Рішення
від 17.06.2014 по справі 307/261/14-ц
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 307/261/14-ц провадження № 2/307/385/14

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 червня 2014 року м. Тячів

Тячівський районний суд Закарпатської області в особі головуючого судді Мельник В.І. при секретарі Гайдукова Н.А. з участю прокурора Семйон І.Д., розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Тячів цивільну справу за позовною заявою:

Прокурора Тячівського району в інтересах держави в особі Закарпатської обласної державної адміністрації до Тячівської районної державної адміністрації, ОСОБА_1, де третя особа без самостійних вимог на стороні позивача Державної інспекція сільського господарства в Закарпатській області, третя особа без самостійних вимог на боці відповідача Управління Держземагенства у Тячівському районі Закарпатської області про визнання незаконним і скасування розпоряджень, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку.

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Тячівського району в інтересах держави в особі Закарпатської обласної державної адміністрації звернувся з позовом в суд до Тячівської районної державної адміністрації, ОСОБА_1, Державна інспекція сільського господарства в Закарпатській області, Управління Держземагенства у Тячівському районі Закарпатської області про визнання незаконним і скасування розпоряджень, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку.

Позовні вимоги мотивує тим, що при проведенні перевірки прокуратурою Тячівського району спільно з державною інспекцією сільського господарства в Закарпатській області встановлено, що п.6 розпорядження голови Тячівської РДА від 16 листопада 2010 року за № 839 надано ОСОБА_1 дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність за межами населеного пункту с. Бедевля в ур. "Говди" площею 0,25 га. для будівництва та обслуговування житлового будинку та п.9 розпорядження голови Тячівської РДА від 13 травня 2011 року за №328 ОСОБА_1 затверджено проект із землеустрою на передану у власність земельну ділянку, яка розташована за межами населеного пункту с. Бедевля в ур. "Говди" площею 0,25 га. для будівництва та обслуговування житлового будинку. На підставі зазначених розпоряджень голови Тячівської РДА ОСОБА_1 08 листопада 2011 року виготовила державний акт на право власності на землю площею 0,25 га серії ЯЛ №764843, кадастровий номер 2124480400:02:001:0090.

Зазначені розпорядження головою Тячівської РДА прийняті з порушенням вимог Земельного кодексу України. Так як згідно до ст. 38 Земельного кодексу України до земель житлової та громадської забудови належать земельні ділянки в межах населених пунктів, які використовуються для розміщення житлової забудови, громадських будівель і споруд, інших об'єктів загального користування.

До прийняття рішення та видачі державного акту спірна земельна ділянка перебувала у державній власності. Тячівська РДА не була наділена чинним законодавствам повноваженнями щодо розпорядження нею. Дії щодо передачі спірної земельної ділянки у приватну власність для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських споруд, порушено право власності держави на землю оскільки, земельні ділянки за межами населених пунктів не можуть бути передані у приватну власність для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських споруд, що є підставою для захисту інтересів держави органами прокуратури.

Прокурор в судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю та просить позов задовольнити.

Представник Тячівської районної державної адміністрації, Представник Управління Держземагенства в Тячівському районі , Представник Державної інспекції сільського господарства в Закарпатській області в судове засідання не з'явились по невідомій суду причині, хоча про час, місце розгляду справи належним чином повідомлялись, а тому суд розглядає справу на підставі наявних доказів у справі.

Відповідачка в судове засідання не з'явилася по невідомій суду причині хоч належним чином була повідомлена, що стверджується поштовим повідомленням про вручення.

Заслухавши прокурора , дослідивши матеріали справи , суд вважає, що позов слід задовольнити

В судовому засіданні встановлено, що відповідно до п. 6 розпорядження голови Тячівської районної державної адміністрації від 16 листопада 2010 року за № 839 ОСОБА_1 надано дозвіл на збір на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за межами населеного пункту в урочищі "Говди" с. Бедевля площею 0,2500 га., для будівництва та обслуговування житлового будинку.

Пунктом № 9 розпорядження № 328 голови Тячівської райдержадміністрації від 13 травня 2013 року ОСОБА_1 затверджено проект із землеустрою та передано у власність земельну ділянку яка розташована за межами населеного пункту в урочищі "Говди" с. Бедевля площею 0,2500 га., для будівництва та обслуговування житлового будинку.

На підставі зазначених розпоряджень 08 вересня 2009 року ОСОБА_1 видано державний акт на право приватної власності на зазначену земельну ділянку.

Відповідно до положень ч. ч. 1 та 3 ст. 118, ч. 3 ст. 122 ЗК України в редакції, яка діяла на час прийняття оспорюваних розпоряджень та видачі державного акту на землю, районні державні адміністрації за межами населених пунктів передають земельні ділянки у власність або користування для: а) сільськогосподарського використання, б) ведення водного господарства, крім випадків, передбачених частиною сьомою цієї статті, в) будівництва об'єктів, пов'язаних з обслуговуванням жителів територіальної громади району ( шкіл, закладів культури, лікарень, підприємств торгівлі тощо), крім випадків, визначених частиною сьомою цієї статті.

Оскільки Тячівська райдержадміністрація при прийнятті розпоряджень вийшла за межі своїх повноважень, то і ці правові акти індивідуальної дії також не можна визнати підставними.

У зв'язку з цим також може бути визнаний недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ № 764843 від 8 листопада 2011 року, виданий ОСОБА_1 оскільки підставою для його видачі стали зазначені розпорядження.

Відповідно до ст. ст. 257, 261 ЦК України загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки і перебіг позовної давності починається з дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

А згідно до ст. 267 цього Кодексу та ст. 73 ЦПК України строк позовної давності порушено з поважних причин, і є підставою для його відновлення.

Якщо суд визнає поважними причини пропущення позовної давності, порушене право підлягає захисту.

Отже в судовому засіданні доведено що Держаний акт про право приватної власності на земельну ділянку виданий ОСОБА_1 на підставі розпорядження голови Тячівської районної держаної адміністрації незаконний, так як прийнято розпорядження голови Тячівської районної адміністрації про виділення ОСОБА_1 земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового за межами населеного пункту.

Відповідно до п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України до розмежування земель держаної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в мажах населених пунктів здійснюють відповідні сільські селищні міські ради , а за межами населених пунктів відповідні органи виконавчої влади.

Відповідно до ч.3 ст.122 ЗК України районні держані адміністрації не наділені повноваженнями щодо надання у власність громадянам земель які знаходяться за межами населених пунктів для житлової та громадської забудови

. А тому держаний акт на право власності на земельну ділянку , та розпорядження голови Тячівської районної держаної адміністрації слід скасувати.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України стороні на користь якої ухвалено рішення , суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Керуючись ст.ст. 3, 4, 10, 11, 60, 169, 209-215 ЦПК України, ст.ст. 118, 122 ЗК України, ст.267 ч. 4 ЦК України , суд,

Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Визнати недійсним та скасувати держаний акт серії ЯЛ № 764843 від 8 листопада 2011 року, виданий ОСОБА_1 на право власності на земельну ділянку площею 0, 25 га в урочищі " Говди" с. Бедевля для будівництва та обслуговування житлового будинку.

Скасувати пункт 6 розпорядження голови Тячівської районної державної адміністрації від 16 листопада 2010 року за № 839 про надання ОСОБА_1 дозволу на збір на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за межами населеного пункту в урочищі "Говди" с. Бедевля площею 0,2500 га., для будівництва та обслуговування житлового будинку, та пн. № 9 розпорядження № 328 голови Тячівської райдержадміністрації від 13 травня 2013 року про затвердження проекту із землеустрою та передачу у приватну власність ОСОБА_1 земельної ділянки яка розташована за межами населеного пункту в урочищі "Говди" с. Бедевля площею 0,2500 га., для будівництва та обслуговування житлового будинку.

Зобов'язати ОСОБА_1 повернути у власність держави земельну ділянку площею 0,25 га з кадастровим номером земельної ділянки 2124480400:02:001:0090 яка розташована в урочищі " Говди" с. Бедевля

Стягнути з ОСОБА_1 243 гривні 60 копійок судового збору в користь спеціального фонду Державного бюджету України.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Закарпатської області через Тячівський районний суд протягом 10 днів з дня проголошення , а стороні яка брала участь в розгляді справи , але не була присутня під час проголошення рішення у той самий строк з моменту отримання копії рішення.

.

Суддя Тячівського районного суду В.І.Мельник

СудТячівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення17.06.2014
Оприлюднено01.07.2014
Номер документу39418470
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —307/261/14-ц

null від 17.06.2014

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Мельник В. І.

Рішення від 17.06.2014

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Мельник В. І.

Ухвала від 24.01.2014

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Мельник В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні