Рішення
від 23.07.2014 по справі 910/10443/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/10443/14 23.07.14

За первісним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "В.Л.М. ІНЖИНІРИНГ"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "КИЇВ-КОМ-СЕРВІС"

про визнання права власності

за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "КИЇВ-КОМ-СЕРВІС"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "В.Л.М. ІНЖИНІРИНГ"

про визнання права власності на будівлі

Суддя Нечай О.В.

Представники сторін:

від Товариства з обмеженою відповідальністю "В.Л.М. ІНЖИНІРИНГ": не з'явився

від Товариства з обмеженою відповідальністю "КИЇВ-КОМ-СЕРВІС": не з'явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд господарського суду міста Києва були передані позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "В.Л.М. ІНЖИНІРИНГ" (далі - позивач за первісним позовом) до Товариства з обмеженою відповідальністю "КИЇВ-КОМ-СЕРВІС" (далі - відповідач з первісним позовом) про визнання права власності.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 02.06.2014 р. було порушено провадження у справі № 910/10443/14, розгляд справи призначено на 17.06.2014 р.

За результатами автоматичного розподілу справ, у зв'язку із тривалим лікарняним судді Дупляк О.М., вищезазначену справу було передано для розгляду судді Нечаю О.В.

17.06.2014 р. судове засідання не відбулось.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 17.06.2014 р. справа № 910/10443/14 була прийнята до провадження суддею Нечаєм О.В., розгляд справи призначено на 23.07.2014 р.

21.07.2014 р. через відділ діловодства господарського суду міста Києва представником Товариства з обмеженою відповідальністю "КИЇВ-КОМ-СЕРВІС" було подано зустрічну позовну заяву до Товариства з обмеженою відповідальністю "В.Л.М. ІНЖИНІРИНГ" про визнання права власності на будівлі.

21.07.2014 р. через відділ діловодства господарського суду міста Києва представником позивача за первісним позовом було подано письмове повідомлення.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 22.07.2014 р. зустрічну позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "КИЇВ-КОМ-СЕРВІС" до Товариства з обмеженою відповідальністю "В.Л.М. ІНЖИНІРИНГ" про визнання права власності на будівлі було прийнято судом для спільного розгляду з первісним позовом, розгляд справи призначено на 23.07.2014 р.

22.07.2014 р. через відділ діловодства господарського суду міста Києва представником позивача за первісним позовом було подане письмове повідомлення.

22.07.2014 р. представником відповідача за первісним позовом через відділ діловодства господарського суду міста Києва було подано клопотання про долучення документів до матеріалів справи.

У судове засідання 23.07.2014 р. представники сторін не з'явились.

Розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позови, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

21.02.2014 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю «В.Л.М. ІНЖИНІРИНГ» (далі - позивач за первісним позовом, підрядник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «КИЇВ-КОМ-СЕРВІС» (далі - відповідач за первісним позовом, замовник) було укладено Договір будівельного підряду б/н (далі - Договір), відповідно до умов якого в порядку та на умовах, визначених цим Договором, підрядник зобов'язується збудувати (реконструювати) і здати в строк 1-го місяця об'єкти, зазначені нижче, а саме, нежитлові приміщення, розташовані за адресами:

- м. Київ, вул. Фрунзе, 166;

- м. Київ, пр-т. Правди, 70;

- м. Київ, пр-т. Правди, 66;

- м. Київ, пр-т. Свободи, 26;

- м. Київ, вул. Героїв Дніпра, 41;

- м. Київ, вул. Героїв Дніпра, 45;

- м. Київ, пр-т. Оболонський, 5;

- м. Київ, пр-т. Оболонський, 7;

- м. Київ, вул. Зої Гайдай, 4;

- м. Київ, вул. Прирічна, 37;

- м. Київ, вул. Червоноармійська, 73;

- м. Київ, вул. Любомирська, 4;

- м. Київ, просп. Героїв Сталінграда, 27;

- м. Київ, вул. Полярна, 8;

- м. Київ, просп. Оболонський, 20;

- м. Київ, просп. Оболонський, 26.

до цього Договору, відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов'язується надати підрядникові будівельні майданчики, передати підрядникові затверджену проектно-кошторисну документацію, прийняти об'єкт та оплатити роботи.

Позивач за первісним позовом зазначає суду про те, що на виконання своїх зобов'язань за Договором, відповідачем за первісним позовом було сплачено лише аванс у сумі 78 774,00 грн., проте, в подальшому, після передачі йому об'єктів будівництва, відповідач за первісним позовом не здійснив остаточний розрахунок протягом 7-ми днів.

З огляду на вищенаведене, позивач за первісним позовом просить суд визнати за ним право власності на вищезазначені об'єкти нерухомості, у зв'язку із неналежним виконанням відповідачем за первісним позовом своїх зобов'язань за Договором.

Відповідно до ч. ч. 1 та 2 ст. 875 Цивільного кодексу України за договором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов'язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов'язаних з місцезнаходженням об'єкта.

Статтею 876 Цивільного кодексу України передбачено, що власником об'єкта будівництва або результату інших будівельних робіт є замовник, якщо інше не передбачено договором.

Відповідно до п. 1.6. Договору власником об'єкта до його здачі замовнику є підрядник.

Судом встановлено, що 18.03.2014 р. між сторонами було підписано Акт прийому-передачі нежитлових приміщень, відповідно до якого підрядник передає об'єкти, а замовник приймає і зобов'язується оплатити відповідно до п. 2.1 Договору будівельного підряду від 21.02.2014 р., розташовані за адресами:

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, вул. Фрунзе, 166 - 48,6 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, пр-т. Правди, 70 - 44,8 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, пр-т. Правди, 66 - 170,8 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, пр-т. Свободи, 26 - 180,9 кв.м

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, вул. Героїв Дніпра, 41 - 181,3 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, вул. Героїв Дніпра, 45 - 30,0 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, пр-т. Оболонський, 5 - 15,3 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, пр-т. Оболонський, 7 - 68,5 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, вул. Зої Гайдай, 4 - 30,0 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, вул. Прирічна, 37 - 139,68 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, вул. Червоноармійська, 73 - 12,2 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, вул. Любомирська, 4 - 75,1 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, просп. Героїв Сталінграда, 27 - 26,6 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, вул. Полярна, 8 - 14,6 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, просп. Оболонський, 20 - 10,8 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, просп. Оболонський, 26 - 16,1 кв.м.

Таким чином, оскільки сторонами було підписано вищезазначений Акт прийому-передачі нежитлових приміщень, право власності на вказані об'єкти нерухомості за умовами Договору перейшло від позивача за первісним позовом (підрядника) до відповідача за первісним позовом (замовника).

З огляду на вищенаведене, позовні вимоги щодо визнання за позивачем за первісним позовом права власності на вищезазначені об'єкти нерухомого майна задоволенню не підлягають.

Позивач за зустрічним позовом зазначає про те, що право власності на об'єкти нерухомого майна, які знаходяться за адресами:

- м. Київ, вул. Фрунзе, 166;

- м. Київ, пр-т. Правди, 70;

- м. Київ, пр-т. Правди, 66;

- м. Київ, пр-т. Свободи, 26;

- м. Київ, вул. Героїв Дніпра, 41;

- м. Київ, вул. Героїв Дніпра, 45;

- м. Київ, пр-т. Оболонський, 5;

- м. Київ, пр-т. Оболонський, 7;

- м. Київ, вул. Зої Гайдай, 4;

- м. Київ, вул. Прирічна, 37;

- м. Київ, вул. Червоноармійська, 73;

- м. Київ, вул. Любомирська, 4;

- м. Київ, просп. Героїв Сталінграда, 27;

- м. Київ, вул. Полярна, 8;

- м. Київ, просп. Оболонський, 20;

- м. Київ, просп. Оболонський, 26

повинно бути визнано за замовником на підставі приписів чинного законодавства України та умов Договору.

Суд погоджується з даною позицією позивача за зустрічним позовом, з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 328 Цивільного кодексу України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно з ч. 1 ст. 334 Цивільного кодексу України право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.

Як вже було зазначено, власником об'єкта будівництва або результату інших будівельних робіт є замовник, якщо інше не передбачено договором (ст. 876 Цивільного кодексу України).

При цьому, умовами Договору передбачено перехід права власності до замовника після передачі останньому об'єктів нерухомого майна, які знаходяться за адресами:

- м. Київ, вул. Фрунзе, 166;

- м. Київ, пр-т. Правди, 70;

- м. Київ, пр-т. Правди, 66;

- м. Київ, пр-т. Свободи, 26;

- м. Київ, вул. Героїв Дніпра, 41;

- м. Київ, вул. Героїв Дніпра, 45;

- м. Київ, пр-т. Оболонський, 5;

- м. Київ, пр-т. Оболонський, 7;

- м. Київ, вул. Зої Гайдай, 4;

- м. Київ, вул. Прирічна, 37;

- м. Київ, вул. Червоноармійська, 73;

- м. Київ, вул. Любомирська, 4;

- м. Київ, просп. Героїв Сталінграда, 27;

- м. Київ, вул. Полярна, 8;

- м. Київ, просп. Оболонський, 20;

- м. Київ, просп. Оболонський, 26.

У зв'язку із підписанням сторонами Договору Акту прийому-передачі нежитлових приміщень б/н від 18.03.2014 р., право власності на вищезазначені об'єкти нерухомого майна перейшло до позивача за зустрічним позовом.

Статтею 392 Цивільного кодексу України встановлено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

З огляду на вищенаведене, оскільки право власності замовника на вказані об'єкти нерухомого майна оспорюється та не визнається підрядником, позовні вимоги позивача за зустрічним позовом про визнання за ним права власності на об'єкти нерухомого майна, визначені у Договорі, підлягають задоволенню.

Оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку про те, що заявлені позивачем за первісним позовом вимоги щодо визнання за ним права власності на вищезазначені об'єкти нерухомого майна не підлягають задоволенню, в свою чергу, позовні вимоги позивача за зустрічним позовом про визнання за ним права власності на вказані об'єкти нерухомого майна підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 49 ГПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 4, 49, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. У задоволенні первісного позову відмовити.

2. Судовий збір за подання первісного позову покласти на Товариство з обмеженою відповідальністю «В.Л.М. ІНЖИНІРИНГ».

3. Зустрічний позов задовольнити.

4. Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «КИЇВ-КОМ-СЕРВІС» (04213, м. Київ, вул. Прирічна, будинок 35, квартира 26; ідентифікаційний код: 39101930) право власності на нерухоме майно, а саме:

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, вул. Фрунзе, 166 - 48,6 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, пр-т Правди, 70 - 44,8 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, пр-т Правди, 66 - 170,8 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, пр-т Свободи, 26 - 180,9 кв.м

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, вул. Героїв Дніпра, 41 - 181,3 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, вул. Героїв Дніпра. 45 - 30,0 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, пр-т Оболонський, 5 - 15,3 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, пр-т Оболонський, 7 - 68,5 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, вул. Зої Гайдай, 4 - 30,0 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, вул. ГІрирічна, 37 - 139,68кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, вул. Червоноармійська, 73 - 12,2 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, вул. Любомирська, 4 - 75,1 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, просп. Героїв Сталінграда, 27 - 26,6 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, вул. Полярна, 8 - 14,6 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, просп. Оболонський, 20 - 10,8 кв.м.

- нежитлове приміщення за адресою м. Київ, просп. Оболонський, 26 - 16,1 кв.м.

5. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "В.Л.М. ІНЖИНІРИНГ" (83001, Донецька обл., м. Донецьк, вул. Артема, будинок 87; ідентифікаційний код: 35921874) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «КИЇВ-КОМ-СЕРВІС» (04213, м. Київ, вул. Прирічна, будинок 35, квартира 26; ідентифікаційний код: 39101930) витрати по сплаті судового збору за подання зустрічного позову в розмірі 1 218 (одна тисяча двісті вісімнадцять) грн. 00 коп.

Повне рішення складено 28.07.2014 р.

Суддя О.В. Нечай

Дата ухвалення рішення23.07.2014
Оприлюднено06.08.2014
Номер документу40022916
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності на будівлі

Судовий реєстр по справі —910/10443/14

Ухвала від 21.10.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 25.12.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Ухвала від 16.11.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 13.11.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 27.10.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Рішення від 23.07.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 22.07.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні