Постанова
від 17.06.2014 по справі 872/6484/13
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

17 червня 2014 рокусправа № 808/268/13-а

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Добродняк І.Ю

суддів: Бишевської Н.А. Семененка Я.В.

за участю секретаря судового засідання: Новошицька О.О.

за участю представників:

позивача: - не з'явився

відповідача: - Мирна М.Г. дов від 17.06.2014

Арутенянц І.В. - директор

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дніпропетровську

апеляційну скаргу всеукраїнської громадської організації «Федерація Аквабайку України»

на постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 30.01.2013 року

у справі № 808/268/13-а

за позовом Держаної податкової інспекції у Ленінському районі м. Запоріжжя Запорізької області Державної податкової служби

до всеукраїнської громадської організації «Федерація Аквабайку України»

третя особа ОСОБА_2

про припинення юридичної особи,-

ВСТАНОВИВ:

14.01.2013 Державна податкова інспекція у Ленінському районі м. Запоріжжя Запорізької області Державної податкової служби звернулась до суду з позовом до ВГО «Федерація Аквабайку України», у якому просило припинити юридичну особу - всеукраїнську громадську організацію «Федерація Аквабайку України».

Позовні вимоги обґрунтовані п.2 ст.38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» від 15.05.2003 №755-ІV. Позивач зазначає, що відповідач не надає більше року органам державної податкової служби податкові декларації та документи фінансової звітності.

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 30.01.2013 адміністративний позов задоволено.

Постанова суду мотивована наявністю у податкового органу повноважень на звернення до суду з позовом про припинення громадської організації та тим, що податкова звітність до органів державної податкової служби не надавалась відповідачем з лютого 2008 року, тобто більше року.

Не погодившись з постановою суду, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову, якою у задоволені позову відмовити. Відповідач зазначає, що Всеукраїнська організація «Федерація Аквабайку України» є неприбутковою організацією, що підтверджується довідкою № 4638/10/29-117 від 23.01.2008, а тому відповідач не є платником податку на прибуток. Також судом не обґрунтовано, яким законом встановлені випадки коли позивач маже звернутися до суду, в позові не йдеться про визнання недійсним установчих документів суб'єктів господарювання, разом з тим неприбуткова організація не є суб'єктом господарювання. Крім того громадська організація може бути примусово розпущена, а такої процедури, як припинення юридичної особи не визначено.

Представники відповідача в судовому засіданні підтримали доводи, викладені в апеляційній скарзі.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, про час і місце судового засідання позивач повідомлений судом належним чином.

Перевіривши законність та обґрунтованість постанови суду в межах доводів апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, внаслідок наступного.

Як встановлено судом, підтверджено матеріалами справи, всеукраїнська громадська організація «Федерація Аквабайку України» (код ЄДРПОУ 35672855) зареєстрована 21.01.2008 виконавчим комітетом Запорізької міської ради як юридична особа, за адресою: 69012, Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Адм. Макарова, буд.5, про що свідчить довідка державного реєстратора.

Згідно довідки ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя Запорізької області Державної податкової служби №14331/10/18 від 06.11.2012 відповідач не надає до органів державної податкової служби передбачені діючим законодавством України податкові декларації та документи бухгалтерської звітності з лютого 2008 року.

Заборгованість по податковим платежам перед бюджетом у відповідача відсутня, що підтверджено довідкою ДПІ у Ленінському районі м.Запоріжжя №14411/10/203-11 від 06.11.2012.

ДПІ у Ленінському районі м.Запоріжжя вважає, що неподання відповідачем звітності до органів ДПС більше року відповідно до п.2 ст.38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи.

З огляду на фактичні обставини справи, норми законодавства, що регулюють спірні правовідносини, колегія суддів не погоджується з судом першої інстанції про задоволення позову.

Згідно п.п. 20.1.12 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

За правилами ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» від 15.05.2003 №755-IV підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є: неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Статтею 3 Закону № 755-IV визначено, що дія цього Закону поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, а також фізичних осіб - підприємців.

Законом можуть бути встановлені особливості державної реєстрації об'єднань громадян (у тому числі професійних спілок, організацій роботодавців, їх об'єднань), благодійних організацій, політичних партій, державних органів та органів місцевого самоврядування, асоціацій органів місцевого самоврядування, банків, торгово-промислових палат, фінансових установ (у тому числі кредитних спілок), бірж, а також інших установ та організацій.

Як вбачається з матеріалів справи, за організаційно-правовою формою відповідач є громадською організацією, що створена відповідно до діючого на той час Закону України «Про об'єднання громадян».

Згідно ст.24 Закону України «Про об'єднання громадян» об'єднання громадян, створені ними установи та організації зобов'язані вести оперативний та бухгалтерський облік, статистичну звітність, зареєструватись в органах державної податкової інспекції та вносити до бюджету платежі у порядку і розмірах, передбачених законодавством.

Розділом ІІІ вказаного Закону встановлений порядок створення та припинення діяльності об'єднань громадян.

Відповідно до ст.19 Закону України «Про об'єднання громадян» припинення діяльності об'єднання громадян може бути проведено шляхом його реорганізації або ліквідації (саморозпуску, примусового розпуску).

Реорганізація об'єднання громадян здійснюється відповідно до його статуту. Реєстрація новоствореного об'єднання здійснюється у порядку, встановленому цим Законом.

Ліквідація об'єднання громадян здійснюється на підставі статуту або рішення суду.

Отже Закон України «Про об'єднання громадян» передбачав інший порядок припинення юридичних осіб, що відносяться до громадських організації, зокрема, не за позовами органів державної податкової служби і не містив такої підстави як неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності.

01.01.2013 введений в дію Закон України «Про громадські об'єднання» від 22.03.2012 № 4572-VI.

Відповідно до ст.23 цього Закону № 4572-VI громадські об'єднання зі статусом юридичної особи мають право на фінансову підтримку за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів відповідно до закону.

Громадські об'єднання, які отримують фінансову підтримку за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів, зобов'язані подавати та оприлюднювати звіти про цільове використання цих коштів відповідно до закону.

Громадське об'єднання зі статусом юридичної особи, створені ним юридичні особи (товариства, підприємства) зобов'язані вести бухгалтерський облік, фінансову та статистичну звітність, бути зареєстрованими в органах державної податкової служби та сплачувати до бюджету обов'язкові платежі відповідно до закону. Надання громадським об'єднанням, створеним ними юридичним особам (товариствам, підприємствам) пільг, у тому числі з оподаткування, здійснюється на підставах та в порядку, визначених законом.

Відповідно до ст.25 Закону № 4572-VI припинення діяльності громадського об'єднання здійснюється: 1) за рішенням громадського об'єднання, прийнятим вищим органом управління громадського об'єднання, шляхом саморозпуску або реорганізації шляхом приєднання до іншого громадського об'єднання такого самого статусу; 2) за рішенням суду про заборону (примусовий розпуск) громадського об'єднання.

Припинення діяльності громадського об'єднання зі статусом юридичної особи має наслідком припинення цієї юридичної особи у порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом.

Порядок припинення громадського об'єднання встановлений ст.29 цього Закону № 4572-VI, згідно якому припинення громадського об'єднання включає: 1) припинення внутрішньоорганізаційної діяльності громадського об'єднання; 2) припинення громадського об'єднання як юридичної особи.

При цьому, з приписів чинного законодавства вбачається, що у разі прийняття судом рішення про припинення громадського об'єднання зі статусом юридичної особи з вищезазначених причин таке об'єднання може продовжити діяти як організація без статусу юридичної особи.

Отже правова норма, згідно якої громадське об'єднання як юридична особа може бути припинено за рішенням суду з підстав, встановлених ч.2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» № 755-IV, введена в дію, підлягає застосуванню з 01.01.2013.

З огляду на викладене, на час звернення позивача до суду з даним позовом 14.01.2013 неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону, ще не є встановленою обставиною, яка має негативні наслідки для громадського об'єднання як юридичної особи у вигляді припинення цієї юридичної особи.

Приймаючи до уваги дію закону в часі, колегія суддів дійшла висновку, що податковий орган фактично застосував до правовідносин, що виникли до введення в дію Закону України «Про громадські об'єднання», положення цього Закону, що є неправомірним, таким, що суперечить ст.58 Конституції України.

Відповідно до положень ст.202 КАС України підставами для скасування постанови або ухвали суду першої інстанції та ухвалення нового рішення, зокрема, є неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи, порушення норм матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання.

З урахуванням вищезазначеного, колегія суддів вважає за необхідне скасувати постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 30.01.2013 у даній справі та прийняти нову постанову про відмови у задоволенні позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 196, 198, 202, 205, 207 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Всеукраїнської громадської організації «Федерація Аквабайку України» задовольнити.

Постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 30.01.2013 у справі №808/268/13-а скасувати.

В позові відмовити.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України в порядку, встановленому ст.212 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий: І.Ю. Добродняк

Суддя: Н.А. Бишевська

Суддя: Я.В. Семененко

СудДніпропетровський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.06.2014
Оприлюднено11.07.2014
Номер документу39674395
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —872/6484/13

Постанова від 17.06.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні