Постанова
від 09.07.2014 по справі 820/8103/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

09 липня 2014 р. № 820/8103/14

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді - Зінченко А.В.

при секретарі судового засідання - Алавердян Е.А.

за участю представників сторін:

позивача - не прибув

відповідача - Оганезової Р.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м.Харкові адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ТТР» до реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції про визнання дій протиправнми та зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач, ТОВ «ТТР», звернувся до Харківського окружного адміністративного суду із адміністративним позовом, в якому після уточнення позовних вимог просить суд визнати дії державного реєстратора реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції Павлюткіній Ю.Л. у залишенні документів без розгляду неправомірними, та скасувати рішення № 04-13-10/3559 від 20.12.2014 року, а також зобов'язати відповідача прийняти документи, та зареєструвати зміни до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю «ТТР» код ЄДРПОУ: 38771479 місцезнаходження: Україна, Харківська область, м. Харків, вул. Ізмайлівська, 11-А, щодо яких було отримане повідомлення про залишення без розгляду.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що 19.12.2014 року державному реєстратору реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції Павлюткіній Ю.Л. було подано пакет документів для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи» по Товариству, а саме: реєстраційна картка на проведення змін до установчих документів юридичної особи; рішення про внесення змін до установчих документів; статут; нова редакція установчих документів (два примірника); квитанція про сплату державного мита; документ що підтверджує правомочність прийняття рішення про внесення змін до установчих документів; протокол № 3\13 загальних зборів ТОВ «Слобожанська Виробнича Компанія» від 22.10.2013 року; що підтверджується описом.

20.12.2014 року державним реєстратором реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції Павлюткіной Ю.Л. було видано повідомлення про залишення документів без розгляду № 04-13-10/3559, так як документи були подані не в повному обсязі.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги у повному обсязі та просив позов задовольнити.

Представник відповідача - реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції проти позову заперечував, посилаючись на те, що серед поданого пакету документів був відсутній один із 4 документів, перелічених законодавцем у ч. З ст. 29 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців».

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, судом встановлено наступне.

19.12.2014 року державному реєстратору реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції Павлюткіній Ю.Л. представником Товариства з обмеженою відповідальністю «ТТР» було подано пакет документів для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи» по Товариству, а саме: реєстраційна картка на проведення змін до установчих документів юридичної особи; рішення про внесення змін до установчих документів; статут; нова редакція установчих документів (два примірника); квитанція про сплату державного мита; документ що підтверджує правомочність прийняття рішення про внесення змін до установчих документів; протокол № 3\13 загальних зборів ТОВ «Слобожанська Виробнича Компанія» від 22.10.2013 року; що підтверджується описом.

20.12.2014 року державним реєстратором реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції Павлюткіной Ю.Л. було видано повідомлення про залишення документів без розгляду № 04-13-10/3559, так як документи були подані не в повному обсязі. В даному повідомленні державним реєстратором реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції Павлюткіной Ю.Л. не було зазначено, які документи необхідно додати.

Суд зазначає, що відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Державна реєстрація юридичних осіб здійснюється відповідно до вимог спеціального нормативно-правового акту в сфері державної реєстрації - Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», який набрав чинності з 1 липня 2004 року.

Згідно з Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» орган державної реєстрації за власною ініціативою не приймає жодних рішень відносно суб'єктів господарювання та не вносить записи в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, в тому числі щодо ТОВ «ТТР», а лише фіксує факт набуття установчими документами юридичної сили при їх надходженні до державного реєстратора.

Порядок проведення реєстраційних дій включає в себе, зокрема, перевірку комплектності документів, які подаються державному реєстратору, та перевірку таких документів на відсутність підстав для залишення документів без розгляду чи відмови у проведенні державної реєстрації.

Згідно з ч. 3 ст. 8 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи.

Державний реєстратор діє лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що прямо передбачені чинним законодавством.

Так, статтею 29 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» передбачено, що для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридична особа повинна подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) такі документи: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи; примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення про внесення змін до установчих документів. Документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення про внесення змін до установчих документів; оригінали установчих документів юридичної особи з відміткою про їх державну реєстрацію з усіма змінами, чинними на дату подачі документів, або копія опублікованого в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації повідомлення про втрату всіх або частини зазначених оригіналів установчих документів; два примірники змін до установчих документів юридичної особи у вигляді окремих додатків або два примірники установчих документів у новій редакції; документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів, якщо інше не встановлено цим Законом.

Відповідно до ч.3 ст. 29 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» у разі внесення змін до установчих документів, які пов'язані із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи, крім документів, які передбачені частиною першою цієї статті, додатково подається примірник оригіналу (ксерокопія, нотаріально засвідчена копія) одного із таких документів: рішення про вихід юридичної особи із складу засновників (учасників); заяви фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників); заяви, договору, іншого документа про перехід чи передачу частки учасника у статутному капіталі товариства; рішення уповноваженого органу юридичної особи про примусове виключення засновника (учасника) із складу засновників (учасників) юридичної особи, якщо це передбачено законом або установчими документами юридичної особи.

З дослідженого в судовому засіданні рішення Загальних зборів ТОВ «ТТР», оформленого Протоколом №3 від 23.10.2013 року, вбачається що було прийнято рішення «про виключення зі складу учасників ТОВ «Слобожанська виробнича компанія» та «в зв'язку з відмовою від частки у Статутному складеному капіталі ТОВ на підставі Рішення Загальних зборів учасників ТОВ Слобожанська виробнича компанія» від 22.10.2013 р. частку в розмірі 470000 грн., що становить 98,947% частки в Статутному капіталі ТОВ, вважати нерозподіленою».

Суд зазначає, що вихід учасника є дією, в результаті якої повинен бути зменшений статутний капітал. А перехід, відступлення частки учасника у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю до іншої особи є правочином, який має оформлюватись як договір купівлі-продажу, міни, дарування або заявою засновника про передачу права засновника іншій особі.

Крім того, відповідно до ст. 53 закону України «Про господарські товариства» учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право продати чи іншим чином відступити свою частку (її частину) у статутному капіталі одному або кільком учасникам цього товариства. У разі придбання частки (її частини) учасника самим товариством з обмеженою відповідальністю воно зобов'язане реалізувати її іншим учасникам або третім особам протягом строку, що не перевищує одного року, або зменшити свій статутний капітал відповідно до статті 52 цього Закону. Протягом цього періоду розподіл прибутку, а також голосування і визначення кворуму у вищому органі проводяться без урахування частки, придбаної товариством.

Також слід зазначити, що чинним законодавством взагалі не передбачено «Відмови від частки в статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю», тим паче у грошовій формі, на іншу користь.

Відповідно до ч. 2 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Тобто суд вважає, що відповідачем доведено правомірність своїх дій.

А тому суд вважає безпідставними вимоги позивача щодо визнання дій державного реєстратора Реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції Павлюткіної Ю.Л. у залишенні документів без розгляду неправомірними та зобов'язати державного реєстратора прийняти документи та зареєструвати зміни до установчих документів ТОВ «ТТР».

При зазначених обставинах, суд вважає вимоги позивача не правомірними та такими, що частково не ґрунтуються на положеннях діючого законодавства, а тому не підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 2, 6, 9-11, 70, 71, 86, 159-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні адміністративного позову Товариства з обмеженою відповідальністю «ТТР» до реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції про визнання дій протиправнми та зобов'язання вчинити певні дії - відмовити.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-ти денний строк з дня отримання копії постанови апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції.

Постанова в повному обсязі виготовлена 11 липня 2014 року.

Суддя Зінченко А.В.

Дата ухвалення рішення09.07.2014
Оприлюднено15.07.2014
Номер документу39707796
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/8103/14

Постанова від 09.07.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зінченко А.В.

Ухвала від 07.05.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зінченко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні