Рішення
від 14.07.2014 по справі 916/1619/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"14" липня 2014 р.Справа № 916/1619/14

Господарський суд Одеської області у складі:

судді Брагіної Я.В.

секретаря судового засідання Галюк Т.В.

за участю представників:

від позивача: Моценко О.В. згідно довіреності від 14.04.2014р.;

від відповідача: Зелик Г.О. згідно довіреності від 25.12.2013р. за №580; Чорноморченко А.Б. згідно довіреності від 08.07.2014р. за №260;

розглянув справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробнича компанія "Картпром" (м. Київ);

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Гідропром" (м. Одеса);

про стягнення 154176,96грн.

У засіданні суду оголошувались перерви, а саме: з 02.07.2014р. по 09.07.2014р. та з 09.07.2014р. по 14.07.2014р. на підставі ст.77 ГПК України.

Спір розглядався у більш тривалий строк за клопотанням сторони відповідно до ст.69 ГПК України.

28.04.2014р. Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробнича компанія "Картпром" звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Гідропром" про стягнення 154176,96грн.

Ухвалою суду від 29.04.2014р. порушено провадження у справі № 916/1619/14 за зазначеним позовом.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позов з підстав викладених в позовній заяві. Пояснив, що позивач належно виконав умови договору поставки, поставив відповідачу товар. Але відповідач неналежно виконував умови договору, бо систематично не розраховувався своєчасно за отриманий товар. Заперечення відповідача є безпідставними, оскільки за отриманий товар по видаткових накладних №РН-0000105 від 14.03.2013 року та № 449 від 18.10.2013р. і №450 від 18.10.2013р. відповідач розрахувався, що підтверджується платіжними дорученнями і виписками з банку, в яких зазначено підставу сплати - рахунки, які зазначені в спірних накладних №РН-0000105 від 14.03.2013 року та № 449 від 18.10.2013р. і №450 від 18.10.2013р. Відповідач не надав належних доказів, які б підтверджували поставку позивачем неякісного товару. Складені акти відповідачем не відповідають Інструкції П-7. Предметом спору у справі не являється поставка неякісного товару.

Представники відповідача в судовому засіданні заперечували проти позову. Пояснювали, що товар по видаткових накладних №РН-0000105 від 14.03.2013 року та № 449 від 18.10.2013р. і №450 від 18.10.2013р. відповідач не отримував. А сплата вартості товару не підтверджує отримання товару. Відповідач не надав довіреності на отримання товарів у позивача представниками відповідача. Також зазначили, що відповідач повністю зарахував сплату вартості товарів згідно виписок з банку і спору в цій частині немає.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

18.01.2013 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Виробнича компанія «Картпром» (надалі позивач, постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Гідропром» (надалі відповідач, покупець) було укладено договір поставки № 1801/2013.

Предметом договору є зобов'язання постачальникапротягом дії договору поставити та передати у власність покупцю гофрокартонну продукцію, а покупця - прийняти та оплатити товар згідно з умовами цього договору.

Найменування, кількість, ціни та асортимент зазначаються у специфікаціях - додатках до договору, що є невід'ємною частиною даного договору, складені на підставі замовлень покупця.

За умовами п. 2.1 договору, якість товару повинна відповідати державним стандартам, технічним умовам, іншій документації, що встановлює вимоги до якості товару, і посвідчуватись сертифікатом якості виробника. Найменування, номери та стандартів, технічних умов, іншої документації встановлюється також в специфікаціях до договору.

Розділом 3 договору передбачено, що поставка товарів здійснюється у відповідності до вимог міжнародних правил ІНКОТЕРМС - 2000. Умови поставки зазначаються в специфікаціях на поставку відповідної партії товару. Постачальник зобов'язався поставити продукцію в 15-денний термін з дня надання покупцем заявки та підписання відповідної специфікації.

Зобов'язання постачальника відносно поставки товару вважаються виконаними в момент передачі товару. Право власності на поставлену партію товарів переходить до покупця з моменту передачі такої партії товару покупцю. Покупець зобов'язаний прийняти партію товару в строки, визначені чинним законодавством України.

Приймання покупцем партії товару за кількістю здійснюється згідно з „Інструкцією про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за кількістю" №П-6, затвердженою Постановою Держарбітражу при РМ СРСР від 15.06.1965 р. Приймання покупцем партії товару за якістю здійснюється відповідно до «Інструкції про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за кількістю" № П-7, затвердженою Постановою Держарбітражу при РМ СРСР від 25.04.1966 р.

Відповідно п. 4.1 договору ціна товару, що поставляється, зазначається у специфікаціях.

Згідно п. 4.2 договору порядок розрахунків за товар, що поставляється, зазначається сторонами в специфікаціях (додатках до договору).

Відповідно до п. 4.3 договору зобов'язання покупця з оплати товару вважаються виконаними в день зарахування грошових коштів на розрахунковий рахунок постачальника.

Приписами розділу 5 договору передбачено за невиконання чи неналежне виконання своїх зобов'язань винна сторона відшкодовує іншій стороні збитки в частині, не покритій штрафними санкціями.

Штрафні санкції визначені сторонами у вигляді пені в розмірі подвійної ставки НБУ діючої в період, за який сплачується пеня, за несвоєчасну оплату товару покупцем, за порушення покупцем строків приймання товару, за порушення Постачальником строків поставки товару( п.5.2 договору).

Договір набуває чинності з моменту його підписання сторонами і діє до 31.12.2013р., але в будь-якому випадку, до повного виконання сторонами прийнятих на себе зобов'язань.

На виконання умов договору №1801/2013 від 18.01.2013р., позивач поставив товар, а відповідач отримав товар згідно видаткових накладних, наявних в матеріалах справи (а.с. 22-51), однак останній не розрахувався за отриманий товар в повному обсязі, у зв'язку з чим у відповідача утворилась заборгованість в сумі 137909,89грн.

Статтею 11 ЦК України встановлено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є: договори та інші правочини.

Відповідно до частини 1 статті 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно із частиною 1 статті 175 ГК України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Статтею 509 ЦК України встановлено, що зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Відповідно до ст.712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших в'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Статья 610 ЦК України зазначає, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч.4 ст.231 Господарського кодексу у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі - товарів (робіт, послуг).

Отже, відповідач неналежно виконав прийняте зобов'язання за договором, бо не розрахувався за отриманий товар в повному обсязі станом на час подачі позову та на час розгляду справу, у зв'язку з чим у відповідача перед позивачем утворилась заборгованість в сумі 137909,89грн. і тому суд задовольняє позов в частині стягнення основного боргу.

Також позивач просить стягнути з відповідача пеню у сумі 10995,12грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 549, п. 3 ч. 1 ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки - грошової суми, яку боржник повинен сплатити кредиторові у рази порушення ним зобов'язання. Так, згідно ч.ч. 1 - 3 ст. 549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожний день прострочення виконання. При цьому, відповідно до ст.ст. 1, 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" від 22.11.1996р. №543/96-ВР (з наступними змінами та доповненнями) платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений ст. 1 вказаного Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Перевіривши розрахунок пені позивача, суд вважає, що розрахунок позивача відповідає вимогам чинного законодавства і тому задовольняє позов у частині стягнення з відповідача пені у сумі 10995,12грн.

Позивач також просить стягнути з відповідача 3% річних в сумі 2455,73грн. та суму інфляційних втрат в розмірі 2816,22грн.

Згідно ч.2 ст.625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Перевіривши розрахунок позивача в частині нарахування 3% річних та інфляційних втрат, суд приходить до висновку про задоволення позову в частині стягнення 3% річних в сумі 2455,73грн. та суму інфляційних втрат в розмірі 2816,22грн.

За приписами ст.33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідач доказів повної сплати заборгованості за отриманий товар не надав.

Суд не приймає доводи відповідача в частині не отримання товару по видаткових накладних №РН-0000105 від 14.03.2013 року та № 449 від 18.10.2013р. і №450 від 18.10.2013р., оскільки доводи останнього спростовуються матеріалами справи, зокрема: платіжними дорученнями - виписками з банку, якими оплачений товар, отриманий відповідачем по спірних накладних, в яких зазначаються підстави оплати: рахунки, що були зазначені в спірних накладних. При цьому, сплачена сума відповідає сумі отриманого товару, яка зазначена в спірних накладних.

Також суд не приймає доводи відповідача щодо поставки неякісного товару позивачем, оскільки в передбачених законом способах відповідач не довів поставку неякісних товарів. До того ж, у справі немає предмету спору щодо поставки неякійсного товару.

Згідно зі ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про стягнення з відповідача на користь позивача 137909,89грн. - основного боргу, 10995,12грн. - пені, 2455,73грн. - 3% річних, 2816,22грн.- інфляційних втрат, оскільки вимоги підтверджуються належними доказами, наявними в матеріалах справи, заявлені відповідно до вимог чинного законодавства.

На підставі ст.ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Гідропром", оскільки по вині останнього позивач вимушений був звернутись до суду за захистом порушених прав.

Керуючись ст.ст. 32, 33, 43, 44, 49, 69, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Гідропром" (65005, м. Одеса, вул. Середня, 83-Б, код ЄДРПОУ 31292870) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробнича компанія "Картпром" (04209, м. Київ, вул. Богатирська, 9, код ЄДРПОУ 38179833):

- 137909,89грн. - основного боргу,

- 10995,12грн. - пені,

- 2455,73 грн. - 3% річних,

- 2816,22грн.- інфляційних,

- 3083,54грн. - витрат, пов'язаних із сплатою судового збору.

Рішення господарського суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного господарського суду, яка подається через місцевий господарський суд протягом 10-денного строку з моменту складення та підписання повного тексту рішення.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо не буде подано апеляційну скаргу. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення підписано: 17 липня 2014р.

Суддя Брагіна Я.В.

Дата ухвалення рішення14.07.2014
Оприлюднено21.07.2014

Судовий реєстр по справі —916/1619/14

Ухвала від 16.09.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Журавльов О.О.

Постанова від 21.10.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Журавльов О.О.

Ухвала від 04.08.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Журавльов О.О.

Рішення від 14.07.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Брагіна Я.В.

Ухвала від 16.06.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Брагіна Я.В.

Ухвала від 21.05.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Брагіна Я.В.

Ухвала від 29.04.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Брагіна Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні