Ухвала
від 05.06.2014 по справі 631/851/14-ц
НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2/631/442/2014

631/851/14-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 червня 2014 року смт Нова Водолага

Нововодолазький районний суд Харківської області у складі:

Головуючого судді Л.А. Марюхни

при секретарі Л.Ф. Великородній

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Нововодолазької районної державної адміністрації Харківської області, треті особи: Караванська сільська рада Нововодолазького району Харківської області, ОСОБА_3 про визнання недійсним державного акту на право власності на землю,

ВСТАНОВИВ:

В Нововодолазький районний суд Харківської області звернулася з позовом ОСОБА_2, в якому просила визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серія ХР № 126867, виданий 18 жовтня 2005 року Нововодолазькою райдержадміністрацією Харківської області на підставі розпорядження голови Нововодолазької райдержадміністрації від 11 квітня 2005 року № 86 та визнати право на земельну частку / пай/ відповідно до сертифікату на право на земельну частку / пай/ серія ХР № 015883. Позивач зазначила, наявна невідповідність розташування земельної ділянки, зазначеної в державному акті, фактичному розташуванню земельної ділянки, з чого випливає, що за позивачем не зареєстроване право власності на земельну ділянку, яка фактично виділена позивачу при виділенні в натурі земельних ділянок взамін земельних часток /паїв/, а в державному акті на право власності на земельну ділянку зазначена земельна ділянка, яка є власністю ОСОБА_3, третьої особи по справі, позбавляє позивача можливості реалізувати свої права по державній реєстрації права власності на земельну ділянку та подальшого розпоряджання земельною ділянкою, яка належить позивачу на праві власності, передачі земельної ділянки в оренду та складанню заповіту.

Сторони в судове засідання не з'явилися. Позивач надала до суду заяву, в якій просила суд задовольнити позовні вимоги в повному обсязі, слухання справи провести без її участі.

Представник відповідача по справі, Нововодолазької районної державної адміністрації Харківської області, у судове засідання не з'явився, надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, зазначивши, що проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Третя особа, Караванська сільська рада Нововодолазького району Харківської області, в наданій до суду заяві зазначила про визнання позову та відсутність заперечень проти задоволення позову, просила слухання справи провести без участі її представника.

Третя особа, ОСОБА_3, в наданій до суду заяві зазначив про визнання позову та не заперечує проти задоволення позову, просив слухання справи провести без його участі.

Суд розглянув заяви позивача, відповідача по справі, та третіх осіб, перевірив матеріали справи, надані докази, вважає, що позов є обґрунтованим, та підлягає задоволенню з наступних підстав.

В ході судового розгляду встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, на підставі розпорядження голови Нововодолазької районної державної адміністрації Харківської області від 11 квітня 2005 року № 86 передана у власність земельна ділянка площею 3,0959 гектарів, кадастровий № 6324281000:01:000:0500, в межах згідно з планом, яка розташована на території Караванської сільської ради КСП ,,Україна,, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та виданий державний акт на право власності на земельну ділянку серія ХР № 126867 від 18 жовтня 2005 року, реєстраційний № 010570000145 в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі на ім'я ОСОБА_2. Відповідно до довідки відділу Держземагентства у Нововодолазькому районі Харківської області № 0614/555 від 21 травня 2014 року державний акт на право власності на земельну ділянку серія ХР № 126867 від 18 жовтня 2005 року, реєстраційний № 010570000145 в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю, виданий взамін сертифікату на право на земельну частку /пай/ серії ХР № 015883 реформованого КСП ,,Україна,,.

Судом встановлено, в державному акті серія ХР № 126867 від 18 жовтня 2005 року, виданому на ім'я позивача допущена помилка: в державному акті зазначено, що земельна ділянка площею 3,0959 гектарів, кадастровий № 6324281000:01:000:0500 у межах згідно з планом розташована на території Караванської сільської ради, КСП ,,Україна,, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва має опис меж А-Б - земельна ділянка гр. ОСОБА_4, Б-В - земельна ділянка гр. ОСОБА_5, В-Г - земельна ділянка гр. ОСОБА_6, Г-Д - землі Караванської сільської ради, Д-А- земельна ділянка гр. ОСОБА_7, оскільки для земельної ділянки площею 3,0959 гектарів, кадастровий № 6324281000:01:000:0651, яка відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 06 жовтня 2013 року належить ОСОБА_3, встановлені межі, аналогічні, зазначеним в державному акті на право власності на земельну ділянку, виданому на ім'я позивача. Фактично земельна ділянка, яка належить позивачу на праві власності площею 3,0959 гектарів має інший кадастровий номер та інші межі згідно з планом.

Суд зазначає, наявність невідповідності розташування земельної ділянки площею 3,0959 гектарів, зазначеної в державному акті, фактичному розташуванню земельної ділянки, позбавляє позивача можливості реалізувати свої права по державній реєстрації права власності на земельну ділянку, кадастровий № 6324281000:01:000:0500, та подальшого розпоряджання земельною ділянкою, яка належить позивачу на праві власності, передачі земельної ділянки в оренду та складанню заповіту.

Судом встановлено, з зазначених підстав позивач звернулась до відділу Держземагентства у Нововодолазькому районі Харківської області з заявою про внесення відповідних змін до державного акту, який підтверджує право власності позивача на зазначену земельну ділянку та надання інформації про місцезнаходження земельної ділянки, яка належить позивачу на праві власності, з зазначенням меж згідно з планом та кадастрового номера земельної ділянки для внесення змін в правовстановлюючий документ у встановленому порядку. Відповідно до листа № 0614/549 від 20 травня 2014 року відділу Держземагентства у Нововодолазькому районі Харківської області ОСОБА_2 помилково був виданий державний акт на право власності на земельну ділянку № НОМЕР_1 площею 3,0959 гектарів у землях колективної власності КСП ,,Україна,, , кадастровий № 6324281000:01:000:0500, оскільки відповідно до протоколу № 2 засідання комісії по жеребкуванню номерів паїв для кожного власника земельного сертифікату в межах Караванської сільської ради від 19 жовтня 2004 року позивачу була виділена земельна ділянка /рілля/ за номером земельного паю № 316. Земельна ділянка за номером земельного паю № НОМЕР_1 згідно зазначеного протоколу була виділена ОСОБА_8, спадкоємцем якої є заінтересована особа по справі, ОСОБА_3 .

Згідно ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів і право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до положень ст. 152 Земельного Кодексу України врегульовано способи захисту прав на земельні ділянки.Так, передбачено, що держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю.

Відповідно до положень ч.2 ст.152 ЗК України, власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Частиною 3 ст.152 ЗК України встановлені способи захисту прав на земельні ділянки, передбачено, що захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється шляхом: визнання прав, відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав, визнання угоди недійсною, визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, відшкодування заподіяних збитків, застосування інших, передбачених законом, способів.

Відповідно до частини 1 статті 3 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.Суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб у спосіб, визначений законами України (ст. 4 ЦПК України).

Відповідно до ч.1 ст. 155 ЗК України, у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Пунктом другим постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 року N 7 «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ» передбачено, що судам (підсудні) справи за заявами, зокрема про визнання недійсними державних актів про право власності та право постійного користування земельними ділянками.

Суд зазначає, отримавши право на земельну частку /пай/ в судовому порядку, позивач, відповідно зі ст. 1,3 Закону України ,,Про порядок виділення в натурі /на місцевості/ земельних ділянок власникам земельних часток /паїв/,, від 05.06.2003 року має намір виділити її в натурі /на місцевості/ для ведення товарного сільгоспвиробництва у відповідності до протоколу №2 про жеребкування номерів паїв.

Згідно ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права, одним із способів якого є визнання права.

Враховуючи заяви, що надані відповідачем по справі та третіми особами про визнання позову та згідно з ч.4 ст.174 ЦПК України, суд, за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Таким чином, визнання відповідачем пред'явленого позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб. Відповідно до статті 130 ЦПК України ухвалення у попередньому судовому засіданні судового рішення у разі визнання позову, проводиться в порядку, встановленому ст.ст.174,175 ЦПК України.

Судом визнані позовні вимоги обґрунтованими про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку серія ХР № 126867, встановлено право власності позивача на земельну частку /пай/ КСП ,,Україна,, , в розмірі 4,72 в умовних кадастрових гектарах в землях колективної власності КСП ,,Україна,, , у зв'язку з чим суд вважає за доцільне задовольнити позовні вимоги ОСОБА_2

Керуючись ст. ст. 3, 4, 5-11, 57-66, 114, 130, 159, 174, 175, 212-215, 218 ЦПК України, ст. ст. 16, 328 ЦК України, ст. ст. 152, 155 ЗК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_2 до Нововодолазької районної державної адміністрації Харківської області, треті особи: Караванська сільська рада Нововодолазького району Харківської області, ОСОБА_3 про визнання недійсним державного акту на право власності на землю задовольнити.

Визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серія ХР № 126867, виданий Нововодолазькою райдержадміністрацією Харківської області 18 жовтня 2005 року на підставі розпорядження голови Нововодолазької райдержадміністрації від 11 квітня 2005 року № 86 на ім'я ОСОБА_2.

Визнати за ОСОБА_2 право на земельну частку /пай/ КСП ,,Україна,, , в розмірі 4,72 в умовних кадастрових гектарах в землях колективної власності КСП ,,Україна,, Нововодолазького району Харківської області .

Зобов'язати Нововодолазьку районну державну адміністрацію Харківської області виділити ОСОБА_2 земельну ділянку в натурі замість земельної частки /паю/ із земель колективної власності КСП ,,Україна /ділянка 316/.

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Харківської області в 10-денний строк з дня його проголошення через Нововодолазький районний суд Харківської області.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Марюхна Л.А.

СудНововодолазький районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення05.06.2014
Оприлюднено25.07.2014
Номер документу39867244
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —631/851/14-ц

Ухвала від 05.06.2014

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Марюхна Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні