Постанова
від 18.07.2014 по справі 825/2246/14
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

16 липня 2014 року Чернігів Справа № 825/2246/14

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої - судді Соломко І.І.,

за участю секретаря Розмовенко А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Чернігові справу за адміністративним позовом Ніжинського міськрайонного центру зайнятості до Державного комунального підприємства Телерадіокомпанії «Ніжинське телебачення» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків,-

В С Т А Н О В И В:

02.07.2014 до Чернігівського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Ніжинського міськрайонного центру зайнятості (далі - Ніжинський МЦЗ, позивач) до Державного комунального підприємства Телерадіокомпанії «Ніжинське телебачення» (далі - ДКП Телерадіокомпанія «Ніжинське телебачення», відповідач), в якому позивач просить суд стягнути з відповідача суму заборгованості зі сплати страхових внесків в розмірі 1168,50 грн. Свої позовні вимоги позивач мотивує тим, що ДКП Телерадіокомпанія «Ніжинське телебачення» не виконано зобов'язань щодо повної та своєчасної сплати страхових внесків на випадок безробіття, внаслідок чого утворилась заборгованість, яка в добровільному порядку відповідачем не сплачена, а відтак підлягає стягненню в судовому порядку.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, про час, дату, та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надіслав суду заяву в якій просив проводити розгляд справи без його участі та підтримав позовні вимоги в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце судового засідання повідомлявся завчасно та належним чином. Судові документи повернулись до суду з відміткою «за закінченням терміну зберігання». Оскільки повістка була направлена відповідачу рекомендованим листом за адресою, вказаною в Єдиному державному реєстрі підприємців та організацій України, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про час і місце розгляду судової справи з його участю та реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів, а тому неявка відповідача у судове засідання, без повідомлення причин, свідчить про умисне затягування розгляду справи, що може потягнути за собою порушення строків розгляду справи.

Згідно п.11 ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності сторін за наявними в матеріалах справи доказами.

Відповідно до частини першої статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до частини другої статті 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття» від 02.03.2000 № 1533 роботодавець зобов'язаний подавати виконавчій дирекції Фонду в установленому порядку відповідно до законодавства відомості про: прийняття на роботу працівників; розмір заробітної плати, використання робочого часу працівників, у тому числі прийнятих за направленням державної служби зайнятості з наданням роботодавцю дотації за рахунок коштів Фонду на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних; виплату застрахованим особам допомоги по частковому безробіттю; використання коштів Фонду за іншими визначеними цим Законом напрямами.

Відповідно до частини першої статті 38 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття» роботодавець несе відповідальність за порушення порядку використання коштів Фонду, несвоєчасне або неповне їх повернення; несвоєчасне подання або неподання відомостей, встановлених цим Законом; подання недостовірних відомостей про використання коштів Фонду.

Відповідно до пункту 7 Перехідних положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» суми внесків, нарахованих на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, та суми нарахованого збору на обов'язкове державне пенсійне страхування до 1 січня 2004 року, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, не сплачені станом на 1 січня 2011 року, підлягають сплаті в порядку, що діяв до 1 січня 2011 року. Стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється. На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

ДКП Телерадіокомпанія «Ніжинське телебачення» зареєстровано як платника страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у Ніжинському МЦЗ - робочому органі виконавчої дирекції Фонду 30 грудня 2000 року за реєстраційним номером 250101033.

Позивачем відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» на підставі направлення від 06.05.2014 №05-749 проведено планову перевірку ДКП Телерадіокомпанії «Ніжинське телебачення» з питань дотримання вимог законодавства щодо правильності нарахування та своєчасності сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття за період з 29.12.2010 до дня підписання акта (06.05.2014).

За результатами перевірки складено акт від 06.05.03.2014 №23, в якому зафіксовано, що в ході перевірки виявлено недоїмку зі сплати страхових внесків у сумі 1168,50 грн. (а.с.6-9).

На підставі акта перевірки директором Ніжинського МЦЗ 23.05.2014 винесено рішення №1 про стягнення простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків, у тому числі донарахованих сум страхових внесків (недоїмки), пені та штрафу, яким відповідачу визначено до сплати прострочену заборгованість зі сплати страхових внесків (недоїмки) в розмірі 1168,50 грн. (а.с.10).

Відповідно підпису уповноваженої особи, вказане рішення було отримано відповідачем 26.05.2014 (а.с.10), проте у добровільному порядку ДКП Телерадіокомпанія «Ніжинське телебачення» заборгованість не сплатило.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Ніжинського міськрайонного центру зайнятості до Державного комунального підприємства Телерадіокомпанії «Ніжинське телебачення» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) згідно статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 9, 69-71, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Ніжинського міськрайонного центру зайнятості задовольнити повністю.

Стягнути з Державного комунального підприємства Телерадіокомпанії «Ніжинське телебачення» ( 16600, Чернігівська обл., м. Ніжин, пл. Леніна, 1, код ЄДРПОУ 30941866) на користь Ніжинського міськрайонного центру зайнятості (16600, Чернігівська обл., м. Ніжин, вул. Об'їжджа, 120) заборгованість зі сплати страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в сумі 1168 (одна тисяча сто шістдесят вісім) грн. 50 коп. на р/р 37176972900005 в ГУДКСУ у Чернігівській області, МФО 853592, одержувач: Ніжинський міськрайонний центр зайнятості, код ЄДРПОУ 21395623.

Постанова суду набирає законної сили в порядку статей 167, 186 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня отримання її копії.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення .

Суддя підпис І.І. Соломко

Згідно з оригіналом

Суддя І.І. Соломко

Дата ухвалення рішення18.07.2014
Оприлюднено25.07.2014
Номер документу39835176
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —825/2246/14

Постанова від 18.07.2014

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Соломко І.І.

Постанова від 18.07.2014

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Соломко І.І.

Ухвала від 03.07.2014

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Соломко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні