Ухвала
від 25.06.2014 по справі 6-23086св14
ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ

У х в а л а

іменем україни

25 червня 2014 рокум. Київ Колегія суддів судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

Ступак О.В., Дьоміної О.О., Штелик С.П.,

розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом прокурора Каланчацького району Херсонської області, який діє в інтересах держави в особі Каланчацької районної державної адміністрації Херсонської області, до Олексіївської сільської ради Каланчацького району Херсонської області, ОСОБА_4 про витребування майна із чужого незаконного володіння, за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення апеляційного суду Херсонської області від 10 квітня 2014 року,

в с т а н о в и л а:

У червні 2013 року прокурор Каланчацького району Херсонської області, який діє в інтересах держави в особі Каланчацької районної державної адміністрації Херсонської області, звернувся до суду з указаним позовом, обґрунтовуючи свої вимог тим, що рішенням XIV сесії V скликання Олексіївської сільської ради від 05 грудня 2008 року № 102 ОСОБА_5 було надано дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд по АДРЕСА_1, із земель запасу житлової та громадської забудови загальною площею 0,25 га. Подальшим рішенням XVI сесії V скликання Олексіївської сільської ради від 22 квітня 2008 року № 116 ОСОБА_5 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд в АДРЕСА_1 із земель запасу житлової та громадської забудови загальною площею 0,25 га. На підставі вищезазначеного рішення 11 червня 2008 року ОСОБА_5 видано державний акт серії ЯД № 742429 на право приватної власності на земельну ділянку за вказаною адресою. Позивач вважає, що надання земельної ділянки у приватну власність проведено органом місцевого самоврядування з порушенням вимог земельного законодавства, тому є незаконним, оскільки спірна земельна ділянка перебувала та перебуває за межами населеного пункту с. Приморське Олексіївської сільської ради. У подальшому на підставі незаконно отриманого державного акта на право приватної власності на земельну ділянку від 11 червня 2008 року серії ЯД № 742429 між ОСОБА_5 та ОСОБА_4 30 грудня 2008 року укладено договір дарування серії ВМВ № 202291, який зареєстрований в реєстрі за № 5204. За таких обставин просив суд визнати недійсним (незаконним) рішення Олексіївської сільської ради від 05 грудня 2007 року № 102 у частині надання ОСОБА_5 дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд за указаною адресою, із земель запасу житлової та громадської забудови загальною площею 0, 25 га та рішення від 22 квітня 2008 року № 116 у частині затвердження проекту відведення вказаної ділянки ОСОБА_5 , а також виділення із земель запасу житлової та громадської забудови у приватну власність зазначеної земельної ділянки загальною площею 0,25 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд; скасувати державний акт на право власності на зазначену земельну ділянку серії ЯЖ № 596356, виданий 04 червня 2010 року на ім'я ОСОБА_4; витребувати у ОСОБА_4 та повернути до державної власності земельну ділянку площею 0,25 га, кадастровий номер 6523281300:02:001:0023, яка знаходиться по АДРЕСА_1 і віднести вказану земельну ділянку до земель запасу Олексіївської сільської ради.

Рішенням Каланчацького районного суду Херсонської області від 26 листопада 2013 року в задоволенні позову відмовлено.

Рішенням апеляційного суду Херсонської області від 10 квітня 2014 року рішення суду першої інстанції скасовано, позов задоволено.

У касаційній скарзі відповідач ОСОБА_4 просить скасувати рішення суду апеляційної інстанції, залишити в силі рішення суду першої інстанції, обґрунтовуючи свою вимогу порушенням апеляційним судом норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.

Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.

Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з огляду на наступне.

Скасовуючи рішення суду першої інстанції про відмову в задоволенні позову й ухвалюючи нове рішення про задоволення указаного позову, апеляційний суд, дослідивши докази у справі і надавши їм належну оцінку в силу вимог ст. ст. 212, 303, 304 ЦПК України, а також, врахувавши обставини справи, обґрунтовано виходив з доведеності позову та наявності правових підстав для його задоволення, оскільки спірна земельна ділянка знаходиться поза межами населеного пункту АДРЕСА_1 отже, - вибула з володіння Каланчацької районної державної адміністрації Херсонської області за незаконним рішенням Олексіївської сільської ради Каланчацького району Херсонської області, на підставі якого ОСОБА_5, який не мав права її відчужувати, подарував цю земельну ділянку ОСОБА_4

Розглядаючи спір, який виник між сторонами у справі, суд правильно визначився з характером спірних правовідносин та нормами матеріального права, які підлягають застосуванню, повно та всебічно дослідив наявні у справі докази, правильно встановив обставини справи, в результаті чого ухвалив законне й обґрунтоване рішення, яке відповідає вимогам матеріального та процесуального права, підстави для його скасування відсутні.

Наведені в касаційній скарзі доводи висновків апеляційного суду не спростовують, зводяться до переоцінки доказів, отже, рішення ухвалено з додержанням норм процесуального та матеріального права.

Керуючись ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити.

Рішення апеляційного суду Херсонської області від 10 квітня 2014 року залишити без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: О.В. Ступак

О.О. Дьоміна

С.П. Штелик

Дата ухвалення рішення25.06.2014
Оприлюднено01.07.2014
Номер документу39481441
СудочинствоЦивільне
Сутьвитребування майна із чужого незаконного володіння, за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення апеляційного суду Херсонської області від 10 квітня 2014 року

Судовий реєстр по справі —6-23086св14

Ухвала від 25.06.2014

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Ступак О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні