустрою, здійснення контролю за використанням та охороною земель, вирішення земельних спорів, а також здійснення інших правомочностей розпорядника землі територіальної громади (пункти а, в, г,д,є,й частини 1 статті 12 Земельного кодексу України»).

Судом встановлено, що у позивача право на отримання в оренду земельної ділянки існує, однак його реалізація неможлива через те, що право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди та його державної реєстрації.

Стаття 125 Земельного кодексу України забороняє особам приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації.

Приймаючи до уваги вищевикладене, є всі підстави стверджувати, що договір оренди вищенаведеної земельної ділянки між позивачем та Тернопільською  міською радою  є укладеним.

   Оскільки дійсність договору визнається даним рішенням суду, то враховуючи зазначені положення матеріального закону та приписи ч.6 ст.4 ГПК України, суд визнає датою укладення договору день набрання рішенням суду законної сили, якщо рішення не буде оскаржене  в апеляційну інстанцію або у випадку оскарження –дата, визначена у відповідності до процесуального законодавства України.

Відповідно до п. 15 рекомендацій Президії Вищого Господарського Суду України № 04-5/120 від 27.06.2007р. «Про деякі питання підвідомчості i підсудності справ господарським судам» та з урахуванням інформаційного листа Вищого Господарського Суду України № 01-8/164 від 18.03.2008р. «Про деякі питання застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2007 році»- господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають iз земельних відносин, в яких беруть участь суб'єкти господарської діяльності, оскільки земля є об'єктом цивільних прав i обов'язків i використовується в господарській діяльності на підставі цивільно-правових угод. До таких справ слід відносити справи, пов'язані iз захистом права користування землею, в яких, захищаючи свої цивільні права i охоронювані законом інтереси, беруть участь суб'єкти господарської діяльності.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідач доказів на спростування обставин, повідомлених позивачем, не надав.

Інших суб'єктів господарювання, які мали намір набути в оренду спірну земельну ділянку господарським судом Тернопільської області не виявлено, і процедура набуття позивачем земельної ділянки в тимчасове користування розпочата до набрання чинності законодавчими актами, які визначали порядок передачі в оренду земельних ділянок, що перебувають у  державній або комунальній власності шляхом проведення земельних торгів/аукціону, та такі законодавчі акти  не мають зворотної дії.

Відповідно до положень пункту 11 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»від 03.06.2008р. № 309-VI та беручи до уваги абз.3 п.1 Перехідних положень Земельного кодексу України у позивача відсутня необхідність оформляти право оренди земельної ділянки на підставі аукціону/торгів з огляду на те, що станом на 01 січня 2008 року Тернопільською міською радою було затверджено Акт обстеження земельної ділянки ,  визначеної під розташування виставочного павільйону на куті вулиці Вояків дивізії «Галичина» і проспекту С. Бандери   приватному підприємству  «Віва –Плюс»..

Отже, у відповідача відсутні підстави для відмови позивачу в укладенні договору оренди земельної ділянки щодо якої здійснено вибір, а також у відповідача відсутні підстави не вчиняти інші дії, необхідні для укладення такого договору, зокрема, не розглядати проект землеустрою та не приймати рішення про надання позивачу земельної ділянки в оренду, тощо.

Оцінивши представлені документальні докази, господарський суд Тернопільської області прийшов до переконання, що позовні вимоги позивача документально  обґрунтовані  та   підлягають  задоволенню.

Судові витрати, в порядку ст.49 ГПК України покласти на позивача, як ініціатора позову.

Керуючись ст.ст.33, 34, 43, 49, 82-85 ГПК України, Законом України «Про оренду землі», Законом України  «Про місцеве самоврядування в Україні», Земельним кодексом України , суд -

ВИРІШИВ :

1.  Позов задовольнити.

2. Визнати договір оренди земельної ділянки площею 70 кв.м.  під розташування виставочного павільйону на куті вул. Вояків дивізії «Галичина»і проспекту Ст. Бандери між Тернопільською міською радою і приватним підприємством «ВІВА -ПЛЮС» укладеним на умовах згідно наступної редакції:

Договір оренди землі

місто Тернопіль                                                                        " ___ "____2009 р.

Орендодавець - Тернопільська міська рада, що знаходиться за адресою м. Тернопіль, вул. Листопадова, 5 в особі Тернопільського міського голови Заставного Романа Йосиповича, який діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні »з одного боку, та

Орендар - Приватне підприємство «ВІВА - ПЛЮС», що знаходиться за адресою м. Тернопіль, вул. СЛІВЕНСЬКА, 5/56 (свідоцтво про державну реєстрацію підприємницької діяльності юридичної особи видане державним реєстратором виконавчого комітету Тернопільської міської ради 27.09.2006 року та зареєстроване за №16461020000002807,  ідентифікаційний код 34599853) в особі директора Баб'яра Павла Петровича, який діє на підставі Статуту, з другого  боку , уклали цей Договір про нижче наведене:

Предмет оренди

1 . Орендодавець надає, а Орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення, яка знаходиться у місті Тернополі за адресою на куті вулиці Вояків дивізії «Галичина»і проспекту С.Бандери.

Об'єкт оренди

В оренду передається земельна ділянка загальною площею 70 м2.

На земельній ділянці немає об'єктів нерухомого майна, а також інших об'єктів інфраструктури.

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить


гривень.

Земельна ділянка, яка передається в оренду, не має недоліків, що можуть перешкоджати її ефективному використанню

Інші особливості об'єкта оренди, які можуть вплинути на орендні відносини –земельна ділянка повинна використовуватися з врахуванням вимог містобудівної документації.

Строк дії договору

7.          Договір укладено на 49 (сорок дев'ять) років. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 60 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Орендна плата

8.          Орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі з розрахунку 3% нормативної грошової оцінки земельної ділянки за рік, в розмірі


 гривень щомісячно.

9.          Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням її цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, за затвердженими Кабінетом Міністрів України формами, що заповнюються під час укладання або зміни умов договору оренди чи продовження його дії.

10.          Орендна плата вноситься щомісячно, протягом 30 календарних днів, наступним за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця на рахунок місцевого бюджету №332178Д 2700002 в управлінні Державного казначейства в Тернопільській області, МФО 838012, код ЗКПО 23588119, по коду бюджетної класифікації України 13050201 «Орендна плата за землю з юридичних осіб».

11.          Передача продукції та надання послуг в рахунок орендної плати цим договором не передбачається.

12.          Розмір орендної плати переглядається, може переглядатися щорічно у разі:

-          зміни умов господарювання, передбачених договором;

- зміни ставок орендної плати;

-          зміни розмірів земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством;

-          погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами;

-          в інших випадках, передбачених законом.

13.          У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором, справляється пеня у розмірі 120 відсотків річних облікової ставки НБУ від  несплаченої суми на день виникнення боргу, за кожен день прострочення.

Умови використання земельної ділянки

14.          Земельна ділянка передається в - оренду для будівництва громадсько-торгового комплексу та групи багатоквартирних будинків з критими стоянками для автомобілів.

15.          Цільове призначення земельної ділянки - несільськогосподарське призначення.

15.1. Цільове використання землі згідно класифікатора: землі житлового, комерційного, громадського призначення.

16.          Умови збереження стану об'єкта оренди: забороняється самовільна забудова.

Умови і строки передачі земельної ділянки в оренду

17.           Передача земельної ділянки в оренду здійснюється з розробленням проекту її відведення.

18.           Інші умови передачі земельної ділянки в оренду - заборона зміни цільового призначення земельної ділянки без погодження орендодавцем.

19.           Передача земельної ділянки орендарю здійснюється у тижневий строк після набрання рішенням суду законної сили за актом її приймання-передачі.

Умови повернення земельної ділянки

20.          Після припинення дії договору орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

Орендодавець у разі погіршення корисних властивостей орендованої земельної ділянки, пов'язаних із зміною її стану, та у разі несвоєчасного повернення орендованої земельної ділянки має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір розв'язується у судовому порядку.

21.          Здійснені орендарем без згоди орендодавця витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, які неможливо відокремити без заподіяти шкоди цієї ділянці, не підлягають відшкодуванню

22.          Поліпшення стану земельної ділянки, проведені орендарем за письмовою згодою з орендодавцем землі, не підлягають відшкодуванню.

23.          Орендар має право на відшкодування збитків, заподіяних унаслідок невиконання орендодавцем зобов'язань, передбачених цим договором.

Збитками вважаються:

фактичні втрати, яких орендар зазнав у зв'язку з невиконанням або неналежним

виконанням умов договору орендодавцем, а також витрати, які орендар здійснив або повинен здійснити для відновлення свого порушеного права,

доходи, які орендар міг би реально отримати в разі належного виконання орендодавцем умов договору.

24.           Розмір   фактичних   витрат орендаря визначається   на підставі документально підтверджених даних.

Обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки

25.          Орендодавець попереджає про права третіх осіб на земельну ділянку.

26.          Передача в оренду земельної ділянки не є підставою для припинення або зміни

обмежень (обтяжень) та інших прав третіх осіб на цю ділянку.

26.1. Обов'язковими для діяльності орендаря є наступні обмеження:

а)          обмеження щодо червоних ліній;

б)          обмеження щодо інженерних зон;

ділянка повинна використовуватись з врахуванням охоронних зон інженерних мереж;

в)          обмеження щодо нового будівництва чи реконструкції;

проведення капітального ремонту, нове будівництво проводити після отримання відповідних дозволів;

г)          обмеження щодо суміжних землекористувачів;

використання території та будь-яка діяльність повинна здійснюватись з врахуванням меж ділянок і забудови на сусідніх ділянках з дотриманням нормативних вимог та не погіршення умов використання суміжних ділянок;

забезпечувати цілодобовий доступ до існуючих на території ділянки інженерних мереж для їх ремонту, обслуговування, дотримуватись правил використання земель в охоронній зоні згідно з вимогами інженерних служб міста і не чинити перешкод при будівництві нових.

27.          Передача в оренду земельної ділянки не є підставою для припинення або зміни обмежень (обтяжень) на цю ділянку.

Інші права та обов'язки сторін

28.          Права орендодавця:

28.1. Орендодавець має право вимагати від Орендаря:

а)          використання земельної ділянки відповідно до призначення, визначеного у п.п.1, 15 цього Договору;

б)          забезпечення екологічної безпеки землекористування шляхом додержання вимог земельного і природоохоронного законодавства України, державних та місцевих стандартів, норм і правил щодо використання землі,

в)          своєчасного внесення орендної плати;

г) вільного доступу до переданої в оренду земельної ділянки для контролю за додержанням Орендарем умов цього договору;

д)          освоєння земельної ділянки у терміни встановлені будівельними нормами і правилами для такого роду об'єктів;

ж) відшкодування допущених втрат, які виникли з моменту прийняття рішення міської ради про надання земельної ділянки до моменту реєстрації цього договору, якщо це відбулося не з вини орендодавця в розмірі орендної плати за прострочений термін.

29.          Обов'язки орендодавця:

29.1. Орендодавець зобов'язаний:

а) передати у користування земельну ділянку у стані, що відповідає умовам цього договору та придатну для використання за призначенням згідно пунктів 1,15 Договору;

б)          надавати орендарю довідки про умови цього договору,

в)          не втручатись в господарську діяльність орендаря і не створювати йому будь-яких перешкод при виконанні умов цього договору.

30.        Права орендаря:

30.1. Орендар має право:

а)          самостійно визначати напрямок своєї господарської діяльності, визначений у пунктах 1, 15 та умов цього договору;

б) одержувати продукцію і доходи;

в)          приступити до використання земельної ділянки після державної реєстрації договору оренди;

г)          проводити поліпшення стану земельної ділянки.

31. Обов'язки орендаря:

31.1. Орендар зобов'язаний:

а) використовувати орендовану земельну ділянку відповідно до цільового призначення, визначеного у п.1, 15 договору, дотримуючись при цьому вимог чинного земельного і екологічного законодавства, державних і місцевих стандартів, норм і правил щодо використання землі;

б)          зміну цільового або функціонального призначення орендованої земельної ділянки проводити згідно з чинним законодавством;

в)          відповідно до п.11 цього договору своєчасно вносити орендну плату;

г) у разі відчуження будівель або їх частин, розташованих на орендованій земельній ділянці, орендар зобов'язаний повідомити про це орендодавця у 10-ти денний термін з дня відчуження і повідомити нового власника про обов'язковість оформлення права користування на землю. До посвідчення орендодавцем прав третіх осіб на користування земельною ділянкою орендна плата сплачується орендарем у повному обсязі;

д) самостійно проводити визначення розміру орендної плати з врахуванням встановленого відповідно до чинного законодавства коефіцієнта індексації грошової оцінки землі;

є) освоїти земельну ділянку у терміни, встановлені будівельними нормами і правилами для такого роду об'єктів;

є) у 5-ти денний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки подати копію договору оренди в органи державної податкової служби;

ж) відшкодувати допущені втрати, які виникли з моменту прийняття рішення міської ради про надання земельної ділянки до моменту реєстрації цього договору, якщо це відбулося не з вини орендодавця в розмірі орендної плати за прострочений термін.

Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його

частини

32.          Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини несе орендар

Страхування об'єкта оренди

33.          Згідно з цим договором об'єкт оренди підлягає страхуванню на весь період дії цього договору.

34.          Страхування об'єкта оренди здійснює орендар

35.          Сторони домовилися про те, що у разі невиконання свого обов'язку стороною, яка повинна згідно з цим договором застрахувати об'єкт оренди, друга сторона може застрахувати його і вимагати відшкодування витрат на страхування.

Зміна умов договору і припинення його дії

36.          Зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін.

У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв'язується у судовому порядку.

37.          Дія договору припиняється у разі:

закінчення строку, на який його було укладено,

придбання орендарем земельної ділянки у власність,

викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

ліквідації юридичної особи-орендаря.

Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

38.           Дія договору припиняється шляхом його розірвання за:

взаємною згодою сторін;

рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

39. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається. Умовою розірвання договору в односторонньому порядку є невнесення орендної плати на протязі трьох місяців.

40.          Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи, а також реорганізація юридичної особи-орендаря є підставою для зміни умов або розірвання договору.

Відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання

договору

41.          За невиконання або неналежне виконання договору сторони несуть відповідальність відповідно до закону та цього договору.

42.          Сторона, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

Прикінцеві положення

43.          Цей договір набирає чинності після підписання сторонами та його державної реєстрації.

Цей договір укладено у трьох примірниках, що мають однакову юридичну силу, один з яких знаходиться в орендодавця, другий - в орендаря, третій - в органі, який провів його державну реєстрацію.

- в Тернопільській регіональній філії державного підприємства «Центр державного

земельного кадастру».

Невід'ємними частинами договору є:

-план або схема земельної ділянки;

-          кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її -

використанні та встановлених земельних сервітутів;

-          акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);

-          акт приймання-передачі об'єкта оренди;

-          нормативна грошова оцінка земельної ділянки.

Реквізити сторін

Орендодавець                  Орендар

Тернопільська міська рада                               Приватне підприємство

в особі міського голови                               «ВІВА-ЛЮС»

Заставного Романа Йосиповича                           в особі директора

                              Баб'яра Павла Петровича

м. Тернопіль                             м. Тернопіль

вул. Листопадова,5                               вул. Слівенська, 5/56

ідентифікаційний код 04058344                                   ідентифікаційний код 34599853

                                                  Підписи сторін

Орендодавець                                                  Орендар

   

3.          Зобов‘язати   Тернопільську  міську раду    в особі   Тернопільського міського голови  Заставного  Романа Йосиповича   підписати договір оренди   земельної  ділянки  на протязі   10-ти  днів  з дня   винесення  рішення .

4.          У випадку   не підписання  договору    оренди  земельної ділянки   у встановлений   рішенням  термін  , договір  вважати підписаний.

5.  Датою укладення договору  вважати  день набрання рішенням суду законної сили, якщо рішення не буде оскаржене  в апеляційну інстанцію або у випадку оскарження –дата, визначена у відповідності до процесуального законодавства України.

6. На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішення   26  травня  2009  року через місцевий господарський суд.

7. Рішення направити сторонам по справі.

 

Суддя                                                                                          І.М. Турецький

Дата ухвалення рішення14.05.2009
Оприлюднено30.06.2009
Номер документу3935112
СудочинствоГосподарське
Суть визнання   договору   оренди землі укладеним

Судовий реєстр по справі —3/41-615

Рішення від 14.05.2009

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні