Рішення
від 16.06.2009 по справі 21/906
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21/906

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"16" червня 2009 р.Справа № 21/906

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "7 днів" м. Кам'янець-Подільський  

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Гермес" м. Київ

про визнання права власності на прибудоване до готельного комплексу приміщення басейну загальною площею 201,8 кв.м., що знаходиться по вул. Соборній, 4  в м. Кам'янець-Подільському

                   Суддя   Огороднік К.М.

Представники сторін:

позивача: Кривенко О.П. - за довіреністю.

відповідача: не з'явився

Суть спору: Позивач звернувся із позовом до господарського суду, яким просить визнати право власності на прибудоване до готельного комплексу приміщення басейну загальною площею 201,8 кв.м., що знаходиться по вул. Соборній, 4 у м. Кам'янець-Подільському. Обґрунтовуючи позовні вимоги посилається на укладений між відповідачем договір підряду № 23 від 23.01.2006 року та додаткову угоду № 3 від 30.01.2008 року. Як на правову підставу позовних вимог посилається на ст.ст. 331, 392, 876 Цивільного кодексу України.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, обґрунтовуючи наявними в матеріалах справи доказами.      

Відповідач в письмовому відзиві на позов проти позову заперечив, з підстав вказаних у відзиві.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

26.08.2004 року між Управлінням комунального майна виконавчого комітету Кам'янець-Подільської міської ради м. Кам'янець-Подільський та Товариством з обмеженою відповідальністю "7 днів" (юридична адреса: м. Київ, вул. Героїв Космосу, 4) - (надалі позивач)  укладено договір купівлі-продажу цілісного майнового комплексу за конкурсом (копію нотаріально посвідченого договору долучено до матеріалів справи). Відповідно до умов укладеного договору, зокрема п. 1.1., Управління комунального майна виконавчого комітету Кам'янець-Подільської міської ради за підсумками конкурсу з продажу цілісного  майнового комплексу комунального підприємства готельного комплексу "Смотрич" зобов'язався передати у власність позивачу цілісний майновий комплекс комунального підприємства готельного комплексу "Смотрич", який знаходиться за адресою: м. Кам'янець-Подільський, вул. Соборна, 4, а позивач зобов'язався сплатити за вказаний цілісний майновий комплекс по акту приймання-передачі і виконати умови, передбачені договором.

Згідно наявного в матеріалах справи витягу про реєстрацію в державному реєстрі правочинів, датованого 27.08.2004 року, реєстраційний № 6450164, зареєстровано об'єкт - нежитлова будівля, адреса: м. Кам'янець-Подільський, вул. Соборна, 4, опис майна: цілісний майновий комплекс готелю "Смотрич" загальною площею 11858,2 кв.м.

25.10.2004 року Кам'янець-Подільське бюро технічної інвентаризації  відповідно до укладеного договору купівлі-продажу 3-2174 від 26.08.2004 року зареєструвало право власності позивача на нежитлову будівлю розміщену за адресою: м. Кам'янець-Подільський, вул. Соборна, 4.

На підставі рішення від 17.09.2004 року № 145 Кам'янець-Подільської міської ради позивачу надано в строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення - землі іншого призначення, яка знаходиться в м. Кам'янець-Подільському по вул. Соборній,4, про що 29.10.2004 року укладено договір оренди землі. Відповідно до п.п. 2.1., 3.1. договору, в оренду передано земельну ділянку загальною площею 4398,0 кв.м., договір укладено на сорок дев'ять років, з дня прийняття рішення, тобто до 17.09.2053 року.

23.01.2006 року між позивачем та Товариством з обмеженою відповідальністю "Гермес" м. Київ (надалі - відповідач) укладено підряду № 23, відповідно до п. 1.1. якого, відповідач зобов'язався згідно з графіком виконаних робіт, технічної документації і дизайн-проектом, які передалися йому позивачем, виконати будівельно-монтажні роботи на об'єкті: готельний комплекс "7 днів" за адресою: м. Кам'янець-Подільський, вул. Соборна, 4, а позивач зобов'язався прийняти і на основі акту виконаних робіт оплатити їх.

30.01.2008 року між позивачем та відповідачем укладено додаткову угоду № 3 до договору № 23 від 23.01.2006 року, згідно якого відповідач прийняв на себе додаткове зобов'язання по будівництву басейна на об'єкті готельного комплексу "7 днів" за адресою: м. Кам'янець - Подільський, вул. Соборна, 4. Оплату по даному зобов'язанні проводиться згідно графіка фінансування № 9. відповідач зобов'язався виконати передбачені даною угодою роботи в строк до 30.11.2008 року. Після фактичного виконання робіт по даній угоді позивач зобов'язався прийняти їх і в п'ятнадцятидений строк підписати акт прийому-передачі та довідку. Договір підряду № 23 від 23.01.2006 року та додаткова угода № 3 до договору підряду  підписані повноважними представниками сторін та скріплені печатками товариств, їх копії долучено до матеріалів справи.

Прибудова приміщення басейну була здійснена на орендованій позивачем земельній ділянці.

Будівництво приміщення басейну повністю завершене, однак, відповідач в порушення вимог укладеного договору підряду та додаткової угоди утримує та не передає позивачу вказаний об'єкт будівництва.

В адресу відповідача позивачем 17.03.2009 року надсилалась вимога про усунення перешкод в здійсненні права власності, якою позивач просив відповідача припинити порушення права власності і невідкладно звільнити належне йому приміщення басейну.

Відповідачем 01.04.2009 року в адресу позивача надіслано відповідь на вимогу, якою він не вважає законними підстави для визнання позивачем власником приміщення басейну і залишив вимогу без задоволення.

Приватним підприємством "Експертно-Консалтинговий Центр "Бізнес-експерт" м. Кам'янець-Подільський, яке діяло на підставі договору від 13.03.2009 року на проведення незалежної оцінки вартості прибудови (приміщень басейну) до готелю "7 днів", що розташовані по вул. Соборні, 4 в м. Кам'янець-Подільському зроблено висновок, згідно якого станом на 15.03.2009 року вартість прибудови до готелю, що розрахована з метою встановлення права власності, становила 140914,00 грн. без ПДВ.

Відповідно до наявного в матеріалах справи Дослідження 15/09 експерта будівельно-технічної експертизи, прибудова до готельного комплексу, приміщення басейну загальною площею 201,8 кв.м., що знаходиться по вул. Соборній, 4 у м. Кам'янець-Подільському, відповідає  вимогам Державних будівельних норм, санітарним та протипожежним нормам.

За таких обставин, позивач звернувся до суду з позовом про визнання права власності на вищевказане приміщення басейну.

Аналізуючи надані по справі докази,  оцінюючи їх в сукупності, до уваги приймається наступне:

Відповідно до ст.16 Цивільного кодексу України та ст.ст. 1, 2 Господарського процесуального кодексу України, особа звертається до суду за захистом порушеного права або охоронюваного законом інтересу. Одним же зі способів захисту  цивільного права в силу ст. 16 Цивільного кодексу України є  визнання права.

Згідно ч.1, абз. 1 ч. 2 ст. 331 ЦК України, право  власності  на нову річ,  яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Статтею 392 Цивільного кодексу України встановлено, що  власник майна може  пред'явити  позов  про  визнання  його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ч. 5 статті  376 Цивільного кодексу України на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Враховуючи те, що позивач, згідно наявних в матеріалах справи доказів, є власником спірного  приміщення басейну, а також позивач є належним користувачем земельної ділянки на якій знаходиться спірне приміщення басейну, що підтверджується наявними у справі договором оренди землі, враховуючи експертний висновок щодо відповідності спірного об`єкту вимогам Державних будівельних норм, санітарним та протипожежним нормам та те, що вказане будівництво не порушує будь-чиї права та інтереси, є всі правові підстави для визнання за Товариством з обмеженою відповідальністю "7 днів" м. Кам'янець-Подільський права власності на спірне прибудоване до готельного комплексу приміщення басейну загальною площею 201,8 кв.м.

З огляду на вищевикладене, позовні вимоги позивача щодо визнання права власності на прибудоване до готельного комплексу приміщення басейну загальною площею 201,8 кв.м., обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи та належними доказами, відповідають вимогам чинного законодавства і підлягають задоволенню.

Судові витрати по справі необхідно покласти на відповідача, відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 44-49, 82-85, 115-116 Господарського процесуального кодексу України, СУД-                                                     

                                                   В И Р І Ш И В:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "7 днів" м. Кам'янець-Подільський до Товариства з обмеженою відповідальністю "Гермес" м. Київ про визнання права власності на прибудоване до готельного комплексу приміщення басейну загальною площею 201,8 кв.м., що знаходиться по вул. Соборній, 4 у м. Кам'янець - Подільському задоволити.      

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю "7 днів" м. Кам'янець-Подільський, вул. Соборна, 4 (код ЄДРПОУ 32423769) право власності на прибудоване до готельного комплексу приміщення басейну загальною площею 201,8 кв.м., що знаходиться по вул. Соборній, 4 у м. Кам'янець-Подільському.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Гермес" м. Київ, вул. Курська, 10 (код ЄДРПОУ 31517500) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "7 днів" м. Кам'янець-Подільський, вул. Соборна, 4 (код ЄДРПОУ 32423769) суму 1410,00 грн. (одна тисяча чотириста десять грн. 00 коп.) сплаченого державного мита та суму 312,50 грн. (триста дванадцять грн. 50 коп.) витрат на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ.    

                    Суддя                                                                      К.М. Огороднік

віддруковано 3 примірники: 1 - до справи, 2 - позивачу, 3 - відповідачу.

Помічник судді                        О.С. Гуменюк

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення16.06.2009
Оприлюднено30.06.2009
Номер документу3936856
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/906

Рішення від 16.06.2009

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Огороднік К.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні