Постанова
від 27.06.2014 по справі 592/6217/14-а
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа №592/6217/14-а

Провадження №2-а/592/269/14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 червня 2014 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми у складі:

головуючого - судді Литовченка О.В.,

при секретарі - Лесняк В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми адміністративну справу за позовом СМВ УМВС України в Сумській області до Відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Сумській області про скасування постанови,

встановив:

Позивач свої вимоги мотивує тим, що постановою старшого державного виконавця відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Сумській області (виконавче провадження № 37212709), Тумкою Максимом Вікторовичем від 15.05.2014р. на Сумський МВ УМВС України в Сумській області було накладено штраф в розмірі 680 грн. дана постанова надійшла на адресу Сумського МВ УМВС України в Сумській області 27.05.2014 року про, що свідчить штамп вхідної кореспонденції.

Відповідно до оскаржуваної постанови, ст. державним виконавцем Тумкою М.В., при примусовому виконанні виконавчого листа №1806/9419/12 від 06.02.2013 виданого Ковпаківським районним судом м. Суми про зобов'язання Виконавчого комітету СМР, УМВС України в Сумській області та СМУ УМВС України в Сумській області забезпечити ОСОБА_2 благоустроєним житлом., станом на 15.05.2014р. у відділі ПВР УДВС відсутня інформація щодо повного фактичного виконання рішення суду, тож на думку державного виконавця даний факт є підставою накладення на Сумський МВ УМВС України в Сумській області штрафу в розмірі 680 грн., за невиконання рішення суду в самостійному порядку.

В мотивувальній частині оскаржуваної постанови відсутнє обґрунтування прийнятих державним виконавцем рішень щодо невиконання боржником судового рішення без поважних на то причин.

Але Сумський МВ УМВС України в Сумській області не мало можливості в самостійному порядку виконати рішення суду про зобов'язання Виконавчий комітет СМР, УМВС України в Сумській області та СМУ УМВС України в Сумській області забезпечити ОСОБА_2 благоустроєним житлом, яке за розміром і санітарними умовами відповідає ст.ст. 48, 50 ЖК України, у відповідності до вимог п. 18 ст. 13 Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" за рахунок коштів, що виділяються з Державного бюджету України на виконання даного закону.

До Сумського МВ УМВС України в Сумській області кошти з Державного бюджету на виконання Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" не надходять.

В свою чергу фінансування, матеріально-технічне забезпечення, а також соціальний захист працівників міліції здійснюється у відповідності до Закону України „Про міліцію".

Фінансування на придбання та будівництво житла для співробітників ОВС в Сумській області з Державного бюджету України на 2013-2014 рік планами асигнувань Сумського МВ УМВС України в Сумській області не передбачено, що підтверджується кошторисом СМВ УМВС згідно якого на КЕКВ 3121 „Капітальне будівництво (придбання) житла" кошти не виділяються. Квартири для забезпечення житлом пенсіонерів ОВС протягом 2013-2014 років до СМВ УМВС не надходили.

Отже Сумський МВ УМВС України в Сумській області не змогло виконати виконавчого листа №1806/9419/12 від 06.02.2013 виданого Ковпаківським районним судом м. Суми про зобов'язання Виконавчого комітету СМР, УМВС України в Сумській області та СМУ УМВС України в Сумській області забезпечити ОСОБА_2 з поважних причин, які від нього не залежать. Про даний факт було письмового повідомлено відділ примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Сумській області.

На сьогоднішній день на виконання даного рішення суду та Закону України ..Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" Виконавчий комітет Сумської міської ради забезпечив ОСОБА_2 благоустроєним житлом, яке за розміром і санітарними умовами відповідає ст.ст. 48, 50 ЖК України.

Тому на підставі викладеного позивач просить скасувати постанову старшого державного виконавця Тумки М.В. від 15.05.2014 ВП № 37212709 про накладення штрафу в сумі 680 грн.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, ніяких заяв чи клопотань з приводу неможливості явки до суду не надано.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, надав письмову в якій позов підтримав та просить розглядати справу без його участі.

З'ясувавши обставини справи, перевіривши докази, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що постановою старшого державного виконавця відділу примусового виконання , рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Сумській області (виконавче провадження № 37212709), Тумкою Максимом Вікторовичем від 15.05.2014р. на Сумський МВ УМВС України в Сумській області було накладено штраф в розмірі 680 грн. дана постанова надійшла на адресу Сумського МВ УМВС України в Сумській області 27.05.2014 року (а.с. 5).

Відповідно до ст. 89 Закону України «Про виконавче провадження» у разі невиконання без поважних причин у встановлений державним виконавцем строк рішення, що зобов'язує боржника виконати певні дії, та рішення про поновлення на роботі державний виконавець виносить постанову про накладення штрафу на боржника - фізичну особу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; на посадових осіб - від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; на боржника - юридичну особу - від сорока до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та встановлює новий строк виконання. У разі повторного невиконання рішення боржником без поважних причин державний виконавець у тому ж порядку накладає на нього штраф у подвійному розмірі та звертається до правоохоронних органів з поданням (повідомленням) про притягнення боржника до кримінальної відповідальності відповідно до закону.

Отже, зі змісту зазначеної норми випливає, що для притягнення боржника до відповідальності закон вимагає наявності двох умов а саме: відсутності поважних причин невиконання у строк рішення, що зобов'язує боржника виконати певні дії, а також дії, які боржник зобов'язаний виконати, можуть бути виконані лише ним.

Як вбачається із доданих до позовної заяви документів фінансування на придбання та будівництво житла для співробітників ОВС в Сумській області з Державного бюджету України на 2013-2014 рік планами асигнувань Сумського МВ УМВС України в Сумській області не передбачено, що підтверджується кошторисом СМВ УМВС згідно якого на КЕКВ 3121 „Капітальне будівництво (придбання) житла" кошти не виділяються. Квартири для забезпечення житлом пенсіонерів ОВС протягом 2013-2014 років до СМВ УМВС не надходили./а.с.13-16/

Сумський МВ УМВС України в Сумській області з поважних причин, які від них не залежать виконати виконавчого листа №1806/9419/12 від 06.02.2013 виданого Ковпаківським районним судом м. Суми про зобов'язання Виконавчого комітету СМР, УМВС України в Сумській області та СМУ УМВС України в Сумській області забезпечити ОСОБА_2 не змогли.

Як вбачається з рішення колегії суддів з розгляду справ цивільного судочинства Апеляційного суду Сумської області від 15.01.2013 року у цивільній справі за апеляційними скаргами Сумського міського управління УМВС України в Сумській області, Управління МВС України в Сумській області, виконавчого комітету Сумської міської ради у справі за позовом ОСОБА_2 до Сумського міського управління УМВС України в Сумській області, Управління МВС України в Сумській області, виконавчого комітету Сумської міської ради про визнання дії та бездіяльності незаконними та зобов'язання забезпечити жилим приміщення, забов'язано Управління МВС України в Сумській області, СМУ УМВС України в Сумській області забезпечити ОСОБА_2 благоустроєним житлом, яке за розміром і санітарними умовами відповідає ст..ст.48, 50 ЖК України, у відповідності до вимог п.18 ст.13 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» з врахуванням переважного права на одержання житла, як особа, що має статус інваліда війни і перебуває в контрольному списку Сумського міського управління УМВС України в Сумській області на позачергове поліпшення житлових умов №1 за рахунок коштів, що виділяються з Державного Бюджету України на виконання даного закону.

Відповідно до довідки №5173 датовану квітнем 2013 року, повідомлено, що згідно повідомлення про державну реєстрацію припинення юридичної особи від 04.02.2013 року, виданого державним реєстратором Сердюком Р.Ю., 04.02.2013 рокувнесено запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи Сумське міське управління УМВС України в Сумській області код ЄДРПО 08675275, отже на даний час СМУ УМВС України в Сумській області ліквідовано.

Так, в матеріалах справи та відповідачем не було надано документального підтвердження заміни сторони виконавчого провадження, а саме: заміну сторони виконавчого провадження з СМУ УМВС України в Сумській області на СМВ УМВС України в Сумській області.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Частиною 2 зазначеної статті передбачено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти позову.

Всупереч вимогам зазначеної статті відповідач, не надав суду жодного належного та допустимого доказу правомірності прийнятого рішення у виконавчому провадженні № 37212709.

Оскільки у судовому засіданні не доведена правомірність рішення державного виконавця щодо накладення штрафу, суд вважає що зазначена постанова державного виконавця є протиправною та підлягає скасуванню.

На підставі викладеного та керуючись ст. 89 Закону "Про виконавче провадження", ст. ст. 71, 159-163 КАС України, суд,-

постановив:

Позов СМВ УМВС України в Сумській області до Відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Сумській області про скасування постанови задовольнити повністю.

Скасувати постанову старшого державного виконавця Відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Сумській області Тумки М.В. від 15.05.2014 року ВП № 37212709 про накладення штрафу на СМВ УМВС України в Сумській області в розмірі 680 грн.

На постанову суду протягом десяти днів з дня її проголошення може бути подана апеляційна скарга до Харківського апеляційного адміністративного суду через Ковпаківський районний суд м. Суми. При проголошенні вступної та резолютивної частини постанови згідно з ч. 3 ст. 160 КАС України апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання постанови.

Суддя О.В. Литовченко

Дата ухвалення рішення27.06.2014
Оприлюднено14.07.2014
Номер документу39659617
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —592/6217/14-а

Постанова від 27.06.2014

Адміністративне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

Ухвала від 13.06.2014

Адміністративне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні