Постанова
від 08.07.2014 по справі 823/2060/14
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2014 року справа № 823/2060/14

м. Черкаси

16 год. 25 хв. Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Гайдаш В.А.,

секретар судового засідання - Журавель Т.В.,

за участю представників:

позивача - не з'явився,

відповідача - не з'явився,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за поданням державної податкової інспекції у м. Черкасах Головного управління Міндоходів у Черкаській області про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасибудсервіс" коштів за податковим боргом,

встановив:

До Черкаського окружного адміністративного суду з поданням про стягнення коштів за податковим боргом звернулась державна податкова інспекція у м. Черкасах Головного управління Міндоходів у Черкаській області, в якому просить стягнути кошти з товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасибудсервіс", ідентифікаційний код 36785233, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника через державну податкову інспекцію у м. Черкасах Головного управління Міндоходів у Черкаській області, за податковим боргом в сумі 205137 грн. 06 коп.

Позовні вимоги мотивовані тим, що станом на 07.07.2014р. за відповідачем обліковується заборгованість з податку на прибуток підприємств на загальну суму 205137 грн. 06 коп.; податкова вимога № 1138-25 від 05.05.2014р. була направлена 06.05.2014 р. вручена особисто 14.05.2014 р. та залишена останнім без задоволення, у зв'язку з чим у заявника на підставі п. 95.2 статті 95 Податкового кодексу України виникло право на стягнення з відповідача коштів за податковим боргом.

Представник державної податкової інспекції у м. Черкасах Головного управління Міндоходів у Черкаській області, належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду справи в судове засідання не з'явився, згідно прохальної частини адміністративного позову розгляд справи представник контролюючого органу просить провести без його участі.

Представник платника податків, повідомлений про дату, час та місце судового розгляду справи в судове засідання не з'явився, про причину своєї неявки не повідомив, заперечень проти заявленого подання про стягнення коштів за податковим боргом не надав.

Разом з тим, згідно статті 183-3 Кодексу адміністративного судочинства України неявка сторін у судове засідання не перешкоджає розгляду подання.

Відповідно до ч. 1 статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд прийшов до висновку, що подання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю "Черкасибудсервіс" зареєстроване як юридична особа 03.11.2009р. у виконавчому комітеті Черкаської міської ради, номер запису про включення відомостей про юридичну особу до ЄДР № 10261020000010310, ідентифікаційний код 36785233 (витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 25.03.2014р.), та перебуває на обліку в органах доходів і зборів.

Згідно з вимогами п. п. 16.1.4 п. 16.1 статті 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Підпункт 14.1.156 п. 14.1 статті 14 Податкового кодексу України визначає податкове зобов'язання як суму коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Так, згідно абз. 1 п. 57.1 статті 57 розділу II Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом. У разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 цього Кодексу) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (п. 50.1 статті 50 Податкового кодексу України).

Пунктом 57.2 статті 57 Податкового кодексу України, в свою чергу, визначено, що у разі коли відповідно до цього Кодексу або інших законів України контролюючий орган самостійно визначає податкове зобов'язання платника податків з причин, не пов'язаних з порушенням податкового законодавства, такий платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму податкового зобов'язання у строки, визначені в цьому Кодексі та в статті 297 Митного кодексу України, а якщо такі строки не визначено, - протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення про таке нарахування.

У разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у пп. 54.3.1, 54.3.2, 54.3.4 - 54.3.6 п. 54.3 статті 54 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов'язання платник податків зобов'язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження. Днем узгодження грошового зобов'язання платника податків вважається день закінчення процедури адміністративного оскарження (набрання судовим рішенням законної сили).

Своєчасно сплачувати узгоджену суму податкових зобов'язань, а також суму штрафних (фінансових) санкцій, нарахованих контролюючим органом, та пені, за винятком суми, що оскаржується в адміністративному або судовому порядку, згідно п. 176.1 статті 176 Податкового кодексу України є одним з обов'язків платника податків.

Контролюючими органами згідно п. 41.1 статті 41 Податкового кодексу України є органи доходів і зборів - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування єдиної державної податкової, державної митної політики в частині адміністрування податків і зборів, митних платежів та реалізує державну податкову, державну митну політику, забезпечує формування та реалізацію державної політики з адміністрування єдиного внеску, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями при застосуванні податкового та митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску, його територіальні органи.

Органами стягнення, в свою чергу, є виключно контролюючі органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці у межах своїх повноважень.

Так, 16.04.2014 р. державною податковою інспекцією у м. Черкасах Черкаської області Державної податкової служби проведено документальну позапланову виїзну перевірку товариства з обмеженою відповідальністю "Черкасибудсервіс" з питань дотримання вимог податкового законодавства при проведенні господарських взаємовідносин з ТОВ «Агрохімпостач-2003» за жовтень 2011 р. та з ТОВ «АТЗ-Сервіс» за листопад 2011 р.

За результатами перевірки встановлено порушення платником податку, зокрема: пп. 14.1.27 п. 14.1 ст. 14, ст.. 44, п. 138.1, п. 138.2 ст. 138, п. п. 139.1.9 п. 139.1 ст. 139 Податкового кодексу України, ст. 2, ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», п. 2.4 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів в результаті чого встановлено заниження податок на прибуток в періоді, що перевірявся на суму 28916 грн. 00 коп.; п. 198.3, п. 198.6 ст. 198 Податкового кодексу України; ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні в результаті чого встановлено заниження податку на додану вартість на загальну суму 19640 грн. 00 коп.

На підставі вищенаведеного акту відповідачем винесено податкове повідомлення-рішення №0001062301 від 06.05.2014 р. на суму 28916 грн. 00 коп.

Відповідне податкове повідомлення-рішення відповідачем в адміністративному порядку оскаржене не було, визначене останнім грошове зобов'язання в добровільному порядку не сплачено.

За змістом п. п. 14.1.175 п. 14.1 статті 14 Податкового кодексу України сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання, визнається сумою податковою боргу платника податків.

Як наслідок, загальна сума боргу товариства з обмеженою відповідальністю «Черкасибудсервіс», становить 205137 грн. 06 коп.

У зв'язку з несплатою товариством з обмеженою відповідальністю «Черкасибудсервіс» узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені строки позивачем на адресу відповідача 06.05.2014 р. була направлена податкова вимога № 1138-25 від 05.05.2014р. на суму 310170 грн. 02 коп., яка отримана відповідачем 14.05.2014 р.

Оскільки відповідне право контролюючого органу на звернення до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини, передбачено статтею 20 Податкового кодексу України, суд вважає доведеним право позивача на стягнення з відповідача боргу зі сплати податку на прибуток підприємств становить 205137 грн. 06 коп.

Відповідно до статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статтями 159-163, 183-3 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Подання державної податкової інспекції у м. Черкасах Головного управління Міндоходів у Черкаській області задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків у банках, обслуговуючих товариство з обмеженою відповідальністю "Черкасибудсервіс " (18018, м. Черкаси, вул. Грибоєдова, 106, кв. 133, ідентифікаційний код 36785233), в дохід бюджету через державну податкову інспекцію у м. Черкасах Головного управління Міндоходів у Черкаській області (18000, м. Черкаси, вул. Хрещатик, 235, ідентифікаційний код 38715755) кошти на суму податкового боргу в розмірі 205137 (двісті п'ять тисяч сто тридцять сім) грн. 06 коп.

Постанову допустити до негайного виконання.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Апеляційна скарга може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя В.А. Гайдаш

Дата ухвалення рішення08.07.2014
Оприлюднено16.07.2014
Номер документу39711057
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/2060/14

Постанова від 08.07.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

Ухвала від 07.07.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.А. Гайдаш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні