Рішення
від 26.06.2014 по справі 915/631/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 червня 2014 року Справа № 915/631/14

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Васильєвої Л.І. при секретарі судового засідання Цуріці І.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві справу

за позовом: Вознесенського міжрайонного прокурора Миколаївської області /56500, Миколаївська область, м.Вознесенськ, пр.Урсулова, 2/ в інтересах держави в особі Новогригорівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області /56522, Миколаївська область, Вознесенський район, с.Новогригорівка, вул.Самосенків, 79А/

до відповідача: Приватного підприємства "АН Б В" /56522, Миколаївська область, Вознесенський район, с.Новогригорівка/

про: дострокове розірвання договору, повернення майна у розпорядження сільської ради, стягнення 1777,07 грн.

за участю представників сторін

Прокурор: Люта А.В. (посвідчення №009629 від 15.10.2012р.)

Від позивача: представник не з'явився

Від відповідача: представник не з'явився

Вознесенський міжрайонний прокурор в Миколаївської області в інтересах держави в особі Новогригорівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області звернувся до господарського суду Миколаївської області з позовними вимогами до відповідача Приватного підприємства "АН Б В" із позовом про дострокове розірвання договору, повернення майна у розпорядження сільської ради та стягнення 1777,07грн. заборгованості за оренду нерухомості.

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 07.05.2014 року позовну заяву прийнято до розгляду, порушено провадження у справі.

В судовому засіданні 26.06.2014 року прокурор позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив суд позов задовольнити.

В обґрунтування заявлених позовних вимог прокурор зазначив, що Вознесенським міжрайонним прокурором було проведено перевірку стану сплати орендних платежів суб'єктами господарювання за оренду об'єктів нерухомості, які перебувають у державній та комунальній власності, під час якої було встановлено, що між Територіальною громадою села Новогригорівка в особі Новогригорівської сільської ради з однієї сторони та ПП "АН Б В" з іншої сторони 02.07.2009р. було укладено договір оренди нерухомого майна, що перебуває у комунальній власності, а саме:

Майно 1 - насосна станція, яка складається з насосної станції, залізобетонних блоків загальною площею 97,5 кв.м., що знаходиться в с.Новогригорівка, вул.Комбайнерів,52, Вознесенського району Миколаївської області та належить орендодавцеві на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого виконкомом Новогригорівської сільської ради 06.11.2008 та зареєстрованого у КП «Вознесенське МБТЫ» 06.11.2008р.

Майно 2 - насосна станція, яка складається з насосної станції, залізобетонних блоків загальною площею 166,3 кв.м., що знаходиться в с.Новогригорівка, вул.Самосенків, 2А, Вознесенського району Миколаївської області та належить орендодавцеві на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого виконкомом Новогригорівської сільської ради 06.11.2008 та зареєстрованого у КП «Вознесенське МБТІ» 06.11.2008р.

Орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати, затвердженої постановою КМУ від 04.10.1995р. №786 і становить за базовий місяць розрахунку 203,90 грн. Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати.

Орендна плата сплачується в безготівковому порядку на поточний рахунок орендодавця щоквартально не пізніше 25 числа місяця наступного за звітним.

Враховуючи вищевикладене, із посиланням на приписи ст.ст. 526, 625 ЦК України та умови договору позивач просить стягнути з відповідача заборгованість в загальному розмірі 1777,07 грн., в тому числі: 1553,70грн. - основний борг, 223,37 грн. - пеня, достроково розірвати договір від 02.07.2009р., повернути орендоване майно.

Представник відповідача у судовому засідання не з'явився, причини неявки не повідомив.

У відповідності зі ст. 64 Господарського процесуального кодексу України ухвали господарського суду були направлені рекомендованою кореспонденцією на юридичну адресу відповідача (с.Новогригорівка, Вознесенський район, Миколаївська область, 56522).

Отже, відповідач вважається належним чином повідомленим про час і місце розгляду справи.

Відповідач правом, передбаченим ст.59 Господарського процесуального кодексу України щодо надання відзиву на позовну заяву і документів, що підтверджують заперечення проти позову не скористався, вимоги суду щодо надання відзиву на позовну заяву та заперечень проти позову не виконав.

Згідно ст.75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора, дослідивши та оцінивши усі подані у справу докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень , суд встановив наступне.

Між Територіальною громадою села Новогригорівка в особі Новогригорівської сільської ради з однієї сторони та ПП "АН Б В" з іншої сторони 02.07.2009р. було укладено договір оренди нерухомого майна, що перебуває у комунальній власності, за умовами п. 1.1 якого позивач зобов'язався передати, а відповідач прийняти у строкове платне користування комунальне окреме індивідуально визначене майно:

майно 1 - насосна станція, яка складається з насосної станції, залізобетонних блоків загальною площею 97,5 кв.м., що знаходиться в с.Новогригорівка, вул. Комбайнерів, 52 (п'ятдесят два), Вознесенського району Миколаївської області та належить орендодавцеві на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого виконкомом Новогригорівської сільської ради 06.11.2008 та зареєстрованого у КП «Вознесенське МБТІ» 06.11.2008р.

майно 2 - насосна станція, яка складається з насосної станції, залізобетонних блоків загальною площею 166,3 кв.м., що знаходиться в с. Новогригорівка, вул. Самосенків, 2А, Вознесенського району Миколаївської області та належить орендодавцеві на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого виконкомом Новогригорівської сільської ради 06.11.2008 та зареєстрованого у КП «Вознесенське МБТІ» 06.11.2008р.

Договір був укладений строком на 25 років з моменту передачі майна та діє з моменту його нотаріального посвідчення та державної реєстрації.

На підставі акту приймання-передачі від 12.01.2009р. вищевказане майно було передане у користування відповідачу (а.с.12-13).

Частиною 3 ст. 18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" передбачено, що орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно та в повному обсязі.

Згідно п.3.1 договору орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати, затвердженої постановою КМУ від 04.10.1995р. №786 і становить за базовий місяць розрахунку 203,98 грн. Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати.

Відповідно до п.3.6 договору, орендна плата сплачується в безготівковому порядку на поточний рахунок орендодавця щоквартально не пізніше 25 числа місяця наступного за звітним.

Відповідач, в порушення умов договору, орендну плату в повному обсязі не сплачував, в результаті чого за період з 10.11.2011р. по 01.04.2014р. за ним утворилась заборгованість в сумі 1553,70грн.

Виходячи з розрахунку до позову основний борг відповідача по орендній платі перед позивачем становить 1553,70грн. та у зв'язку із простроченням сплати заборгованості, з врахуванням п.3.7.договору позивачем правомірно було нарахована пеню за жовтень-грудень 2013р. у сумі 91,41грн. та пеню за січень - березень 2014 р. у сумі 131,96грн.

Відповідно до ст. 526 Цивільного Кодексу України, ст. ст. 193, 198 Господарського Кодексу України, зобов'язання повинні виконуватись належним чином і у встановлений строк відповідно до умов і порядку укладеного між сторонами договору та згідно з вимогами закону, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Отже, борг в сумі 1553,70грн. орендної плати та 223,37 грн. пені підлягає стягненню з відповідача.

Приписом ч. 2 ст. 651 Цивільного кодексу України встановлено, що договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Частиною 3 ст. 26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" передбачено, що договір оренди може бути розірвано достроково за рішенням господарського суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань.

Приймаючі до уваги, що відповідачем порушувались умови договору оренди щодо своєчасного та у повному обсязі сплати орендних платежів, про що свідчить наявний борг в сумі 1553,70грн., позовні вимоги в частині дострокового розірвання договору оренди від 02.07.2009р. підлягають задоволенню.

Стаття 785 Цивільного кодексу України встановлює, що уразі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Отже вимоги позивача щодо повернення орендованого майна є правомірними.

За правилами ст.ст. 32, 33 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідач не спростував вимоги позивача, не надав суду відповідні докази, які свідчать про відсутність заборгованості перед кредитором за договірними зобов'язаннями.

В спірних правовідносинах відповідачем дійсно порушені норми та приписи діючого законодавства, в зв'язку з чим позивач цілком правомірно звернувся до господарського суду з відповідним позовом.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Частина 1 ст. 15 Цивільного кодексу України встановлює, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Вказаною нормою обов'язок доказування покладений на сторони процесу. Доказування полягає у поданні доказів сторонами та доведенні їх переконливості суду.

Відповідач не спростував вимоги позивача, не надав суду відповідні докази, які свідчать про відсутність заборгованості перед кредитором за договірними зобов'язаннями.

В спірних правовідносинах відповідачами дійсно порушені норми та приписи діючого законодавства, в зв'язку з чим позивач цілком правомірно звернувся до господарського суду з відповідним позовом.

Судовий збір відповідно до ч. 5 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України слід покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги задовольнити.

Достроково розірвати договір від 02.07.2009 року оренди нерухомого майна комунальної власності, який укладено між Територіальною громадою с.Новогригорівка Вознесенського району Миколаївської області в особі Новогригорівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області та Приватним підприємством "АН Б В", зареєстрований 02.07.2009 року в реєстрі за №1648.

Приватному підприємству "АН Б В" /56522, Миколаївська область, Вознесенський район, с.Новогригорівка, код ЄДРПОУ 33321819/ повернути Новогригорівській сільській раді /56522, Миколаївська область, Вознесенський район, с.Новогригорівка, код ЄДРПОУ 04376239/ нерухоме майно, а саме:

майно 1 - насосна станція, яка складається з насосної станції, залізобетонних блоків загальною площею 97,5 кв.м., що знаходиться в с.Новогригорівка, вул. Комбайнерів, 52 (п'ятдесят два), Вознесенського району Миколаївської області та належить позивачеві на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого виконкомом Новогригорівської сільської ради 06.11.2008 та зареєстрованого у КП «Вознесенське МБТІ» 06.11.2008р.

майно 2 - насосна станція, яка складається з насосної станції, залізобетонних блоків загальною площею 166,3 кв.м., що знаходиться в с. Новогригорівка, вул. Самосенків, 2А, Вознесенського району Миколаївської області та належить орендодавцеві на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого виконкомом Новогригорівської сільської ради 06.11.2008 та зареєстрованого у КП «Вознесенське МБТІ» 06.11.2008р.

Стягнути з Приватного підприємства "АН Б В" /56522, Миколаївська область, Вознесенський район, с.Новогригорівка, код ЄДРПОУ 33321819/ на користь Новогригорівської сільської ради /56522, Миколаївська область, Вознесенський район, с.Новогригорівка, код ЄДРПОУ 04376239/ на р/р 33212850700123 в УДКСУ у Вознесенському районі, МФО 826013, код 33321819 заборгованость по орендній платі за користування нерухомим майном в сумі 1553,70 грн., 223,37 грн. пені.

Видати наказ.

Стягнути з Приватного підприємства "АН Б В" /56522, Миколаївська область, Вознесенський район, с.Новогригорівка, код ЄДРПОУ 33321819/ в доход державного бюджету України /Банк одержувача ГУДКСУ у Миколаївській області; МФО банку 826013; рахунок 31218206783002; одержувач - Державний м. Миколаїв 22030001; ЄДРПОУ 37992781; код класифікації доходів 22030001; назва кода класифікації доходів - Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050) судовий збір у розмірі 5095,98 грн.

Видати наказ.

Наказ про стягнення судових витрат для виконання направити Вознесенській ОДПІ Головного управління Міндоходів у Миколаївській області.

Рішення у відповідності зі ст.85 Господарського процесуального кодексу України набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Сторони, які беруть участь у справі, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення повністю або частково у порядку і строки встановлені ст.93 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Л.I. Васильєва

Повний текст складено і підписано 26.06.2014р.

Дата ухвалення рішення26.06.2014
Оприлюднено02.07.2014
Номер документу39489973
СудочинствоГосподарське
Суть: дострокове розірвання договору, повернення майна у розпорядження сільської ради, стягнення 1777,07 грн

Судовий реєстр по справі —915/631/14

Рішення від 26.06.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Васильєва Л.І.

Ухвала від 07.05.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Васильєва Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні