Ухвала
від 02.06.2014 по справі 333/4798/13-ц
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 333/4798/13-ц

2014 рік

УХВАЛА

Іменем України

29 травня 2014 р. м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Піх Ю.Р.

при секретарі Бабенко Г.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Запоріжжя подання Комунарського відділу державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції про обмеження ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документа, -

ВСТАНОВИВ:

Державний виконавець звернувся до суду із поданням, в якому зазначив, що на виконанні Комунарського відділу державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції знаходиться виконавчий лист № 333/4798/13-ц, виданого 02.12.2013 року Комунарським районним судом про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ Родовід суми боргу у розмірі 74 593,80 доларів США та 4484486,41 гривень. 07.02.2014 року державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження. Боржник рішення суду не виконує, на виклики не реагує, до відділу ДВС не з'являється. Тому державний виконавець просив суд обмежити боржника ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документа.

Дослідивши додані до подання документи, суд приходить до висновку, що подання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно п.2 ч.1 ст.6 Закону України «Про порядок виїзду з України та в'їзду в Україну громадян України», громадянинові України не може бути тимчасово відмовлено у видачі паспорту, якщо діють неврегульовані зобов'язання - до виконання зобов'язань, або розв'язання спору за погодження сторін передбаченому законом випадках.

Судом встановлено, що на виконанні Комунарського відділу державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції знаходиться виконавчий лист № 333/4798/13-ц, виданого 02.12.2013 року Комунарським районним судом про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ Родовід суми боргу у розмірі 74 593,80 доларів США та 4484486,41 гривень. 07.02.2014 року державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження. Боржник рішення суду не виконує, на виклики не реагує, до відділу ДВС не з'являється. Тому державний виконавець просив суд обмежити боржника ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документа.

Відповідно до ст. 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Заборона виїзду за кордон є одним з найсуворіших заходів, що сприяє примусовому виконанню судових рішень, так як пов'язаний з обмеженням конституційного права людини на вільне пересування та вибір місця проживання.

Згідно ч.ч.2, 4 ст. 6 Закону "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну" громадянинові України, який має паспорт, у випадках, передбачених п.п.1-9 ч.1 цієї статті, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон або у вказаних випадках паспорт може бути тимчасово затримано чи вилучено.

Таким чином, за наявності підстав для тимчасових обмежень у праві виїзду громадян України за кордон, до громадянина в залежності від наявності чи відсутності паспорта для виїзду за кордон застосовується:відмова у видачі паспорта; відмова у виїзді за кордон; тимчасове затримання чи вилучення паспорта для виїзду за кордон.

Слід зазначити, що у поданні не зазначено підстав та доказів того, що боржник має намір виїхати за межі України, тобто наявність лише самого зобов'язання не наділяє начальника ВДВС правом на звернення до суду з поданням про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за кордон, і що саме обмеження його у виїзді за кордон яким-небудь чином вплине на виконання боржником рішення суду.

За таких обставин немає підстав для задоволення подання, що не перешкода державному виконавцю звернутися до органу внутрішніх справ із розглянутого питання.

Керуючись ст.209 ЦПК України, ст.6 Закону України «Про порядок виїзду та в'їзду в Україну громадян України, суд -

УХВАЛИВ:

У задоволенні подання державного виконавця про тимчасове обмеження боржника ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документу - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання до Комунарського районного суду м. Запоріжжя заяви про її апеляційне оскарження протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя: Ю.Р. Піх

Дата ухвалення рішення02.06.2014
Оприлюднено03.07.2014

Судовий реєстр по справі —333/4798/13-ц

Ухвала від 28.10.2022

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 21.08.2018

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 26.06.2018

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 02.06.2014

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 01.07.2013

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні