Вирок
від 10.06.2014 по справі 755/14445/14-к
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/14445/14-к

1-кп/755/506/14

В И Р О К

іменем України

"10" червня 2014 р.Дніпровський районний суд м.Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

з участю прокурора ОСОБА_3

розглянувши у підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровської обл., українця, громадянина України, з вищою освітою, працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , -

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205, ч. 1 ст. 358 КК України,

в с т а н о в и в:

У квітні 2014 року, в денний час доби, ОСОБА_4 , перебуваючи в м. Дніпропетровськ, вступив в злочинну змову з невстановленою досудовим розслідуванням жінкою на ім`я « ОСОБА_5 » про перереєстрацію на ім`я ОСОБА_4 в органах державної влади за грошову винагороду суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи ТОВ «Адьдера» з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб.

При цьому невстановлена особа на ім`я « ОСОБА_5 » домовилась з ОСОБА_4 про підписання ним необхідних реєстраційних документів суб`єкта підприємницької діяльності, пообіцявши виплатити йому грошову винагороду у розмірі 300 грн.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому невстановленою особою на ім`я « ОСОБА_5 » дій, як майбутнього засновника та власника придбаного підприємства, що випливало з небажання самою невстановленою особою реєструвати підприємство на власне ім`я, усвідомлюючи, що підприємство придбавається з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб, ОСОБА_4 з корисливих спонукань погодився на таку пропозицію.

Зустрівшись на наступний день з невстановленою особою на ім`я « ОСОБА_5 », ОСОБА_4 надав їй копію паспорту громадянина України та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру.

ОСОБА_4 підписав протокол Загальних зборів учасників ТОВ «Альдера», згідно якого ОСОБА_4 передано права та обов`язки власника товариства з обмеженою відповідальністю у зв`язку з набуттям ним права власності на підприємство на підставі заяви про вихід та передачу прав і обов`язків власника товариства з обмеженою відповідальністю та одночасно згідно з вказаним рішенням ОСОБА_4 призначено директором підприємства.

Після чого, ОСОБА_4 усвідомлюючи, що перереєстрація ТОВ «Альдера» проводиться для прикриття незаконної діяльності, підписав статут ТОВ «Альдера», який передав невстановленій особі на ім`я « ОСОБА_5 ».

Однак, ОСОБА_4 відповідно до протоколу Загальних зборів учасників ТОВ «Альдера» про призначення директора, обіймаючи посаду, пов`язану із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків на підприємстві, підприємницькою діяльністю не займався і займатися в подальшому намірів не мав.

З метою надання своїм злочинним діям при придбанні ТОВ «Альдера» зовнішнього вигляду правомірних дій, невстановлені особи, у відповідності із вимогами ч. 1 ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» від 15.05.2003 № 755-1V, згідно якої для державної реєстрації юридичної особи засновник або уповноважена ним особа подає до органу державної реєстрації інформацію з документами, що підтверджують структуру власності засновників - юридичних осіб, яка дає змогу встановити фізичних осіб - власників істотної участі цих юридичних осіб.

При складанні статуту ТОВ «Альдера» в новій редакції від 28.04.2014, в статті 7 «Статутний (складений) капітал. Частки учасників» зазначили завідомо неправдиві дані про те, що:

7.1.Для забезпечення діяльності Товариства утворюється статутний (складений) капітал, поділений на частки.

7.2.Розмір статутного (складеного) капіталу становить 46251 грн.

7.3.Розміри часток у статутному (складеному) капіталі Товариства, що належить учасникам:

7.3.1. Громадянину України ОСОБА_4 належить частка статутного (складеного) капіталу Товариства загальною вартістю 46 251 (сорок шість тисяч двісті п`ятдесят одна) гривня 00 копійок, що становить 100 % статутного (складеного) капіталу Товариства.

Фактично статутний капітал ТОВ «Альдера» у розмірі 46 251 грн. не формувався, юридична адреса підприємства: м. Київ, вул. Миропільська, б. 19 у реєстраційних документах була вказана з метою здійснення реєстрації підприємства без фактичного його в подальшому знаходження за місцем реєстрації.

Крім того, наказом № 3/К від 29.04.2014 на посаду директора ТОВ «Альдера» призначено ОСОБА_4 у відповідності до Протоколу Загальних зборів учасників № 3 від 28.04.2014 року.

Відповідно до п. 6.2. ст. 6 Статуту ТОВ «Альдера» на ОСОБА_4 покладались обов`язки: виконувати належним чином свої зобов`язання перед Товариством; брати участь у роботі загальних зборів учасників та інших органів управління Товариства; не розголошувати комерційну таємницю Товариства та конфіденційну інформацію про діяльність Товариства; сприяти Товариству в його діяльності; добросовісно користуватись наданими учасникам правами; утримуватися від діяльності, яка може заподіяти шкоду Товариству.

Також, відповідно до п. 10.7 ст. 10 Статуту ТОВ «Альдера» на ОСОБА_4 , як на директора підприємства, покладались наступні обов`язки: розроблення, затвердження, організація і забезпечення виконання поточних та перспективних планів виробничо-господарської діяльності Товариства; розглядання та підготовка звітів щодо фінансових показників діяльності Товариства, прогнозування на майбутні періоди, готування заходів з метою їх покращення; керування поточною діяльністю Товариства; затвердження внутрішніх документів Товариства; подання загальним зборам учасників Товариства річного балансу і звіту про виконання фінансового плану; затвердження організаційної структури Товариства, затвердження штатного розпису Товариства; самостійне призначення своїх заступників, виконавчого, комерційного та фінансового директорів з правом або без права першого підпису у банківських та інших фінансових документах у тому числі у договорах; приймання на роботу та звільнення працівників, застосування до них заходів заохочення та дисциплінарного стягнення, приймання рішення про притягнення працівників Товариства до майнової відповідальності; визначення умов оплати праці службових осіб та працівників Товариства, інших осіб, що залучаються до роботи згідно чинного законодавства; відкриття та використання рахунків в установах банків та інших фінансово-кредитних установах та інші.

Відповідно до ст. 42 Господарського кодексу України - підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Однак, ОСОБА_4 , відповідно до протоколу № 3 загальних зборів учасників ТОВ «Альдера» від 28.04.2014 про призначення директора, обіймаючи посаду, пов`язану із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків на підприємстві, підприємницькою діяльністю не займався і займатися в подальшому намірів не мав.

29.04.2014 приватний нотаріус Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_6 , в приміщенні власного робочого кабінету, переконавшись в тому, що ОСОБА_4 являється новим власником ТОВ «Альдера», надав йому для ознайомлення статутні документи цього підприємства. В свою чергу ОСОБА_4 ознайомився зі статутними документами ТОВ «Альдера» в їх новій редакції від 28.04.2014 року, а приватний нотаріус, в свою чергу, переконалася в тому, що ОСОБА_4 має намір добровільно підписати надані йому статутні документи ТОВ «Альдера». Після цього, ОСОБА_4 маючи єдиний намір та діючи, за попередньою домовленістю із невстановленою особою на ім`я « ОСОБА_5 », в якості нового власника вказаного підприємства, підписав статут ТОВ «Альдера» в новій редакції від 28.04.2014 року, а приватний нотаріус ОСОБА_6 посвідчив щойно вчинену ним нотаріальну дію.

30.04.2014 року невстановлені особи склали від імені ОСОБА_4 реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ «Альдера», яку разом із статутом вказаного підприємства в новій редакції від 28.04.2014 року, подали до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Дніпровського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві.

Підписання ОСОБА_4 статуту ТОВ «Альдера», надало юридичні підстави державному реєстратору відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Дніпровського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві, 30.04.2014 року провести державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Альдера», як суб`єкта підприємницької діяльності за реєстраційним номером 10681200000028820, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців № 18691241, відповідно до якого ОСОБА_4 являється керівником ТОВ «Альдера».

Придбання ОСОБА_4 підприємства ТОВ «Альдера», відповідно до протоколу № 3 Загальних зборів учасників ТОВ «Альдера» від 28.04.2014 року, відбулася шляхом внесення змін в установчі та реєстраційні документи підприємства та передачу корпоративних прав, обов`язків та повноважень власника підприємства ОСОБА_4 .

ОСОБА_4 , придбавши ТОВ «Альдера» та одночасно взявши на себе обов`язки передбачені посадою директора в частині ведення фінансово-господарської діяльності, організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, усвідомлюючи покладену на нього відповідальність службової особи та передбачаючи настання суспільно-небезпечних наслідків, усвідомлював, що не прийматиме жодної участі у подальшому веденні фінансово-господарської діяльності підприємства ТОВ «Альдера».

В подальшому, після проведення перереєстрації ТОВ «Альдера», ОСОБА_7 первинну бухгалтерську, податкову, фінансову та господарську звітність підприємства не формував.

Підписання ОСОБА_4 реєстраційних документів ТОВ «Альдера», тобто вчинення ним дій направлених на легалізацію суб`єкта підприємництва -юридичної особи, без наміру здійснення господарської діяльності, дозволило невстановленим особам здійснювати незаконну діяльність, прикриваючись фактом реєстрації вказаного підприємства. Використовуючи фіктивну юридичну особу - ТОВ «Альдера» для прикриття незаконної діяльності, спрямованої на незаконне формування податкового кредиту з податку на додану вартість для підприємств фактичних платників податку на додану вартість.

Діяльність ОСОБА_4 , що зареєстрував юридичну особу ТОВ «Альдера» здійснювалася в порушення законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємництва, а саме: пункту 3 статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» № 996-ХІУ від 16.07.1999 року, згідно якого власник або уповноважена ним службова особа підприємства повинні організувати бухгалтерський облік на підприємстві та забезпечити фінансування здійснення всіх господарських операцій у первинних документах; пункту 16.1.4 ст. 16 Податкового кодексу України, згідно якого, платник податків зобов`язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Крім того, ОСОБА_4 , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, як майбутнього засновника створюваного з метою прикриття незаконної діяльності суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Альдера» без наміру здійснювати законну фінансово-господарську діяльність підприємства, у невстановленому слідством місці та при невстановлених слідством обставинах, підписав статут ТОВ «Альдера» від 28.04.2014 року.

Надалі, 29.04.2014 року, в приміщенні нотаріальної контори приватного нотаріуса Дніпропетровського міського нотаріального округу, ОСОБА_4 заздалегідь усвідомлюючи, що зареєстрований на його прізвище суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ «Альдера» буде використовуватись для прикриття незаконної діяльності, не маючи наміру займатися діяльністю підприємства, пов`язаною з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, діючи з корисливих спонукань, підписав статут ТОВ «Альдера», згідно якого він виступив новим засновником і одноособовим власником цього товариства та який містить завідомо неправдиві відомості, а саме предмет та цілі діяльності товариства, зовнішньоекономічну діяльність товариства, майно товариства та його фонди, права товариства, управління товариством, права та обов`язки учасників тощо.

Підроблення та використання ОСОБА_4 офіційного документу - статуту ТОВ «Альдера» (нова редакція), надало юридичні підстави державному реєстратору відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Дніпровського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві для проведення державної реєстрації змін до установчих документів, 30.04.2014 року провести державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ «Альдера».

Згідно висновку експерта № 455, підпис в графі « ОСОБА_4 » статуту ТОВ «Альдера» (ЄДРПОУ:30214429) від 28.04.2014 виконаний ОСОБА_4 .

Обвинувальний акт надійшов до суду разом із угодою про визнання винуватості між підозрюваним та прокурором.

В підготовчому судовому засіданні прокурор просив затвердити угоду.

Вислухавши думку учасників процесу та дослідивши матеріали кримінального провадження суд прийшов до висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості виходячи з наступного: судом з`ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права, визначені ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Також, судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором прокуратури Дніпровського району м. Києва ОСОБА_3 та підозрюваним ОСОБА_4 і призначення підозрюваному узгодженої сторонами міри покарання.

Суд вважає доведеною винуватість ОСОБА_4 у фіктивному підприємництві, тобто придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності та кваліфікує такі його дії за ч. 1 ст. 205 КК України.

Також, суд вважає доведеною винуватість ОСОБА_4 у підробленні посвідчення або іншого документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, приватним нотаріусом, аудитором чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи і який надає права або звільняє від обов`язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут такого документа, а також виготовлення підроблених печаток, штампів чи бланків підприємств, установ, чи організацій незалежно від форми власності, інших офіційних печаток, штампів чи бланків з тією самою метою або збут їх та кваліфікує такі його дії за ч. 1 ст. 358 КК України.

Призначаючи вид та міру покарання, суд у відповідності до ст. 65 КК України враховує, що ОСОБА_4 вчинив злочин середньої тяжкості, дані про особу обвинуваченого, який раніше не судимий, працює, на обліку у лікарів психіатра та нарколога не перебуває, за місцем проживання характеризується позитивно, його майновий стан, стан здоров`я.

Обставиною, що пом`якшує покарання ОСОБА_4 є щире каяття.

Обставин, що обтяжують покарання, судом не встановлено.

Цивільний позов у кримінальному проваджені відсутній.

Керуючись ст.ст. 70,75,76 КК України, ст. ст. 349,370, 374 КПК України, суд -

З А С У Д И В :

Затвердити угоду про визнання винуватості від 23.05.2014 року, укладену між прокурором прокуратури Дніпровського району м. Києва ОСОБА_3 та підозрюваним ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №32014100040000032.

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст.205 та ч. 1 ст. 358 КК України, і призначити йому покарання:

за ч. 1 ст.205 КК України - штраф у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доході громадян, що на момент постановлення вироку становить 8500 грн.;

за ч. 1 ст. 358 КК України - 1 рік обмеження волі.

Відповідно до ст. 70 КК України призначити ОСОБА_4 остаточне покарання за сукупністю вказаних злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у виді у виді 1 року обмеження волі.

На підставі ст.ст. 75, 76 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування основного покарання з випробуванням строком на 1 рік, якщо він протягом визначеного судом іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки: не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції, повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання, роботи і періодично з`являтися для реєстрації в кримінально-виконавчу інспекцію.

Стягнути з ОСОБА_4 судові витрати у сумі 393 грн. 12 коп. на користь держави.

Вирок може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва через Дніпровський районний суд м. Києва протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення.

Суддя:

СудДніпровський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.06.2014
Оприлюднено11.01.2023
Номер документу39915919
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —755/14445/14-к

Вирок від 10.06.2014

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 04.06.2014

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні