Рішення
від 22.07.2014 по справі 904/4851/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

22.07.14р. Справа № 904/4851/14

За позовом Комунального підприємства Дніпродзержинської міської ради "Дніпродзержинськтепломережа", м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровської області

до Дошкільного навчального закладу № 37, м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровської області

про стягнення 25 893,49 грн.

Суддя Кеся Н.Б.

При секретарі судового засідання Хавіна О.С.

Представники:

Від Позивача: представник Миткалик Є.В., довіреність № 00.01.0136 від 10.07.14р.

Від Відповідача: представник Павленко Н.І., витяг № 148-к від 20.12.2006р.

Москаленко Ю.В., наказ № 281-кп від 19.12.2013 р.

СУТЬ СПОРУ:

Комунальне підприємство Дніпродзержинської міської ради "Дніпродзержинськтепломережа" (далі-Позивач) звернулося з позовом до Дошкільного навчального закладу № 37 (далі-Відповідач), в якому просить господарський суд стягнути з Відповідача на свою користь суму основного боргу 25007,23 грн., пені 886,26 грн., а всього на загальну суму 25893,49 грн. та судові витрати по справі.

Позивач обґрунтовує свої позовні вимоги наявністю невиконаних Відповідачем грошових зобов'язань за договором №879пл від 14.01.2013р. про закупівлю послуги з постачання водяної пари і гарячої води (включно з холодоагентами) (відпуск теплової енергії) за державні кошти.

В підтвердження обґрунтованості позовних вимог Позивач надав до позову:

розрахунок суми позову і пені;

копію договору на відпуск теплової енергії №879 пл;

копію акту про постачання т/е;

копії правовстановлюючих документів.

Відповідач у відзиві на позов зазначив, що позовні вимоги Позивача викладені в позовні й заяві Відповідач визнає не повністю. Просить суд зменшити суму пені. Свої зобов'язання щодо оплати послуг Відповідачем не виконані, оскільки останній є бюджетною установою і фінансується з міського бюджету повністю.

До відзиву на позов Відповідачем надано довідку управління Державної казначейської служби у м.Дніпродзержинську (а.с. 24).

Сторони не заперечували проти закінчення розгляду справи - 22.07.14р.

В судовому засіданні 22.07.2014р. оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення в порядку ст. 85 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи та враховуючи пояснення представників сторін, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, господарський суд -

ВСТАНОВИВ:

Між Комунальним підприємством "Дніпродзержинськтепломережа" (далі-Учасник) та Дошкільним навчальним закладом № 37 (далі-Замовник) був укладений договір №879пл від 14.01.2013р. про закупівлю послуги з постачання водяної пари і гарячої води (включно з холодоагентами) (відпуск теплової енергії) за державні кошти, предметом якого є надання послуги з постачання водяної пари і гарячої води (включно з холодоагентами) (відпуск теплової енергії) за державні кошти для потреб опалення, вентиляції та гарячого водопостачання в кількості, у строки та на інших умовах, що зазначені в цьому договорі (п. 1.1 Договору).

Найменування послуги: постачання теплової енергії для потреб опалення, вентиляції та гарячого водопостачання; кількість послуг або кількісні характеристики виконуваних за цим договором послуг 433,2 Гкал (п. 1.2 Договору).

Тариф на теплову енергію визначається нормативними документами відповідно до діючого законодавства. Зміна тарифів не є підставою для переукладення договору. Розрахунковим періодом є календарний місяць, замовник самостійно одержує платіжну вимогу у учасника, після 10-го числа наступного за розрахунковим місяця. Замовник на протязі розрахункового періоду сплачує учаснику вартість зазначеної у договорі місячної кількості теплової енергії, з урахуванням залишкової суми (сальдо) розрахунків на початок місяця. Остаточний розрахунок до 20 числа наступного за розрахунковим місяця. За несвоєчасне виконання розрахунків за теплову енергію нараховується пеня у розмірі 1% належної до сплати суми за кожен день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки НБУ. Нарахування пені проводиться учасником, після 20 числа наступного за розрахунковим місяця, при наявності заборгованості у замовника. Замовник щомісячно зобов'язаний проводити звірку розрахунку за теплову енергію в бухгалтерії учасника, у разі невиконання звірки на протязі кварталу сума боргу нараховується в безспірному порядку (п. 4.1 Договору).

Всі розрахунки за цим договором виконуються на підставі платіжних вимог та двостороннього акту про постачання теплової енергії, що виписує учасник замовнику. Двосторонній акт про постачання теплової енергії замовник підписує і один екземпляр повертає учаснику в 5-ти денний термін. В разі не повернення акту в зазначений термін та відсутності мотивованої (письмової) відмови, кількість отриманої теплової енергії вважається беззаперечною та прийнятою до сплати (п. 4.2 Договору).

Ціна цього Договору становить 409480,00 грн. (п. 3.1 Договору).

Учасник надає послугу з постачання водяної пари і гарячої води (включно з холодоагентами) (відпуск теплової енергії) для потреб опалення, вентиляції та гарячого водопостачання згідно з діючим ДБН по об'єктах Замовника, згідно адрес: пр. Перемоги, 61 - по приладу обліку. Джерело ЛБК (п. 5.2 Договору).

Відповідно до п. 6.2 договору замовник зобов'язаний вчасно проводити розрахунки за спожиту теплову енергію та здійснювати інші платежі відповідно до умов договору.

Цей договір набуває чинності з дня його підписання обома сторонами та його скріплення печатками сторін, але не раніш ніж через 5 днів з дня опублікування у державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель повідомлення про акцепт пропозиції за результатами застосування процедури закупівлі в одного учасника і діє до 31.12.2013р., в частині проведення розрахунків - до повного їх здійснення (п. 10.1 Договору).

На виконання умов договору в грудні 2013 року Позивач поставив на адресу Відповідача теплову енергію на загальну суму 70007,23 грн., що підтверджується актом №А.12-8169 про постачання теплової енергії, який підписаний з боку Позивача та Відповідача та скріплений печатками обох установ (а.с. 13).

Відповідач здійснив часткову оплату спожитої теплової енергії у розмірі 45000,00 грн., внаслідок чого у останнього виникла заборгованість в сумі 25007,23 грн. основного боргу, що підтверджується актом звірки взаємних розрахунків за період з 28.12.2013р. по 23.04.214р. станом на 17.07.14р. (а.с. 19), який підписано з боку Позивача та Відповідача.

За несвоєчасне виконання розрахунків за теплову енергію нараховується пеня у розмірі 1% належної до сплати суми за кожен день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки НБУ. Нарахування пені проводиться учасником після 20 числа наступного за розрахунковим місяця, при наявності заборгованості у замовника (п. 4.1 Договору).

Згідно з розрахунком Позивача сума пені складає 886,26 грн., яка нарахована за період з 21.01.2014р. по 24.04.2014р. Сума пені розрахована на суму боргу з правильним визначенням періоду прострочення та правильним застосуванням розміру облікової ставки НБУ, яка діяла в період прострочки.

З урахуванням встановлених обставин позовні вимоги Позивача підлягають задоволенню частково з наступних підстав.

Відповідно до ст. 275 ГК України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду споживачеві, який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Відповідно до ст.ст. 525, 526, ч. 1 ст. 530, 901-903 ЦК України та ст.ст. 4, 173, частинами 1 і 7 ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші сторони господарських відносин зобов'язання повинні виконувати належним чином у відповідності з законом, іншими правовими актами, а одностороння відмова від виконання зобов'язань не допускається.

У відповідності з ч. 1 ст. 216 ГК України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

З огляду на приписи ч. 1 ст. 230 ГК України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

В силу ст. 16 ЦК України та ст. 20 ГК України держава забезпечує захист прав і законних інтересів суб'єктів господарювання та споживачів, зокрема, шляхом присудження до виконання обов'язку в натурі та застосування штрафних санкцій.

Відповідач неналежним чином виконав свої договірні зобов'язання перед Позивачем, допустивши прострочення виконання грошових зобов'язань, тому позовні вимоги Позивача про стягнення суми 25007,23 грн. основного боргу - є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Щодо позовних вимог про стягнення з Відповідача пені у розмірі 886,26 грн., суд вважає за можливе зменшити суму пені з огляду на обставини, на які посилається Відповідач, та стягнути з Відповідача на користь Позивача 50,00 грн., а в стягненні решти суми пені у розмірі 836,26 грн. відмовити, керуючись пунктом 3 частини першої статті 83 ГПК України, ч. 3 ст. 551 ЦК України та частини першої ст. 233 ГК України.

Судові витрати у справі повністю покладаються на Відповідача на підставі ст. 49 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 4, 32-33, 43-45, 49, 82-85, 116-117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Дошкільного навчального закладу № 37 (51937, Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, пр. Перемоги, 61, код ЄДРПОУ 26138167) на користь Комунального підприємства Дніпродзержинської міської ради "Дніпродзержинськтепломережа" (51914, м. Дніпродзержинськ, вул. Петровського, 168, р/р 26004002020404 АТ "Дельта Банк", м.Дніпродзержинськ, МФО 380236, код ЄДРПОУ 03342573) 25007,23 грн. основного боргу, 50,00 грн. пені та 1827,00 грн. судового збору.

В частині позовних вимог про стягнення пені на суму 836,26 грн. відмовити.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя Н.Б. Кеся Повне рішення складено - 24.07.14р.

Дата ухвалення рішення22.07.2014
Оприлюднено24.07.2014
Номер документу39868795
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 25 893,49 грн

Судовий реєстр по справі —904/4851/14

Рішення від 22.07.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 04.07.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні