Рішення
від 24.07.2014 по справі 907/602/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

24.07.2014 Справа № 907/602/14

Розглянувши матеріали справи

За позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Велнес-Карпатія", м. Ужгород

Та ІІІ-ї особи на боці позивача без самостійних вимог на предмет спору Хустської ОДПІ ГУ Міндоходів у Закарпатській області, м. Хуст

До відповідача товариства з обмеженою відповідальністю "Строймонтажсервіс - 3", с. Шаян Хустського району

За участі ІІІ-ї особи на боці відповідача Реєстраційної служби Хустського районного управління юстиції Закарпатської області, м. Хуст

Про усунення перешкод у користуванні майном

Суддя Журавчак Л.С.

За участі представників сторін

від позивача - Мушак В.В., предст. за дов. від 22.05.14;

від ІІІ-ої особи - Буря О.О., предст. за дов. від 05.08.13 №225/8/07-15-10-007;

від відповідача - не з"явився;

від ІІІ-ої особи - не з"явився;

СУТЬ СПОРУ : усунення перешкод у користуванні майном

В судовому засіданні оголошувалась перерва з 23.07.2014 до 24.07.2014 до 09 год. 30 хв. у зв"язку з виходом суду до нарадчої кімнати.

Представник позивача підтримав позовні вимоги в повному обсязі, просить усунути перешкоди в користуванні належним йому майном - комплексом будівель, об"єктів житлової та нежитлової нерухомості, які розташовані за адресою: Закарпатська обл., Хустський район, с. Шаян, вул. Центральна, 87. Пояснив, що 14.02.2014 з листа головного оперативного відділу ДПІ у м. Ужгороді ГУ Міндоходів у Закарпатській області товариству стало відомо, що за вказаною адресою зареєстровано товариство з обмеженою відповідальністю "Строймонтажсервіс - 3". Разом з тим, вказує, що, як власник комплексу будівель, жодних договорів оренди чи інших правочинів, які б надавали право використовувати адресу: Закарпатська обл., Хустський район, с. Шаян, вул. Центральна, 87 відповідач не укладав, згоду зареєструватися за вказаною адресою не давав, посадові особи чи майно відповідача відсутні, будь-яка діяльність ним не ведеться. Оскільки відомості, внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців стосовно місцезнаходження відповідача недостовірні та порушують права позивача, який є власником комплексу будівель, об"єктів житлової та нежитлової нерухомості та можуть призвести до протиправних дій з боку відповідача, позивач звернувся з даним позовом до суду з метою захисту його порушеного права.

ІІІ-я особа на боці позивача подала суду письмові пояснення від 03.07.14 №1341/10/0715-10-00 з приводу предмету спору. Зауважила, що ТОВ "Строймонтажсервіс-3" змінило своє місцезнаходження з Харківської області на Закарпатську область, про що і зроблено в ЄДР запис 14801070015006452 від 24.12.2013 року. За наслідками вжитих Хустською ОДПІ заходів щодо встановлення місцезнаходження відповідача останнє не встановлено, а тому відповідно до вимог п. 10.14 розділу Х "Порядку обліку платників податків і зборів", затвердженого Наказом Міністерства фінансів України 09.12.2011 №1588, Хустська ОДПІ не взяла на облік ТОВ "Строймонтажсервіс -3 " та повернула справу до Західної ОДПІ м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області для подальшого перебування на обліку за попереднім місцезнаходженням. Хустська ОДПІ також надала відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців і легалізації об"єднань громадян реєстраційної служби Хустського РУЮ повідомлення про відсутність юридичної особи - відповідача для внесення відповідних відомостей до ЄДР, що було зроблено (внесено) останнім 11.06.2014 року. Оскільки ТОВ "Строймонтажсервіс - 3" фактично не змінювало юридичну адресу, то подані ним до ЄДР відомості, зареєстровані в установленому порядку, є недостовірними, а тому такий запис Реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції по зміні юридичної адреси є незаконним та підлягає скасуванню.

Відповідач у судове засідання не з"явився, витребуваних ухвалами суду документів не подав(ухвали суду надсилались за юридичною адресою, за якою, однак, отримані ним не були).

ІІІ-я особа на боці відповідача - Реєстраційна служба Хустського районного управління юстиції Закарпатської області, письмово підтвердила факт взяття нею 14.01.2014 на облік реєстраційної справи відповідача, яка надійшла йому в електронному вигляді у зв"язку із зміною юридичної адреси товариства. Однак, після отримання 12.02.14 листа Хустської ОДПІ про відсутність юридичної особи - ТОВ "Строймонтажсервіс -3" за новою адресою: Закарпатська обл., Хустський район, с. Шаян, вул. Центральна, 87, відповідно до ч. 2 ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" ним було направлено за вказаною адресою лист з повідомленням про необхідність подання державному реєстратору реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу. Оскільки поштове відправлення повернулося без вручення, до ЄДР внесено запис про внесення інформації щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Велнес-Карпатія" є власником комплексу будівель, об"єктів житлової та нежитлової нерухомості, які розташовані за адресою: Закарпатська обл., Хустський район, с. Шаян, вул. Центральна, 87, що підтверджується свідоцтвом про право власності на нерухоме майно №4071, виданим 01.01.2009р. Вишківською селищною радою, свідоцтвом про право власності на нерухоме майно №4178, виданим 16.07.2010 року Вишківською селищною радою та Свідоцтвом про право власності на нерухоме майно №4179, виданим 16.07.2010р. тією ж радою.

З листа головного оперативного відділу ДПІ у м. Ужгороді ГУ Міндоходів у Закарпатській області товариству стало відомо, що за вказаною адресою зареєстровано товариство з обмеженою відповідальністю "Строймонтажсервіс - 3".

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців вказане товариство зареєстровано за адресою Закарпатська обл., Хустський район, с. Шаян, вул. Центральна, 87, тобто за тією ж , за якою зареєстрована власність позивача, у зв'язку із зміною юридичної адреси, про що в Єдиному Державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців зроблено запис № 14801070015006452 від 24.12.2013 року.

Як видно з матеріалів справи та за твердженням позивача, відповідач не укладав жодних договорів оренди вказаних приміщень, там не знаходяться та ніколи не знаходилися його посадові особи, відсутнє належне йому майно та ніяка діяльність не проводиться.

Оскільки відомості, внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про реєстрацію ТОВ "Строймонтажсервіс -3" за адресою Закарпатська обл., Хустський район, с. Шаян, вул. Центральна, 87 є недостовірними та порушують права позивача як власника належного йому за вказаною адресою майна, останній звернувся з даним позовом до суду за захистом свого порушеного права .

В ході судового розгляду встановлено, що 28.01.2014 засобами електронного зв"язку Західною ОДПІ м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області у зв"язку із реєстрацією зміни місцезнаходження з Харківської області на Закарпатську область, справу ТОВ "Строймонтажсервіс -3"(33410112) було надіслано до Хустської ОДПІ для взяття на облік. За наслідками вжитих Хустською ОДПІ заходів щодо встановлення місцезнаходження юридичної особи - відповідача останнє встановлено не було, а тому відповідно до вимог п. 10.14 розділу Х "Порядку обліку платників податків і зборів", затвердженого Наказом Міністерства фінансів України 09.12.2011 №1588, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29 грудня 2011 р. за N 1562/20300, Хустська ОДПІ не взяла на облік ТОВ "Строймонтажсервіс -3 " та повернула справу до Західної ОДПІ м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області для подальшого перебування на обліку за попереднім місцезнаходженням.

11.06.2014 року за поданим Хустською ОДПІ повідомленням про відсутність юридичної особи - відповідача для внесення відповідних відомостей до ЄДР, відділом державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців і легалізації об"єднань громадян реєстраційної служби Хустського РУЮ 11.06.2014 року внесено запис, що вказана юридична особа за юридичною адресою не перебуває.

Відповідно до ч. 1 ст.16 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Частина 1 ст. 18 вказаного Закону визначає, що якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Частиною 3 ст. 8 цього ж Закону встановлено, що відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи.

Згідно з ч. 2 ст. 87 Цивільного кодексу України установчим документом товариства є затверджений учасниками статут або засновницький договір між учасниками, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 88 цього ж Кодексу у статуті товариства вказується найменування юридичної особи її місцезнаходження, адреса, органи управління товариством тощо.

Згідно з визначенням, наведеним у ст.1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Відповідно до пункту 4 статті 53 Закону, особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, які подаються державному реєстратору, завідомо неправдивих відомостей, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, несуть відповідальність, встановлену законом.

З огляду на наведену норму Закону вбачається, що за адресою Закарпатська обл., Хустський район, с. Шаян, вул. Центральна, 87 у належних позивачу будівлях фактично не знаходяться ні органи, ні посадові особи ТзОВ "Строймонтажсервіс - 3", які відповідно до установчих документів виступають від його імені, а тому суд вважає, що відомості внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо зміни юридичної адреси відповідача є недостовірними.

Так, відповідно до ст. 317 Цивільного кодексу України право власності є непорушним; ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Норма ч. 2 ст. 386 Цивільного кодексу України закріплює за власником право у разі наявності в нього достатніх підстав припускати можливість порушення свого права власності іншою особою звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню. Зазначена норма гарантує власнику можливість вимагати не лише усунення порушень його права власності, що вже відбулися, а й звертатися до суду за захистом своїх прав, що можуть бути реально порушені в майбутньому, тобто застосовувати такий спосіб захисту своїх порушених прав, як попередження або припинення можливого порушення його прав власника в майбутньому. Таке правило відповідає особливому характеру права власності як його абсолютного права.

Відповідно до ст. 391 цього ж Кодексу власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Право власності може бути також порушене без безпосереднього вилучення майна у власника. Відповідно до цієї статті, власник у цьому випадку має право вимагати захисту свого права і від особи, яка перешкоджає його користуванню та розпорядженню своїм майном (негаторний позов).

Крім цього, відповідно до ч. 1 ст.18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Тобто, з урахуванням наведеної норми Закону вбачається, що оспорювані відомості внесені до Єдиного державного реєстру можуть бути використані у спорі з третьою особою, що у свою чергу може порушити інтереси позивача та завдати йому шкоди як власнику майна, розташованого за адресою Закарпатська обл., Хустський район, с. Шаян, вул. Центральна, 87. Реєстраційні записи ТОВ "Строймонтажсервіс - 3" мають відповідати дійсним обставинам, зокрема фактичному місцезнаходженню підприємства.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що внесені зміни, пов'язані із зміною місцезнаходження товариства, є недостовірними, а тому і запис державного реєстратора в Єдиному Державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців № 14801070015006452 від 24.12.2013 року зроблено в зв'язку з відсутністю для цього правових підстав і, як наслідок, з порушенням прав позивача як власника майна.

Таким чином, порушене право позивача підлягає захисту шляхом усунення перешкод в користуванні належним йому майном, розташованим та зареєстрованим за адресою Закарпатська обл., Хустський район, с. Шаян, вул. Центральна, 87, шляхом скасування реєстрації місцезнаходження юридичної особи, яка за вказаною адресою не перебуває, тобто шляхом скасування запису державного реєстратора в ЄДР за № 14801070015006452 від 24.12.2013.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України на відповідача належить покласти судові витрати.

Керуючись ст. ст. 1,8,16,18,31 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ст. ст. 87, 88, 321, 391 Цивільного кодексу України, ст. 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити повністю.

2. Усунути перешкоди в користуванні товариством з обмеженою відповідальністю "Велнес-Карпатія" (88015 Закарпатська обл., м. Ужгород, вул. Перемоги, 145 А, код 34605222) належним йому майном ( комплексом будівель, об"єктів житлової та нежитлової нерухомості, які розташовані за адресою: Закарпатська обл., Хустський район, с. Шаян, вул. Центральна, 87), які чиняться йому з боку товариства з обмеженою відповідальністю "Строймонтажсервіс - 3" (Закарпатська обл., Хустський район, с. Шаян, вул. Центральна, 87, код 33410112), шляхом скасування запису в Єдиному Державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців за № 14801070015006452 від 24.12.2013 року про зміну місцезнаходження товариства з обмеженою відповідальністю "Строймонтажсервіс - 3" в місячний строк з дня набрання судовим рішенням законної сили.

3 . Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Строймонтажсервіс - 3" (Закарпатська обл., Хустський район, с. Шаян, вул. Центральна, 87, код 33410112) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Велнес-Карпатія"(88015 Закарпатська обл., м. Ужгород, вул. Перемоги, 145 А, код 34605222) суму 1218 грн. (одна тисяча двісті вісімнадцять гривень) на відшкодування сплати судового збору.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України і може бути оскаржене до Львівського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 28.07.2014 року.

Суддя Л. С. Журавчак

Дата ухвалення рішення24.07.2014
Оприлюднено31.07.2014
Номер документу39925753
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/602/14

Рішення від 21.10.2014

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Журавчак Л.С.

Рішення від 24.07.2014

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Журавчак Л.С.

Ухвала від 10.07.2014

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Журавчак Л.С.

Ухвала від 23.06.2014

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Журавчак Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні