Рішення
від 02.06.2014 по справі 910/7016/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/7016/14 02.06.14

За позовом ОСОБА_1

До відповідача товариства з обмеженою відповідальністю «СМС-АГРЕГАТОР»

Третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Шевченківського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у місті Києві

Про визнання незаконними рішень загальних зборів

Суддя Ковтун С.А.

Представники учасників процесу:

від позивачів ОСОБА_2 (за дов.)

від відповідача Новак А.І. (за дов.)

від третьої особи не з'явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До господарського суду міста Києва звернувся з позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «СМС-АГРЕГАТОР» (далі - Товариство) про: визнання недійсними рішень загальних зборів учасників зборів Товариства, оформлених протоколом від 04.04.2014, якими було змінено склад учасників Товариства, а також звільнено директора Товариства та призначено нового; скасування державної реєстрації внесених змін.

Позовні вимоги мотивовані відсутністю кворуму на вищевказаних зборах, оскільки позивач, якому належить 51% статутного капіталу, участі у зборах не приймав. Зокрема, за твердженням позивача, 11.04.2014 йому стало відомо, що єдиним учасником Товариства та виконуючим обов'язки директора на підставі рішень загальних зборів учасників Товариства, що відбулися 04.04.2014, є громадянин Російської Федерації ОСОБА_5. Проте, позивача не було повідомлено про проведення загальних зборів, а тому він не був присутнім на зборах. Крім того, позивач ніколи не заявляв про свій вихід зі складу Товариства, не відступав ні на чию користь належну йому частку у статутному капіталі Товариства, жодних осіб не уповноважував бути присутніми на загальних зборах господарських товариств, в яких він є учасником, голосувати від його імені на зборах, приймати рішення з будь яких питань, у тому числі щодо виходу позивача зі складу учасників чи призначення органів управління товариств.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 18.04.2014 порушено провадження у справі № 910/7016/14 та залучено до участі у справі як третю особу на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Шевченківського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві.

Відповідач у поданому суду відзиві позовні вимоги визнав, зазначивши, що проведення державної реєстрації змін до статутних документів Товариства проведено на підставі підроблених документів.

Представником позивача подано клопотання про витребування у третьої особи документів, які були надані для проведення державної реєстрації змін щодо складу учасників та виконавчого органу товариства з обмеженою відповідальністю «СМС-Агрегатор», що були прийняті загальними зборами Товариства 04.04.2014 р..

Клопотання судом задоволено та витребувано у відділі державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Шевченківського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у місті Києві, які були надані для проведення державної реєстрації змін щодо складу учасників та виконавчого органу товариства з обмеженою відповідальністю «СМС-Агрегатор», що були прийняті загальними зборами Товариства 04.04.2014 р.

Розгляд справи відкладено до 02.06.2014.

Від третьої особи надійшло повідомлення про неможливість надання витребуваних документів, оскільки оригінали документів реєстраційної справи були вилучені на підставі протоколу виїмки від 15.04.2014, проведеної слідчим СВ УБОЗ ГУ МВС України в м. Києві.

Розглянувши надані документи і матеріали, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, всебічно та повно з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив:

25.08.2011 державним реєстратором Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації було внесено запис до Єдиного державного реєстру № 10741020000040417 про проведення державної реєстрації юридичної особи та зареєстровано товариство з обмеженою відповідальністю «СМС-АГРЕГАТОР» (далі - Товариство).

Відповідно до статуту Товариства, затвердженого протоколом загальних зборів учасників від 06.11.2013, учасниками Товариства є:

громадянин України ОСОБА_1, який володіє часткою у статутному капіталі товариства розміром 155550,00 грн., що складає 51% статутного капіталу;

громадянин України ОСОБА_6, який володіє часткою у статутному капіталі товариства розміром 149450,00 грн., що складає 49% статутного капіталу Відповідача, який також займає посаду Директора Відповідача.

Відповідно до п. 6.1 статуту Товариства його учасники, крім іншого, мають право:

- брати участь в управлінні справами Товариства;

- отримувати дивіденди від діяльності Товариства;

- обирати та бути обраними до органів управління Товариства;

- вийти з Товариства в установленому порядку;

- набувати інших прав, передбачених чинним законодавством України.

Вищим органом Товариства є загальні збори учасників (п. 10.1 статуту).

Згідно з п. 10.2.1 статуту учасники повідомляються про проведення загальних зборів учасників персонально із зазначенням часу і місця проведення загальних зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за тридцять днів до скликання загальних зборів учасників.

За п. 10.5.3 статуту учасники Товариства, що володіють у сукупності більш як 20 відсотками голосів, мають право вимагати скликання позачергових загальних зборів учасників у будь-який час і з будь-якого приводу, що стосується діяльності Товариства. Якщо протягом 25 днів голова Товариства не виконав зазначеної вимоги, вони вправі самі скликати загальні збори учасників.

Виконавчим органом Товариства, що здійснює управління його поточною діяльністю, є директор (п. 10.6)

11.04.2014 державним реєстратором відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Шевченківського району Реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві було внесено зміни до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані із змінами в установчі документи, а саме: зміна керівника ТОВ «СМС-АГРЕГАТОР» та проведено державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ «СМС-АГРЕГАТОР». Так, згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, керівником та єдиним учасником Товариства, що володіє часткою розміром 100% статутного капіталу ТОВ «СМС-АГРЕГАТОР» є громадянин Російської Федерації, ОСОБА_5.

Вказані зміни були внесені на підставі протоколу загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю «СМС-АГРЕГАТОР» № 1/04/14 від 04.04.2014. Відповідно до вказаного протоколу на зборах були присутні 100 % учасників Товариства, а саме: ОСОБА_1 (51% статутного капіталу Товариства), ОСОБА_6 (49% статутного капіталу Товариства). Предметом розгляду загальних зборів були наступні питання:

1. Про відкликання з посади директора Товариства ОСОБА_6.

2. Про призначення на посаду директора Товариства ОСОБА_5.

3. Про вступ до складу учасників Товариства ОСОБА_5.

4. Про передачу частки у статутному капіталі Товариства, яка належить ОСОБА_1 на користь ОСОБА_5.

5. Про передачу частки в статутному капіталі Товариства, яка належить ОСОБА_6 на користь ОСОБА_5

6. Про розподіл часток у статутному капіталі Товариства.

7. Про затвердження нової редакції статуту Товариства.

8. Про уповноваження на проведення державної реєстрації змін до реєстраційних відомостей Товариства тощо.

9. Про вихід зі складу учасників Товариства ОСОБА_1.

10. Про вихід зі складу учасників Товариства ОСОБА_6.

Згідно з протоколом були прийняті наступні рішення: про відкликання з посади директора Товариства ОСОБА_6 з 04.04.2014; призначення директором Товариства ОСОБА_5 з 07.04.2014; прийняття до складу Товариства ОСОБА_5; продаж ОСОБА_1 належної йому частки у статутному капіталі (51%) ОСОБА_5; продаж ОСОБА_6 належної йому частки у статутному капіталі (49%) ОСОБА_5; перерозподіл часток у статутному капіталі; викладення, прийняття та затвердження статуту Товариства у новій редакції; доручення ОСОБА_5 провести державну реєстрацію змін; вихід ОСОБА_1 зі складу Товариства; вихід ОСОБА_6 зі складу Товариства.

Частиною 5 статті 61 Закону України «Про господарські товариства» передбачено, що про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.

Аналогічний порядок повідомлення учасників про проведення загальних зборів передбачено п. 10.2.1 статуту Товариства.

Імперативні приписи щодо кворуму, який необхідний для вирішення питання повноважності зборів, містить ст. 60 Закону України «Про господарські товариства», в силу якої загальні збори учасників товариства вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 відсотками голосів.

Таким чином, виходячи з підстав позову, а саме: відсутність кворуму та невідповідність наведеній у протоколі інформації про присутність на зборах ОСОБА_1, і враховуючи, що протокол загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю «СМС-АГРЕГАТОР» від 04.04.2014, рішення яких оскаржуються, підписано ОСОБА_1, ОСОБА_6, ОСОБА_5, доведення факту наявності вищевказаних осіб на зборах може мати місце виключно шляхом документального підтвердження дотримання процедури скликання зборів.

Даний висновок суду ґрунтується на тому, що доведенню підлягають обставини, які мали місце, оскільки вони фіксуються предметами матеріального світу.

У зв'язку з цим доведення цих обставин законом (ст. 33 ГПК України) покладено на відповідача.

Виходячи з приписів ст. 43 ГПК України щодо оцінки доказів суд вважає, що наведені позивачем обставини про його відсутність на зборах учасників товариства з обмеженою відповідальністю «СМС-АГРЕГАТОР» 04.04.2014 є не спростованими.

З огляду на викладене, загальні збори учасників товариства 04.04.2014 не є повноважними, оскільки на них не були присутні учасники, що володіють у сукупності більш як 60 відсотками голосів.

Дана обставина є безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з прямою вказівкою закону - прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів (ст.ст. 41, 42, 59, 60 Закону України «Про господарські товариства»).

Виключний перелік справ, підвідомчий господарським судам, визначений ст. 12 ГПК України.

Порядок скасування державної реєстрації змін до установчих документів передбачено ст. 31 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» від 15.05.2003, № 755-IV.

Даною нормою передбачено, що у разі постановлення судового рішення щодо скасування рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу про внесення змін до установчих документів юридичної особи, або про визнання повністю або частково недійсними змін до установчих документів юридичної особи суд у день набрання законної сили судовим рішенням надсилає його державному реєстратору для внесення запису про судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Державний реєстратор у строк, що не перевищує двох робочих днів з дати надходження судового рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, вносить до Єдиного державного реєстру запис щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, якщо інше не встановлено судовим рішенням, та в той же день повідомляє органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України про внесення такого запису (ч. 2 ст. 31 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців»).

Згідно з ч. 1-5 ст. 25, ч. 2-3 ст. 27, ч. 13 ст. 29, Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» функції щодо реєстрації змін до установчих документів здійснює державний реєстратор, як суб'єкт владних повноважень

Таким чином, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи є похідною дією від постановлення судового рішення щодо скасування рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу про внесення змін до установчих документів юридичної особи, і полягає у внесенні державним реєстратором, як суб'єктом владних повноважень, до Єдиного державного реєстру запису щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Отже, на даний час права позивача щодо скасування державної реєстрації змін та доповнень до статуту Товариства, затверджених зборами 04.04.2014, є не порушеними та відповідачем за вказаними вимогами не є Товариство чи його учасники.

Судові витрати, відповідно до ст. 49 ГПК України, покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Визнати недійсними рішення загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю «СМС-АГРЕГАТОР», які оформлені протоколом № 1/04/14 від 04.04.2014.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «СМС-АГРЕГАТОР» (01034, м. Київ, вул. Олеся Гончара, 35, приміщення 87, код 37819975) на користь ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) 1218 грн. судового збору.

В іншій частині позову відмовити.

Рішення підписано 20.06 .2014.

Суддя С. А. Ковтун

Дата ухвалення рішення02.06.2014
Оприлюднено23.06.2014
Номер документу39355952
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання незаконними рішень загальних зборів

Судовий реєстр по справі —910/7016/14

Ухвала від 20.03.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Рішення від 02.06.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 18.04.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні