Постанова
від 07.05.2014 по справі 804/3623/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 травня 2014 р. Справа № 804/3623/14 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі судді Барановського Р.А., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративний позов Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Софія" про стягнення заборгованості , -

ВСТАНОВИВ :

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку звернулась до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із позовом до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Софія" щодо стягнення фінансової санкції

В обґрунтування позову зазначено, що внаслідок порушення вимог Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" від 30 жовтня 1996 року №448/96-ВР відповідач має заборгованість зі сплати штрафних санкцій в розмірі 85 000 грн.

Відповідач заперечень проти позову до суду не надав.

Дослідивши матеріали справи судом встановлено, позов підлягає задоволенню із наступних підстав.

Відповідно до статті 5 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" від 30 жовтня 1996 року №448/96-ВР (далі - Закон №448/96-ВР) Державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Статтею 6 цього закону передбачено, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президенту України, підзвітним Верховній Раді України. НКЦПФР складається з Комісії як колегіального органу та центрального апарату, здійснює повноваження через центральний апарат і свої територіальні органи.

Постановою уповноваженої особи Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 29 серпня 2013 року порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Софія" (далі- ПАТ "СК "Софія", якою керівника або уповноваженого представника товариства запрошено до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на 15 годину 40 хвилин 10 вересня 2013 року для підписання акту про правопорушення на ринку цінних паперів та надання пояснень.

Матеріалами справи підтверджено, що 10 вересня 2013 року уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку складено акт №696-ЦА-УП-Е про правопорушення на ринку цінних паперів. Вказаним актом зафіксовано факт невиконання ПАТ "СК "Софія" розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери від 17.04.2013р. №175-ЦА-УП-Е, згідно якого відповідачу було необхідно у термін до 17.06.2013р. усунути порушення вимог частини четвертої статті 40 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" та пункту 1 Глави 7 Розділу V Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19 грудня 2006 року №1591, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 5 лютого 2007 року за №97/13364, в частині не розкриття регулярної річної інформації за 2011 рік (вказану інформацію не подано до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку), за що передбачена відповідальність відповідно до пункту 5 частини першої статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні".

У зазначеному акті також вказано, що дане правопорушення є повторним, оскільки у відношенні ПАТ "СК "Софія" вже винесені постанови про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів від 17.04.2013р. №395-ЦА-УП-Е, №396-ЦА-УП-Е, №397-ЦА-УП-Е за невиконання розпоряджень про усунення порушень законодавства про цінні папери.

Керівник (представник) юридичної особи на підписання акту про правопорушення на ринку цінних паперів не з'явився.

Постановою уповноваженої особи Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 16 вересня 2013 року розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні ПАТ "СК "Софія" призначено на 11 годину 15 хвилин 02 жовтня 2013 року у Дніпровському територіальному управлінні Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Представник або керівник юридичної особи на розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів не з'явився.

Відповідно до частини 1 статті 40 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" регулярна інформація про емітента - річна та квартальна звітна інформація про результати фінансово-господарської діяльності емітента, яка розкривається на фондовому ринку, в тому числі шляхом подання до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Згідно із ч. 4 ст. 40 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" річна інформація про емітента є відкритою і в обсязі, встановленому Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, підлягає оприлюдненню емітентом не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним, шляхом:

розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів;

опублікування в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

розміщення на власному веб-сайті.

Згідно пункту 1 Глави 7 розділу V Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19 грудня 2006 року №1591, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 5 лютого 2007 року за №97/13364, розкриття річної інформації має здійснюватись шляхом розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії, опублікування у офіційному друкованому виданні, розміщення на сторінці в мережі Інтернет та подання до Комісії.

Розкриття річної інформації здійснюється у такі строки:

- розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії - у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним;

- опублікування у офіційному друкованому виданні - у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним;

- подання до Комісії - не пізніше 1 червня року, наступного за звітним.

Пунктом 5 частини першої статті 11 Закону №448/96-ВР Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за неопублікування, опублікування не в повному обсязі інформації та/або опублікування недостовірної інформації - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За ті самі дії, вчинені повторно протягом року, - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Статтею 12 Закону №448/96-ВР встановлено, що санкції застосовуються Головою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, членом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, уповноваженими Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку посадовими особами після розгляду документів, що підтверджують факт правопорушення. Рішення про застосування санкції оформляється постановою, що надсилається юридичній особі, до якої застосовано санкцію.

Постановою уповноваженої особи Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 02 жовтня 2013 року №841-ЦА-УП-Е на Публічне акціонерне товариство "Страхова компанія "Софія" накладено штраф у розмірі 85 000,00 грн. за повторне невиконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери.

Згідно положень статті 11 Закону №448/96-ВР у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Докази оскарження рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг та сплати відповідачем штрафу, встановленого Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг № 26/16/03/01-ЛБ від 19.09.2012р. або докази сплати відповідачем у добровільному порядку суми штрафу у розмірі 85 000, 00 грн. в матеріалах справи відсутні.

З огляду на викладене, адміністративний позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 159-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Софія" (код ЄДРПОУ 32350173, р/р №26501001030037 в ДФ ПАТ "Місто Банк", МФО 307004) штрафну санкцію в сумі 85 000, 00 грн. (вісімдесят п'ять тисяч гривень) в дохід державного бюджету України на рахунок територіального управління Державного казначейства за місцезнаходженням платника на балансовий рахунок 3111, "Надходження до загального фонду державного бюджету", код бюджетної класифікації 21081100 "Адміністративні штрафи та інші санкції, символ 106".

Копію постанови направити сторонам по справі.

Постанова підлягає негайному виконанню відповідно до ч.6 ст.183-2 та ч.1 ст. 256 КАС України.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в десятиденний строк з дня отримання копії постанови апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі. Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя Р.А. Барановський

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.05.2014
Оприлюднено03.07.2014
Номер документу39480959
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/3623/14

Ухвала від 24.03.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Роман Анатолійович

Постанова від 07.05.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Роман Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні