Ухвала
від 02.07.2014 по справі 6-19636св14
ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ

У х в а л а

іменем україни

2 липня 2014 рокум. Київ Колегія суддів судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого Дьоміної О.О., суддів: Коротуна В.М., Штелик С.П., розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 про визнання договорів дарування недійсними, за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення апеляційного суду Київської області від 8 квітня 2014 року,

в с т а н о в и л а:

ОСОБА_4 звернулася до суду з позовом, в якому просила про визнання недійсними договорів дарування земельної ділянки по АДРЕСА_1, та розташованого на ній житлового будинку за цією ж адресою, укладених 1 липня 2008 року між ОСОБА_6 і ОСОБА_7, спадкоємцем якої є відповідач.

Заочним рішенням Васильківського міськрайонного суду Київської області від 16 січня 2014 року позов задоволено.

Визнано недійсним договір дарування земельної ділянки кадастровий номер 3221487001:01:027:0018, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, укладений між ОСОБА_6 та ОСОБА_7, укладений 1 липня 2008 року, посвідчений приватним нотаріусом Васильківського районного нотаріального округу Київської області ОСОБА_8 і зареєстрований в реєстрі за № 3944.

Визнано недійсним договір дарування житлового будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, укладений між ОСОБА_6 та ОСОБА_7, укладений 1 липня 2008 року, посвідчений приватним нотаріусом Васильківського районного нотаріального округу Київської області ОСОБА_8 і зареєстрований в реєстрі за № 3940.

Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Рішенням апеляційного суду Київської області від 8 квітня 2014 року заочне рішення суду першої інстанції скасовано, ухвалено нове рішення про відмову в задоволенні позову.

Не погодившись з рішенням апеляційного суду, ОСОБА_4 звернулася до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з касаційною скаргою, в якій просила скасувати оскаржуване судове рішення та залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права.

Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ вважає, що касаційна скарга підлягає відхиленню з таких підстав.

Відповідно до частини 2 статті 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Положеннями частини 1 статті 335 ЦПК України передбачено, що під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.

Відповідно до частин 1, 3 статті 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

Згідно з частиною 1 статті 225 ЦК України правочин, який дієздатна фізична особа вчинила у момент, коли вона не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними, може бути визнаний судом недійсним за позовом цієї особи, а в разі її смерті - за позовом інших осіб, чиї цивільні права або інтереси порушені.

Відмовляючи у задоволенні позову апеляційний суд правильно виходив із того, що позивачем у порушення вимог статей 10, 60 ЦПК України не доведено, що ОСОБА_6 в момент вчинення правочину не усвідомлював значення своїх дій та (або) не міг керувати ними. Наявні у матеріалах справи висновки експертизи не дали однозначної відповіді на питання про те, чи усвідомлював ОСОБА_6 в момент укладення договору дарування 1 липня 2008 року значення своїх дій та чи міг керувати ними.

Наведені в касаційній скарзі доводи висновків суду не спростовують та не дають підстав для висновку про неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального права і порушення норм процесуального права, яке призвело або могло призвести до неправильного вирішення справи.

Керуючись частиною 3 статті 332 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу ОСОБА_4 відхилити.

Рішення апеляційного суду Київської області від 8 квітня 2014 року залишити без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий О.О. Дьоміна Судді:В.М. Коротун С.П. Штелик

Дата ухвалення рішення02.07.2014
Оприлюднено09.07.2014
Номер документу39642926
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договорів дарування недійсними, за касаційною скаргою ОСОБА_4 на рішення апеляційного суду Київської області від 8 квітня 2014 року

Судовий реєстр по справі —6-19636св14

Ухвала від 02.07.2014

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Дьоміна О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні