Постанова
від 17.06.2014 по справі 823/1447/14
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 червня 2014 року справа № 823/1447/14

м. Черкаси

14 год. 45 хв.

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Гараня С.М.,

при секретарі судового засідання - Рахліній В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до відкритого акціонерного товариства «Центральна інвестиційна компанія» про стягнення штрафу,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду з позовною заявою звернувся Центральний територіальний департамент Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, в якій просить суд стягнути з ВАТ «Центральна інвестиційна компанія» на користь державного бюджету штраф у розмірі 1700,00грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначено те, що постановою від 21.11.2013р. № 3152-ЦД-4-Е на відповідача був накладений штраф в розмірі 1700,00грн. за вчинені правопорушення на ринку цінних паперів, який останній у встановлений термін та в добровільному порядку не сплатив, що стало підставою для стягнення штрафу в судовому порядку.

Позивач в судове засідання представника свого не направив, проте надіслав на адресу суду клопотання, в якому позов підтримав в повному обсязі та просив розгляд справи здійснювати без участі представника департаменту.

Відповідач у судове засідання не з'явився, свого представника не направив, причини повторної неявки суду не повідомив. В підтвердження того, що відповідач належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, в матеріалах справи містяться супровідні листи, з яких вбачається, що відповідачеві на адресу, яка зазначена в ЄДРПОУ: 18000, м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького, 13 направлялися ухвали про відкриття провадження у справі та призначення судового засідання на 04.06.2014р. та про відкладення розгляду справи на 17.06.2014р. (а.с.17,26). Ухвала про відкриття провадження у справі була повернута до суду з відміткою на конверті - «вибули».

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

За таких обставин, суд вирішив провести розгляд справи за відсутності сторін на підставі наявних матеріалів справи.

Частиною 1 ст. 41 КАС України передбачено, що у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Відкрите акціонере товариство «Центральна інвестиційна компанія» є суб'єктом господарювання - юридичною особою, ідентифікаційний код - 21383488.

Спеціальним законом, який визначає правові засади здійснення державного регулювання ринку цінних паперів та державного контролю за випуском і обігом цінних паперів та їх похідних в Україні, є Закон України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» від 30.10.1996р. № 448/96-ВР (надалі - Закон № 448/96-ВР).

Відповідно до статті 1 Закону № 448/96-ВР державне регулювання ринку цінних паперів - здійснення державою комплексних заходів щодо упорядкування, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних та запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері.

Частиною 1 статті 5 Закону № 448/96-ВР передбачено, що державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Інші державні органи здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством.

Згідно частин 1-4 статті 6 Закону № 448/96-ВР Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президенту України, підзвітним Верховній Раді України. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку складається з Комісії як колегіального органу та центрального апарату. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку може утворювати територіальні органи у випадках, передбачених у положенні про Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснює повноваження через центральний апарат і свої територіальні органи.

Відповідно до пункту 14 статті 8 Закону № 448/96-ВР Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Учасниками ринку цінних паперів згідно ст. 1 Закону № 448/96-ВР є емітенти, інвестори та особи, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів.

Згідно частини 1 статті 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.2006р. №3480-IV (надалі - Закон №3480-IV) регулярна інформація про емітента - річна та квартальна звітна інформація про результати фінансово-господарської діяльності емітента, яка розкривається на фондовому ринку, в тому числі шляхом подання до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Відповідно до частини 4 вказаної статті річна інформація про емітента є відкритою і в обсязі, встановленому Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, підлягає оприлюдненню емітентом не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним, шляхом: - розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів; - опублікування в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку; - розміщення на власному веб-сайті.

Судом встановлено, що 06.11.2013р. уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку відносно ВАТ «Центральна інвестиційна компанія» складено акт № 3232-ЦД-4-Е про правопорушення на ринку цінних паперів, в якому вказано на наявність ознак порушення вимог ст. 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» та п. 1 глави 7 розділу V «Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів», затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19.12.2006р. № 1591 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.02.2007 за № 97/13364, а саме: неподання ВАТ «Центральна інвестиційна компанія» регулярної річної інформації за 2012р. до територіального органу Комісії за місцезнаходженням емітента в електронній та паперовій формах (а.с.10).

08.11.2013р. уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку прийнято постанову про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів відносно ВАТ «Центральна інвестиційна компанія» (а.с.9). У відповідності до вказаної постанови, розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів призначено на 21.11.2013р. о 14год. 52хв., за адресою: 03680, м. Київ, вул. Горького, 51, кімната 807.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 11 Закону № 448/96-ВР Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за: неподання, подання не в повному обсязі інформації та/або подання недостовірної інформації до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Таким чином, оскільки до визначеної дати ВАТ «Центральна інвестиційна компанія» пояснення та заперечення подані не були, а також, в зв'язку з неявкою представника відповідача 21.11.2013р. о 14год. 52хв. на розгляд справи, цього ж дня уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку була прийнята постанова № 3152-ЦД-4-Е про накладення на відповідача штрафної (фінансової) санкції у розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 1700,00грн. за неподання регулярної річної інформації про результати фінансово-господарської діяльності за 2012р. до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Вказана постанова надіслана відповідачу 26.11.2013р. рекомендованим листом з повідомленням про вручення (а.с.11).

Розділом XVIII Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11.11.2007р. № 2272, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12.02.2008р. за № 120/14811, передбачено, що штраф має бути сплачений юридичною особою не пізніше як через 15 днів з дати отримання ним постанови. У разі несплати штрафу у визначений строк, штраф стягується в судовому порядку. Аналогічна правова позиція визначена ст. 11 Закону № 448/96-ВР.

При дослідженні матеріалів справи, судом було встановлено, що ВАТ «Центральна інвестиційна компанія» у встановлені законом строки заборгованість в розмірі 1700,00грн. не сплатило, а постанову № 3152-ЦД-4-Е від 21.11.2013р. про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів не оскаржувало.

За вказаних обставин, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи є обґрунтованими, а вимоги такими, що належить задовольнити.

Ухвалою судді Черкаського окружного адміністративного суду від 23.05.2014р. позивачу відстрочено сплату судового збору до винесення рішення у даній справі, а тому, враховуючи обґрунтованість позовних вимог та норми ч. 4 ст. 94 КАС України, суд дійшов висновку, що відсутні підстави для стягнення судових витрат із сторін.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 41, 86, 122, 128, 159, 160, 161, 162, 163 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства «Центральна інвестиційна компанія» (ідентифікаційний код - 21383488) до Державного бюджету України, перерахувавши на рахунок, відкритий в управлінні Державного казначейства за балансовим рахунком 3111 «Надходження до загального фонду державного бюджету» по коду бюджетної класифікації 21081100 «Адміністративні штрафи та інші санкції» символ звітності 106, штраф за правопорушення на ринку цінних паперів в розмірі 1700 (одна тисяча сімсот) грн.

Постанова набирає законної сили відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд в порядку, передбаченому ст.ст.185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя С.М. Гарань

Повний текст постанови виготовлений 23.06.2014 року

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.06.2014
Оприлюднено26.06.2014
Номер документу39376107
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/1447/14

Ухвала від 04.06.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

Ухвала від 17.06.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

Постанова від 17.06.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

Ухвала від 23.05.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні