Рішення
від 25.06.2014 по справі 760/10970/14-ц
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №2-3941/14

(№760/10970/14-ц)

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25.06.2014 року Солом'янський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Оксюти Т.Г.

при секретарі - Шимонович Р.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулася до суду з позовом до відповідача в якому просила стягнути з відповідача ОСОБА_2 на свою користь на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та на утримання повнолітньої дитини ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, аліменти в твердій грошовій сумі в розмірі 1000,00 грн. щомісяця на кожну дитину.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що 23.06.2000 року вона зареєструвала шлюб з відповідачем.

Від даного шлюбу сторони мають двох дітей - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2

Рішенням Солом'янського районного суду м. Києва від 21.05.2014 року шлюб між сторонами було розірвано.

Зазначає, що діти проживають разом з нею та повністю перебувають на її утриманні. Старша донька ОСОБА_4 навчається у вищому навчальному закладі, та аліменти необхідні щоб забезпечити нормальні матеріальні умови для життя та навчання дітей.

На підставі вищевикладеного просила позов задовольнити.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримала у повному обсязі та просила їх задовольнити.

Відповідач в судовому засіданні з визначенням розміру аліментів у твердій грошовій сумі не погодився, посилаючись на те, що такий розмір призначається тільки у разі наявності нерегулярного, мінливого доходу або отриманого в натуральній формі, як це передбачено ст. 184 СК України.

З урахуванням викладеного просив відмовити у стягненні з нього аліментів у твердій грошовій сумі, однак проти стягнення аліментів у частці від його доходу не заперечував.

Вислухавши думку позивача, відповідача, дослідивши матеріали справи, суд вважає позов обґрунтованим та таким, що підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Встановлено, що 23.06.2000 року між позивачем та відповідачем було зареєстровано шлюб у Відділі реєстрації актів громадянського стану Залізничного районного управління юстиції у м. Києві, за актовим записом №310 (а.с. 7).

Від даного шлюбу сторони мають двох дітей ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується свідоцтвами про народження (а.с. 9-10).

Рішенням Солом'янського районного суду м. Києва від 21.05.2014 року шлюб між сторонами було розірвано.

Як встановлено в судовому засіданні діти сторін проживають разом з позивачем та знаходиться на її утриманні, оскільки відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків.

Донька сторін ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, навчається у Державному економіко-технологічному університеті транспорту на денній формі навчання з освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр, що підтверджується договором про навчання №907/12 (а.с. 12).

Позивач просила стягнути з відповідача ОСОБА_2 на свою користь на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та на утримання повнолітньої дитини ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, аліменти в твердій грошовій сумі в розмірі 1000,00 грн. щомісяця на кожну дитину, на що слід зазначити наступне.

Встановлено, що відповідач працює та має стабільний, регулярний дохід.

З довідки №5/4/2014 від 23.06.2014 року, виданої ТОВ «Компанія «ТК-Сервіс» вбачається, що відповідач ОСОБА_2 працює у даному товаристві на посаді експедитора з 05.05.2014 року по теперішній час та його посадовий оклад становить 1300,00 грн., згідно штатного розкладу підприємства.

Згідно ст.180 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно зі ст.181 Сімейного кодексу України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Згідно зі ст.182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров»я та матеріальне становище дитини; стан здоров»я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, за винятком випадків передбачених ст.184 цього Кодексу.

Згідно ч.1 ст.184 Сімейного кодексу України якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Згідно ст. 199 Сімейного кодексу України якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, якщо вони можуть надавати матеріальну допомогу.

Право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

Згідно зі ст. 200 Сімейного кодексу України суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у ст.182 цього Кодексу.

Враховуючи майновий стан сторін та те, що відповідач має регулярний дохід та зобов'язаний утримувати дітей і створювати необхідні передумови для розвитку і забезпечення організації їх життя нарівні з позивачем, а також передбачені законом обставини, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача аліменти на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі 1/4 частини з усіх видів його заробітку (доходу) щомісяця, але не менше ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення нею повноліття та на утримання повнолітньої доньки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 аліменти у розмірі 1/6 частини з усіх видів його заробітку (доходу) щомісяця і до закінчення нею навчання.

При цьому, суд враховує, що відповідач фізично здоровий, працездатний, може працювати та сплачувати аліменти на утримання сина.

Згідно вимог ст. ст. 27, 28, 29, 30 ЦПК України засобами доказування в цивільній справі є пояснення сторін і третіх осіб, показання свідків, письмові докази, речові докази і висновки експертів. Суд приймає до розгляду лише ті докази, які мають значення для справи. Обставини, які за законом повинні бути підтвердженні певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися ніякими іншими засобами доказування. Кожна сторона має довести ті обставини, на які посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно зі ст.191 Сімейного Кодексу України аліменти присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.367 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення суду у справах про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Згідно ч. 3 ст. 88 ЦПК України якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку про стягнення з відповідача на користь держави 243,60 грн. судового збору.

Керуючись ст.ст.181, 182, 184, 191, 199, 200 Сімейного кодексу України, ст.ст. 10, 27-30, 57-58, 88, 208-209, 212-215, 367 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, ІПН НОМЕР_1, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 працює у ТОВ «Компанія «ТК-Сервіс» на посаді експедитора, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. А. Міцкевича, 8 (код ЄДРПОУ 38674813), аліменти на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_6, ІПН - НОМЕР_2, яка проживає за адресою: АДРЕСА_2 на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі 1/4 частини від усіх видів його заробітку (доходу) щомісяця, але не менше ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 18.04.2014 року і до досягнення нею повноліття - ІНФОРМАЦІЯ_7

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, ІПН НОМЕР_1, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 працює у ТОВ «Компанія «ТК-Сервіс» на посаді експедитора, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. А. Міцкевича, 8 (код ЄДРПОУ 38674813), аліменти на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_6, ІПН - НОМЕР_2, яка проживає за адресою: АДРЕСА_2 на утримання повнолітньої доньки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 1/6 частини від усіх видів його заробітку (доходу) щомісяця, але не менше ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 18.04.2014 року і до закінчення нею навчання - ІНФОРМАЦІЯ_8

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, ІПН НОМЕР_1, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 працює у ТОВ «Компанія «ТК-Сервіс» на посаді експедитора, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. А. Міцкевича, 8 (код ЄДРПОУ 38674813) на користь держави судовий збір в сумі 243,60 грн.

У задоволені решти позовних вимог відмовити.

Рішення підлягає негайному виконанню у межах суми платежу за один місяць.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду м. Києва через Солом'янський районний суд м. Києва протягом десяти днів з дня ухвалення рішення.

Суддя

Дата ухвалення рішення25.06.2014
Оприлюднено02.07.2014
Номер документу39523709
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —760/10970/14-ц

Рішення від 25.06.2014

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Оксюта Т. Г.

Ухвала від 26.05.2014

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Оксюта Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні