Постанова
від 22.01.2007 по справі ас-42/36-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АС-42/36-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 "22" січня 2007 р.  12:25              Справа № АС-42/36-07

вх. № 644/1-42

Суддя господарського суду Харківської області Яризько В.О.

за участю секретаря судового засідання Булавінова Ю.В.

представників сторін :

позивача - Селюкова Л.О. (дов.)

відповідача - Лутай О.Г. (дов.).

по справі за позовом  ТОВ "Омега - Автопоставка", смт. Васищеве Харківського району Харківської області   

до  Магістральної митниці, м. Дергачі Харківської області  

про визнання нечинним картки, зобов'язання вчинити певні дії  

ВСТАНОВИВ:

Позивач просить суд визнати нечинною картку відмови у пропуску на митну територію України чи митному оформленні товарів та інших предметів 8020001/7/20001 від 12.01.2007 року, та зобов'язати Магістральну митницю приймати податкові векселі позивача на суму податку на додану вартість, надані при імпорті товару на митну територію України у відповідності до п. 11.5 Закону України "Про податок на додану вартість", "Порядку випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при імпорті товарів на митну територію України", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 1997 р. N 1104 зі змінами та доповненнями, інших нормативно-правових актів, виданих згідно Закону України "Про податок на додану вартість", по усіх договорах (контрактах).

Відповідач проти позову заперечує повністю. свої заперечення виклав у відзиві на позов.

Як вбачається з матеріалів справи, при імпорті на митну територію України товару позивачем, у відповідності до п.11.5 Закону України "Про податок на додану вартість" та "Порядку випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при імпорті товарів на митну територію України", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 1997 р. N 1104 зі змінами та доповненнями (далі -Постанова 1104), за власним бажанням разом з ВМД №80200000/7/200021 від 12.01.2007 року Магістральній митниці було надано податковий вексель Серія АА №0721481 від 12 січня 2007 року на суму податкового зобов'язання в розмірі 12450,43грн.

Від Магістральної митниці позивачем було отримано Картку відмови в прийнятті митної декларації, митному оформленні чи пропуску товарів і транспортних засобів через митний кордон України № 8020001/7/20001 від 12.01.2007 року, згідно якої позивачу відмовлено у митному оформленні через подання податкового векселя з посиланням на такі норми законодавства:

1)Відповідно до п. 1.16 Закону України "Про податок на додану вартість", податковий вексель є відстроченням сплати податку на додану вартість.

2)Частину 3 статті 65 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік", згідно якої заборонено у 2007 році надання відстрочок щодо термінів сплати податкових зобов'язань суб'єктів господарювання за податками, зборами (обов'язковими платежами); п.п. 7 п.З розділу II Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування" від 30 листопада 2006 року N 398-У, яким забороняється надання відстрочок щодо термінів сплати податкових зобов'язань суб'єктів господарювання за податками, зборами (обов'язковими платежами), крім надання інвестиційного податкового кредиту з податку на прибуток.

3)Відповідно до підпункту 7.3.6 Закону України "Про податок на додану вартість" датою виникнення податкового зобов'язання за цим податком є дата подання митної декларації.

4) Порушено вимоги п. 2 ст. 189 Митного кодексу України в частині сплати податку на додану вартість, яким обкладаються товари під час ввезення на митну територію України відповідно до законів України.

Позивач в обгрунтування своїх позовних вимог вказує на те, що згідно п. 11.4. Закону України "Про податок на додану вартість", зміни порядку оподаткування податком на додану вартість можуть здійснюватися лише шляхом внесення змін до цього Закону окремим законом з питань оподаткування цим податком. У разі якщо іншим законом, незалежно від часу його прийняття, встановлюються правила оподаткування цим податком, відмінні від зазначених у цьому Законі, пріоритет мають норми цього Закону.

Норми, на які посилається митниця у письмовій відмові, не є такими, що вносять зміни до закону "Про податок на додану вартість", тому не можуть скасовувати п. 11.5. зазначеного Закону.

Згідно Закону України "Про систему оподаткування" зміна податкових ставок і механізм справляння податків і зборів (обов'язкових платежів) не можуть запроваджуватися Законом України про Державний бюджет України на відповідний рік.

          Законом України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" (на який посилається митниця), а саме п. 51 статті 71 передбачено зупинити на 2007 рік дію пункту 11.5 статті 11 Закону України "Про податок на додану вартість" в частині застосування цього пункту для операцій з ввезення на митну територію України товарів за товарною позицією 2711 згідно УКТ ЗЕД (Гази нафтові та інші вуглеводні у газоподібному стані).

Внесенням змін саме у Закон "Про податок на додану вартість" визначено випадки, коли податкові векселі не приймаються. Але ці виключення не стосуються підприємства позивача та товару, який він імпортує.

Таким чином, позивач вважає, що відмова співробітників митних органів від прийняття податкових векселів та видача Карток відмови в прийнятті митної декларації, митному оформленні чи пропуску товарів і транспортних засобів через митний кордон України за зазначеними підставами є порушенням прав позивача та вимог чинного законодавства.

Відповідач в обгрунтування своїх заперечень по суті позову вказує, що підстави для винесення спірної картки відмови у прийнятті митної декларації, митному оформленні чи пропуску товарів і транспортних засобів через митний кордон України, зазначено у самій картці.

Додатково відповідач зазначає, що на виконання вимог Закону України "Про податок на додану вартість" постановою КМ України від 01.10.97 № 1104 затверджено Порядок випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при імпорті товарів на митну територію України, пунктом 3 якого визначено, що зобов'язання щодо сплати податку на додану вартість при імпорті товарів на митну територію України виникають у день оформлення вантажної митної декларації за винятком тимчасової чи неповної, періодичної чи попередньої декларації, але сплату можна відстрочити шляхом видачі податкового векселя.

Відповідно до п.п. 7.3.6 ст.7 Закону України "Про податок на додану вартість" встановлено, що датою виникнення податкових зобов*язань при імпорті є дата подання митної декларації.

П.2 вказаного Порядку, ст. 1.16 Закону України "Про податок на додану вартість" наводять значення терміну податковий вексель - це письмове безумовне грошове зобов'язання платника податку сплатити до бюджету відповідну суму коштів у порядку та терміни, визначені Законом, яке підтверджене комерційним банком шляхом авалю та видається платником на відстрочення сплати податку на додану вартість, що справляється у разі імпорту товарів на митну територію України.

Вказані зміни у податковому законодавстві встановлені Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування", з огляду на приписи пп. 7 п. З прикінцевих положень вказаного Закону, з 01.01.07 відсутні правові підстави для прийняття податкового векселя в рахунок сплати ПДВ при імпортуванні товарів на митну територію України.

Відповідно, додержано вимог ст. 1 Закону України "Про систему оподаткування", якою передбачено, що ставки, механізм справляння податків і зборів (обов'язкових платежів) не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім законів про оподаткування.

Згідно п. 2 ст. 189 МК України до умов переміщення товарів у режимі імпорт віднесено сплату податків і зборів, якими обкладаються товари під час ввезення відповідно до законів України. У даному випадку, позивач не виконав умов, які передбачені для імпорту товарів.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представників сторін, суд вважає позовні вимоги обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню виходячи з наступного:

Відповідно до п.п. 7.3.6 ст.7 Закону України "Про податок на додану вартість" встановлено, що датою виникнення податкових зобов*язань при імпорті є дата подання митної декларації.

Відповідно до п.11.5 ст.11 Закону України "Про податок на додану вартість" з моменту набрання чинності цим Законом платники податку при імпорті  товарів  на  митну територію України, за умови оформлення митної декларації (за винятком тимчасової чи неповної, періодичної чи  попередньої  декларації),  можуть за власним бажанням надавати органам  митного  контролю  податковий вексель на суму податкового зобов'язання  зі строком погашення на тридцятий календарний день з дня  його  поставки  органу митного контролю, один примірник якого залишається в органі митного контролю, другий надсилається органом митного  контролю  на адресу органу державної податкової служби за місцем  реєстрації платника податку, а третій залишається платнику податку.

Згідно Закону України "Про систему оподаткування", зміна податкових ставок і механізм справляння податків і зборів (обов'язкових платежів) не можуть запроваджуватися Законом України про Державний бюджет України на відповідний рік.

Але і Законом України "Про Державний бюджет України на 2007 рік"  №489 від 19.12.06р. було зупинено дію  пункту  11.5 статті 11 зупинено на 2007 рік тільки в частині застосування  цього  пункту  для  операцій  з  ввезення  на  митну територію України товарів за товарною позицією 2711 згідно УКТ ЗЕД (Гази нафтові та інші вуглеводні у газоподібному стані).

Позивач же згідно ВМД №80200000/7/200021 від 12.01.2007 ввозить на територію України запасні частини до вантажних автомобілів, які відносяться до групи товарів 87,  тобто даний товар не підпадає під позицію 2711 УКТ ЗЕД.

Згідно п. 11.4. ст.11 Закону України "Про податок на додану вартість", зміни порядку  оподаткування податком на додану вартість можуть здійснюватися лише шляхом внесення змін до цього Закону окремим законом з питань оподаткування цим податком. У разі, якщо іншим законом, незалежно від часу його прийняття, встановлюються правила оподаткування цим податком, відмінні від зазначених у цьому Законі, пріоритет мають норми цього Закону.

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування" №398 від 30.11.06р. змін до п.11.5 ст.11 Закону України "Про податок на додану вартість" не вносилось.

Позивачем було надано до відповідача податковий вексель Серія АА №0721481 від 12 січня 2007р., який заповнено відповідно до вимог  Порядку випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при імпорті товарів на митну територію України, затвердженого постановою КМ України від 01.10.97 № 1104, авальовано АТ "Індустріально-Експортний Банк", тому позивач не порушив вимоги п.2 ст.189 Митного кодексу України.

Таким чином, ТОВ "Омега-Автопоставка" при імпорті товарів на митну територію України має право надавати податкові векселі згідно п. 11.5. ст.15 Закону України "Про податок на додану вартість", а органи митного контролю повинні їх приймати та здійснювати митне оформлення товарів. Відмова співробітників митних органів від прийняття податкових векселів та видача Карток відмови в прийнятті митної декларації, митному оформленні чи пропуску товарів і транспортних засобів через митний кордон України за зазначеними підставами є порушенням прав позивача та вимог чинного законодавства.

Керуючись статтями   4, 7, 8, 17, 86, 94, 160 - 163  Кодексу адміністративного судочинства України , суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Визнати нечинною картку відмови Магістральної митниці у пропуску на митну територію України чи митному оформленні товарів та інших предметів 8020001/7/20001 від 12.01.2007 року.

Зобов'язати Магістральну митницю приймати податкові векселі ТОВ "Омега-Автопоставка" ( вул.Перемоги,17 с.Затишшя Харківського р-ну Харківської обл., код31440564, п/р 26002302811737 у філії ХЦВ АК ПІБ "Промінвестбанк" МФО 351458) на суму податку на додану вартість, надані при імпорті товару на митну територію України у відповідності до п. 11.5 Закону України "Про податок на додану вартість", "Порядку випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при імпорті товарів на митну територію України", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 1997 р. N 1104 зі змінами та доповненнями, інших нормативно-правових актів, виданих згідно Закону України "Про податок на додану вартість", по усіх договорах (контрактах).

Стягнути з держбюджету на користь ТОВ "Омега-Автопоставка" (вул.Перемоги,17 с.Затишшя Харківського р-ну Харківської обл., код31440564, п/р 26002302811737 у філії ХЦВ АК ПІБ "Промінвестбанк" МФО 351458) 3,40 грн. держмита.

На постанову через суд першої інстанції може бути подана заява про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня складання постанови у повному обсязі.

Апеляційна скарга може бути  подана через суд першої інстанції протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Копія апеляційної скарги одночасно направляється до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків для подачі заяви про апеляційне оскарження.

Постанова в повному обсязі виготовлена 26.01.2007 р.

Суддя                                                                                            Яризько В.О.

 

Дата ухвалення рішення22.01.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу396416
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —ас-42/36-07

Постанова від 22.01.2007

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні