Постанова
від 23.01.2007 по справі 8/32-ап-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/32-АП-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

"23" січня 2007 р.                                                           Справа № 8/32-АП-07

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Хом"якової В.В. при секретарі Зибцевій А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу  

за позовом Дніпровського районного центру зайнятості в м. Херсоні в інтересах Фонду загальнообов"язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття

до Приватного підприємства "Руслан"  

про  стягнення 882грн. 67коп.

за участю представників сторін:  

від  позивача - гол. спец. - ю/к Гончаров О.М., дов. №19-08/959 від 24.07.06.

від  відповідача - не прибув

          Дніпровський районний центр зайнятості в м. Херсоні (позивач) звернувся до суду з адміністративним позовом про стягнення з приватного підприємства «Руслан»882 грн. 67 коп. надмірно виплаченої матеріальної допомоги громадянам Крутому В.А. та Поварову А.О.  В позовній заяві зазначає, що на підставі довідок про середню зарплату, які видав відповідач, центр зайнятості надав статус безробітних  Крутому В.А. та Поварову А.О.  та призначив їм допомогу по безробіттю. Як було  виявлено  пізніше,  в довідках зазначені недостовірні відомості -  вказана зарплата, яка не виплачувалась.

Відповідач - приватне підприємство „Руслан” письмових заперечень проти позову не надало, хоч було своєчасно повідомлено про день і час слухання справи. Суд вважає, що неприбуття представника відповідача в судове засідання не перешкоджає розгляду справи по суті.

Розглянувши матеріали справи, суд

В С Т А Н О В И В :

Відповідно до Закону України від 02.03.2000, № 1533-Ш "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття"  районний центр зайнятості в м. Херсоні є робочим органом виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Пунктом 1 ч. 3 ст. 17 Закону № 1553-Ш передбачено, що роботодавці та застраховані особи сплачують страхові внески один раз на місяць в день одержання роботодавцями в установах банків коштів на оплату праці.

Громадяни Крутой Валерій Анатолійович та Поваров Андрій Олександрович були звільнені 16 лютого 2006 року з ПП „Руслан” за п. 1 ст. 36 Кодексу законів про працю (за згодою сторін).  20 квітня 2006 року Дніпровським райцентром зайнятості за їх заявами  було надано статус безробітних  та призначена допомога по безробіттю на підставі  довідок про середню заробітну плату, виданих звільненим працівникам  ПП „Руслан”. В довідках було зазначено, що Крутой В.А. та Поваров А.О. одержували в період серпень 2005 р. - січень 2006 р. зарплату в розмірі 430 грн. щомісячно кожний. Довідки від 22 лютого 2006 року підписані головним бухгалтером  ПП „Руслан” Вертіковим В.А. та завірені печаткою підприємства

Розмір  допомоги по безробіттю  становить  100відсотків  середньої  заробітної  плати  за останнім місцем роботи протягом  60  календарних  днів,  75  процентів  -   протягом   90 календарних   днів   і  50  процентів  -  протягом  наступних  210 календарних днів,  але не більше середньої  заробітної  плати,  що склалася  в  народному господарстві відповідної області за минулий місяць,  і не нижче встановленого розміру  мінімальної  заробітної плати.

          За період з 20.04.2006 по 31.07.2006 Крутой В.А. одержав 505 грн. 20 коп. допомоги по безробіттю, а Поваров А.О. одержав 840 грн.61 коп. допомоги по безробіттю.

          При перевірці  достовірності даних, які  є підставою для надання особі статусу безробітної та виплати їй матеріального забезпечення  центр  зайнятості виявив, що ПП „Руслан” не звітувало до ДПІ у м. Херсона та до ДПІ у Голопристанському районі про доходи вказаних громадян, довідки форми 1-ДФ не подавало. На звернення центру зайнятості підтвердити дійсність довідок про середню заробітну плату керівник Пп. „Руслан” відповіді не надав.

          Згідно п. 8 ст. 31 Закону „Про загальнообов'язкове державне  соціальне страхування на випадок безробіття” виплата  допомоги  по  безробіттю  припиняється у разі  призначення  виплати  на  підставі документів,  що містять неправдиві відомості. 31 липня 2006 року центр зайнятості припинив виплату допомоги по безробіттю, а Крутой В.А. і Поваров А.О. зняті з обліку як безробітні.

          Таким чином,   на підставі недостовірних відомостей з вини відповідача  була виплачена матеріальна допомога на безробіття у сумі 1345 грн. 81 коп. Частково допомога повернута  громадянином Поваровим А.О. в сумі 463 грн. 14 коп. Залишок суми 882 грн. 67 коп. є збитками позивача, які заподіяні неправомірними діями відповідача, оскільки виплата допомоги по безробіттю здійснювалась за  рахунок коштів    Фонду   загальнообов'язкового   державного   соціального страхування України на випадок безробіття. Приватне підприємство „Руслан” не надало  доказів відсутності  його вини в заподіянні збитків.

Позов підтверджується належними доказами та підлягає задоволенню.

Судові витрати не стягуються згідно п. 4 ст. 94 КАС України. В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину постанови.          

          Керуючись ст.ст. 159-163, 167 КАС України, суд

                                                  П О С Т А Н О В И В :                                        

1. Позов задовольнити. Стягнути з приватного підприємства „Руслан” (Херсонська обл., м.Гола Пристань,  вул.Франка, 9/13, код ЄДРПОУ 31657420) на користь Дніпровського районного центру зайнятості у м. Херсоні (м. Херсон, вул.Комкова, 76-А, р/р 37177001000163 в УДК по Херсонській області, МФО 852010, код за ЄДРПОУ 25985184) 882 грн. 67 коп. збитків, заподіяних незаконно виплаченою матеріальною допомогою. Виконавчий лист видати позивачу після  набрання постановою законної сили.

2. Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений цим Кодексом, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.  

3. Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя                                                               В.В. Хом"якова

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення23.01.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу396297
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/32-ап-07

Постанова від 23.01.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Хом'якова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні