Рішення
від 19.06.2014 по справі 925/907/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 червня 2014 року Справа № 925/907/14

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Швидкого В.А., при секретарі судового засідання Хелис Н.М.,

за участю представників сторін:

від позивача : Майборода О.В. - за довіреністю,

від відповідача: Дмитренко В.І. - за довіреністю,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за позовом публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Черкаської філії публічного акціонерного товариства "Укртелеком" до Управління містобудування та архітектури Черкаської обласної державної адміністрації

про стягнення 3 831,36 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Публічним акціонерним товариством "Укртелеком" в особі Черкаської філії Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" (далі за текстом позивач) заявлено позов до Управління містобудування та архітектури Черкаської обласної державної адміністрації (далі за текстом відповідач) про стягнення 3 750,30 грн., з яких: 3565,77 грн. заборгованість за договором про надання телекомунікаційних послуг №13030 від 15.10.2009, 51,07 грн. пеня, 113,25 грн. інфляційних нарахувань та 20,21 грн. 3% річних.

Позовні вимоги мотивовані тим, що 15.10.2009 сторони уклали типовий договір №13030 про надання телекомунікаційних послуг (далі за текстом - Договір), в порушення умов якого відповідач не сплатив кошти за надані йому телекомунікаційні послуги за період з жовтня 2013 року по квітень 2014 року.

Ухвалою суду від 02.06.2014 порушено провадження у справі, розгляд справи призначено на 19.06.2014.

17.06.2014 відповідач подав до суду відзив на позовну заяву, яким просить у позові відмовити з підстав сплати відповідачем основного боргу згідно платіжних доручень №62 від 23.05.2014 та №63 від 23.05.2014. на загальну суму 3 567, 13 грн. Станом на 04.06.2014 дані платежі знаходяться в державній казначейській службі України у Черкаській області в черзі на оплату.

18.06.2014 представник позивача направив до суду заяву про уточнення штрафних санкцій. Заява мотивована наступним.

В позовній заяві допущено помилку в наданих розрахунках, в зв'язку з цим подана заява про уточнення позовних вимог, відповідно до якої позивач просить стягнути з відповідача 3 831,36 грн., з яких: 3565,77 грн. заборгованість за договором про надання телекомунікаційних послуг №13030 від 15.10.2009, 74,22 грн. пеня, 161,27 грн. інфляційних нарахувань та 30,10 грн. 3% річних.

Відповідно до ч. 4 ст. 22 ГПК України до прийняття рішення по справі позивач має право збільшити розмір позовних вимог за умови дотримання встановленого порядку досудового врегулювання спору у випадках, передбачених статтею 5 цього Кодексу в цій частині, відмовитися від позову або зменшити розмір позовних вимог. До початку розгляду господарським судом справи по суті позивач має право змінити предмет або підставу позову шляхом подання письмової заяви.

Подана представником позивача заява про уточнення позовних вимог фактично є заявою про збільшення розміру позовних вимог, яке відповідає вимогам ст.22 ГПК України та підлягає прийняттю судом до розгляду.

В судовому засіданні представник позивача підтримала заяву про уточнення позовних вимог, просила задовольнити позов у сумі 3 831,36 грн., оскільки кошти на сплату основного боргу їм не перераховані.

Представник відповідача заперечив проти позовних вимог з підстав викладених у відзиві на позовну заяву, підтвердив факт існування заборгованості за період вказаний в позовній заяві.

Відповідно до ст. 85 ГПК України у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд вважає, що позов підлягає до часткового задоволення з наступних підстав.

15.10.2009 між відкритим акціонерним товариством "Укртелеком" (Укртелеком за Договором, позивач у справі) та Управлінням містобудування та архітектури Черкаської обласної державної адміністрації (абонент за Договором, відповідач у справі) укладено договір №13030 про надання телекомунікаційних послуг (далі - Договір), відповідно до умов якого позивач зобов'язується надавати абоненту загальнодоступні (універсальні) та інші телекомунікаційної послуги, супутні (додаткові) послуги, згідно переліку та в обсягах замовлених відповідачем, а відповідач зобов'язується своєчасно оплачувати отримані послуги відповідно до умов цього Договору (п.1.1 Договору).

Пунктом 7.1 Договору визначено, що він вступає в силу з дня його підписання сторонами і діє протягом одного року. Сторони договірні відносини не припинили, тому, Договір вважається пролонгованим і чинним на даний час (п. 7.2 Договору).

Відповідно до п.3.1.1. Договору позивач зобов'язаний надавати замовлені абонентом послуги цілодобово 365/366 днів на рік відповідно до вимог Закону України «Про телекомунікації», Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 09.08.05 № 720, та інших нормативно-правових актів України.

Згідно з п.п.3.4.1., 3.4.2. Договору, абонент зобов'язаний: дотримуватись умов цього Договору та вимог чинних нормативних актів у сфері телекомунікацій, своєчасно оплачувати отримані послуги а повному об'ємі.

Згідно п. 4.1 Договору надання послуг за Договором є платним.

Згідно п.п. 4.2., 4.3., 4.4., 4.5. форма розрахунків за Договором безготівкова; система розрахунків, що застосовується позивачем з надсиланням; при використанні системи розрахунків з надсиланням рахунку абоненту, інформація про належну суму платежу за отримані послуги Укртелекому надається не менше одного разу на місяць; за послуги, які надаються абоненту тертім особам, інформація зазначається в окремому рядку на телекомунікаційні послуги; порядок оплати наданих послуг авансове.

Відповідно до п. 4.15 Договору оплата рахунку за отримані послуги проводиться абонентом в термін не пізніше 20 числа місяця, що настає після повного розрахункового періоду та до 20 числа поточного місяця у разі застосування попередньої (авансової) оплати.

Згідно п. 5.2. Договору у разі несвоєчасної оплати наданих позивачем послуг абонент сплачує пеню, яка обчислюється залежно від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня, за кожний день прострочення оплати.

Додаток № 2 до Договору містить перелік засобів зв'язку наданих в користування абоненту за Договором.

В додатку № 3 до Договору вказані тарифи, встановлені позивачем на послуги, замовлені абонентом станом на 15.10.2009.

Позивачем відповідачу надавалися телекомунікаційні послуги належним чином та в повному обсязі, у відповідності до Договору, що підтверджується рахунками - актами за телекомунікаційні послуги за період з жовтня 2013 року по квітень 2014 року, на загальну суму 3565,77 грн.

Згідно ст. 36 Закону України "Про телекомунікації" у разі затримки плати за надані оператором, провайдером телекомунікаційні послуги споживачі сплачують пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банк України, що діяла в період, за який нараховується пеня. Сплата абонентом штрафних санкцій, правомірне припинення чи скорочення Укртелеком переліку послуг не звільняє абонента від обов'язку оплати надані йому послуги.

Статтею 193 ГК України встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту.

Згідно з ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Стаття 903 ЦК України передбачає, що якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Однак відповідачем надано платіжні доручення про сплату основного боргу перед позивачем згідно платіжних доручень №62 від 23.05.2014 та №63 від 23.05.2014. на загальну суму 3 567, 13 грн. Неотримання позивачем коштів не може вважатись невиконанням останнім своїх зобов'язань в частині оплати отриманих телекомунікаційних послуг.

Відповідачем здійснено оплату заборгованості в розмірі 3 567, 13 грн. 23.05.2014, тобто до подачі позову до суду, що є підставою для відмови у позові в цій частині.

В заяві про уточнення розміру позовних вимог позивач просить стягнути з відповідача на користь позивача, крім основного боргу, пеню у сумі 74,22 грн., 161,27 грн. інфляційних нарахувань та 30,10 грн. 3% річних.

Нарахування пені та інфляційних проведено у відповідності з фактичними обставинами виконання відповідачем грошових зобов'язань за Договором та вимогами законодавства, тому вони підлягають до стягнення з відповідача.

Відповідно до ст. 625 ЦК України позивачем нараховано та заявлено до стягнення 30,10 грн. 3% річних.

Виходячи з положень ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу та три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно п. 5.2. Договору у разі несвоєчасної оплати наданих Укртелекомом послуг абонент сплачує пеню, яка обчислюється залежно від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня, за кожний день прострочення оплати.

Нарахована на підставі Договору сума процентів за користування чужими грошовими коштами за кожен день прострочення невиконаного зобов'язання за своєю правою природою також є пенею, то таке подвійне стягнення пені за несвоєчасне виконання зобов'язання покупцем не узгоджується з приписом ст. 61 Конституції України, відповідно до якої ніхто не муже бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення (дана правова позиція викладена в постанові Верховного суду України №8/5025/1402/12 від 24.12.2013).

Відповідно до ч. 1 ст. 111-28 ГПК України рішення Верховного Суду України, прийняте за наслідками розгляду заяви про перегляд судового рішення з мотивів неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах, є обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить зазначену норму права, та для всіх судів України. Суди зобов'язані привести свою судову практику у відповідність із рішеннями Верховного Суду України.

Виходячи з наведеного, суд відмовляє у стягненні 3 % річних у сумі 30,10 грн.

Згідно ст. 49 ГПК України судові витрати покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Управління містобудування та архітектури Черкаської обласної державної адміністрації (18002, м. Черкаси, вул. Хрещатик, буд. 223, ідентифікаційний код 02498599) на користь Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Черкаської філії ПАТ "Укртелеком" (18000, м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького, 34, ідентифікаційний код 01181877) - 74,22 грн. пені, 161,27 грн. інфляційних нарахувань та 112,29 грн. судового збору.

У стягненні 3565,77 грн. основного боргу та 30,10 грн. 3% річних відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд Черкаської області протягом 10 днів з дня складення повного рішення.

Повне рішення складено 25.06.2014

Суддя В.А. Швидкий

Дата ухвалення рішення19.06.2014
Оприлюднено01.07.2014
Номер документу39442635
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/907/14

Рішення від 19.06.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Швидкий В.А.

Ухвала від 02.06.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Швидкий В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні