Постанова
від 23.06.2014 по справі 805/7015/14
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 червня 2014 р. Справа №805/7015/14

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адміністративний суд у складіголовуючого судді Михайлик А.С.розглянув в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Кіровське Донецької області до відкритого акціонерного товариства "Шахтобудівельне управління № 2" про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених за списком № 1, в сумі 269 045,54 грн.

Управління Пенсійного фонду України в м. Кіровське Донецької області звернулось до Донецького окружного адміністративного суду із позовом до відкритого акціонерного товариства "Шахтобудівельне управління № 2" про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених за списком № 1, в сумі 269 045,54 грн. за період березень-травень 2014 року.

Заявлені вимоги позивач обґрунтовував тим, що особам, що працювали на підприємстві відповідачана роботах, що надають право на призначення пенсій на пільгових умовах (список № 1) органами пенсійного фонду були виплачені пенсії. Всупереч положень пункту 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та пункту 6 Інструкції про порядок обчислення та сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19 грудня 2003 року, підприємством відповідача не було здійснено виплат, направлених на відшкодування органам Пенсійного фонду у передбаченому чинним законодавством порядку витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 269 045,54 грн.З огляду на зазначене, позивач просив стягнути з відповідача заборгованість з фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 269 045,54 грн.

Представником позивача через канцелярію суду надано клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Представником відповідача через канцелярію суду надана заява про розгляд справи за його відсутності.

На підставі частини 6 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи у письмовому провадженні.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд -

ВСТАНОВИВ:

Відповідач - відкрите акціонерне товариство "Шахтобудівельне управління № 2" є юридичною особою, зареєстровано та обліковується в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за кодом 00171109(арк. справи 6).Відповідач є платником страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, зареєстрований та обліковується в Управління Пенсійного фонду України у м. Кіровське Донецької області.

З березня по травень 2014 року позивачем направлялись на адресу відповідача розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "а" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (арк. справи 8а-8б, 10-11, 13-14,55-99). В зазначених розрахунках позивачем пред'явлено до відшкодування фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій в загальній сумі 269 045,54грн., з яких за березень 2014 року в сумі92934,60грн. (у т.ч. коригування за 2013 рік - 16719,82 грн.), за квітень 2014 року в сумі 75310,82 грн., за травень 2014 року в сумі 100800,12 грн.(у т.ч. коригування за 2013 рік - 16 859,56 грн.).Про отримання відповідачем зазначених розрахунків свідчать наявні в матеріалах справи повідомлення про вручення поштового відправлення (арк. справи 55-57).

Правовідносини, пов'язані з виплатою та доставкою пенсій, призначених на пільгових умовах, регулюються перехідними положеннями Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне забезпечення" та Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою управління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України16 січня 2004 р. за № 64/8663 (далі - Інструкція), норми яких в цій частині Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування"не змінювалися.

Пунктом 2 Перехідних положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі Закон N 1058-IV) визначено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

За правилами абзацу четвертого підпункту 1 пункту 2 Прикінцевих положень Закону № 1058-IV підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Відповідно до пункту 6 Інструкції про порядок обчислення та сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного Фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Згідно підпункту 6.1 Інструкції відшкодуванню в розмірі 100 відсотків підлягають витрати Пенсійного Фонду на виплату та доставку пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до пункту 6.4. Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до пункту 6.8 Інструкції, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного Фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем отримувалисярозрахунки-повідомлення, складені за формою додатку 7 до Інструкції № 21-1, втім, визначена в них сума витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за вікомвідповідачем не відшкодована. Згідно з наявними у матеріалах справи розрахунком суми позову по заборгованості з фактичних витратах на виплату та доставку пенсій та карткою особового рахунку, заборгованість пред'явлена позивачем до відшкодування відповідачузаберезень-травень 2014 рокуза списком № 1 становить 269 045,54 грн. (арк. справи 7, 15).

Аналіз Перехідних положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та пункту 6 Інструкції № 21-1 дає підстави для висновку про те, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначені особам, відповідно до пункту "а" частини першої статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" № 1788-XII (далі за текстом Закон № 1788-ХІІ) за списком № 1, покриваються підприємствами та організаціями.

Аналогічна правова позиція викладена в постановах Верховного суду України від 10 жовтня 2011 року № 21-178а11, від 17 вересня 2013 року № 21-246а13, в яких зазначено, що витрати на виплату та доставку пенсій особам, які були зайняті на роботах за списком № 1, покриваються підприємствами та організаціями.

Відповідно до частини 1 статті 244-2 Кодексу адміністративного судочинства, рішення Верховного Суду України, прийняте за результатами розгляду заяви про перегляд судового рішення з мотивів неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах, є обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить зазначені норми права, та для всіх судів України. Суди зобов'язані привести свою судову практику у відповідність з рішенням Верховного Суду України.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заявлених позивачем вимог про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на підставі пункту «а» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» по списку № 1 пред'явлених до відшкодування за період березень-травень 2014 року в сумі 269 045,54 грн.

Підстави для вирішення питання щодо розподілу судових витрат згідно статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України відсутні.

З огляду на зазначене на підставі положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», пункту 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від N 21-1 від 19 грудня 2003 року та керуючись ст.ст.2-15, 17-18, 69-71, 79, 86, 104-107, 111, 128, 143, 155, 158, 162, 163, 167, 185-186, 254, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Управління Пенсійного фонду України в м. Кіровське Донецької області про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених за списком № 1, в сумі 269 045,54 грн., - задовольнити повністю. відкритого акціонерного товариства "Шахтобудівельне управління № 2".

Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Шахтобудівельне управління № 2" (86300, Донецька область, м. Кіровське, вул. Леніна 22, код за ЄДРПОУ00171109)заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 269 045,54 грн. (двісті шістдесят дев'ять тисяч сорок п'ятьгривень 54 коп.).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У випадку подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її отримання апеляційної скарги.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний 23 червня 2014 року.

Суддя Михайлик А.С.

Дата ухвалення рішення23.06.2014
Оприлюднено04.07.2014
Номер документу39539593
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/7015/14

Постанова від 23.06.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 12.06.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні