Рішення
від 16.07.2014 по справі 911/1380/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. С.Петлюри, 16тел. 239-72-81

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" липня 2014 р. Справа № 911/1380/14

за позовом Баришівського міжрайонного прокурора Київської області, Київська обл., смт Баришівка в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Київській області, м. Київ

до Державного підприємства - Шовкорадгосп «Баришівський», Київська обл., Баришівський р-н, с. Шовкове

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Міністерства аграрної політики та продовольства України, м. Київ

про відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного використання водних ресурсів

Суддя Наріжний С.Ю.

за участю представників сторін:

прокурор: Гриб Н.П. - посвідчення № 020265 від 05.09.2013 р.

від позивача: Котов С.В. - довіреність б/№ від 31.12.2013 р.;

від відповідача: не з'явився;

від третьої особи: Аббасов Е.Р.о - довіреність № 31-4/21 від 14.07.2014 р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

до господарського суду Київської області звернувся Баришівський міжрайонний прокурор Київської області (далі - прокурор) з позовом в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Київській області (далі - позивач) до Державного підприємства - Шовкорадгосп «Баришівський» (далі - відповідач) про відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного використання водних ресурсів.

В обґрунтування позовних вимог Баришівський міжрайонний прокурор Київської області в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Київській області зазначає, що в ході перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства в галузі охорони атмосферного повітря, водних і земельних ресурсів щодо поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами, проведеної 08-10.05.2013 р., було встановлено факт користування ДП Шовкорадгосп «Баришівський» підземними водами без дозволу на спеціальне водокористування чим нанесено збитки державі.

Ухвалою господарського суду Київської області від 22.04.2014 р. порушено провадження у справі № 911/1380/14 та призначено її до розгляду на 19.05.2014 р. Розгляд справи неодноразово відкладався. Ухвалою суду від 10.06.2014 р. залучено Міністерство аграрної політики та продовольства України до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

16.07.2014 р. через відділ діловодства суду надійшли письмові пояснення Третьої особи від 15.07.2014 р. № 31-4/332 (вх. № 14007/14) по суті позову.

В судове засідання 16.07.2014 р. з'явились Прокурор, представники Позивача і Третьої особи та надали пояснення у справі. Прокурор та Позивач позов підтримали та просили задовольнити повністю. Представник Третьої особи проти позову заперечував. Відповідач у судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, відзиву на позов суду не надав.

Відповідно до ст. 75 ГПК України, якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарський судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Згідно з ч. 2 ст. 82 ГПК України, рішення приймається господарським судом за результатами оцінки доказів, поданих сторонами та іншими учасниками господарського процесу, а також доказів, які були витребувані господарським судом, у нарадчій кімнаті.

Враховуючи надані Прокурором, Позивачем, Третьою особою пояснення та матеріали справи, які є достатніми для вирішення спору в даному судовому засіданні, суд вважає за можливе розглянути позов за наявними у справі матеріалами, згідно з вимогами ст. 75 ГПК України.

Детально розглянувши матеріали справи, з'ясувавши фактичні обставини, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, заслухавши пояснення представників учасників у справі та дослідивши подані докази, суд -

ВСТАНОВИВ:

у травні 2013 р. Державною екологічною інспекцією у Київській області проведено планову перевірку дотримання Відповідачем вимог природоохоронного законодавства.

За результатами перевірки було складено акт б/№, відповідно до якого встановлено, що суб'єкт господарювання - ДП Шовкорадгосп «Баришівський», здійснюючи свою діяльність за адресою: Київська обл., Баришівський р-н, с. Шовкове, в порушення вимог статей 44, 110 Водного кодексу України, користувався підземними водами без спеціального дозволу на водокористування; виявлено інші недоліки.

10.05.2013 р. складено протокол № 001141 про адміністративне правопорушення за вказаним вище фактом та 10.06.2013 р. винесено постанову № 001062 про накладення адміністративного стягнення на керівника Відповідача у сумі 136,00 грн., яке було оплачене останнім 26.06.2013 р.

15.05.2013 р., з метою усунення порушень природоохоронного законодавства, виявлених під час перевірки дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, Державною екологічною інспекцією в Київській області винесено припис, відповідно до якого ДП Шовкорадгосп «Баришівський» приписано: протягом 10 днів після отримання припису розробити план заходів по усуненню виявлених порушень; до 15.06.2013 р. отримати дозвіл на спеціальне водокористування; в разі невикористання артезіанської свердловини провести її тампонаж; налагодити ведення статистичної звітності 2-ТП (водгосп) та подачу її (щоквартально) для реєстрації відповідно до законодавства; провести інвентаризацію забруднюючих джерел викидів; отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря; вжити заходи щодо отримання дозволів та лімітів на утворення і розміщення відходів у навколишньому природному середовищі 1-3 класу небезпеки та 4 класу небезпеки на 2013 рік; укласти договори на утилізацію відходів, які утворюються в результаті діяльності підприємства з організаціями, які мають відповідну ліцензію.

26.06.2013 р. Позивач звертався до Відповідача з претензією № 113 про відшкодування збитків у сумі 77839,58 грн., заподіяних державі внаслідок самовільного користування водами із підземних джерел, проте вказана претензія залишена Відповідачем без реагування.

Судом встановлено, що за період з 08.08.2011 р. по 30.06.2012 р. Відповідачем без дозволу на спеціальне водокористування було використано 1729 м. куб. підземних вод, що підтверджується даними журналу обліку спожитої води.

У своїх поясненнях по суті позову Третя особа - Міністерство аграрної політики та продовольства України, яке є органом, уповноваженим управляти державним майном та до відання якого відноситься підприємство - відповідач, заперечує проти задоволення позову та зазначає, що питання спеціального водокористування наразі вирішується на законодавчому рівні, зокрема шляхом розроблення проектів законодавчих актів про внесення змін до Податкового кодексу України та Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів.

Вказані пояснення Третьої особи не можуть бути прийняті судом до уваги, оскільки станом на поточну дату відповідні зміни, на які посилається Третя особа, до законодавчих актів не внесені, а факт розроблення законопроектів щодо таких змін не може вплинути на результат розгляду даної справи.

Оцінюючи докази в їх сукупності суд встановив, що позов обґрунтовано Актом планової перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства в галузі охорони атмосферного повітря, водних і земельних ресурсів щодо поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами, який підписаний в.о. директора Відповідача без жодних зауважень та заперечень, Приписом від 15.05.2013 р. та витягом з журналу Відповідача обліку спожитої води.

Відповідно до ч. 1 ст. 44 Водного кодексу України, водокористувачі зобов'язані здійснювати спеціальне водокористування лише за наявності дозволу.

Згідно зі ст. 110 Водного кодексу України, порушення водного законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законодавством України. При цьому відповідальність за порушення водного законодавства несуть особи, винні, зокрема, у недотриманні умов дозволу або порушенні правил спеціального водокористування.

Стаття 68 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» встановлює, що порушення законодавства України про охорону навколишнього природного середовища тягне за собою встановлену цим Законом та іншим законодавством України дисциплінарну, адміністративну, цивільну і кримінальну відповідальність.

Статтею 69 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» передбачено, що шкода заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього середовища підлягає компенсації в повному обсязі.

Згідно з положеннями ст. 111 Водного кодексу України, підприємства, установи, організації і громадяни України, а також іноземні юридичні і фізичні особи та особи без громадянства зобов'язані відшкодувати збитки, завдані ними внаслідок порушень водного законодавства, в розмірах і порядку, встановлених законодавством України.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що Позивач при визначенні розміру збитків, спричинених Відповідачем навколишньому природному середовищу внаслідок відсутності дозволу на спеціальне водокористування, застосовує Методику, затверджену наказом Мінприроди від 20.07.2009 р. № 389.

Відповідно до ст. 325.2 ПК України (в редакції чинній станом на дату виявлення порушення), ставка збору за спеціальне використання підземних вод для Баришівського району Київської області становить 45,02 грн./за 100 куб. м.

За розрахунком, який міститься у позовній заяві Прокурора, загальна сума нарахованих збитків становить 77839,58 грн. Розрахунок здійснено за формулою відповідно до вищезазначеної Методики, а саме: 1729 (об'єм використаної води) х 0,4502 (тариф, аналогічний ставці збору за спеціальне використання води) х 100 (коефіцієнт) = 77839,58 грн.

Перевіривши розрахунок розміру збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного використання води із підземних джерел, наданий Прокурором та Позивачем, господарський суд встановив, що наданий розрахунок збитків є арифметично вірним та обґрунтованим.

За таких обставин, господарський суд Київської області дійшов висновку про задоволення позовних вимог у сумі 77839,58 грн. збитків нарахованих за порушення природоохоронного законодавства.

У відповідності з правилами статей 33, 34 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень; обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ч. 3 ст. 49 ГПК України судовий збір, від сплати якого позивач у встановленому порядку звільнений, стягується з відповідача в доход бюджету пропорційно розміру задоволених вимог, якщо відповідач не звільнений від сплати судового збору.

Як визначено п. 11 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», від сплати судового збору звільняються органи прокуратури - при здійсненні представництва інтересів громадян або держави в суді.

Згідно з пп. 1 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», із позовних заяв майнового характеру, що подаються до господарського суду справляється судовий збір у розмірі 2 відсотки ціни позову, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 60 розмірів мінімальних заробітних плат.

Станом на момент подання позовної заяви судовий збір розраховується з мінімальної заробітної плати 1218,00 грн., визначеної Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» на 01.01.2014 р.

Враховуючи, що ціна позову становить 77839,58 грн., судовий збір, який підлягає стягненню в доход Державного бюджету України становить 1827,00 грн.

Оскільки позов задоволено повністю, судові витрати відповідно до ст. ст. 44, 49 ГПК України покладаються судом на Відповідача.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Державного підприємства - Шовкорадгосп «Баришівський» (07545, Київська обл., Баришівський р-н, с. Шовкове; код ЄДРПОУ 00699862) 77839 (сімдесят сім тисяч вісімсот тридцять дев'ять) грн. 58 коп. збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного використання води з підземних джерел, які розташовані адміністративних межах Баришівського району Київської області на розподільчий рахунок № 33114331700239 ГУ ДКУ у Київській області з кодом 24062100 «Грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності».

3. Стягнути з Державного підприємства - Шовкорадгосп «Баришівський» (07545, Київська обл., Баришівський р-н, с. Шовкове; код ЄДРПОУ 00699862) в доход Державного бюджету України 1827 (одну тисячу вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп. судового збору.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Дата виготовлення та підписання рішення 28.07.2014 р.

Суддя Наріжний С.Ю.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення16.07.2014
Оприлюднено01.08.2014
Номер документу39971420
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/1380/14

Рішення від 16.07.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 10.06.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні