Постанова
від 26.06.2014 по справі 818/1396/14
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

С У М С Ь К И Й О К Р У Ж Н И Й А Д М І Н І С Т Р А Т И В Н И Й С У Д

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 червня 2014 р. Справа №818/1396/14

Сумський окружний адміністративний суд в особі судді - Шаповала М.М., за участю представника позивача - Зінченко В.М., розглянувши в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Сумського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Полісся" про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач просить стягнути з відповідача адміністративно-господарські санкції у розмірі 30652,84 грн. та пеню у розмірі 128,8 грн. і свої вимоги мотивує тим, що відповідач самостійно визначив у своєму звіті про зайнятість та працевлаштування інвалідів за 20133 р. суму адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, однак всупереч вимогам ст. ст. 19, 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", не сплатив їх добровільно і у встановлені строки. За порушення строків сплати була нарахована пеня у розмірі 128,8 грн.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, СТОВ "Полісся" про день, час та місце розгляду справи було повідомлено належним чином, клопотання про відкладення розгляду справи від відповідача не надходило.

Оскільки прибули не всі особи, які беруть участь у справі (лише представник позивача), хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи та немає перешкод для розгляду справи, її розгляд відбувся в порядку письмового провадження.

Перевіривши матеріали справи і оцінивши наявні докази в їх сукупності, суд визнає, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Судом встановлено, що СТОВ "Полісся" зареєстроване як юридична особа та відповідно до вимог Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" перебуває на обліку в Сумському обласному відділенню Фонду соціального захисту інвалідів.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 19 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця.

Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу, встановленого частиною першою цієї статті, і забезпечують працевлаштування інвалідів. При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення.

Згідно ч. 9 ст. 19 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб, реєструються у відповідних відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів за своїм місцезнаходженням і щороку подають цим відділенням звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів.

Статтею 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" встановлено, що підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, де середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим статтею 19 цього закону, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом. Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, на яких працює від 8 до 15 осіб, розмір адміністративно-господарських санкцій за робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом, визначається в розмірі половини середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, у фізичної особи, яка використовує найману працю. Положення цієї частини не поширюється на підприємства, установи і організації, що повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

Із копії звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів за 2013 р. форми № 10-ПІ (а.с.5) вбачається, що СТОВ "Полісся" самостійно визначено суму адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі 30652,84 грн., які на день розгляду справи залишилися не сплаченими.

Стаття 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" передбачає, що порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій тягне за собою нарахування пені, яка обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

Розрахунком суми позову (а.с.4) підтверджується, що за порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій пеня становить 128,8 грн.

Доказів погашення відповідачем заборгованості до суду не надано.

Враховуючи викладене, суд визнає, що вимоги позивача підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Сумського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Полісся" про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені задовольнити.

Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Полісся" (41336, с. Локня, Кролевецький район, Сумська область, код ЄДРПОУ 00453581, розрахунковий рахунок № 26001257322 в ВАТ "Райффайзен Банк Аваль") на користь Сумського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (40011, вул. Горького, 2, м. Суми, розрахунковий рахунок 31212230700002 в ГУДКСУ у Сумській області, МФО 837013, ЄДРПОУ 37970593) адміністративно-господарські санкції в розмірі 30652,84 грн. та пеню у розмірі 128,8 грн., а всього 30781,64 грн. (тридцять тисяч сімсот вісімдесят одна грн. 64 коп.).

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя (підпис) М.М. Шаповал

З оригіналом згідно

Суддя М.М. Шаповал

Дата ухвалення рішення26.06.2014
Оприлюднено04.07.2014
Номер документу39523845
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —818/1396/14

Ухвала від 17.06.2014

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

М.М. Шаповал

Постанова від 26.06.2014

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

М.М. Шаповал

Ухвала від 29.05.2014

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

М.М. Шаповал

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні