Постанова
від 09.07.2014 по справі 807/2018/14
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

09 липня 2014 рокум. Ужгород№ 807/2018/14

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Гебеш С. А.

при секретарі судових засідань - Приходько Т.В.

сторони у судове засідання не з'явились;

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпатської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «ІВ Медіа» про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпатської області звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «ІВ Медіа» про стягнення заборгованості.

В судове засідання представник позивача не з'явився, однак надав суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримав з підстав наведених у позовній заяві та просив суд даний адміністративний позов задовольнити повністю.

Відповідач письмових заперечень проти позову з належними доказами не подав, свого представника в судові засідання не направляв, не повідомив суд про причини свого не прибуття, хоча належним чином був повідомлений судом про відкриття провадження у справі, про дату, час і місце розгляду даної справи.

Відповідно до частини 1 статті 41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень КАС України розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. А оскільки сторони в судове засідання не з'явилися, фіксування судового процесу не здійснюється.

Розглянувши подані документи та матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Як встановлено судом в ході судового розгляду та вбачається із матеріалів даної адміністративної справи Товариство з обмеженою відповідальністю «ІВ Медіа» згідно свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи зареєстроване та знаходиться за адресою: 88000,Закарпатська область, м.Ужгород, вул.Набережна Незалежності, 1, ідентифікаційний код - 36132222.

Відповідно до статті 14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування'' від 09.07.2003 р. № 1058-1V, відповідач - ТзОВ "ІВ Медіа" (свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи видане Ужгородським міськвиконкомом 10.09.2008 р.). являється страхувальником для осіб, які працюють у нього на умовах трудового найму (або інших умовах згідно законодавства).

Прикінцевими положеннями названого Закону 1058-ІУ до 01.01.2011 р. передбачалось, що страхові внески, що перераховуються до солідарної системи сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку, визначених цим Законом, та в розмірах, передбачених Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (400/97-ВР) для відповідних платників збору.

Ставки збору на обов'язкове державне пенсійне страхування у період виникнення спірних правовідносин встановлювались у розмірах згідно абзацу другого пункту 1 статті 4 Закону України '"Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" № 400/97 - ВР від 26.06.97 р. Об'єктом оподаткування є, згідно п. 1 ст. 2 цього Закону, суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці" (108/95-ВР), виплати винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб, а також суми сплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

Частина шоста статті 19 Закону № 1058 від 09.07.2003 року передбачала, що страхові внески нараховуються незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати.

Відповідно до вимог частини п'ятнадцятої ст. 106 Закону України иПро загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

Відповідна норма є чинною на день звернення до суду з даним позовом.

У відповідності з частиною другою ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми страхових внесків своєчасно не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків, або недоїмкою і стягуються з нарахуванням фінансових санкцій та пені.

За порушення, передбачене пунктом 2, част. 9 ст. 106 Закону 1058, у зв'язку з несплатою (неперерахуванням) або несвоєчасною сплатою (несвоєчасним перерахуванням) страхових внесків, Рішенням № 2218 від 29.07.2011 р. управлінням Пенсійного фонду України в м. Ужгороді до боржника були застосовані фінансові санкції на загальну суму 253,95 грн. та нараховано пеню в розмірі 301,18 грн., що підтверджується копією згаданого рішення, що міститься у матеріалах справи.

Частиною 13 ст. 106 Закону визначено, що суми пені та штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, підлягають сплаті страхувальником протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення.

Приймаючи до уваги, що відповідачем з часу отримання зазначеного рішення, що підтверджується копією поштового відправлення нараховані суми штрафних санкцій не сплачені.

Станом на день звернення з цим позовом до суду залишок заборгованості по ньому становить 555,13 грн., що підтверджується даними картки особового рахунку вказаного страхувальника що міститься в додатку.

Управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді, керуючись пунктом 8.2. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 та зареєстрованої в Мін'юсті 16.01.04 р. за № 64/8663, надсилало на адресу страхувальника (відповідача) наведені рішення про застосування фінансових санкцій з метою їх узгодження.

Заходами досудового врегулювання спору, що вживались управлінням задля забезпечення погашення наявної заборгованості, в тому числі шляхом направлення спірних рішень до органів ДВС для примусового виконання, не видається за можливе зменшити існуючу недоїмку вказаного боржника перед Пенсійним фондом.

Ненадходження обов'язкових страхових внесків до бюджету Пенсійного фонду перешкоджає виконанню одного з основних завдань Фонду - забезпечення збирання та акумулювання коштів, призначених для повного та своєчасного фінансування виплати пенсій.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що відповідачем станом на день розгляду даної адміністративної справи не надано суду доказів про сплату вказаної заборгованості в добровільному порядку, суд вважає позовні вимоги позивача обґрунтованими, підтвердженими належними та допустимими доказами, заявленими відповідно до чинного законодавства і такими, що підлягають задоволенню.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

Виходячи з вищенаведеного та керуючись статтями 11, 70, 71, 86, 160-163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпатської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «ІВ Медіа» про стягнення заборгованості - задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ІВ Медіа» (88000,Закарпатська область, м.Ужгород, вул.Набережна Незалежності, 1, ідентифікаційний код - 36132222) на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпатської області заборгованість з погашення нарахованих фінансових санкцій та пені згідно рішення №2218 від 29.07.2011 року в загальній сумі 555,13 грн. (п'ятсот п'ятдесят п'ять гривень тринадцять копійок).

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України.

Суддя C.А. Гебеш

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.07.2014
Оприлюднено17.07.2014
Номер документу39723802
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/2018/14

Ухвала від 25.07.2016

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Шешеня О.М.

Ухвала від 15.07.2016

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Шешеня О.М.

Постанова від 09.07.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

Ухвала від 12.06.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні