Рішення
від 28.04.2014 по справі 921/280/14-г/1
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"28" квітня 2014 р.Справа № 921/280/14-г/1 Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Чопко Ю.О.

Розглянув справу:

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ОС ІНВЕСТ", вул. Героїв Сталінграду, 14-г, літ. А, м.Київ, 04210

до Суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1, АДРЕСА_1, 46018

про cтягнення заборгованості в сумі 21 674,13 грн.

За участю представників сторін:

позивача: Мельник Олександр Миколайович, представник, довіреність № б/н від 25.04.2014р.;

відповідача: не з'явився

В судовому засіданні учаснику судового процесу роз'яснено процесуальні права та обов'язки, передбачені статтями 20, 22, 81-1 ГПК України.

Технічна фіксація судового процесу не здійснювалась за відсутності відповідного клопотання.

Суть справи:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ОС ІНВЕСТ", вул. Героїв Сталінграду, 14-г, літ. А, м.Київ, Київська область звернулось до господарського суду Тернопільської області із позовом про стягнення з Суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1 АДРЕСА_1 - 21 674 грн. 13 коп., з яких 19 435 грн. 40 коп. - борг, 1 449 грн. 02 коп. - пеня, 789 грн. 71 коп. - 3% річних.

Ухвалою господарського суду Тернопільської області від 26.03.2014 року порушено провадження у справі та призначено її розгляд на 28 квітня 2014р., на 11 год. 00 хв.

Представник позивача в судовому засіданні надав суду підписаний між сторонами акт звірки розрахунків. Просить суд повністю задовольнити позовні вимоги, а також просить суд розглянути спір у відсутності відповідача.

Відповідач явку повноважного представника в жодне судове засідання не забезпечив. Про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином відповідно до вимог ст. 64 Господарського процесуального кодексу України (повідомлення про вручення поштового відправлення міститься в матеріалах справи).

За таких обставин, суд згідно зі статтею 75 Господарського процесуального кодексу України розглядає справу за відсутності відповідача за наявними матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, оцінивши представлені докази в їх сукупності господарський суд встановив:

Згідно ст. 1 ГПК України право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів мають підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності. Майново - господарські зобов'язання, які виникають між суб'єктами господарювання або між суб'єктами господарювання і негосподарюючими суб'єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько - договірними зобов'язаннями (ч. 1 ст. 179 ГК України).

Як слідує з матеріалів справи, 01 серпня 2009р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "ОС ІНВЕСТ" (Орендодавець) в особі директора Зайченка О.В., який діяв на підставі Статуту з однієї сторони та Суб'єктом підприємницької діяльності - фізичною особою ОСОБА_1 (Орендар), що діяла на підставі Свідоцтва про державну реєстрацію, укладено договір оренди нежилих приміщень (надалі Договір). У відповідності до умов Договору Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування на умовах оренди нежитлові приміщення (надалі приміщення), а саме нежитлові приміщення 1а (1 по 4), загальною площею 37,8 кв.м.. комора в підвалі 4,0 кв.м., розташовані в будівлі за адресою: АДРЕСА_2. Загальна площа приміщень, які передаються в оренду складає 41,8 кв.м. (п. 1.1. договору).

Відповідно до ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Зокрема, підставами виникнення цивільних прав та обов'язків є Договори та інші правочини.

Відповідно до положень ст. ст. 638, 639 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Договір може укладатися у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом. Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договору не вимагалася.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Право користування приміщеннями переходить Орендарю після підписання сторонами акту приймання-передачі, який є невід'ємною частиною договору (п. 2.1 договору).

У відповідності до п. 2.2. Договору, передача приміщень в оренду не спричиняє передачу Орендарю права власності на ці приміщення.

У разі розірвання Договору, закінчення терміну його дії та відмовою від його продовження, Орендар зобов'язаний в 5-ти (п'яти) денний строк повернути Орендодавцеві орендовані приміщення у належному стані, не гіршому ніж на час передачі його в оренду, з урахуванням їх природного фізичного зносу, а Орендодавець повинен прийняти вказані приміщення за актом приймання-передачі (п. 2.3. Договору).

Згідно п. 2.4. Договору, приміщення вважаються поверненими Орендодавцю з дати підписання сторонами акту приймання-передачі.

Сторони погодили, що орендна плата за користування приміщеннями за один календарний місяць встановлюється сторонами у розмірі 500 доларів США (п. 3.1. Договору).

Платежі по оренді сплачуються Орендарем щомісячно не пізніше 10 (десятого) числа кожного місяця за поточний місяць у національній валюті (гривні) за курсом НБУ на момент складання рахунку-фактури. У разі зміни офіційного курсу гривні до долара США орендна плата за користування приміщеннями буде перераховуватись відповідно до встановленого курсу НБУ (п. 3.3. Договору).

Пунктом 3.4. Договору сторони погодили, що у випадку дострокового розірвання договору, орендна плата перераховується Орендарем в сумі, пропорційно часу використання приміщень по день фактичного їх повернення, що підтверджується актом приймання-передачі.

У відповідності до п.п. 7.1., 7.2. Договору, останній набуває чинності з моменту його підписання та діє до виконання сторонами своїх зобов'язань в повному обсязі. Строк оренди приміщень по договору становить до 31.07.2010р.

Додатковими угодами № 1 від 30.07.2010р., № 2 від 28.01.2011р., № 3 від 30.12.2011р., № 4 від 29.02.2012р. та № 5 від 29.12.2012р. сторони продовжували термін дії договору. Востаннє по 28.02.2013р.

Як вбачається з Договору, між позивачем і відповідачем по справі виникли зобов'язання з договору оренди (найму), за яким згідно ст. 759 ЦК України наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Відповідно до ст. 761 ЦК України, право передання майна у найм має власник речі або особа, якій належать майнові права. Наймодавцем може бути також особа, уповноважена на укладення договору найму. За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму (ст. 762 ЦК України).

Відповідно до положень статей 525, 526, 530 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, у встановлений строк (термін) його виконання та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Як вбачається з матеріалів справи, та про що стверджує позивач, взяті на себе договірні зобов'язання ним виконані належним чином, шляхом надання орендарю визначеного в договорі оренди приміщень загальною площею 41,8 кв.м. за адресою АДРЕСА_2, що підтверджується актом прийому-передачі приміщень майна від 01.08.2009р., актами здачі - прийняття робіт (надання послуг) з оренди нежитлових приміщень, однак Відповідачем були порушені договірні зобов'язання щодо здійснення своєчасних орендних та комунальних платежів, в результаті виникла заборгованість в сумі 19435 грн. 40 коп.

Зазначену суму заборгованості сторони підтвердили актом звірки розрахунків від 09.04.2014р., яким підписаний представниками сторін без заперечень.

Відповідач листом від 04.04.2013р. зобов'язався кожного місяця перераховувати на розрахунковий рахунок позивача не менше 10000 грн.

Актом приймання-передачі (повернення з оренди) приміщень від 28.02.2013р. Орендар повернув з оренди, а Орендодавець прийняв нежитлові приміщення загальною площею 41,8 кв.м. за адресою АДРЕСА_2.

Згідно ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу (ч. 2 ст. 193 ГК України).

Доказів погашення заборгованості, станом на день розгляду справи, відповідач не надав, відтак позовні вимоги щодо стягнення з відповідача суми боргу по орендній платі в сумі 19 435 грн. 40 коп. підлягають до задоволення як такі, що підтверджені матеріалами справи та не спростовані відповідачем.

Згідно ч. 1 ст. 216 Господарського кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ст. 229 Господарського кодексу України, учасник господарських відносин у разі порушення ним грошового зобов'язання не звільняється від відповідальності через неможливість виконання і зобов'язаний відшкодувати збитки, завдані невиконанням зобов'язання, а також сплатити штрафні санкції відповідно до вимог, встановлених цим Кодексом та іншими законами.

Частиною 1 ст. 230 Господарського кодексу України визначено, що штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Згідно ст. 526, ст.530 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином і у встановлений строк. Відповідачем дані строки порушені, в зв'язку з чим він повинен нести відповідальність, передбачену п. 6.2. - Договору та відповідно до Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань", у вигляді сплати пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожен день прострочення, яка нарахована позивачем та становить 1 449 грн. 02 коп. за період 31.10.2012р. по 10.07.2013р..

Також, у відповідності до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За підрахунками позивача розмір 3 % річних становить 789 грн. 71 коп.

За таких обставин справи та у відповідності до вимог ст.ст. 11, 509, 526, 530 ЦК України, ст.ст. 230-232 ГК України та ст.ст.33,34 ГПК України позовні вимоги підлягають до задоволення як обґрунтовані матеріалами справи, підтверджені позивачем та не заперечені відповідачем.

У відповідності до вимог ст. 49 ГПК України, витрати по сплаті судовому збору покладаються на відповідача.

Враховуючи наведене та керуючись ст. ст. 4 2 -4 7 , 22, 32, 34, 36, 44, 48, 49, 82-85, 116-117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1, АДРЕСА_1 (код НОМЕР_1) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ОС Інвест", 04210, м.Київ, проспект Героїв Сталінграду, буд.14-Г, літ. А (код 32528712) - 19 435 (дев'ятнадцять тисяч чотириста тридцять п'ять) грн. 40 коп. заборгованості, 1 449 (одну тисячу чотириста сорок дев'ять) грн. 02 коп. пені, 789 (сімсот вісімдесят дев'ять) грн. 71 коп. 3% річних і 1827 (одну тисячу вісімсот двадцять сім) грн. рівно в повернення сплаченого судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Протягом десяти днів з дня складення повного тексту цього рішення сторони мають право подати апеляційну скаргу до Львівського апеляційного господарського суду через цей суд.

Повний текст рішення виготовлено 30 квітня 2014р.

Суддя Ю.О. Чопко

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення28.04.2014
Оприлюднено17.07.2014
Номер документу39723581
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/280/14-г/1

Судовий наказ від 13.05.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Рішення від 28.04.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 26.03.2014

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні