Рішення
від 03.07.2014 по справі 317/1362/14-ц
ЗАПОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ 317/1362/14-ц

№/п 2/317/825/2014

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 червня 2014 року м. Запоріжжя

Запорізький районний суд Запорізької області у складі :

головуючого судді Ачкасова О.М.,

при секретарі Кузіній Л.Х.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства «Світточ» про розрівання договору оренди землі та стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачка звернулая до суду з позовом до ПП «Світточ» про розірвання договору оренди землі та стягнення заборгованості по оплаті за оренду земельної ділянки, в якому зазначила, що « 05» травня 2008 р. між нею та відповідачем укладено договір оренди земельної ділянки, кадастровий номер 2322187200:02:001:0005, розташованої на території Миколай-Пільської сільської ради Запорізького району Запорізької області, яка належить позивачці на підставі державного акту на право приватної власності на землю IV-ЗП №020324 від « 10» квітня 2006 року строком на десять років. Відповідно до договору, земельна ділянка передається в оренду для вирощування товарної сільськогосподарської продукції; цільове призначення земельної ділянки - землі сільськогосподарського призначення. Орендна плата вноситься у грошовій формі у розмірі 1980 грн. щорічно, або у натуральному вигляді. 07.11.2011 р. між сторонами було укладено додаткову угоду до договору оренди земельної частки (паю). В порушення вимог договору за 2012 року відповідач не виконував належним чином передбаченого договором зобов'язання щодо виплати позивачеві орендної плати. Позивач неодноразово звертався до відповідача з проханням про виконання його обов'язків за договором оренди, однак відповідач постійно ухиляється від такого виконання, внаслідок чого у відповідача перед позивачем утворилася заборгованість в розмірі 6 976,07 грн., яка до цього часу не погашена, тому уточнивши позов, позивач просить розірвати договір та стягнути судовий збір.

У судове засідання позивачка не з»явилася, від представника позивачки надійшла заява, у якій він повністю підтримав позов, просив його задовольнити та розглянути справу за їхньої відсутністю, не заперечував проти ухвалення заочного рішення суду.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, пояснень суду не надав, про день та час розгляду справи повідомлявся своєчасно, однак, судові повістки за місцем реєстрації не отримав, згідно ст.74 ч.5 ЦПК України , у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Суд вважає можливим розглянути справу заочно, за відсутності сторін у справі, на підставі наявних у справі доказів.

Розглянувши матеріали справи, суд вважає, що позов є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Позивачеві на праві приватної власності, відповідно державного акту на право приватної власності на землю IV-ЗП №020324 від « 10» квітня 2006 року, належить земельна ділянка, площею 5,16 га, кадастровий 2322187200:02:001:0005, яка розташована на території Миколай-Пільської сільської ради Запорізького району Запорізької області.

« 05» травня 2008 року між позивачкою та відповідачем був укладений договір оренди земельної ділянки, що підтверджується копією договору, з додатковою угодою від « 05» травня 2008 року, актом прийому-передачі об'єкта оренди (земельної ділянки) від « 05» травня 2008 року.

Відповідно до п.п.1, 2 договору позивач (орендодавець) надав, а відповідач (орендар) прийняв у строкове платне користування для ведення товарного сільськогосподарського виробництва земельну ділянку сільськогосподарського призначення загальною площею 5,16 га, яка знаходиться на території Миколай-Пільської сільської ради, ділянка НОМЕР_1, Запорізького району Запорізької області.

Згідно з п.п.11, 12 договору, орендна плата вноситься у такі строки: у випадку внесення плати в грошовій формі - один раз на рік до 20 числа першого за звітним роком місяця; у випадку внесення плати в натуральній формі - до 20 числа останнього у звітному році місяця; передача продукції та надання послуг в рахунок орендної плати оформляється відповідними актами. Земельний податок сплачується орендарем.

З 2012 року до моменту звернення до суду з позовом відповідач не виконував передбаченого договором зобов'язання щодо виплати орендної плати.

Однак, відповідач не використовує земельну ділянку за цільовим призначенням, вона є в занедбаному стані, що виснажує землю та робить її непридатною для подальшого використання за цільовим призначенням.

У відповідності з п.9 договору, орендна плата вноситься орендарем у грошовому вигляді у розмірі 1 980 грн. (тисяча дев'ятсот вісімдесят гривень) або у натуральному вигляді: зерно очищене 2000 кг., насіння соняшника 100 кг., солома (2ПТС-4) - безкоштовно, тракторні послуги для обробки присадибної ділянки до 0,5 га - безкоштовно, допомога на ритуальні послуги 300 грн., при цьому річна орендна плата не є меншою ніж 3 відсотка від нормативної оцінки земельної ділянки. Відповідно до п.10 договору, обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексу інфляції. У відповідності з п.14 договору, у разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором, справляється пеня у розмірі 0,3 відсотка від несплаченої суми за кожний день прострочення.

Як зазначається в п.5 договору, нормативна грошова оцінка загальної вартості ділянки станом на дату його укладання становила 65 963,20 грн. (шістдесят п'ять тисяч дев'ятсот шістдесят три гривні 20 коп.).

У відповідності зі ст.93 Земельного кодексу України, право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності. Орендодавцями земельних ділянок є їх власники або уповноважені ними особи. Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються законом.

Відповідно до ст.2 Закону України «Про оренду землі», відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до ст.13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до ч.1 ст.32 Закону України «Про оренду землі» на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

В п.38 договору передбачено, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за взаємною згодою сторін, про що сторона має повідомити іншу сторону письмово за шість місяців, або за рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання іншою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Відповідно до ч.1 ст.22 Земельного кодексу України, землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей.

У відповідності з ч.1 ст.24 Закону України «Про оренду землі», орендодавець має право вимагати від орендаря використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди; своєчасного внесення орендної плати.

Як передбачено ст.21 Закону України «Про оренду землі», орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

Відповідно до ст.526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з вимогами ст.610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Ст.611 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: 1) припинення зобов'язання внаслідок односторонньої відмови від зобов'язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; 2) зміна умов зобов'язання; 3) сплата неустойки; 4) відшкодування збитків та моральної шкоди.

Відповідно до ч.1 ст.612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

У відповідності з ч.1 ст.624 Цивільного кодексу України, якщо за порушення зобов'язання встановлено неустойку, то вона підлягає стягненню у повному розмірі, незалежно від відшкодування збитків.

Згідно з ч.2 ст.625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно з п.41 договору, за невиконання або неналежне виконання договору сторони несуть відповідальність відповідно до закону та цього договору.

Враховуючи вищезазначене, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі, оскільки відповідач не сплачував орендну плату належним чином, використовує орендовану земельну ділянку не за цільовим призначенням, що зменшує родючість землі та порушує права позивача як власника земельної ділянки, тому договір оренди земельної ділянки має бути розірваним.

Жодних доказів, заперечень, щоб встановлювали інше та спростовували висновки суду, з боку відповідача надано суду не було.

На підставі ст.88 ЦПК України з відповідача на користь позивача слід стягнути сплачений позивачем судовий збір, у розмірі 243,60 грн., що підтверджується копією квитанції від 02.04.2014 р.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10, 11,74,88, 209, 212, 214-215, 218, 224 - 233 Цивільного процесуального кодексу України, ст.ст.526, 530, 610, 611, 612, 623, 624, 625 Цивільного кодексу України, ст.ст.22, 93 Земельного кодексу України, ст.ст. 2, 13, 21, 24, 25, 32 Закону України «Про оренду землі», суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 - задовольнити.

Розірвати договір оренди земельної ділянки, площею 5,16 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 2322187200:02:001:0005, розташованої на території Миколай-Пільської сільської ради Запорізького району Запорізької області від « 05» травня 2008 року між ОСОБА_1 та Приватним підприємством «Світточ», зареєстрований відділом Держкомзему у Запорізькому районі Запорізької області.

Стягнути з Приватного підприємства «Світточ» на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 243,60 (двісті сорок три гривні 60 копійок) грн.

Рішення суду може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою ним протягом десяти днів з дня отримання копії рішення суду.

Рішення суду може бути оскаржено до апеляційного суду Запорізької області через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів.

Суддя :

Дата ухвалення рішення03.07.2014
Оприлюднено07.07.2014
Номер документу39567299
СудочинствоЦивільне
Сутьрозрівання договору оренди землі та стягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —317/1362/14-ц

Рішення від 03.07.2014

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ачкасов О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні