Постанова
від 29.07.2014 по справі 808/3443/14
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 липня 2014 року Справа № 808/3443/14 м.Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Калашник Ю.В.,

при секретарі судового засідання Стратулат С.В.,

за участю представників:

позивача - Нудьги А.В;

відповідача - Никоненко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Управління Пенсійного фонду України в Розівському районі Запорізької області до Командитного підприємства «Товариство з обмеженою відповідальністю «Розсервіс» про стягнення фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком призначених на пільгових умовах згідно п. «б» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Розівському районі Запорізької області (далі - УПФУ в Розівському районі Запорізької областіабо позивач) звернулось до Запорізького окружного адміністративного суду (далі - суд) із позовом до Командитного підприємства «Товариство з обмеженою відповідальністю «Розсервіс» (далі - КП «ТОВ «Розсервіс» або відповідач), у якому просить стягнути з відповідача заборгованість із відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» у розмірі 7518,83грн. Позовні вимоги обґрунтовує приписами Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058 (далі - Закон № 1058) та вказує, що відповідачем не відшкодовуються фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, у зв'язку із чим у відповідача утворилася заборгованість у розмірі 7518,83грн.

З урахуванням наданих уточнень позивач просить стягнути з Командитного підприємства «Товариство з обмеженою відповідальністю «Розсервіс» заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах по Списку №2 громадянам ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 на загальну суму 4750,37грн.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав уточнені позовні вимоги та просив позов задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позову заперечив та надав пояснення аналогічні викладених в письмових запереченнях на позов, зокрема зазначив, що з набуттям у пенсіонерів права на пенсію за віком, у відповідача зникає обов'язок відшкодування пільгових пенсій пенсійному фонду. Просив відмовити в задоволенні позову.

На підставі ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) у судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, судом установлені наступні обставини.

Судом встановлено, що в управлінні Пенсійного фонду України в Розівському районі Запорізької області знаходиться на обліку Командитне підприємство «Товариство з обмеженою відповідальністю «Розсервіс» розташоване по вулиці Леніна, б.60, смт. Розівка, Розівського району, Запорізької області. Відповідно до засновницького договору (державну реєстрацію проведено 09.02.2011, номер запису 1095145000000267, державним реєстратором Розівської РДА Запорізької області) Відповідач є правонаступником всіх прав і обов'язків Відкритого акціонерного товариства «Агропромсервіс» (первинно зареєстрованого Розівською районною державною адміністрацією Запорізької області 20.11.1997 р., ідентифікаційний номер 00904055).

Колишнім працівникам Відкритого акціонерного товариства «Агропромсервіс» пенсіонерам ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 управлінням Пенсійного фонду України в Розівському районі Запорізької області було призначено пенсію на пільгових умовах відповідно до п.п. «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених постановою Кабінету Міністрів України.

ОСОБА_3 працював на підприємстві відповідача та виконував роботу, яка згідно законодавства дає йому право на пенсію на пільгових умовах. Стаж роботи на ВАТ «Агропромсервіс» становить 2р. 10,67 міс. відповідно частка плати даного підприємства становить 29,63 %.

ОСОБА_4 працювала на підприємстві відповідача та виконувала роботу, яка згідно законодавства дає їй право на пенсію на пільгових умовах. Стаж роботи на ВАТ «Агропромсервіс» становить 6 р. 00 міс. відповідно частка плати даного підприємства становить 100 %.

ОСОБА_5 працювала на підприємстві відповідача та виконувала роботу, яка згідно законодавства дає їй право на пенсію на пільгових умовах. Стаж роботи на ВАТ «Агропромсервіс» становить 10 р. 00 міс. відповідно частка плати даного підприємства становить 100 %.

Зазначені обставини підтверджуються наданими позивачем та дослідженими в судовому засіданні довідками, що підтверджує пільговий стаж вищезазначених пенсіонерів, розрахунками стажу, протоколами про призначення пенсій.

Статтею 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» №400/97-ВР від 26.06.1997 р. встановлено, що платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Командитне підприємство «Товариство з обмеженою відповідальністю «Розсервіс» є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», а також платником страхових внесків відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-ІV та зареєстрований в УПФУ в Розівському районі Запорізької області як платник страхових внесків.

Статтею 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» № 1788 від 05.11.1991 р. визначено категорії працівників, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, а також до 2000 року врегульовано порядок внесення підприємствами та організаціями плати до пенсійного фонду, що покривала витрати на виплату і доставку пенсій, призначених у відповідності до п. п. «б»- «з» цієї статті.

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України» від 17.02.2000 р. порядок внесення плати на покриття фактичних витрат на виплату і доставку пенсій змінено. Порядок покриття витрат на виплату та доставку пенсій визначено шляхом введення окремого виду збору на обов'язкове державне пенсійне страхування Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», яким передбачено, що платники збору на обов'язкове державне пенсійне страхування повинні сплачувати такий збір у розмірах, встановлених ст. 4 цього Закону.

Відповідно до Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», суб'єкти підприємницької діяльності, незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи повинні сплачувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у 100 % розмірі від об'єкта оподаткування, яким є фактичні витрати на виплат та доставку пенсій, призначених відповідно до п. п. п.п. «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Порядок відшкодування вказаних витрат Пенсійному фонду України врегульований розділом 6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» № 21-1 від 19.12.2003 р., яка зареєстрована в Мінюсті України 16.01.2004 р. за № 64/8663.

Згідно абз.2 п. 6.1. Інструкції № 21-1 відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону № 1058 в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1. пункту 2.1. цієї Інструкції - 100 % фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.2 Інструкції № 21-1 витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покривається цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається управлінням Пенсійного фонду щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам до 20-го числа січня поточного року, та протягом 10-ти днів з новопризначених пенсій, що визначено п.6.4 вказаної Інструкції.

Згідно з п.6.8 Інструкції № 21-1 підприємства щомісяця, до 25 числа, вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму, фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

З 01.01.2004 р. набрав чинності Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058, який визначив принципи, засади і механізм функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду України.

У відповідності до абз. 1 ч. 2 Прикінцевих положень вказаного Закону пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Відповідно до ч. 2 абз. 2 п. 1 Прикінцевих положень Закону № 1058 до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами Закону № 1058 в разі досягнення пенсійного віку та при наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення». При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом, тобто, зазначений вище порядок відшкодування.

З огляду на викладенні норми законодавчих актів суд приходить до висновку, що Командитне підприємство «Товариство з обмеженою відповідальністю «Розсервіс» як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та юридична особа, працівники якої вийшли на пільгову пенсію, зобов'язаний сплачувати Пенсійному фонду збір у 100% розмірі сум фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій його працівникам, тобто відшкодовувати Пенсійному фонду фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених працівникам відповідача, у повному розмірі, і тому заборгованість, яка виникла у Відкритого акціонерного товариства «Агропромсервіс» пенсіонерам перед Управлінням Пенсійного Фонду України в Розівському районі Запорізької області внаслідок виплати пільгових пенсій пенсіонерам ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 підлягає стягненню з відповідача. З урахуванням уточнень сума яка підлягає стягненню з Командитного підприємства «Товариство з обмеженою відповідальністю «Розсервіс» становить 4750,37грн.

Відповідно до приписів п. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 7-12, 14, 86, 158-163 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з командитного товариства "Товариство з обмеженою відповідальністю "Розсервіс" на користь Управління Пенсійного фонду України в Розівському районі Запорізької області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах по Списку №2, відповідно до ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" громадянам ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, у розмірі 4 750,37 грн. (чотири тисячі сімсот п'ятдесят грн. 37 коп). Видати виконавчий лист.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України - з дня отримання такої постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених ч.4 ст.167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Ю.В.Калашник

Дата ухвалення рішення29.07.2014
Оприлюднено01.08.2014
Номер документу39966288
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/3443/14

Постанова від 29.07.2014

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Постанова від 29.07.2014

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 29.07.2014

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 23.06.2014

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні