Рішення
від 18.07.2014 по справі 196/416/14-ц
ЦАРИЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18.07.2014

УКРАЇНА

Справа № 196/416/14-ц

№ провадження 2/196/343/2014

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 липня 2014 року смт. Царичанка Дніпропетровської області

Царичанський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого - судді Бойка Ю.О., при секретарі Бережній О.В., за участю представника позивача ОСОБА_1, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Царичанка Дніпропетровської області цивільну справу за позовом Комунального закладу "Могилівський геріатричний пансіонат" Дніпропетровської обласної ради" до Зорянської сільської ради Царичанського району про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В :

Комунальнальний заклад "Могилівський геріатричний пансіонат" Дніпропетровської обласної ради" звернувся до Царичанського районного суду з позовом до Зорянської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області, в якому прохає визначення додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, після смерті ОСОБА_2.

Позовні вимоги обгрунотовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2, яка проживала в КЗ "Могилівський геріатричний пансіонат" Дніпропетровської обласної ради" з 17.10.1995 року по 25.10.2004 року, за адресою: АДРЕСА_1. Після її смерті залишилось спадкове майно, яке складається з земельної ділянки, загальною площею 2,500 га наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Зорянської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області.

18 травня 2004 року було складено заповіт, посвідчений приватним нотаріусом Царичанського районного нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_5 та зареєстрованого за номером 725, відповідно до якого право на земельну частку (пай) та одержану на його підставі земельну ділянку, ОСОБА_2 заповіла Могилівському пансіонату для ветеранів війни та праці, який 20.08.2008 року було перейменовано в Комунальний заклад "Могилівський геріатричний пансіонат" Дніпропетровської обласної ради".

Маючи намір прийняти спадщину КЗ "Могилівський геріатричний пансіонат" Дніпропетровської обласної ради" звернувся їз заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину. Проте у прийнятті вказаної заяви їм було ввдмовлено у зв`язку з пропуком строку на прийняття спадщини. У зв`язку з відсутністю оригіналів документів на спадкове майно, а саме державного акту на право приватної власності на землю серія І-ДП № 075678, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 010513501547 від 24 жовтня 2005 року, КЗ "Могилівським геріатричним пансіонатом " Дніпропетровської обласної ради" було пропущено строк для прийняття спадщини, визначений ст. 1270 ЦК України, через що і змушені звернутися до суду.

В судовому засіданні представний позивача підтвердив позовні вимоги, прохає позов задовольнити.

Представник відповідача позовні вимоги визнають, не заперечують проти задоволення вимог.

Згідно ст.174 ч.1 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов протягом усього часу судового розгляду, зробивши усну заяву. Якщо відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем викладено в адресованих суду письмових заявах, ці заяви приєднуються до справи. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд (ст. 174 ч. 4 ЦПК України).

Перевіривши матеріали справи, заслухавши пояснення позивача, дослідивши правову позицію відповідача, вивчивши надані докази, даючи їм оцінку в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1, видане Зорянською сільською радою Царичанського району Дніпропетровської області 26.10.2004 року, про що в книзі реєстрації актів про смерть зроблено запис за № 74 (а.с. 5). Заповітом від 18.05.2004 року, посвідченого приватним нотаріусом Царичанського районного округу Дніпропетровської області, ОСОБА_5, ОСОБА_2 право на земельну частку (пай) (а.с.6). Однак строк для прийняття спадщини, визначений статтею 1270 Цивільного кодексу України, позивачем був пропущений, у звязку з чим державним нотаріусом Царичанської державної нотаріальної контори, було розяснено право і порядок визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини (а.с.8).

Згідно статті 1272 ч.1 Цивільного кодексу України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Приписи вказаної статті підлягають застосуванню до правовідносин, які випливають із встановлених обставин.

Викладене є достатнім для вирішення питання про визначення судом додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

За таких обставин, на думку суду, позов підлягає задоволенню відповідно до ст. 1272 Цивільного кодексу України в повному обсязі, визначивши позивачу додатковий строк у два місяці для прийняття спадщини за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2.

Понесені позивачем судові витрати підлягають стягненню з відповідача на підставі ст.88 Цивільного процесуального кодексу України в розмірі сплаченого позивачем судового збору, підтвердженого документально.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 88, 174, 208, 209, 213-215, 218 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Прийняти визнання позову відповідачем.

Позов Комунального закладу "Могилівський геріатричний пансіонат" Дніпропетровської обласної ради" задовольнити повністю.

Визначити Комунальному закладу "Могилівський геріатричний пансіонат" Дніпропетровської обласної ради" (код ОКПО - 21911036), строк для прийняття спадщини за заповітом, яка відкрилася після смерті спадкодавця ОСОБА_2, і складається із земельної ділянки розміром 2,500 га, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Могилівської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області, протягом двох календарних місяців з дня набрання рішенням суду законної сили.

Стягнути з Зорянської сільської ради Царичанського району Дніпропетровської області (ЄДРПОУ 23065918) на користь Комунального закладу "Могилівський геріатричний пансіонат" Дніпропетровської обласної ради" ( код ОКПО - 21911036) понесені ним судові витрати в розмірі 243,60 грн.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Царичанський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційна скарга не була подана. В разі подання апеляційної скарги рішення набирає законної сили після розгляду справи судом апеляційної інстанції.

Суддя Царичанського районного суду Ю.О. БОЙКО

Дата ухвалення рішення18.07.2014
Оприлюднено23.07.2014
Номер документу39849120
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —196/416/14-ц

Рішення від 18.07.2014

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бойко Ю. О.

Ухвала від 27.03.2014

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бойко Ю. О.

Ухвала від 07.04.2014

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бойко Ю. О.

Ухвала від 28.05.2014

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Бойко Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні