Постанова
від 04.07.2014 по справі 809/1950/14
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" липня 2014 р. Справа № 809/1950/14

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Грицюк П.П., розглянувши у порядку скороченого провадження в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у м. Івано-Франківську Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області до товариства з обмеженою діяльністю "АКОД" про припинення юридичної особи,-

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у м. Івано-Франківську Івано-Франківської області (далі - позивач) звернулась в суд з адміністративним позовом до товариства з обмеженою діяльністю "АКОД" (далі - відповідач) про припинення державної реєстрації юридичної особи.

Позовні вимоги мотивовано тим, що державним реєстратором Реєстраційної служби Івано-Франківського міського управління юстиції в Івано-Франківській області до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено запис про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням, що у відповідності до пункту 5 частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" є підставою для припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

Відповідно до п.3 ч.1 ст. 183-2 КАС України скорочене провадження застосовується в адміністративних справах щодо припинення за зверненням суб'єкта владних повноважень юридичних осіб чи фізичних осіб - підприємців у випадках, передбачених законом.

Відповідно до ч.3 ст. 183-2 КАС України про відкриття скороченого провадження суд виносить ухвалу, копія якої невідкладно надсилається відповідачу разом з копією позовної заяви та доданих до неї документів. В ухвалі в обов'язковому порядку зазначаються строк подання заперечення проти позову, порядок його подання, а також наслідки неподання такого заперечення. Відповідач у десятиденний строк з дня одержання такої ухвали та копій документів може подати заперечення проти позову та необхідні документи або заяву про визнання позову.

Згідно із п. 3 ч. 5 ст. 183-2 КАС України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів - у разі якщо протягом семи днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною третьою цієї статті, до суду не надійшло заперечення відповідача та за умови, що справа не розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Судом 19.06.2014 року постановлено ухвалу про відкриття скороченого провадження по даній адміністративній справі, яку направлено відповідачу для подання заперечення або заяви про визнання позову (а.с. 1 ).

Дані матеріали 01.07.2014 року повернуто на адресу суду із довідкою підприємства поштового зв`язку, якою зазначено причини повернення: "підприємство відсутнє".

Частина 4 статті 33 КАС України передбачає, що у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за адресою місцезнаходження (місце проживання) зазначеного в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб - підприємців, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином. Відповідно до вимог частини 11 статті 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Заперечення або заяви про визнання позову від відповідача на адресу суду, у строки передбачені ст. 183-2 КАС України, не надходили.

Суд, розглянувши та оцінивши матеріали справи в порядку скороченого провадження, відповідно до вимог ст. 183-2 КАС України - без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі - прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідач по справі товариство з обмеженою діяльністю "АКОД" зареєстроване як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа державним реєстратором Реєстраційної служби Івано-Франківського міського управління юстиції в Івано-Франківській області 01.10.2003 року, код ЄДРПО 32628295 про що свідчить Витяг з ЄДРПОУ серії АГ № 256383 (а.с. 5-7).

Згідно із статтею 58, частиною 1 статті 62 Господарського кодексу України, пунктом 15.1. статті 15 Податкового кодексу України відповідач являється суб'єктом господарювання та платником податків і зборів (обов'язкових платежів).

Як встановлено судом, державним реєстратором до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено запис, про відсутності юридичної особи за місцезнаходженням (зворотній бік а.с. 7), а також судом встановлено, що станом на 02.06.2014 року у відповідача відсутня заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами зі сплати податків та обов'язкових платежів, що підтверджується довідкою позивача за №8680/10/25-150/4734 від 03.06.2014 року (а.с. 8).

За змістом статті 247 Господарського кодексу України, у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації.

Як встановлює норма пункту 6 статті 58 Господарського кодексу України, суб'єкт господарювання ліквідується: за ініціативою осіб, зазначених у частині першій цієї статті; у зв'язку із закінченням строку, на який він створювався, чи у разі досягнення мети, заради якої його було створено; у разі визнання його в установленому порядку банкрутом, крім випадків, передбачених законом; у разі скасування його державної реєстрації у випадках, передбачених законом.

Відповідно до статті 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам -правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Пунктом 5 частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" визначено, що наявність у Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

За приписами підпункту 20.1.12. пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

Враховуючи перелічені обставини, суд дійшов висновку, що наявність у Єдиному державному реєстрі запису про відсутність відповідача за місцезнаходженням: бульвар Північний ім. Пушкіна, 2А, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область - достатня підстава для звернення до суду і припинення юридичної особи товариства з обмеженою діяльністю "АКОД".

Згідно вимог частини 1 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167, ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Припинити державну реєстрацію товариства з обмеженою діяльністю "АКОД" (76019, бульвар Північний ім. Пушкіна, буд. 2А, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 32628292).

Постанову звернути до негайного виконання.

Направити копію постанови державному реєстратору Реєстраційної служби Івано-Франківського міського управління юстиції в Івано-Франківській області (76000, вул. Василіянок, буд. 6, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область) для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців запису про судове рішення щодо припинення державної реєстрації юридичної особи товариства з обмеженою діяльністю "АКОД".

Відповідно до ч.9 ст.183-2 постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 КАС України, апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Відповідно до ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України у разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, рішення суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточним і оскарженню не підлягає.

Суддя: /підпис/ Грицюк П.П.

Дата ухвалення рішення04.07.2014
Оприлюднено09.07.2014
Номер документу39588878
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/1950/14

Ухвала від 24.07.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

Постанова від 04.07.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

Ухвала від 19.06.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні