Рішення
від 31.07.2014 по справі 904/4416/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

31.07.14р. Справа № 904/4416/14

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрсоцпроект", м. Київ

до Комунального дошкільного навчального закладу (Центр розвитку дитини) №2 "Веселі дзвіночки" Вільногірської міської ради, м. Вільногірськ, Дніпропетровська область

про стягнення заборгованості за договором підряду на виконання проектних робіт в сумі 39 018 грн. 09 коп.

Суддя Красота О.І.

Представники:

від позивача: не з'явився;

від відповідача: Бойко І.М., завідуюча;

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрсоцпроект" (далі-Позивач) звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Комунального дошкільного навчального закладу (Центр розвитку дитини) №2 "Веселі дзвіночки" Вільногірської міської ради (далі-Відповідач) про стягнення заборгованості за договором підряду на виконання проектних робіт в сумі 35 300 грн. 43 коп. основного боргу, 2 432 грн. 34 коп. - пені, 211 грн. 80 коп. - 3% річних, 1 073 грн. 52 коп. - інфляційних втрат.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням Відповідачем умов Договору підряду №053/02 на виконання проектних робіт розробка Проектно-кошторисної документації "Капітальний ремонт (санація) будівлі Комунального дошкільного навчального закладу (Центр розвитку дитини) №2 "Веселі дзвіночки" Вільногірської міської ради Дніпропетровської області по вул. Гагаріна, буд. 7, м. Вільногірськ, Дніпропетровської області від 11.02.2013 року. (а.с. 11-20).

15.07.2014 року Відповідач направив на адресу господарського суду відзив на позовну заява, в якому просить суд в задоволенні позову відмовити в повному обсязі.

29.07.2014 року Відповідач подав до господарського суду доповнення до відзиву на позовну заяву, в якому проти задоволення позовних вимог заперечував в частині пені, 3% річних та інфляційних втрат.

29.07.2014 року Позивач направив на адресу господарського суду заяву про уточнення позовних вимог, відповідно до якої просить суд стягнути з Відповідача 35 300 грн. 43 коп. - основного боргу, 2 374 грн. 32 коп. - пені, 1 061 грн. 91 коп. - 3% річних, 211 грн. 80 коп. - інфляційних втрат.

В судове засідання представник Позивача не з'явився у попередніх засіданнях позовні вимоги підтримував, просив суд їх задовольнити.

Відповідач у судове засідання з'явився, з урахуванням відзиву на позов, поданого до господарського суду 15.07.2014 року та 29.07.2014 року, просив суд в задоволенні позову відмовити. Докази оплати за спірним договором до суду не надав.

Суд вважає можливим розглянути справу за відсутності представника Позивача, оскільки останній повідомлений про час та місце судового засідання належним чином, а в матеріалах справи наявні документи необхідні для вирішення спору по суті та прийняття обґрунтованого рішення.

Клопотання про здійснення технічної фіксації судового процесу сторонами не подавалось.

В порядку ст. 85 ГПК України, у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши Відповідача, оцінивши надані докази в їх сукупності, господарський суд, -

встановив:

11.02.2013 року між Комунальним дошкільним навчальним закладом (Центр розвитку дитини) №2 "Веселі дзвіночки" Вільногірської міської ради (далі-Замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Укрсоцпроект" (далі-Підрядник) був укладений Договір підряду №053/02 на виконання проектних робіт розробка Проектно-кошторисної документації "Капітальний ремонт (санація) будівлі Комунального дошкільного навчального закладу (Центр розвитку дитини) №2 "Веселі дзвіночки" Вільногірської міської ради Дніпропетровської області по вул. Гагаріна, буд. 7, м. Вільногірськ, Дніпропетровської області" (далі-Договір).

Згідно з підпунктами 1.1.1-1.14 пункту 1.1 Договору, Підрядник приймає на себе зобов'язання за завданням Замовника виконати проектні роботи у наступному обсязі:

- 1.1.1. Розробка Проектно-кошторисної документації "Капітальний ремонт (санація) будівлі Комунального дошкільного навчального закладу (Центр розвитку дитини) №2 "Веселі дзвіночки" Вільногірської міської ради Дніпропетровської області по вул. Гагаріна, буд. 7, м. Вільногірськ, Дніпропетровської області" в обсязі і в терміни, встановлені Договором;

- 1.1.2. Надання підтримки Замовникові при узгодженні проектної документації з уповноваженими органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування, місцевими органами містобудування і архітектури, органами державного нагляду;

- 1.1.3. Надання підтримки Замовникові з метою захисту розробленої проектної документації при проходженні державної будівельної експертизи;

- 1.1.4. Надання підтримки Замовникові з метою узгодження та захисту розробленої проектної документації під час проходження процедури підготовки та подачі документів інвестору для фінансування та отримання коштів на впровадження проекту.

Відповідно до пункту 1.2 Договору, Замовник зобов'язується прийняти належним чином виконані Підрядником роботи і сплатити вартість цих робіт у порядку й на умовах, встановлених Договором.

Пунктом 2.3 Договору передбачено, що розрахунки за роботи, що виконуються за Договором, здійснюються між Замовником та Підрядником за закінченими та прийнятими етапами робіт згідно календарного плану (Додаток №3 до Договору) та відповідними актами прийому-передачі виконаних робіт.

Пунктом 2.4 Договору сторони погодили, що Замовник зобов'язується протягом 5 банківських днів з дня підписання сторонами акту прийому-передачі виконаних робіт, згідно календарного плану (Додаток №3 до Договору), перерахувати на поточний рахунок Підрядника оплату у розмірі вартості робіт, вказаних в Додатку №3 до Договору.

Згідно з пунктом 2.7 Договору, розрахунок договірної ціни наведено в кошторисі на виконання проектних робіт (Додаток №4 до Договору).

Відповідно до пункту 4.1 Договору роботи приймаються за двома етапами та вважаються повністю виконаними Підрядником після підписання сторонами Актів прийому-передачі виконаних робіт згідно етапів вказаних у Додатку №3 до Договору.

Пунктами 10.1, 10.2 Договору передбачено, що він набирає чинності з моменту його підписання і діє до повного виконання сторонами зобов'язань, передбачених Договором. Терміни виконання робіт за Договором визначені календарним планом (Додаток №3 до Договору).

На виконання умов Договору Позивачем були надані Відповідачу послуги на загальну суму 35 300 грн. 43 коп., передбачені пунктом 1.1, про що 13.05.2013 року складено та підписано представниками сторін та скріплено їх печатками відповідний Акт №1 приймання-передачі виконаних робіт згідно Договору. (а.с.32).

Відповідач у встановлений пунктом 2.4 Договору строк за надані послуги не розрахувався, внаслідок чого за ним виникла заборгованість в сумі 35 30 грн. 43 коп.

Позивачем не однократно направлялися на адресу Відповідача листи щодо сплати заборгованості, а саме №2934 від 04.02.2014 року, №2936 від 18.02.2014 року, №2939 від 12.03.2014 року.

Листом №41 від 05.02.2014 року Відповідач повідомив Позивача щодо неможливості виконати свої зобов'язання, оскільки Комунальний дошкільний навчальний заклад (Центр розвитку дитини) №2 "Веселі дзвіночки" Вільногірської міської ради є бюджетною організацією та у 2013 році останньому були обмежені проплати з державного бюджету та кошти за надані послуги передбачені у кошторисі на 2014 рік.

Заборгованість в сумі 35 300 грн. 43 коп. також підтверджується підписаним сторонами та скріпленим їх печатками Актом звіряння розрахунків станом на 25.06.2014 року. (а.с. 87).

Станом на час розгляду справи доказів сплати заборгованості в сумі 35 300 грн. 43 коп. сторонами суду не надано.

Розглядаючи вказані позовні вимоги необхідно вказати на наступне.

Відповідно до ч.1 ст. 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Стаття 193 ГК України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст.ст.525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно п.1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Нормами статті 530 Цивільного кодексу України, встановлено що, якщо у зобов'язанні встановлено строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Стаття 598 Цивільного кодексу України встановлює, що зобов'язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.

Відповідно до ст.599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Водночас, порушення зобов'язання є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Згідно ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, в тому числі у вигляд обов'язку сплатити неустойку.

Відповідно до положень ст. 549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Пунктом 5.5 Договору передбачено, що за порушення термінів оплати виконаних робіт, передбачених Договором, Замовник сплачує Підряднику пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення.

Розмір пені , розрахований Позивачем від суми основного зобов'язання, з рахуванням заяви про уточнення позовних вимог, за період з 22.05.2013 року по 18.11.2013 року, становить суму в розмірі 2 374 грн. 32 коп. , яка розрахована Позивачем вірно.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Розрахований Позивачем розмір 3% річних від суми зобов'язання, з рахуванням заяви про уточнення позовних вимог, за період з 22.05.2013 року по 22.05.2014 року, становить суму в розмірі 1 061 грн. 91 коп. , яка розрахована Позивачем вірно.

Розрахований Позивачем розмір інфляційних втрат від суми зобов'язання, з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог, за період з 22.05.2013 року по 22.05.2014 року, становить суму в розмірі 211 грн. 80 коп. , яка розрахована Позивачем не вірно, однак є меншою ніж сума, яка розрахована судом, а отже підлягає задоволенню в заявленому розмірі.

Таким чином, позовні вимоги є обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи та такими, що підлягають задоволенню повністю зі стягненням з Відповідача 35 300 грн. 43 коп. - основного боргу, 2 374 грн. 32 коп. - пені, 1 061 грн. 91 коп. - 3% річних, 211 грн. 80 коп. - інфляційних втрат.

Згідно ст. 49 ГПК України судові витрати покладаються на Відповідача.

Керуючись ст.ст. 4, 32, 33, 36, 43-45, 49, 82-85, 116-117 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Комунального дошкільного навчального закладу (Центр розвитку дитини) №2 "Веселі дзвіночки" Вільногірської міської ради (51700, Дніпропетровська область, м.Вільногірськ, вул. Гагаріна, 7, ЄДРПОУ 35095012) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрсоцпроект" (03170, м. Київ, вул. Янтарна, 5-В, ЄДРПОУ 38081112) 35 300 грн. 43 коп. - основного боргу, 2 374 грн. 32 коп. - пені, 1 061 грн. 91 коп. - 3% річних, 211 грн. 80 коп. - інфляційних втрат, 1 827 грн. 00 коп. - судового збору.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Суддя О.І. Красота

Рішення підписано

31.07.2014р.

Дата ухвалення рішення31.07.2014
Оприлюднено04.08.2014
Номер документу40001019
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за договором підряду на виконання проектних робіт в сумі 39 018 грн. 09 коп

Судовий реєстр по справі —904/4416/14

Рішення від 31.07.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 31.07.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 15.07.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

Ухвала від 23.06.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Красота Олександр Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні