Постанова
від 24.06.2014 по справі 805/7318/14
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 червня 2014 р. Справа №805/7318/14

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 14 год. 42 хв.

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Олішевська В.В., при секретарі судового засідання Неженцеві М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Макіївської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій област

до відповідача: Державного підприємства "Підприємство Макіївської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Донецькій області (№ 32)" м. Макіївка

про: стягнення коштів в рахунок погашення податкового боргу з податку на додану вартість у сумі 16653 грн. з рахунків платника податків у банках, які його обслуговують

за участю

представників сторін:

від позивача: не з'явився,

від відповідача: не з'явився.

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Макіївська об'єднана державна податкова інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій област, звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Державного підприємства "Підприємство Макіївської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Донецькій області (№ 32)" м. Макіївка про стягнення коштів в рахунок погашення податкового боргу з податку на додану вартість у сумі 16653 грн. з рахунків платника податків у банках, які його обслуговують

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що станом на 05.03.2014 року за відповідачем обліковується податковий борг з податку на додану вартість у загальному розмірі 16653 грн., який виник через несплату самостійно визначеного податкового зобов'язання відповідно до податкової декларації № 9028469118 від 19.05.2013 року.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чиним, що підтверджується матеріалами справи. Через канцелярію суду надав заяву відповідно до якої зазначив, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просив суд розглянути справу в порядку письмового провадження

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується матеріалами справи. Через канцелярію суду надав заяву про відкладення розгляду справи у зв'язку з неможливістю з'явитися у судове засідання юристконсульта підприємства.

У судовому засіданні під час розгляду справи клопотання відповідача про відкладення розгляду справи було розглянуто судом та у його задоволенні було відмовлено.

На підставі ч. 4 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи на підставі наявних у ній доказів.

Під час розгляду справи здійснювалася технічна фіксація судового процесу засобами "Камертон".

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, про задоволення позовних вимог.

Державне підприємство "Підприємство Макіївської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Донецькій області (№ 32)" зареєстровано в якості юридичної особи 06.04.2000 року, включено до ЄДРПОУ за № 08679853 та перебуває на обліку в Макіївській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області.

Відповідно до п.п. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право, зокрема звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до п.п. 41.1.1. п. 41.1 ст. 41 Податкового кодексу України, контролюючими органами є, зокрема органи державної податкової служби - щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Відповідно до п.п. 14.1.137 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, орган стягнення - державний орган, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах повноважень, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Відповідно до п. 41.15 ст. 41 Податкового кодексу України, органами стягнення є виключно органи державної податкової служби, які уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах їх повноважень, а також державні виконавці в межах своїх повноважень.

Таким чином, Макіївська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Донецькій області, є суб'єктом владних повноважень, який в даних правовідносинах реалізує повноваження надані йому, зокрема, Податковим кодексом України.

Як вбачається з матеріалів справи, у Державне підприємство "Підприємство Макіївської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Донецькій області (№ 32)" існує податковий борг з податку на додану вартість станом на 05.03.2014 року та складає 16653 грн., який утворився в зв'язку з несплатою у повному обсязі самостійно визначеної суми податкового зобов'язання відповідно до податкової декларації № 9028469118 від 19.05.2014 року на загальну суму 16653 грн.

Відповідно до п.п. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до п.п. 14.1.175. п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, податковий борг це сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до п. 203.1 ст. 203 Податкового кодексу України встановлено, що базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Відповідно до п. 203.2. ст. 203 встановлено, що платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації. 0

З метою погашення податкового боргу, відповідно до статті 6 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платниками податків перед бюджетом державними цільовими фондами» від 21.12.2000 року № 2181, відповідачу було надіслано першу податкову вимогу 1/65 від 25.10.2001 року на суму 20308,61 грн., яка отримана уповноваженою особою відповідача 31.10.2001 року, що підтверджується матеріалами справи, та другу податкову вимогу № 2/239 від 04.12.2001 року на суму 85441,77 грн., яка також отримана уповноваженою особою відповідача 07.12.2001 року. Зазначеними вище податковими вимогами відповідача було попереджено про те, що на активи підприємства виникло право податкової застави та про необхідність погашення податкового боргу.

14.05.2002 року податковим органом прийнято рішення № 4/8321/24 про стягнення коштів та продаж інших активів платника податків в рахунок погашення його податкового боргу, яке отримано підприємством відповідача 22.05.2002 року.

Як зазначено у п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно абз. 1 п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

На час розгляду справи суду не надано доказів сплати відповідачем штрафних санкції в розмірі 16653 грн.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог Макіївської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій област до Державного підприємства "Підприємство Макіївської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Донецькій області (№ 32)" м. Макіївка про стягнення коштів в рахунок погашення податкового боргу з податку на додану вартість у сумі 16653 грн. з рахунків платника податків у банках, які його обслуговують.

Відповідно до ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо судове рішення ухвалено на користь сторони - суб'єкта владних повноважень, судовий збір з відповідача, який не є суб'єктом владних повноважень, не стягується.

На підставі вищевикладеного, керуючись Конституцією України та Кодексом адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Макіївської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій област до Державного підприємства "Підприємство Макіївської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Донецькій області (№ 32)" м. Макіївка про стягнення коштів в рахунок погашення податкового боргу з податку на додану вартість у сумі 16653 грн. з рахунків платника податків у банках, які його обслуговують - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Державного підприємства "Підприємство Макіївської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Донецькій області (№ 32)" м. Макіївка (86110, Донецька область, м. Макіївка, вул. Кірова, буд. 141, код ЄДРПОУ 08679853) кошти в рахунок погашення податкового боргу з податку на додану вартість з рахунків платника податків у банках, які його обслуговують в сумі 16653 (шістнадцять тисяч шістсот п'ятдесят три) гривні.

Постанова постановлена у нарадчій кімнаті та проголошена вступна та резолютивна частина у судовому засіданні 24 червня 2014 року в присутності позивача та представника відповідача.

Повний текст постанови складено та підписано 01.07.2014 року.

Постанова може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Олішевська B.В.

Дата ухвалення рішення24.06.2014
Оприлюднено07.07.2014
Номер документу39560058
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/7318/14

Постанова від 24.06.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Олішевська B.В.

Постанова від 24.06.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Олішевська B.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні