Рішення
від 23.06.2014 по справі 172/201/14-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 22-ц/774/5102/14 Справа № 172/201/14-ц Головуючий у 1 й інстанції - Ушакова Н. Є. Доповідач - Дерев'янко О.Г. Категорія 47

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 червня 2014 року м. Дніпропетровськ

колегія суддів судової палати з цивільних справ Апеляційного

суду Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді: Дерев'янка О.Г.,

суддів: Черненкової Л.А., Петешенкової М.Ю.,

при секретарі: Філіній Я.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Дніпропетровську цивільну справу

за апеляційною скаргою ОСОБА_2

на рішення Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 17 квітня 2014 року

по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Зоря Нив» Васильківського району Дніпропетровської області про визначення строку дії договору оренди землі, зобов'язання повернути земельну ділянку, -

В С Т А Н О В И Л А :

У лютому 2014 року ОСОБА_2 звернувся до суду з вказаним позовом до відповідача, в обґрунтування якого зазначив, що 01.01.2007 року між ним та Товариством з обмеженою відповідальністю «Зоря Нив» (далі за текстом ТОВ «Зоря Нив») було укладено договір оренди земельної ділянки, кадастровий номер 12200784400-01-010-0104, площею 6,131 га, що розташована на території Добровільської сільській ради Васильківського району Дніпропетровської області, який йому належить на підставі Державного акту на право приватної власності на землю ІІ-ДП № 061424 від 28 травня 2001 року, строк дії договору до 01.01.2014 року.

Договір зареєстрований у Дніпропетровській регіональній філії ДП «ЦДЗК» 24.09.2007 року за № 040711801091.

Відповідач відмовляється повертати земельну ділянку та вважає, що оскільки договір оренди набув чинності лише після його державної реєстрації - 24.09.2007 року , тому строк дії договору закінчується 24.09.2014 року.

У зв'язку з чим позивач просив суд визначити строк дії Договору оренди земельної ділянки з 01.01.2007 року по01.01.2014 року, вважати його припиненим з 02.01.2014 року, зобов'язати відповідача повернути йому земельну ділянку.

Рішенням Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 17 квітня 2014 року ОСОБА_2 у задоволенні позову - відмовлено. (а.с.26-29)

В апеляцiйнiй скарзi відповідачка ОСОБА_2 ставить питання про скасування рішення суду та ухвалення нового про задоволення позовних вимог, посилаючись на порушення судом першої інстанції норми матеріального та процесуального права. (а.с.32-33)

Перевiривши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, колегiя суддiв вважає, що скарга підлягає частковому задоволенню з наступних пiдстав.

Відповідно до вимог ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відмовляючи у задоволенні позову ОСОБА_2 суд першої інстанції виходив з того, що оскільки позивач не заздалегідь не звернувся до відповідача із письмовою заявою щодо припинення договору оренди та на орендованій земельній ділянці проведено весняно-польові роботи, а строк дії договору припиняє свою дію у вересні 2014 року, тому підстави для задоволення позову відсутні.

Проте повністю погодитись з такими висновками суду першої інстанції не можна.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджено матеріалами справи наступне.

01.01.2007 року між ОСОБА_2 та ТОВ «Зоря Нив» було укладено договір оренди землі (дали за текстом Договір), кадастровий номер 12200784400-01-010-0104, площею 6,131 га, що розташована на території Добровільської сільській ради Васильківського району Дніпропетровської області, яка належить ОСОБА_2 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю ІІ-ДП № 061424 від 28 травня 2001 року. (а.с.4,5-6)

Пунктом 2.1 Договору визначено, що Договір укладено на 7 (сім) років. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновити його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за два місяці до закінчення строку договору повідомити орендодавця про наміри продовжити його.

Пунктом 7.1 Договору передбачено, що після припинення дії договору орендар повертає орендодавцю його не продовження протягом 30 днів, орендар зобов'язаний повернути земельну ділянку орендодавцю земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду..

Також, відповідно до п.11.2 договору підставою припинення договору оренди є закінчення строку на який його укладено.

Порядок набуття прав на землю регламентується Земельним кодексом України.

Згідно з ст.ст. 116, 125 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації.

Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.

Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються законом і таким законом є Закон України "Про оренду землі", яким визначено істотні умови договору оренди земельної ділянки та порядок продовження договору.

Статтею 18 Закону України "Про оренду землі" ( в редакції що діяла на час укладення Договору) договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Згідно із ч.1 ст. 19 Закону України "Про оренду землі" ( в редакції що діяла на час укладення Договору), строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років. В силу ч.1 ст. 31 цього Закону договір оренди припиняється, зокрема, в разі закінчення строку, на який його було укладено.

Статтею 33 Закону України "Про оренду землі" ( в редакції що діяла на час укладення Договору) передбачено, що після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки відповідно до умов договору, має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору. У разі поновлення договору оренди землі на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, то за відсутності письмових заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору він підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. Письмове заперечення здійснюється листом-повідомленням.

Колегія суддів вважає, що враховуючи нетривалий час наданий орендодавцю для направлення заперечення орендарю, таким запереченням можна вважати звернення позивача із позовом про припинення договору, який позивач подав до суду 25.02.2014 року, тобто в межах визначених ст.. 33 Закону України "Про оренду землі" .

Відповідно до ст.. 631 ЦК України строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснювати свої права і виконати свої обов'язки відповідно до договору. Договір набирає чинності з моменту його укладання.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону України "Про оренду землі" ( в редакції що діяла на час укладення Договору), істотними умовами договору оренди є: об'єкт оренди;строк дії договору оренди.

Пунктом 2.1 Договору оренди землі від 01.01.2007 року передбачено, що договір укладено на сім років. Договір набирає чинності після його підписання сторонами та його державної реєстрації (п.13.1 Договору).

Виходячи зі змісту ст.. 640 ЦК України та ст..18 Закону України «Про оренду землі» (що діяла на 01.01.2007р.), висновок суду першої інстанції про те, що строк дії оспорюваного договору оренди землі починається з дати його державної реєстрації є помилковим, так як державна реєстрації договору вказує на його чинність і не може змінювати день його укладання, тобто строк дії договору.

Крім того, незважаючи на те, що державна реєстрація Договору здійснена пізніше, сторони згідно вимог ст.. 651 ЦК України не внесли зміни до договору щодо строку його дії.

Таким чином, є очевидним, що строк дії договору сторонами визначено з 01.01.2007 року по 01.01.2014 року і додаткового визначення цей строк не потребує.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог позивача в частині визначення строку Договору, суд правильно виходив з того, що договір оренди припиняє свою дію за спливом строку його укладання, проте помилково прийшов до висновку що цей строк наступає у вересні 2014 року.

Відповідно до ч. 2 ст. 152 Земельного кодексу України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Колегія суддів вважає, що після закінчення строку дії договору оренди земельної ділянки, термін дії договору не продовжувався, земельна ділянка використовується з порушенням умов договору, тому підлягає поверненню.

За таких обставин, рішення Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 17 квітня 2014 року в частині відмови ОСОБА_2 повернути земельну ділянку підлягає скасуванню, з ухваленням в цій частині нового рішення, яким зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Зоря Нив» Васильківського району Дніпропетровської області повернути ОСОБА_2 земельну ділянку площею 6,131 га що розташована на території Добровільської сільської ради Васильківського району Дніпропетровської області кадастровий номер 1220784400-01-010-0104, що належить ОСОБА_2 на підставі Державного акту на право власності на земля ІІ-ДП № 061424 від 28 травня 2001 року, на умовах визначених Договором оренди землі від 01.01.2007 року.

В іншій частині рішення суду залишити без змін.

Керуючись ст.ст. 209, 218, 307, 309, 316 ЦПК України , колегія суддів, -

вирішила:

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 задовольнити частково.

Рішення Васильківського районного суду Дніпропетровської області від 17 квітня 2014 року в частині відмови ОСОБА_2 повернути земельну ділянку скасувати.

Постановити в цій частині нове рішення, яким зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Зоря Нив» Васильківського району Дніпропетровської області повернути ОСОБА_2 земельну ділянку площею 6,131 га що розташована на території Добровільської сільської ради Васильківського району Дніпропетровської області кадастровий номер 1220784400-01-010-0104, що належить ОСОБА_2 на підставі Державного акту на право власності на земля ІІ-ДП № 061424 від 28 травня 2001 року, на умовах визначених Договором оренди землі від 01.01.2007 року.

В іншій частині рішення суду залишити без змін.

Рішення апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення та протягом двадцяти днів може бути оскаржено у касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ .

Головуючий:

Судді:

СудАпеляційний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення23.06.2014
Оприлюднено15.07.2014
Номер документу39700557
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —172/201/14-ц

Рішення від 23.06.2014

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Дерев'янко О. Г.

Ухвала від 05.05.2014

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Дерев'янко О. Г.

Рішення від 17.04.2014

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Ушакова Н. Є.

Рішення від 17.04.2014

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Ушакова Н. Є.

Ухвала від 25.03.2014

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Ушакова Н. Є.

Ухвала від 27.02.2014

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Ушакова Н. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні