Рішення
від 01.06.2009 по справі 6/79-09-2168
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/79-09-2168

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"01" червня 2009 р.Справа  № 6/79-09-2168

Позивач:      Відкрите акціонерне товариство „Чорномортехфлот”

Відповідач: Державне підприємство „Морський торговельний порт „Южний”

Про: зобов'язання укласти зміни до основного договору

   

          Суддя                                   Демешин О. А.

Представники:

Від позивача: Бозаджі Ю.В. –довіреність

Від відповідача: Бушуєва І.О.  - довіреність

          

СУТЬ СПОРУ:   Відкрите акціонерне товариство „Чорномортехфлот” (далі –позивач) звернулось до господарського суду Одеської області з позовом та уточненням до позову до Державного підприємства „Морський торговельний порт „Южний” (далі –відповідач) яким просить зобов'язати відповідача укласти додаткову угоду до Договору  № Т/ОКС-142 відж 30.03.2009р.(далі –Основний договір) про зобов`язання  здійснення розрахунків між Сторонами за виконанні роботи з безвідкличного, документального, непідтвердженого акредитиву, відкритого за дорученням Замовника на користь Підрядника банка та відкриття акредитиву не пізніше 10 днів з моменту підписання додаткової угоди, строком дії Основного договору, на суму 70% залишку вартості робіт за основним договором, з оформленням окремого договору з АКБ „Фінбанк”

          

Відповідач позов не визнав, з підстав зазначених у відзиві.

Під час розгляду справи оголошувались перерви до 29.05.2008 року та 01.06.2009р.

В С Т А Н О В И В :

30.03.2009 року між Сторонами по справі було укладено Договір № Т/ОКС-142 на виконання днопоглиблювальних робот з утворення акваторії причалу № 9.

 12.05.2009  року   Позивач     запропонував  Відповідачеві  укласти  зміни Основного договору, в частині порядку розрахунків за виконані роботи. А саме, запропоновано викласти          п. п. 11.9. Основного договору в наступній редакції:

- Розрахунки між Сторонами за виконані роботи повинні бути здійснені з безвідкличного, документарного, непідтвердженого акредитиву, відкритого за дорученням Замовника на користь Підрядника банком.

 Крім того,  позивач запропонував  доповнити п.11 Основного договору підпунктом 11.10 в наступній редакції:

- Акредитив повинен бути відкритим не пізніше 10 днів з моменту підписання цієї додаткової угоди, строком дії Основного договору, на суму 70% залишку вартості робіт за Основним договором, з оформленням окремого договору з АКБ «Фінбанк».

Відповідач розглянувши пропозицію Позивача відмовив в підписанні додаткової угоди мотивуючи тим, що такі зміни не передбачені тендерною документацією на умовах якої було укладено Основний договір.

Однак, умовами тендерної документації не заборонено, а навіть передбачено можливість укладання додаткових угод та доповнень до Договору.

Позивач зазначає, що Відповідачу не пропонуються зміни в частині підстав оплати виконаних за Договором робіт, не змінюється ціна за виконані роботи, а тільки корегуються умови вчинення розрахунку за виконані роботи.

Таким чином Позивач вважає, що запропонувавши Відповідачеві укласти додаткову угоду у частині оплати виконаних робіт за Договором, не суперечить вимогам як законодавств так і умовам тендерної документації і вже укладеному Договору.

Відповідно до ст. 1088 ЦК України - Сторони у договорі мають право обрати будь-який вид безготівкових розрахунків на свій розсуд.

Форма розрахунків - різновид обов'язків клієнта та обслуговуючого його банка по виконанню безготівкового платежу. Виходячи з принципів свободи договору та автономії волі, сторони мають право на вибір будь-якої з вказаних форм розрахунків.

В приведеному випадку акредитив як форма розрахунку - є надання Позивачу твердих гарантій платежу, запорука забезпечення платежу за виконанні роботи за договором.

Частиною другою статті 84 Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого  постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. N 921, передбачено, що умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від умов тендерної (цінової пропозиції) учасника – переможця процедури закупівлі. Істотні умови договору про закупівлю не повинні змінюватися після підписання договору, крім випадків, визначених порядком зміни умов договору про закупівлю, що затверджуються уповноваженим  органом.

За своєю правовою природою, укладений між сторонами договір –є договором підряду.

Форма здійснення розрахунків по договору підряду –не відноситься до істотних умов такого виду договорів. До того ж, нормами чинного законодавства, форми розрахунків між сторонами договору - взагалі не віднесено до істотних умов будь-якого господарчого договору.

Таким чином, укладання додаткової угоди в запропонованій позивачем редакції, не суперечить вимогам Основного договору, та умовам тендерної документації, на підставі якої було укладено Основний договір, тобто в приведених документах не вибачається прямої заборони на підписання Відповідачем вищевказаних змін до Основного договору.

Позивач наполягає на укладанні приведених змін до Основного договору,  оскільки зобов'язаний захистити свої інтереси в частині оплати за виконані в майбутньому роботи.

Приймаючи до уваги, що саме виконавець робіт по договору вважає більш надійним для захисту своїх інтересів здійснення з ним розрахунків замовником  (відповідачем) за виконані роботи у запропонованій позивачем формі розрахунків і це не протирічить вимогам чинного законодавства –суд вважає можливим задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

  

На підставі викладеного позов підлягає задоволенню у повному обсязі з покладенням відповідача витрат по сплаті держмита та послуг на ІТЗ судового процесу.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82 –85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити у повному обсязі.

2. Зобов'язати Державне підприємство „Морський торговельний порт „Южний”(68481, м. Южне, Одеської області, код –04704790) укласти додаткову угоду до Договору № Т\ОКС-142 від 30.03.2009р. про здійснення розрахунків між Відкритим акціонерним товариство „Чорномортехфлот” (65026, м. Одеса, вул. Польська, 18, код –01385479) та Державним підприємством „Морський торговельний порт „Южний” (68481, м. Южне, Одеської області, код –04704790)  за виконанні роботи з безвідкличного, документального, непідтвердженого акредитиву, відкритого за дорученням Замовника на користь Підрядника банком.

Та відкриття акредитиву не пізніше 10 днів з моменту підписання додаткової угоди, строком дії Договору № Т\ОКС-142 від 30.03.2009р., на суму 70% залишку вартості робіт за цим договором, з оформленням окремого договору з АКБ „Фінбанк”.

3.  Стягнути з Державного підприємства „Морський торговельний порт „Южний”(68481, м. Южне, Одеської області, код –04704790) на користь Відкритого акціонерного товариства „Чорномортехфлот” (65026, м. Одеса, вул. Польська, 18, код – 01385479) витрат по сплаті держмита 85 гривень та витрат по сплаті ІТЗ судового процесу 312,50 гривень.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його підписанн.

                        Накази видати після набрання рішенням законної  сили

Суддя                                                                                       Демешин О.А.

Дата ухвалення рішення01.06.2009
Оприлюднено30.06.2009
Номер документу3936960
СудочинствоГосподарське
Суть: зобов'язання укласти зміни до основного договору   &nbsp

Судовий реєстр по справі —6/79-09-2168

Ухвала від 19.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Рішення від 01.06.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні