Рішення
від 20.06.2014 по справі 904/3159/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

16.06.14р. Справа № 904/3159/14

За позовом комунального закладу "Дніпропетровський центр первинної медико-санітарної допомоги № 9", м. Дніпропетровськ

до комунального закладу "Дніпропетровська міська дитяча стоматологічна поліклініка № 2" Дніпропетровської обласної ради", м. Дніпропетровськ

про стягнення заборгованості

Суддя Мартинюк С.В.

Представники:

Від позивача: Старина А.В., довіреність від 07.05.2014 року, представник;

Від відповідача: Міняйло В.В., договір про надання правової допомоги від 29.05.2014 року, адвокат;

СУТЬ СПОРУ:

Комунальний заклад "Дніпропетровський центр первинної медико-санітарної допомоги № 9" звернувся до господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення з комунального закладу "Дніпропетровська міська дитяча стоматологічна поліклініка № 2" Дніпропетровської обласної ради" 4 317, 02 грн. заборгованості за договором про відшкодування витрат комунальному закладу "Дніпропетровський центр первинної медико-санітарної допомоги № 9" на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендареві №16 від 01.01.12р.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що на виконання умов договору №366-УКВ/10 від 09.12.10р. оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста між сторонами укладено договір №16 від 01.01.12р. на відшкодування витрат комунального закладу "Дніпропетровський центр первинної медико-санітарної допомоги № 9" на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендареві на 2012 рік, що розташоване за адресою провулок Фестивальний 1, загальною площею 12,7кв.м., а також на утримання прибудинкової території пропорційно до орендованої площі. За період з 01.01.12р. по 01.04.14р. відповідач не перерахував плату за санітарне обслуговування прибудинкової території і допоміжних приміщень орендованих нежитлових приміщень, їх технічне обслуговування, а також комунальні послуги та збір за спеціальне використання водних ресурсів за договором, а саме: 1 059, 05 грн. - заборгованість за послуги теплопостачання у 2012році; 273, 37 грн. - заборгованість за спожиту холодну воду у 2012році; 2 956, 23 грн. - заборгованість за спожиту електроенергію; 28, 37 грн. -заборгованість за вивезення сміття.

Відповідач заперечує проти позовних вимог посилаючись на те, що по-перше відповідач не має у власності будь-якого майна, оскільки все майно, яким він володіє і користується належить на праві власності територіальним громадам сіл, селищ, міст Дніпропетровської області. По-друге, відповідач не наділений у дійсності правом оперативного управління, адже згідно з п.4.2 свого Статуту він наділений повноваженнями тільки володіти та користуватися закріпленим за ним майном. Такий важливий елемент в його повноваженнях як розпорядженням даним майном у нього відсутній. На 2012 рік, як і на інші роки, було складено кошторис комунального закладу "Дніпропетровська міська дитяча стоматологічна поліклініка № 2" Дніпропетровської обласної ради", в якому передбачались надходження з обласного бюджету та передбачались видатки на різні потреби діяльності відповідача, у т.ч. і на оплату комунальних послуг. При цьому, у даному кошторисі були передбачені витрати на комунальні послуги тільки по основній будівлі відповідача по пр. Правди, 42 у м. Дніпропетровську. Саме тому відповідач не мав можливості розрахуватися з позивачем за оренду його приміщення площею 12,7м 2 у провулку Фестивальному, 1.

16.06.14р. відповідач звернувся до суду із клопотанням про залучення до участі у справі у якості відповідача Дніпропетровську обласну раду, у віданні якої знаходиться майно територіальних громад сіл, селищ, міст Дніпропетровської області, оскільки згідно статуту комунального закладу "Дніпропетровська міська дитяча стоматологічна поліклініка № 2" Дніпропетровської обласної ради" останній не наділений правом оперативного управління по відношенню до майна, яким його наділив орган управління майном, це майно є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Дніпропетровської області, а відповідач лише ним володіє та користується.

Клопотання про здійснення технічної фіксації судового процесу не заявлялось.

У порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України у судовому засіданні 16.06.2014 року оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, оцінивши надані докази в їх сукупності, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

09.12.10р. між управлінням комунальної власності Дніпропетровської міської ради (далі - Орендодавець) та міською дитячою стоматологічною поліклінікою №2, правонаступником якої є комунальний заклад "Дніпропетровська міська дитяча стоматологічна поліклініка №2" Дніпропетровської обласної ради" (далі - Орендар) укладено договір №366-УКВ/10 оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста (далі - Договір оренди).

Згідно п. 1.1 Договору оренди з метою ефективного використання комунального майна Орендодавець на підставі рішення міської ради від 21.03.07р. №41/11 із змінами та доповненнями передав, а Орендар прийняв в строкове платне користування комунальне нерухоме майно нежитлове приміщення (далі - об'єкт оренди) загальною площею 12,7 кв.м. розташоване за адресою: м. Дніпропетровськ, пров. Фестивальний, 1 на третьому поверсі 4-х поверхової будівлі, балансова вартість приміщення станом на 01.09.10р. становить 9 879 грн., без ПДВ, що перебуває на балансі комунального закладу "Міська поліклініка №3", правонаступником якого є комунальний заклад "Дніпропетровський центр первинної медико-санітарної допомоги №9", для використання під розміщення кабінету Орендаря.

Відповідно до п.2.2 Договору оренди Орендар вступає у строкове платне користування об'єктом з дати підписання сторонами цього договору та акта приймання-передачі об'єкта оренди. Передача об'єкта оренди в оренду здійснюється на підставі акта приймання-передачі об'єкта оренди, підписаного балансоутримувачем, Орендодавцем та Орендарем (п.2.3 Договору оренди).

На виконання умов Договору оренди Орендодавець передав Орендарю нежитлове приміщення загальною площею 12,7 кв.м. розташоване за адресою: м. Дніпропетровськ, пров. Фестивальний, 1, що підтверджується Актом приймання-передачі від 09.12.10р.

01.01.12р. між комунальним закладом "Дніпропетровський центр первинної медико-санітарної допомоги №9" (далі - Балансоутримувач) та комунальним закладом "Дніпропетровська міська дитяча стоматологічна поліклініка №2" Дніпропетровської обласної ради" (далі - Орендар) укладено договір №16 на відшкодування витрат КЗ "Дніпропетровський центр первинної медико-санітарної допомоги №9" на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендареві (далі - Договір на відшкодування витрат).

Згідно п.1.1 Договору на відшкодування витрат Балансоутримувач зобов'язався забезпечувати обслуговування, експлуатацію і ремонт будівлі, що знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, пров. Фестивальний, 1 загальною площею 6 476,5 кв.м., а також утримання прибудинкової території, а Орендар зобов'язався брати участь у витратах Балансоутримувача на виконання вказаних робіт та послуг пропорційно до орендованої площі в цій будівлі. Орендар користується приміщенням, загальною площею - 12,7кв.м., яке розташовано на третьому поверсі чотирьох поверхової будівлі. Орендоване приміщення використовується для надання медичних послуг дитячого стоматолога.

Відповідно до розділу 2 Договору на відшкодування витрат Балансоутримувач будівлі зобов'язався: забезпечити виконання всього комплексу робіт, пов'язаних з обслуговуванням та утриманням будівлі і прибудинкової території, і створення необхідних умов для здійснення діяльності, у тому числі Орендарю згідно з вимогами чинного законодавства про користування будівлями; надавати Орендареві комунальні послуги за розцінками, що діють, і тарифами; інформувати Орендаря про зміну витрат на утримання будівлі і тарифів на послуги.

Орендар зобов'язався не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним, вносити плату на рахунок Балансоутримувача будівлі, за санітарне обслуговування прибудинкової території і допоміжних приміщень будівлі, технічне обслуговування будівлі, а також комунальні послуги та сбір за спеціальне використання водних ресурсів. Відшкодування оплати комунальних послуг, крім оплати спожитої електроенергії, здійснюється на пропорційній основі. Сума договору на 2012 рік згідно Додатку №1 Розрахунок відшкодування видатків на 2012 рік. Сума відшкодування коригується згідно виставлених рахунків та тарифів, отриманих Балансоутримувачем від постачаючи послуг організацій (п.2.2.3 Договору на відшкодування витрат).

Відповідно до п.5.1 Договору на відшкодування витрат цей договір діє з 01.01.12р. по 31.12.12р. включно. Дія цього договору припиняється внаслідок: закінчення терміну, на який його було укладено; достроково за взаємною згодою сторін або за рішенням арбітражного суду; у інших випадках, передбачених чинним законодавством України.

У відповідності до Розрахунку №475 від 12.05.14р. (арк.спр.24) до акту звірки взаємних розрахунків від 03.01.14р. по договору №16 від 01.01.12р. про відшкодування витрат комунального закладу "Дніпропетровський центр первинної медико-санітарної допомоги №9" на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендареві:

- за послуги теплопостачання у 2012 році 1 059, 05 грн.;

- за послуги водопостачання у 2012 році 273, 37 грн.;

- за послуги енергопостачання 2 956, 23 грн.;

- за послуги вивезення сміття 28, 37 грн.

На виконання умов Договору на відшкодування витрат позивач вистави відповідачу рахунки на оплати понесених ним витрат за 2012 рік на загальну суму 4 317, 02 грн.:

- №65 від 22.05.12р. за 4 місяця 2012 року на суму 1 747, 28 грн.;

- №93 від 13.06.12р. за травень 2012 року на суму 352, 40 грн.;

- №110 від 07.07.12р. за червень 2012 року на суму 450, 81 грн.;

- №150 від 10.08.12р. за липень 2012 року на суму 275, 24 грн.;

- №170 від 06.09.12р. за серпень 2012 року на суму 573, 73 грн.;

- №201 від 08.10.12р. за вересень 2012 року на суму 403, 98 грн.;

- №243 від 09.11.12р. за жовтень 2012 року на суму 252, 79 грн.;

- №266 від 07.12.12р. за листопад 2012 року на суму 260, 79 грн.

Відповідач вищевказані рахунки не оплатив, внаслідок чого у нього утворилася заборгованість перед позивачем на загальну суму 4 317, 02 грн., що також підтверджується Актом звірки взаємних розрахунків від 05.05.14р. (арк.спр. 84).

Згідно ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України, майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Стаття 193 Господарського кодексу України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно з ч. 1 ст. 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором (ч.1 ст. 903 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

На час розгляду спору відповідачем не заперечується факт отримання послуг та не надано доказів їх оплати на суму 4 317, 02 грн., а відтак, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Не заслуговують на увагу заперечення відповідача щодо відсутності коштів у зв'язку з недофінансуванням Департаментом охорони здоров'я Дніпропетровської обласної державної адміністрації, оскільки це не може бути підставою для звільнення Орендаря від обов'язку оплатити за отриманні послуги. Відсутність бюджетних коштів не є підставою для звільнення від виконання договірних зобов'язань.

Згідно з частиною першої статті 96 Цивільного кодексу України юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов'язаннями, у зв'язку з чим клопотання відповідача про залучення до участі у справі у якості відповідача Дніпропетровську обласну раду не підлягає задоволенню.

Витрати по сплаті судового збору, відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 1, 33, 34, 49, 82-85, 115-116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з комунального закладу "Дніпропетровська міська дитяча стоматологічна поліклініка № 2" Дніпропетровської обласної ради" (49051, м. Дніпропетровськ, проспект ім. Газети Правди, 42, код ЄДРПОУ 05446344) на користь комунального закладу "Дніпропетровський центр первинної медико-санітарної допомоги № 9" (49130, м. Дніпропетровськ, провулок Фестивальний, 1, р/р35419001079919 в ГУ ДКСУ в Дніпропетровській області м. Дніпропетровська, МФО 805012, код ЄДРПОУ 37899715) основний борг у розмірі 4 317, 02 грн. та витрат по сплаті судового збору у розмірі 1 827 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання і може бути оскарженим протягом цього строку до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено - 23.06.2014року.

Суддя С.В. Мартинюк

Дата ухвалення рішення20.06.2014
Оприлюднено25.06.2014
Номер документу39373009
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/3159/14

Рішення від 20.06.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 14.05.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні