Ухвала
від 24.06.2014 по справі 916/1998/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

і відкриття ліквідаційної процедури

"24" червня 2014 р. Справа № 916/1998/14

За заявою боржника Товариства з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ" (65088, м. Одеса, Люстдорфська дорога, буд. 92/94; код ЄДРПОУ 37222788) про визнання банкрутом за положеннями ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом",

Господарський суд Одеської області у складі:

судді Антощук С.І.

при секретарі судового засідання Андрущенку С.В.

Представники сторін:

від заявника (боржника): Сємєнєня І.М. за довіреністю від 10.02.2014р.

Суть спору: про визнання банкрутом

28.05.2014р. голова ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ" звернувся до суду із заявою від 27.05.2014р. (вх.№2025/14 від 28.05.2014р.) про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ" банкрутом, оскільки під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі. Вказана заява подана з урахуванням вимог ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою господарського суду Одеської області від 30.05.2014р. прийнято до розгляду заяву Товариства з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ"; призначено до розгляду у підготовчому засіданні суду та зобов'язано заявника (боржника) надати суду додаткові документи.

Ухвалою підготовчого засідання суду від 06.06.2014р. порушено провадження у справі за заявою боржника Товариства з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ" про визнання банкрутом за положеннями ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

06.06.2014р. до канцелярії господарського суду Одеської області заявником було надано клопотання (вх.№3-852/14), в якому останнім підтримано викладене у заяві про порушення справи про банкрутство клопотання про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ" банкрутом та призначення гр. Михайлюка Володимира Олександровича, який виконував обов'язки голови ліквідаційної комісії у досудовій процедурі ліквідації товариства, ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ".

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника заявника, суд встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ" згідно Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 №318935 зареєстровано Виконавчим комітетом Одеської міської ради 29.07.2010р. за номером 15561020000039651.

Голова ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ" звернувся до суду із заявою про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ" банкрутом, оскільки під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Відповідно до ч.1 ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

За результатами розгляду у підготовчому засіданні суду 06.06.2014р. заяви Товариства з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ" про порушення справи про банкрутство та доданих до неї документів, судом було встановлено дотримання заявником порядку добровільної ліквідації юридичної особи, визначеної законодавством України, та неспроможність боржника погасити наявну кредиторську заборгованість через відсутність майна, у зв'язку з чим було винесено ухвалу підготовчого засідання суду про порушення провадження у справі.

Відповідно до ч.1 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців. Банкрут - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов'язання встановлена господарським судом. Під ліквідацією розуміється припинення суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Згідно ч. 4 ст. 205 Господарського кодексу України у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

За положеннями ч.1 ст. 209 Господарського кодексу України у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним.

За даними бухгалтерського обліку за результатами проведеної роботи головою ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ" було складено проміжний ліквідаційний баланс станом на 27.05.2014р., затверджений учасником боржника у протоколі від 27.05.2014р., з якого вбачається, що за Товариством з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ" обліковується кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги (рядок 530) у сумі 27 600грн.; актив боржника, за усними поясненнями наданими представником заявника у судовому засіданні 24.06.2014р., повністю відсутній; зазначений у проміжному ліквідаційному балансі актив боржника, а саме грошові кошти у розмірі 6 000грн. (рядок 260) було спрямовано на сплату судового збору за подання заяви про порушення справи про банкрутство даного боржника. На підтвердження даних балансу товариства ліквідатором надано:

- акти інвентаризації та оцінки майна від 20.02.2014р. та від 27.05.2014р. про те, що під час проведення інвентаризації не виявлено майна, яке відноситься за правилами ведення бухгалтерського обліку до основних фондів, не виявлено будь-якого іншого майна, встановлено відсутність залишків коштів на банківських рахунках, відсутність залишків товарних запасів, не виявлено дебіторів підприємства;

- довідку в якій зазначено, що за підприємством відсутнє будь-яке рухоме та нерухоме майно, яке належить підприємству на праві власності, а також не має майна, що перебуває у заставі або обтяженого у інший спосіб. На балансі підприємства відсутнє державне майно, що в процесі приватизації (корпоратизації) не увійшло до статутного капіталу;

- довідку про те, що станом на 27.05.2014р. на підприємстві відсутня заборгованість з нарахування та виплати заробітної плати, грошової компенсації за невикористані дні щорічної та додаткової відпустки працівників, інших коштів, належних працівникам у зв'язку з оплачуваною відсутністю на роботі, вихідної допомоги, належної працівникам у зв'язку з припиненням трудових відносин, відсутня заборгованість із страхових внесків, єдиному соціальному внеску, по податках і зборах, по відшкодуванню шкоди життю та здоров'ю, з виплати авторської нагороди.

Приймаючи до уваги дотримання заявником порядку ліквідації юридичної особи у відповідності з вимогами ст. ст. 105, 110, 111 ЦК України, ст.60 ГК України та ст. ст. 33-34 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", наявність кредиторської заборгованості та недостатність майнових активів для її задоволення, наявність ознак неплатоспроможності (перевищення пасиву над активом), суд визнає Товариство з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ" банкрутом, відкриває відносно нього ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

За положеннями частини 2 ст.95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор банкрута призначається в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Альтернатива визначення судом способу призначення ліквідатора у справі повинна містити належне обґрунтування доцільності обрання конкретного способу призначення. Вказана позиція підтримана у постонові Вищого господарського суду України від 08.04.2014р. по справі №920/1802/13.

У судовому засіданні 24.06.2014р. представник заявника підтримала клопотання про покладення обов'язків ліквідатора на голову ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ" у порядку ч. 2 ст. 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Також, суд враховує відсутність відомостей щодо порушення головою ліквідаційної комісії процедури досудової ліквідації Товариства з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ" або інших відомостей, що можуть свідчити про існування перешкод для виконання гр.Михайлюком В.О. функцій ліквідатора банкрута. Крім того, суд враховує, що за даними досудової процедури ліквідації, у боржника відсутнє будь-яке майно, для реалізації якого ліквідатору потрібні були б додаткові професійні навички, якими може володіти арбітражний керуючий; призначення ліквідатором у справі голови ліквідаційної комісії не потребуватиме додаткового часу для передачі статутної, бухгалтерської та іншої реєстраційної документації, а також виключить можливість створення безнадійної заборгованості по сплаті грошової винагороди арбітражному керуючому, послуги якого є платними. З врахуванням зазначеного, суд призначає ліквідатором банкрута гр.Михайлюка Володимира Олександровича, який виконував обов`язки ліквідатора у добровільній досудовій процедурі ліквідації Товариства з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ".

У ч.1 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" зазначено, що з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав; у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом; скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається; вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі; виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбачених цим розділом.

Відповідно до ч.2 ст.38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута.

Згідно ч.3 ст.38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, здійснюється офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

Відповідно до п.2.2. Положення про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство, затвердженого постановою пленуму Вищого господарського суду України №16 від 17.12.2013р., офіційному оприлюдненню підлягає, зокрема, повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

З врахуванням вищезазначеного, господарський суд вважає за необхідне оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, текст якого додається.

Відповідно до ч.4 ст.38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" повідомлення про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури мають містити: найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом; найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).

Згідно ч.1 ст. 39 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника у будь-який час до закінчення ліквідаційної процедури має право одночасно задовольнити усі вимоги конкурсних кредиторів відповідно до реєстру вимог кредиторів або надати боржнику грошові кошти, достатні для задоволення всіх вимог кредиторів, у порядку та на умовах, передбачених статтею 31 цього Закону. Власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника може брати участь в обговоренні звіту ліквідатора та мирової угоди, а також може заявляти клопотання про погашення заборгованості або перехід до процедури санації.

Частинами 3, 4, 5, 6, 9 ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що з дня призначення ліквідатора до нього переходять права керівника (органів управління) юридичної особи - банкрута. Ліквідатор (арбітражний керуючий) має право замовити виготовлення дублікатів печатки та штампів у разі їх втрати. Під час здійснення своїх повноважень ліквідатор має право заявити вимоги до третіх осіб, які відповідно до законодавства несуть субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями боржника у зв'язку з доведенням його до банкрутства. Розмір зазначених вимог визначається з різниці між сумою вимог кредиторів і ліквідаційною масою. У разі банкрутства боржника з вини його засновників (учасників, акціонерів) або інших осіб, у тому числі з вини керівника боржника, які мають право давати обов'язкові для боржника вказівки чи мають можливість іншим чином визначати його дії, на засновників (учасників, акціонерів) боржника - юридичної особи або інших осіб у разі недостатності майна боржника може бути покладена субсидіарна відповідальність за його зобов'язаннями. Стягнені суми включаються до складу ліквідаційної маси і можуть бути використані тільки для задоволення вимог кредиторів у порядку черговості, встановленому цим Законом. Протягом п'ятнадцяти днів з дня призначення ліквідатора відповідні посадові особи банкрута зобов'язані передати бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов'язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до законів України. Ліквідатор не рідше ніж один раз на місяць надає комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансове становище і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури та при проведенні ліквідаційної процедури, використання коштів боржника, а також іншу інформацію на вимогу комітету кредиторів.

Відповідно до п.3 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу.

З врахуванням даних положень, суд припиняє повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, зобов'язує керівництво протягом п'ятнадцяти днів з дня прийняття цієї постанови забезпечити передачу ліквідатору бухгалтерської та іншої документації боржника, печаток, штампів, матеріальних та інших цінностей.

Керуючись ст.ст.37, 38, 39, 41, 95, Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 205, 209 Господарського кодексу України, ст.ст. 82, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

1.Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ" (65088, м. Одеса, Люстдорфська дорога, буд. 92/94; код ЄДРПОУ 37222788).

2.Відкрити відносно Товариства з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ" (65088, м. Одеса, Люстдорфська дорога, буд. 92/94; код ЄДРПОУ 37222788) ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

3.Ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ" (65088, м. Одеса, Люстдорфська дорога, буд. 92/94; код ЄДРПОУ 37222788) призначити гр. Михайлюка Володимира Олександровича (паспорт серії НОМЕР_2, виданий Суворовським РВ ОМУ УМВС України в Одеській області 03.11.2000р.; місце проживання: АДРЕСА_1; ідентифікаційний номер НОМЕР_1), який виконував обов'язки ліквідатора у досудовій процедурі ліквідації.

4.Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном.

5.Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю „ПТК-ЮГ" (65088, м. Одеса, Люстдорфська дорога, буд. 92/94; код ЄДРПОУ 37222788) банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, текст якого додається.

6.Встановити місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет для пред'явлення кредиторами вимог до банкрута.

7.Зобов'язати ліквідатора провести ліквідаційні заходи, передбачені ст.ст.37-45, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", та надати суду звіт.

8.Зобов'язати посадових осіб боржника протягом п'ятнадцяти днів передати бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору.

9.Вважати строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута таким, що настав.

10.Скасувати арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладання нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

11.Виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснювати у випадках і порядку, передбаченому Розділом ІІІ - (Ліквідаційна процедура), Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

12.Призначити засідання суду на 28.07.2014р. о 11:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т. Шевченка, 29, в залі судового засідання № 5 (3-й поверх), тел.(0482)307-997.

13.Зобов'язати надати:

ліквідатора: відомості щодо ліквідаційної процедури Товариства з обмеженою „ПТК-ЮГ" з підтверджуючими документами.

Явку ліквідатора банкрута визнати обов'язковою.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття. Постанову може бути оскаржено у встановленому порядку згідно ст.ст. 91, 93 ГПК України та ст. 8 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Повну постанову складено 24.06.2014р.

Копію постанови надіслати: ліквідатору банкрута гр.Михайлюку В.О. (АДРЕСА_1); Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції; Першому Київському ВДВС Одеського МУЮ.

Суддя Антощук С.І.

Дата ухвалення рішення24.06.2014
Оприлюднено02.07.2014
Номер документу39489935
СудочинствоГосподарське
Сутьвідновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", Господарський суд Одеської області у складі: судді Антощук С.І. при секретарі судового засідання Андрущенку С.В.

Судовий реєстр по справі —916/1998/14

Ухвала від 13.08.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 06.08.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 06.08.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 28.07.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 11.07.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 24.06.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 06.06.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

Ухвала від 03.06.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Антощук С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні