Рішення
від 23.06.2014 по справі 358/786/14-ц
БОГУСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 358/786/14-ц Провадження № 2/358/349/14 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 червня 2014 року

Богуславський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Тітова М.Б.

за участю секретаря судового засідання Зеленько О.Д.

розглянувши у відкритому попередньому судовому засіданні в залі суду в м. Богуславі, без фіксування технічними засобами відповідно до положень ч. 2 ст. 197 ЦПК України, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 і ОСОБА_3, за участю третьої особи що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - відділу Держземагенства у Богуславському районі Київської області, про поділ спадщини між спадкоємцями та визнання права власності на спадкове нерухоме майно, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з даним позовом, в якому просить в порядку поділу спадкового майна, яке залишилось після смерті його матері ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4, визнати за ним як спадкоємцем першої черги за законом право власності на земельну ділянку площею 2,4677 га з цільовим призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, а також визнати за ним та відповідачами право власності за кожним на 1/3 частину земельної ділянки площею 0,0845 га з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, 1/3 частину земельної ділянки площею 0,2674 га з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, 1/3 частину земельної ділянки площею 0,1789 га з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, які розташовані на території Іванівської сільської ради, Богуславського району, Київської області. Також просить визнати за ним та відповідачами право власності за кожним на 1/3 частину майнового паю, який належав спадкодавцю у пайовому фонді КСП "Надія".

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_4 у віці 62 років померла його мати ОСОБА_4, що підтверджується свідоцтвом про смерть виданим 17.10.2007 року виконавчим комітетом Іванівської сільської ради Богуславського району Київської області.

Після смерті спадкодавця відкрилась спадщина на належне їй спадкове майно, а саме на житловий будинок (з відповідними господарськими будівлями та спорудами), що розташований по АДРЕСА_1, на земельну ділянку, цільове призначення якої - для будівництва та обслуговування житлового будинку господарських будівель і споруд, розташовану по АДРЕСА_1, дві земельні ділянки цільове призначення яких - для ведення особистого селянського господарства розташовані по АДРЕСА_1, земельну ділянку призначення якої - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва що розташована на території Іванівської сільської Ради Богуславського району Київської області та майновий пай.

Належність спадкодавцю ОСОБА_4, спадкового майна, зокрема житлового будинку, що по розташований АДРЕСА_1 підтверджується рішенням Богуславського районного суду Київської області від 26 листопада 2008 року, належність земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею - 0,0845 ГА підтверджується державним актом серії ЯА, №340244 виданим Іванівською сільською радою Богуславського району Київської області 10.03.2005 року, зареєстрованим в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №181, належність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, площею - 0,2674 ГА підтверджується державним актом серії ЯА, №340245 виданим Іванівською сільською радою Богуславського району Київської області 10.03.2005 року, зареєстрованим в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №183, належність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, площею - 0,1789 ГА підтверджується державним актом серії ЯА, №340243 виданим Іванівською сільською радою Богуславського району Київської області 10.03.2005 року, зареєстрованим в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №182, належність земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю, серія Р1, №258996, виданим 19.06.2001 року, зареєстрованим в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №482, належність майнового паю підтверджується свідоцтвом про право власності на майновий пай серії КИ-ІІІ, №218343 виданим 01.06.2002 року Іванівською сільською радою Богуславського району Київської області.

Спадкоємцями за законом першої черги на все майно спадкодавця ОСОБА_4 відповідно до приписів ст.1261 ЦК України на момент відкриття спадщини є її діти: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, що підтверджується відповіддю державного нотаріуса Богуславської районної державної нотаріальної контори Київської області від 29 травня 2014 року.

Інші спадкоємці із заявою про прийняття чи відмову у прийнятті спадщини щодо спадкового майна спадкодавця - ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 у віці 62 років, до Богуславської районної державної нотаріальної контори Київської області не звертались, що підтверджується відповіддю державного нотаріуса Богуславської районної державної нотаріальної контори Київської області від 29 травня 2014 року.

Спадкоємці прийняли спадщину шляхом подачі заяв про прийняття спадщини до Богуславської районної державної нотаріальної контори Київської області протягом шести місяців з моменту відкриття спадщини.

Право власності на житловий будинок (з відповідними господарськими будівлями та спорудами), що розташований по АДРЕСА_1 було набуте всіма трьома спадкоємцями (по 1/3 частці кожному) за законом першої черги на підставі рішення Богуславського районного суду Київської області (справа №2-1012/08) від 26 листопада 2008 року.

В адміністративному порядку (в порядку спадкування шляхом видачі нотаріусом свідоцтва про право на спадщину за законом на нерухоме майно) оформити та зареєструвати право власності на земельні ділянки, що розташовані на території Іванівської сільської ради Богуславського району Київської області за спадкоємцями не виявилось можливим, постільки між спадкоємцями за законом першої черги ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_1, виник спір з приводу поділу спадкового майна, що підтверджується постановою державного нотаріуса Богуславської районної державної нотаріальної контори Київської області від 29 травня 2014 року, що і стало причиною з метою захисту своїх прав та законних інтересів звернутись з даним позовом безпосередньо до суду.

Посилаючись на положення ст.ст. 1216-1218, 1223-1235, 1268-1270, 1278 ЦК України позивач просить задовольнити його вимоги.

Представник позивача ОСОБА_5 подав до суду заяву, в якій просить суд розглянути справу без його участі та участі позивача, а також зазначив, що позов підтримує в повному обсязі.

Представник відповідачів ОСОБА_6 подала до суду заяву, в якій просить суд справу розглянути без її участі і участі відповідачів та зазначила, що визнає позов та просить його задовольнити в повному обсязі.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити при проведенні попереднього судового засідання.

Відповідно до ч. 4 ст. 130 ЦПК України при визнанні позову ухвалюється судове рішення в порядку, встановленому ст. 174 цього ж Кодексу.

Згідно з ч. 4 ст. 174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, вважає за необхідне позов задовольнити, виходячи із наступних підстав.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Позивач ОСОБА_1 та відповідачі ОСОБА_2 і ОСОБА_3 у відповідності до ч. 2 ст. 1223, ст. 1261 ЦК України є спадкоємцями за законом першої черги на спадщину після смерті їх матері ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4, що підтверджується копією свідоцтва про смерть спадкодавця, та довідкою державного нотаріуса Богуславської районної державної нотаріальної контори Київської області від 29 травня 2014 року.

ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 прийняли спадщину шляхом подачі заяв про прийняття спадщини до Богуславської районної державної нотаріальної контори Київської області протягом шести місяців з моменту відкриття спадщини, що підтверджується відповіддю державного нотаріуса Богуславської районної державної нотаріальної контори Київської області, від 29 травня 2014 року.

Право власності на житловий будинок (з відповідними господарськими будівлями та спорудами), що розташований по АДРЕСА_1 було набуте всіма трьома спадкоємцями (по 1/3 частці кожному) за законом першої черги на підставі рішення Богуславського районного суду Київської області (справа №2-1012/08) від 26 листопада 2008 року.

Із постанови державного нотаріуса Богуславської державної нотаріальної контори від 29.05.2014 року вбачається, що свідоцтво про право на спадщину за законом на спадкове майно, що належало ОСОБА_4, не може бути видане, так як між спадкоємцями за законом першої черги -ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_1, виник спір з приводу поділу спадкового майна.

Відповідно до ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Часом відкриття спадщини згідно ч. 2 ст. 1220 ЦК України є день смерті особи, а тому спадкоємцям ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 з дня смерті ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4, належить спадкове майно, що залишилось після смерті спадкодавця.

У відповідності до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Із копії державного акту державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серія Р1, №258996, виданого 19.06.2001 року Іванівською сільською радою Богуславського району Київської області та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №482 вбачається, що спадкодавець ОСОБА_4 мала право на земельну ділянку площею 2,4677 ГА, кадастровий номер : 3220681800:01:001:0571, цільове призначення якої-для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Іванівської сільської ради Богуславського району Київської області.

Із копії державного акту державного акту на право приватної власності на землю серія ЯА, №340244, виданого 10 березня 2005 року Іванівською сільською радою Богуславського району Київської області та зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №181 вбачається, що спадкодавець ОСОБА_4 мала право на земельну ділянку площею 0,0845 ГА, кадастровий номер : 3220681801:01:013:0002, цільове призначення якої - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована по АДРЕСА_1.

Із копії державного акту державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серія ЯА, №340245, виданого 10 березня 2005 року Іванівською сільською радою Богуславського району Київської області та зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №183 вбачається, що спадкодавець ОСОБА_4 мала право на земельну ділянку площею 0,2674 ГА, кадастровий номер : 3220681801:01:013:0001, цільове призначення якої - для ведення особистого селянського господарства, що розташована по АДРЕСА_1.

Із копії державного акту державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серія ЯА, №340243 виданого 10 березня 2005 року Іванівською сільською радою Богуславського району Київської області та зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №182 вбачається, що спадкодавець ОСОБА_4 мала право на земельну ділянку площею 0,1789 ГА, кадастровий номер : 3220681801:01:013:0003, цільове призначення якої - для ведення особистого селянського господарства, що розташована по АДРЕСА_1.

Із копії свідоцтва про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат) серії КИ-ІІІ, №218343, виданого 01 червня 2002 року Іванівською сільською радою Богуславського району Київської області, вбачається, що спадкодавець ОСОБА_4 мала право на майновий пай у пайовому фонді КСП «Надія» в с. Іванівка Богуславського району Київської області.

Таким чином, позивач та відповідачі мають право на вищевказане спадкове майно, яке може бути між ними поділено відповідно до ст. 1278 ЦК України.

Визнання відповідачами пред'явленого позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому є всі підстави для задоволення позову.

З урахуванням вищевикладеного та керуючись ст.ст. 10, 11, 15, 59,60, 61, 174 ч. 4, 212, 214, 215, 218 ЦПК України, ст.ст. 1218, 1220 ч.2, 1223 ч.2, 1225 ч.1, 1261, 1268, 1269, 1270 ЦК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, право власності на земельну ділянку площею 2,4677 ГА, з кадастровим номером: 3220681800:01:001:0571, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Іванівської сільської ради Богуславського району Київської області, яка належала спадкодавцю ОСОБА_4 на підставі державного акту на право приватної власності на землю, серія Р1, №258996, виданого 19.06.2001 року Іванівською сільською радою Богуславського району Київської області та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №482.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, за кожним право власності на:

- 1/3 частину земельної ділянки, площею - 0,0845 ГА, з кадастровим номером: 3220681801:01:013:0002, з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована по АДРЕСА_1, яка належала спадкодавцю ОСОБА_4 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку, серія ЯА, №340244, виданого 10 березня 2005 року Іванівською сільською радою Богуславського району Київської області та зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №181;

- на 1/3 (одну третю) частину земельної ділянки, площею - 0,2674 ГА, з кадастровим номером: 3220681801:01:013:0001, з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, що розташована по АДРЕСА_1, яка належала спадкодавцю ОСОБА_4 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку, серія ЯА, №340245, виданого 10 березня 2005 року Іванівською сільською радою Богуславського району Київської області та зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №183;

- на 1/3 (одну третю) частину земельної ділянки, площею - 0,1789 ГА, з кадастровим номером: 3220681801:01:013:0003, з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, що розташована по АДРЕСА_1 яка належала спадкодавцю ОСОБА_4 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку, серія ЯА, №340243 виданого 10 березня 2005 року Іванівською сільською радою Богуславського району Київської області та зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №182;

- на 1/3 (одну третю) частку у майновому паю у пайовому фонді КСП «Надія», с. Іванівка Богуславського району Київської області, у розмірі 3 305 (три тисячі триста п'ять грн. 00 коп.) гривень або 0,13 % від загальної вартості майна пайового фонду підприємства, що належало спадкодавцю ОСОБА_4, на підставі свідоцтва про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат) серії КИ-ІІІ, №218343, виданого 01 червня 2002 року Іванівською сільською радою Богуславського району Київської області.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Київської області протягом 10 днів з моменту його проголошення, о особами, які не були присутні в судовому засіданні при проголошенні рішення, через 10 днів з моменту отримання копії рішення, шляхом подачі апеляційної скарги через Богуславський районний суд.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Головуючий: суддя М. Б. Тітов

СудБогуславський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення23.06.2014
Оприлюднено02.07.2014
Номер документу39488508
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —358/786/14-ц

Ухвала від 13.06.2014

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Рішення від 23.06.2014

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні