Рішення
від 24.06.2014 по справі 307/2033/14-ц
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 307/2033/14-ц

Провадження № 2/307/1023/14

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 червня 2014 року м. Тячів

Тячівський районний суд Закарпатської області в складі головуючого Чопик В.В. при секретарі Олексій Я.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Тячів цивільну справу за позовом прокурора Тячівського району в інтересах держави в особі Закарпатської обласної державної адміністрації до Тячівської районної державної адміністрації, ОСОБА_2 де третя особа державна інспекція сільського господарства в Закарпатській області , управління держземагенства в Тячівському районі про визнання недійсним та скасування розпоряджень, визнання недійсним державного акту на право приватної власності на земельну ділянку.

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Тячівського району звернувся в суд з позовом в інтересах держави в особі Закарпатської обласної державної адміністрації до Тячівської районної державної адміністрації, ОСОБА_2 де третя особа державна інспекція сільського господарства в Закарпатській області , управління держземагенства в Тячівському районі про визнання недійсним та скасування розпоряджень, визнання недійсним державного акту на право приватної власності на земельну ділянку . В позовній заяві зазначив, що до прокуратури району надійшли матеріали перевірки Державної інспекції сільського господарства в Закарпатській області щодо законності передачі у приватну власність ОСОБА_2 земельної ділянки Тячівською районною державною адміністрацією.

За результатами розгляду матеріалів встановлено, що п.7 розпорядження голови Тячівської РДА № 521 від 28.07.2011 надано дозвіл ОСОБА_2 на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, яка знаходиться за межами населеного пункту Нересниця, в урочищі «Підплеша», площею 0,1711 га для будівництва та обслуговування житлового будинку.

Пунктом 1 розпорядження голови Тячівської РДА № 13 від 10.01.2012 затверджено ОСОБА_2, мешканцю АДРЕСА_1 технічну документацію із землеустрою та передано останньому у власність земельну ділянку за межами населеного пункту Нересниця, в урочищі «Підплеша», площею 0,1711 га для будівництва та обслуговування житлового будинку.

На підставі вказаного розпорядження ОСОБА_2 виготовив державний акт на право власності на землю серії ЯК № 332238 від 23.07.2012 року, кадастровий № 2124484800:02:001:0011 для будівництва та обслуговування житлового будинку загальною площею 0,1711 га.

Проведеною прокуратурою району перевіркою спільно з державною інспекцією сільського господарства у Закарпатській області встановлено, що вказані розпорядження та державний акт на право власності на землю суперечать вимогам чинного законодавства та підлягають скасуванню з Відповідно до ст. 17 Земельного кодексу України, до повноважень місцевих державних адміністрацій у галузі земельних відносин належить розпорядження землями державної власності в межах, визначених цим Кодексом.

Частиною 3 статті 122 цього ж Кодексу (в редакції 2010-2011 років) передбачено, що районні державні адміністрації на їх території передають земельні ділянки із земель державної власності (крім випадків, визначених частиною сьомою цієї статті) у власність або у користування у межах сіл, селищ, міст районного значення для всіх потреб та за межами населених пунктів для: сільськогосподарського використання; ведення водного господарства; будівництва об'єктів, пов'язаних з обслуговуванням жителів територіальної громади району (шкіл, закладів культури, лікарень, підприємств торгівлі тощо) з урахуванням вимог частини шостої цієї статті.

Обласні державні адміністрації згідно ч.4 цієї ж статті, передають земельні ділянки на їх території із земель державної власності у власність або у користування у межах міст обласного значення та за межами населених пунктів для всіх потреб, крім випадків, визначених частинами третьою, сьомою цієї статті.

Однак, у ході проведеної прокуратурою району спільно із фахівцями Держсільгоспінспекції перевірки встановлено, що при виданні Тячівською райдержадміністрацією 16.11.2010 року розпорядження №839 та 13.05.2011 року розпорядження № 328 допущені грубі порушення вимог перерахованого законодавства, оскільки райдержадміністрація у даному випадку вийшла за межі власних повноважень, передбачених ч. З ст. 122 Земельного кодексу, оскільки до повноважень районної державної адміністрації надання земель для будівництва та обслуговування житлового будинку не входить. Зазначене питання відноситься до виключної компетенції Закарпатської обласної державної адміністрації.

Крім того, відповідно до статі 38 Земельного кодексу України передбачено, що до земель житлової та громадської забудови належать земельні ділянки в межах населених пунктів , які використовуються для розміщення житлової забудови, громадських будівель і споруд, інших об'єктів загального користування.

Підтвердженням незаконності оспорюваних розпоряджень та державного акту на право власності на земельну ділянку є також негативні висновки державної інспекції сільського господарства від 25.04.2014 року.

Статтею 19 Конституції України передбачено; що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 21 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», місцева державна адміністрація розпоряджається землями державної власності відповідно до закону.

Згідно з ч. З ст. 43 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» розпорядження голови державної адміністрації, що суперечать Конституції України, законам України, рішенням Конституційного Суду України, іншим актам законодавства або є недоцільними, неефективними за очікуваними чи фактичними результатами, можуть бути скасовані в судовому порядку.

Статтею 21 Цивільного кодексу України передбачено, що суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади, органом влади Автономної Республіки Крим або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.

Відповідно до ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, та вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

До прийняття рішення та видачі державного акту спірна земельна ділянка перебувала у державній власності. Тячівська районна державна адміністрація не була наділена чинним законодавством повноваженнями щодо розпорядження нею.

В той же час, земельна ділянка вибула з державної власності всупереч законодавству, що дає підстави для пред'явлення вимог про витребування її із чужого незаконного володіння. Така ж позиція висвітлена в Узагальненні практики розгляду судами цивільних справ про визнання правочинів недійсними Верховного Суду України від 24.11.2008.

Оскаржуваними розпорядженнями і діями щодо передачі спірної земельної ділянки у приватну власність для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських споруд порушено право власності держави на землю оскільки, земельні ділянки за межами населених пунктів не можуть бути передані у приватну власність для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських споруд

Тому просить суд визнати недійсним п. 7 розпорядження голови Тячівської районної державної адміністрації № 521 від 28.07.2011 року, яким надано дозвіл ОСОБА_2 на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, яка знаходиться за межами населеного пункту Нересниця, в урочищі «Підплеша», площею 0,1711 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, визнати недійсним п. 1 розпорядження голови Тячівської районної державної адміністрації № 13 від 10.01.2012 року, яким затверджено ОСОБА_2, мешканцю АДРЕСА_1 технічну документацію із землеустрою та передано останньому у власність земельну ділянку за межами населеного пункту Нересниця, в урочищі «Підплеша», площею 0,1711 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, визнати недійсними державний акт на право власності на землю серії ЯК № 332238 від 23.07.2012 року, кадастровий № 2124484800:02:001:0011 для будівництва та обслуговування житлового будинку загальною площею 0,1711 га, виданий ОСОБА_2, скасувати реєстрацію державного акту на право власності на землю серії ЯК № 332238 від 23.07.2012 року, кадастровий № 2124484800:02:001:0011 для будівництва та обслуговування житлового будинку загальною площею 0,1711 га, виданого ОСОБА_2 та вилучити від ОСОБА_2 земельну ділянку за межами населеного пункту Нересниця, в урочищі «Підплеша», площею 0,1711 га. ринковою вартістю 59132,16 грн.

Прокурор прокуратури Тячівського району в судовому засіданні позовні вимоги підтримав посилаючись на викладені в письмовій позовній заяві та просить їх задовольнити.

Представник відповідача Тячівської РДА в судове засідання не з'явився причини неявки суду не повідомив, хоча про час і місце розгляду справи належним чином повідомлений, а тому суд на підставі ст. 169 ЦПК України розглянув справу у його відсутності.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні проти позову заперечив та пояснив, що земельну ділянку за межами населеного пункту Нересниця, в урочищі «Підплеша», площею 0,1711 га він використовує більше сорока років, а тому вважає, що оскаржувані розпорядження голови Тячівської РДА та державний акт на земельну ділянку відповідають вимогам закону.

Представник третьої особи управління держземагенства в Тячівському районі в судовому засіданні проти позову заперечив та пояснив, що у відповідності до п.12 Перехідних положень Земельного Кодексу України розпорядження землями за межами населеного здійснюють органи виконавчої влади, а тому вважає, що оскаржувані розпорядження голови Тячівської РДА та державний акт на земельну ділянку відповідають вимогам закону.

Представник третьої особи державної інспекції сільського господарства в Закарпатській області в судове засідання не з'явився, причини своєї неявки суду не повідомив, а тому суд на підставі ст. 169 ЦПК України справу розглянув у його відсутності.

Заслухавши пояснення учасників судового процесу та дослідивши матеріали справи суд дійшов до наступного висновку.

В судовому засіданні встановлено, що п.7 розпорядження голови Тячівської РДА № 521 від 28.07.2011 надано дозвіл ОСОБА_2 на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, яка знаходиться за межами населеного пункту Нересниця, в урочищі «Підплеша», площею 0,1711 га для будівництва та обслуговування житлового будинку.

Пунктом 1 розпорядження голови Тячівської РДА № 13 від 10.01.2012 затверджено ОСОБА_2, мешканцю АДРЕСА_1 технічну документацію із землеустрою та передано останньому у власність земельну ділянку за межами населеного пункту Нересниця, в урочищі «Підплеша», площею 0,1711 га для будівництва та обслуговування житлового будинку.

На підставі вказаного розпорядження ОСОБА_2 виготовив державний акт на право власності на землю серії ЯК № 332238 від 23.07.2012 року, кадастровий № 2124484800:02:001:0011 для будівництва та обслуговування житлового будинку загальною площею 0,1711 га.

Відповідно до ст. 38 ЗК України до земель житлової та громадської забудови належать земельні ділянки в межах населених пунктів, які використовуються для розміщення житлової забудови, громадських будівель і споруд, інших об'єктів загального користування.

Згідно ст. 39 ЗК України передбачено, що використання земель житлової та громадської забудови здійснюється відповідно до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, плану земельно-господарського устрою з дотриманням будівельних норм, державних стандартів і норм.

Відповідно до положень ч.ч. 1 та 3 ст. 118, ч. 3 ст. 122 ЗК України районні державні адміністрації за межами населених пунктів передають земельні ділянки у власність або користування для: а) сільськогосподарського використання, б) ведення водного господарства, крім випадків, передбачених частиною сьомою цієї статті, в) будівництва об'єктів, пов'язаних з обслуговуванням жителів територіальної громади району( шкіл, закладів культури, лікарень, підприємств торгівлі тощо), крім випадків, визначених частиною сьомою цієї статті.

Згідно ч. 4 ст. 122 ЗК України длля житлового будівництва за межами населених пунктів землі передають обласні держані адміністрації.

Як вбачається при прийнятті оскаржуваних розпоряджень Тячівська райдержадміністрація порушила вище наведені норми Закону, що спростовує твердження представника третьої особи управління держземагенства в Тячівському районі проте, що оскаржувані позивачем розпорядження прийняті у межах компетенції Тячівської районної державної адміністрації та у порядку п.12 Перехідних положень ЗК України, а тому суд вважає, що ці правові акти індивідуальної дії слід визнати незаконними та їх слід скасувати.

З цих підстав слід визнати недійсним і державний акт на право власності на землю серії ЯК № 332238 від 23.07.2012 року, кадастровий № 2124484800:02:001:0011 для будівництва та обслуговування житлового будинку загальною площею 0,1711 га, оскільки підставою для його видачі стали оскаржувані розпорядження.

А також з цих підстав слід скасувати реєстрацію державного акту на право власності на землю серії ЯК № 332238 від 23.07.2012 року, кадастровий № 2124484800:02:001:0011 для будівництва та обслуговування житлового будинку загальною площею 0,1711 га, виданого ОСОБА_2 та вилучити від нього земельну ділянку за межами населеного пункту Нересниця, в урочищі «Підплеша», площею 0,1711 га. ринковою вартістю 59132,16 грн.

Судові витрати слід стягнути з відповідачів.

Керуючись ст.ст. 3, 4, 10, 11, 60, 169, 209-215 ЦПК України, стст.38,39, 118, 122 ЗК України, ст.267 ч.4 ЦК України , суд,

В И Р І Ш И В:

Позов прокурора Тячівського району в інтересах держави в особі Закарпатської обласної державної адміністрації задовольнити.

Визнати недійсним п. 7 розпорядження голови Тячівської районної державної адміністрації № 521 від 28.07.2011 року, яким надано дозвіл ОСОБА_2 на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, яка знаходиться за межами населеного пункту Нересниця, в урочищі «Підплеша», площею 0,1711 га для будівництва та обслуговування житлового будинку.

Визнати недійсним п. 1 розпорядження голови Тячівської районної державної адміністрації № 13 від 10.01.2012 року, яким затверджено ОСОБА_2, мешканцю АДРЕСА_1 технічну документацію із землеустрою та передано останньому у власність земельну ділянку за межами населеного пункту Нересниця, в урочищі «Підплеша», площею 0,1711 га для будівництва та обслуговування житлового будинку.

Визнати недійсними державний акт на право власності на землю серії ЯК № 332238 від 23.07.2012 року, кадастровий № 2124484800:02:001:0011 для будівництва та обслуговування житлового будинку загальною площею 0,1711 га, виданий ОСОБА_2.

Скасувати реєстрацію державного акту на право власності на землю серії ЯК № 332238 від 23.07.2012 року, кадастровий № 2124484800:02:001:0011 для будівництва та обслуговування житлового будинку загальною площею 0,1711 га, виданого ОСОБА_2.

Вилучити від ОСОБА_2 земельну ділянку за межами населеного пункту Нересниця, в урочищі «Підплеша», площею 0,1711 га. ринковою вартістю 59132,16 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 до спеціального фонду Державного бюджету України судовий збір в розмірі 295,66 гривень.

Стягнути з Тячівської районної державної адміністрації до спеціального фонду Державного бюджету України судовий збір в розмірі 295,66 гривень

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Закарпатської області через Тячівський районний суд протягом 10 днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, протягом 10 днів з дня отримання копії рішення.

Суддя В.В. Чопик

Дата ухвалення рішення24.06.2014
Оприлюднено03.07.2014
Номер документу39447084
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним та скасування розпоряджень, визнання недійсним державного акту на право приватної власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —307/2033/14-ц

null від 24.06.2014

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Чопик В. В.

Рішення від 24.06.2014

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Чопик В. В.

Ухвала від 28.05.2014

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Чопик В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні