Постанова
від 08.07.2014 по справі 821/2101/14
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2014 р. 11 год. 15 хв.м. ХерсонСправа № 821/2101/14

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Попова В.Ф., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Цюрупинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Херсонській області (Білозерське відділення) до комунального підприємства "Мале госпрозрахункове підприємство "Дар" про стягнення податкової заборгованості,

встановив:

Цюрупинська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Херсонській області (далі - Цюрупинська ОДПІ, позивач) звернулась до суду з позовом до комунального підприємства "Мале госпрозрахункове підприємство "Дар" (далі - КП "МГП "Дар", відповідач), в якому просить стягнути з відповідача на користь держави податковий борг з податку на додану вартість в сумі 20992,62 грн.

Позивач просив розглядати справу в порядку письмового провадження.

Відповідач явку свого представника в судове засідання не забезпечив, заяв про відкладення розгляду справи та заперечень на позовну заяву не надав, копію ухвали про відкриття провадження у справі та закінчення підготовчого провадження з інформацією про дату, час та місце розгляду отримав, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

За таких обставин суд вважає за можливе розгляд справи здійснювати в порядку письмового провадження на підставі наявних у справі доказів.

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач зазначає, що податковий борг виник у зв'язку з несплатою відповідачем узгоджених грошових зобов'язань, визначених КП "МГП "Дар", шляхом подання податкових декларацій, та за рахунок пені, нарахованої за несвоєчасну сплату зобов'язань.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що КП "МГП "Дар" як платник податків перебуває на податковому обліку в Цюрупинській ОДПІ.

Податковими деклараціями з податку на додану вартість за лютий, березень та квітень 2014 року КП "МГП "Дар" визначило податкові зобов'язання в наступних розмірах:

- за лютий - 7285,00 грн. (податкова декларація від 20.03.2014);

- за березень - 6111,00 грн. (податкова декларація від 18.04.2014);

- за квітень - 7548,00 грн. (податкова декларація від 20.05.2014).

В передбачений законом строк, визначений ст. 203 ПК України (протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання декларації), КП "МГП "Дар" не сплатило до бюджету зазначені зобов'язання.

За змістом п. 54.1 ст. 54 ПК України сума грошового зобов'язання та/або пені, самостійно обчислена платником податків та зазначена в податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, вважається узгодженою.

Відповідно до пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПК України податковим боргом є сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до статті 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

За приписами пунктів 36.1, 36.3 ст. 36 ПК України податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи. Податковий обов'язок є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов'язків платника податків, крім випадків, передбачених законом.

За змістом п. 95.1 ст. 95 ПК України контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Відповідно до пунктів 95.3, 95.4 ст. 95 ПК України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та стягнення коштів за рахунок готівки, що належить такому платнику податків здійснюється за рішенням суду.

Згідно з пунктом 95.2 статті 95 ПК України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Відповідно до п. 59.5 ст. 59 ПК України у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Комунальному підприємству "МГП "Дар" податкову вимогу від 19.09.2013 № 342-19 було направлено 24 вересня 2013 р., яка отримана підприємством 25 вересня 2013 року, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Проте вжиті контролюючим органом заходи не привели до погашення податкової заборгованості.

За інформацією позивача станом на 18 червня 2014 податковий борг КП "МГП "Дар" з податку на додану вартість за вказані податкової періоди складає 20992,62 грн., в тому числі пеня 48,62 грн.

За приписами ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Доказів виконання зобов'язання щодо сплати заборгованості в сумі, заявленій до стягнення, відповідачем до суду не надано, доводи контролюючого органу щодо наявності такої заборгованості відповідачем не спростовані.

Приймаючи до уваги викладені обставини, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 7, 17, 94, 158, 161-163 КАС України,

постановив :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з комунального підприємства "Мале госпрозрахункове підприємство "Дар" (код ЄДРПОУ 34669019) податковий борг з податку на додану вартість в сумі 20992,62 грн. (двадцять тисяч дев'ятсот дев'яносто дві гривні шістдесят дві копійки) до державного бюджету (р/р 31115029700016, код платежу 14010100, одержувач Державний бюджет, Банк ГУДКСУ Херсонської області, МФО 852010, ОКПО 37949011).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Попов В.Ф.

кат. 8.2.3

Дата ухвалення рішення08.07.2014
Оприлюднено18.07.2014
Номер документу39773768
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/2101/14

Постанова від 08.07.2014

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 23.06.2014

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні