Рішення
від 24.01.2007 по справі 45/449-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

45/449-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" січня 2007 р.                                                            Справа № 45/449-06

вх. № 15246/5-45

Суддя господарського суду Калініченко Н.В. 

при секретарі судового засідання Головань В.І.

за участю представників сторін:

позивача - Шевченко Ю.В., доручення № 996 від 06.11.2006 р.  відповідача - Філатова В.К., доручення № 1 від 01.01.2007 р.

розглянувши справу за позовом АТВТ "Харківський молочний комбінат", м. Харків  

до  Рада з питань спеціального режиму інвестиційної діяльності на території міста Харкова, м. Харків  

про розірвання договору на реалізацію

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою в якій просить суд достроково розірвати договір № 64-02 від 23 вересня 2002 року на реалізацію інвестиційного проекту "Організація виробництва високоякісних молочних продуктів за сучасними європейськими технологіями", що укладений між Акціонерним товариством відкритого типу "Харківський молочний комбінат" та Радою з питань спеціального режиму інвестиційної діяльності на території міста Харкова. В обґрунтування позовних вимог, позивач посилається на те, що змінилися обставини, якими вони керувалися при укладенні договору і виконання договору порушує співвідношення майнових інтересів сторін, позбавляючи позивача того, на що він розраховує при укладенні договору.

Представник позивача у судовому засіданні підтримує заявлені позовні вимоги і просить їх задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні проти заявлених позовних вимог не заперечує.

У судовому засіданні призначеному на 17.01.2007 р. о 10:50 год. в порядку статті 77 ГПК України було оголошено перерву до 24.01.2007 р. о 12:20 год. для можливості надання сторонами додаткових документів.

24.01.2007 р. розгляд справи було продовжено.

Розглянувши матеріали справи та вислухавши пояснення представників  позивача та відповідача, господарським судом встановлено, що між позивачем та відповідачем було укладено договір № 64-02 від 23 вересня 2002 року строком дії до 23 вересня 2011 року. Відповідно до пункту 1 договору позивач взяв на себе зобов'язання на власний ризик і за інвестиційні кошти забезпечити реалізацію затвердженого інвестиційного проекту "Організація виробництва високоякісних молочних продуктів за сучасними європейськими технологіями" за таким видами економічної діяльності згідно з КВЕД ДК 009-96 15.51 "Виробництво молочних продуктів" та 40.3 “Виробництво та розподілення тепла” на території спеціального режиму інвестиційної діяльності в м. Харкові, а відповідач - створити умови для його реалізації.

Пунктом 2 цього договору передбачено, що під час реалізації інвестиційного проекту позивачу відповідно до законодавства були надані пільги, а саме: звільнення від сплати ввізного мита на період реалізації інвестиційного проекту, але не більше ніж на п'ять років, на сировину, матеріали (перелік яких визначається в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України), устаткування, обладнання та комплектуючі вироби до них (крім підакцизних товарів) і від податку на додану вартість - устаткування, обладнання та комплектуючі вироби до них (крім підакцизних товарів) під час їх ввезення в Україну з метою використання виключно для потреб власного виробництва, пов'язаного з реалізацією проекту на території міста Харкова; звільнення на три роки від оподаткування прибутку, одержаного від реалізації Проекту на території міста Харкова, в частині, одержаній від освоєння інвестицій, на підставі документів окремого (бухгалтерського, податкового) обліку. Крім того, договором передбачено, що прибуток одержаний від реалізації Проекту у період з четвертого по шостий рік, оподатковуються за ставкою в розмірі 50 відсотків діючої ставки оподаткування. Зазначена пільга застосовується з моменту одержання першого прибутку. Пільги щодо сплати податку на прибуток, не поширюються на частину прибутку, одержаного суб'єктом підприємницької діяльності від освоєння інвестицій, що були здійсненні за рахунок бюджетних коштів усіх рівнів, у тому числі за рахунок Державного інноваційного фонду; не включення до валового доходу підприємства з метою оподаткування суми інвестицій, одержаної для реалізації проекту у вигляді коштів, матеріальних цінностей та нематеріальних активів, вартість яких у конвертованій валюті згідно із законом (процедурами) держави підприємства або міжнародними торговельними звичаями, а також експертною оцінкою в Україні, включаючи легалізовані на території України авторські права, права на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, знаки для товарів і послуг, ноу-хау тощо; не оправлення плати за землю у період освоєння земельної ділянки (планування території, облаштування інфраструктури тощо), визначений Проектом, але не більше п'яти років.

Відповідно до статті 153 Цивільного кодексу УРСР, який діяв на момент укладання Договору, договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх суттєвих умов договору. Суттєвими умовами договору є ті умови, які визнані законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Виходячи із приписів вищенаведеної норми, суд вважає, що умови викладені у пункті 2 Договору, є істотними умовами цього Договору.

Судом встановлено, що позивач виконав взяті на себе зобов'язання по договору у повному обсязі, а у відповідача відсутні претензії до позивача відносно виконання позивачем умов договору.

Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" та деяких інших законодавчих актів України” від 25 березня 2005 року, № 25 05-ІУ норми статей Закону України "Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на території міста Харкова" від 11 травня 2000 року № 1714-ІП, на підставі яких надавалися пільги, було виключено.

Згідно з частиною 1 статті 652 Цивільного кодексу України у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір, або уклали б його на інших умовах.

При зверненні Акціонерного товариства відкритого типу "Харківський молочний комбінат"  до Ради з питань спеціального режиму інвестиційної діяльності на території м. Харкова з пропозицією розірвати договір № 64-02 від 23 вересня 2002 року, позивачу було відмовлено.

Частиною 2 статті 652 Цивільного кодексу України наведено перелік підстав за наявності яких договір може бути розірваний достроково за рішенням суду, зокрема, положення зазначеної норми до таких умов відносить: в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане; зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися; виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору; із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.

Такі обставини, дають підставу суду вважати обґрунтованими висновок позивача, що із внесенням в законодавство України змін щодо оподаткування при здійсненні інвестиційної діяльності позивача на території міста Харкова на підставі договору, істотно змінилися обставини, якими сторони керувалися при укладенні Договору, оскільки: 1) Сторони не передбачили, що законодавство може змінитися таким чином, що позивач буде позбавлений права використати пільги з оподаткування при реалізації інвестиційного проекту. Відповідно до статті 8 Закону України "Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на території міста Харкова" від 11 травня 2000 року № 1714-ІІІ держава гарантує стабільність спеціального режиму інвестиційної діяльності на території міста Харкова на весь строк визначений у статті 3 цього Закону. У разі зміни законодавства щодо спеціального правового режиму інвестиційної діяльності, передбаченого статтею 7 цього Закону, на вимогу платника податку застосовуються особливості оподаткування, що діяли на момент укладення Радою договору з суб'єктом підприємницької діяльності. Норма яка давала такі гарантії також виключена. 2) Позивач не мав можливості усунути причини зміни обставин після їх виникнення. 3) При розробці інвестиційного Проекту позивач враховував вище перелічені пільги, тому їх скасування призвело до того, що виконання Договору порушить співвідношення майнових інтересів сторін і позбавить позивача того, на що він розраховував при укладенні Договору. 4) Із суті Договору або звичаїв ділового обороту ніяк не випливає, що ризик зміни обставин несе позивач.

За таких обставин, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позовних вимог.

Враховуючи, що під час розгляду справи позивач надав суду клопотання про покладення держмита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу на позивача, клопотання позивача задовольняється судом.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України, статтею 652 Цивільного кодексу України, статтею 3 Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито", Постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2002р. № 411, статтями 1, 12, 33, 43, 44, 47-49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Розірвати договір на реалізацію проекту"Організація виробництва високоякісних молочних продуктів за сучасними європейськими технологіями"  № 64-02 від 23 вересня 2002 року, укладений між Акціонерним товариством відкритого типу "Харківський молочний комбінат" (61172, м. Харків, вул. Роганська, 149, код 00447451) та Радою з питань спеціального режиму інвестиційної діяльності на території міста Харкова (61003, м. Харків, пл. Конституції, 7, код 25853904).

Рішення підписане 26.01.2007 р.

Суддя                                                                                            Калініченко Н.В.

Дата ухвалення рішення24.01.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу395991
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —45/449-06

Рішення від 24.01.2007

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні